9. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság
2015. november 25-i ülésére

Tárgy:   A Liget Fürdő Kft. önkormányzati tartozásának rendezése
Készítette:   Szilágyiné Bácsi Gabriella
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:   Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete 2011. novemberi ülésén hozzájárult a Gyomaendrődi Liget Fürdő Kft. 25 millió Ft összegű, működési célt szolgáló hitelfelvételéhez és vállalta a hitel összegére a betétfedezet biztosítását. A hitel visszafizetésének eredeti határideje 2012. november 30.-a volt.  A visszafizetési határidő lejárta előtt a Fürdő ügyvezető igazgatója jelezte az Önkormányzat felé, hogy saját költségvetéséből nem tudja a hitel összegét rendezni, így a Képviselő-testület azt a döntést hozta, hogy a pénzintézet felé fennálló tartozásból rendez a Fürdő helyett 10 millió Ft-ot, illetve hozzájárul ahhoz, hogy a Liget Fürdő Kft. kezdeményezze a pénzintézetnél a fennmaradó 15 millió Ft összegű hitel visszafizetésének átütemezését 2013. június 30. napjára.
 
2012. évben Gyomaendrőd Város Önkormányzata a hitel részbeni törlesztéséből adódó 10 millió Ft összegű tartozását a Liget Fürdőnek elengedte. A döntés indoka az volt, hogy amennyiben az önkormányzat tartozásként kezelte volna a 10 millió Ft-ot, a Fürdő veszteséggel zárta volna az évet, ami a folyamatban lévő Turisztikai pályázata szempontjából nem volt megengedhető.
 
A Fürdő által felvett hitel fennmaradó 15 millió Ft összegének rendezése is az Önkormányzat részéről történt meg 2013. június hónapjában. Ennek oka szintén az volt, hogy a Kft. ügyvezetője jelezte, hogy a Liget Fürdő Kft. költségvetési helyzete nem teszi lehetővé a tartozás önerőből történő rendezését. A Kft. helyett végrehajtott törlesztésből adódóan Gyomaendrőd Város Önkormányzata a Fürdővel szemben 15 millió Ft összegű tartozást írt elő, mely kölcsön visszafizetésének határidejét 2014. december 31. napjában határozta meg, majd 2014. novemberében hozott döntésében módosította 2015. december 31-ére.
 
A Fürdő jelenlegi ügyvezető igazgatója kérelemben jelezte, hogy ezen tartozást a 2015-ös évben a Fürdő nem tudta kigazdálkodni, bevételei nem növekedtek olyan mértékben, hogy a működési kiadások és a jelentkező plusz feladatok finanszírozása mellett a 15 millió Ft összegű tartozást is rendezni tudja. Kéri a Képviselő-testületet a kölcsön visszafizetési határidejének módosítására, 2016. december 31-ére.
 
Kérem a Tisztelt Testületet, szíveskedjen az előterjesztést megvitatni és döntését meghozni. 
Döntéshozói vélemények

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság    A Bizottság javasolja a döntési javaslat elfogadását.
 
Döntési javaslat

"A Liget Fürdő Kft. önkormányzati tartozása visszafizetési határidejének módosítása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Költségvetés, zárszámadás
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Liget Fürdő Kft. önkormányzattal szemben fennálló 15 millió Ft összegű tartozásának visszafizetési határidejét 2016. december 31. napjára módosítja. Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza Toldi Balázs polgármestert a szükséges jognyilatkozatok megtételére, aláírására.   
Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe