4. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Német Nemzetiségi Önkormányzat
2015. október 15-i ülésére

Tárgy:   Pályázat benyújtása "Személyes történet, kézirat kiadására"
Készítette:   Hack Mária elnök, Ugrainé Gróf Éva
Előterjesztő:   Hack Mária elnök

Tisztelt Képviselő-testület! 
 
A kormány az 1009/2015. (I.20.) határozatával a 2015. évet a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévévé nyilvánította. 
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (a továbbiakban: Támogató) megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (a továbbiakban: Támogatáskezelő) nyílt pályázatot hirdet a „Szovjetunióba elhurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévével” kapcsolatosan. 
A tervezet már elkészült, de a nyilvánossá tétel még nem jelent meg. 4 kategóriában lehet pályázni, az előzetes tájékoztatás szerint, melyen települési - és területi nemzetiségi önkormányzatok, természetes személyek, magyarországi, és határon túli civil szervezetek  vehetnek részt.  
GUL-15-C 
A pályázat benyújtására jogosultak köre:  
 Természetes személy (országhatártól függetlenül, korhatárbeli korlátozás nélkül) 
 
Támogatható tevékenységek: 
 
rövidfilm 2, legfeljebb 7 perc terjedelemben vagy 
dokumentumfilm, 
prózai alkotás, esszé, legfeljebb 10.000 karakter terjedelemben 
novella, dráma, regény, 
vers, 
személyes történet, kézirat, legfeljebb 5.000 karakter terjedelemben/ bármilyen hosszú terjedelemben, stb 
 
A nyertes pályamunkák:  
A nyertes filmek és irodalmi alkotások egy részének az Emlékbizottság lehetőséget biztosít az országos médiában való bemutatkozásra, továbbá a nyertes alkotások az alábbiak szerint kerülnek közzétételre: 
    
    rövidfilm:valamennyi nyertes alkotás a program honlapján közzétételre kerül, valamint  a 3 alkotás az MTV-ben és a Duna TV-ben bemutatásra kerül. 
    irodalmi alkotások (próza, vers, színdarab, drámajáték): valamennyi nyertes alkotás a program honlapján közzétételre kerül, az 1-3. díjas alkotások irodalmi folyóiratban / az emlékév keretébenmegjelenő kiadványban közzétételre kerülnek. 
    személyes történet: valamennyi nyertes alkotás a program honlapján közzétételre kerül, valamint 365 díjazott alkotás egésze vagy részlete 2016-ban a Kossuth és a Petőfi rádióban közzétételre kerül (1 éven át, naponta 1 díjazott pályamunka)  
    oktatási anyag:valamennyi nyertes alkotás a program honlapján közzétételre kerül. 
 
A pályázó- a támogatás elnyerésével- hozzájárul ahhoz, hogy műve, illetve művei a fentiek szerint közzétételre kerüljenek.     
 
A nemzetiségi önkormányzat Muth Ádám egykori deportált kéziratának könyv alakjában kiadására nyújtanánk be pályázatot. Ez évben nem került kiírásra olyan pályázat, hogy élhettünk volna a lehetőséggel. A könyv mindenki számára hozzáférhetővé válna, mind többen ismernék meg az elmúlt rendszer melléfogásait. Emberekneknevük miatt kellett szenvedniük. 

Kérem a tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztést tárgyalja meg és az alábbi döntési javaslatot fogadja el.

 
  

Döntési javaslat

"Pályázat benyújtása "Személyes történet, kézirat kiadására" "

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Pályázat benyújtása
A Német Nemzetiségi Önkormányzat a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Német nemzetiségi Önkormányzatának Képviselő-testülete  a pályázatot kíván benyújtani az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából meghirdetésre kerülő "Szovjetunióba elhurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévével”témakörben személyes történet, kézirat: Muth Ádám egykori deportált kéziratának könyv formájában való kiadásának költségeinek fedezetére.  
A Képviselő-testület felhatalmazza Hack Mária elnököt a pályázati anyag elkészítésére, benyújtására és a szükséges intézkedések megtételére.   

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe