5. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Roma Nemzetiségi Önkormányzat
2015. december 10-i ülésére

Tárgy:   Roma Nemzetiségi Önkormányzat 2016. évi költségvetési koncepciója
Készítette:   Ugrainé Gróf Éva
Előterjesztő:   Szécsi Zsolt elnök
Véleményező bizottság:   Ügyrendi és Kulturális Bizottság

Tisztelt Nemzetiségi Önkormányzat képviselő-testülete! 
 
Az Országgyűlés 2015. június 23.-i ülésén fogadta el  Magyarország  2016. évi költségvetéséről szóló 2015. évi C. törvényt. A nemzetiségi önkormányzatokat megillető  nemzetiségi  támogatások felhasználását  a nemzetiségi célú előirányzatokból nyújtott támogatások feltételrendszeréről és elszámolásának rendjéről szóló többször módosított 428/2012.(XII.29.) Kormány rendelet szabályozza. 
Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának 2016. évi koncepciójának tervezése jelenlegi szakaszában meg kell határozni az alapvető célokat, át kell tekinteni az önkormányzat feladatkörét. 
 
A Roma Nemzetiségi Önkormányzat 2016. évi költségvetési tervezet összeállításánál az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:  
1./ A települési önkormányzatok működésének legfőbb forrásai az állam által a nemzetiségi célú előirányzatból nyújtott feladatarányos támogatások, melyek működési költségvetési támogatásból és  feladatalapú költségvetési támogatásból tevődik össze.  A nemzetiségi célú előirányzatokból nyújtott támogatások feltételrendszeréről és elszámolásáról szóló 428/2012. (XII.29.) Korm. rendelet  alapján az előző évihez hasonlóan a támogatási keret felosztási aránya nem változik 1/3 rész általános működési költségvetési támogatás, 2/3 rész feladatalapú költségvetési  támogatás. A működési költségvetési támogatás a költségvetési évben december 31-éig, a feladatalapú költségvetési támogatás a költségvetési évet követő év április 30-áig használható fel. 
1./1.  Működési költségvetési támogatás 
 A működési költségvetési támogatás vonatkozásában a 2014. év óta differenciálásra kerül a támogatás összege attól függően, hogy hányan vallják magukat az adott nemzetiséghez tartozónak a legutóbbi népszámlálás alapján. 2016. évben a települési nemzetiségi önkormányzatok esetében a legutolsó népszámlálásnak az  adott  nemzetiséghez tartozásra vonatkozó  kérdéseire nyújtott  adatszolgáltatás nemzetiségenként összesített adatai alapján kerül megállapításra.  A települési nemzetiségi Önkormányzat részére megállapítható működési költségvetési támogatás az egy helyi nemzetiségi önkormányzatra eső átlagtámogatás összegének  
- 100%-a, ha a nemzetiséghez tartozók száma a településen legalább 25 fő, de legfeljebb 50 fő, 
-200 %-a, ha a nemzetiséghez tartozók száma a településen  meghaladja  50 főt. 
 
Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatát 2015. évben   380 ezer  Ft összegű működési költségvetési támogatás illette meg   a 2011. évi népszámlálás eredményét figyelembe véve, ugyanis  Gyomaendrődön roma nemzetiséghez tartozók száma meghaladja az 50 főt.  
1./2. Feladatalapú költségvetési támogatás 
Feladatalapú támogatásra az a települési nemzetiségi önkormányzat jogosult, amely a költségvetési évet megelőző évben legalább 4 képviselő-testületi ülésre vonatkozó jegyzőkönyvét és a közmeghallgatás alapján elkészült jegyzőkönyvet a megyei kormányhivatal részére az aláírástól számított  15 napon belül, de legkésőbb január 5-ig benyújtja. A nemzetiségi önkormányzat feladatalapú támogatás megállapítása a képviselő-testület döntései alapján az alábbi szempontok figyelembevételével történik: 
a../ a nemzeti érdekképviselettel összefüggő feladatok, 
b./ a nemzetiségi kulturális autonómiával összefüggő feladatok, 
c./ a nemzetiségi léttel összefüggő egyéb feladatok. 
A feladatalapú támogatás megállapítására, a Támogató által történő döntéshozatalra minden év március 16. napjáig kerül sor. A nemzetiségi önkormányzatoknak járó 2015. évi feladatalapú támogatás összege a költségvetési tervezet készítése időszakában nem ismert, ezért a 2015. évben a Roma Nemzetiségi Önkormányzat által kapott 1.103 ezer Ft összegű feladatalapú támogatással tudunk számolni. A feladatalapú támogatás összege 2016. évre vonatkozóan változhat, ugyanis  minden évben a megelőző évben hozott döntések képezik a támogatás alapját A támogató a feladatalapú költségvetési  támogatást előlegként két egyenlő részletben a kincstár útján folyósítja a költségvetési év április 15-éig és augusztus 15-éig. 
Nagyságrendileg Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata 2016. évben is számíthat a  mintegy 1.483 ezer Ft összegű állami támogatásra (380 ezer Ft működési költségvetési támogatás, 1103 ezer Ft feladatalapú támogatás). 
2./ Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata  és a  Gyomaendrőd Város Önkormányzata a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény 80.§-a alapján együttműködési megállapodást kötött, melyben a Roma Nemzetiségi Önkormányzat részére a települési Önkormányzat  ingyenes használatra biztosítja a Gyomaendrőd, Fő út 80. szám alatti ingatlant, melynek  közüzemi költségei a Nemzetiségi Önkormányzatot terheli.   A Nemzetiségi Önkormányzatnak 2016. évi költségvetéséből  biztosítani kell, a működési kiadások fedezetét a használatában lévő Gyomaendrőd, Fő út 80. szám alatti ingatlan  rezsi kiadásait,  valamint a nemzetiségi közügyek (a nemzetiséghez tartozók érdekeinek kifejezésre juttatása, a nemzetiségek kulturális autonómiájának megvalósítása és megőrzése) intézésével kapcsolatos költségeket.   
3./  Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvényben foglaltak alapján  a feladatkörébe tartozó nemzetiségi közügyek vonatkozásában célja a nemzetiséghez tartozók  érdekeinek kifejezésre juttatása , a nemzetiségi kulturális  autonómiájának  megőrzése. A Nemzetiségi Önkormányzat célja, hogy  a településen működő   iskolákkal a Kis Bálint Általános Iskolával és a Rózsahegyi  Kálmán  Általános Iskola és Kollégiummal,  a Szent Gellért Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumával, valamint a Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium Intézménnyel megállapodás alapján együttműködjön Közös rendezvények szervezésében. A nemzetiségi Önkormányzat célja továbbá, hogy  részt vegyen  a Békés Megyében működő roma nemzetiségi önkormányzatok, szervezetek  programjain, figyelemmel kísérve  a roma nemzetiségeket érintő feladatokat. A nemzetiségi Önkormányzat 2016. évben is meg szeretné szervezni a nemzetközi roma napot (2016. április 8. )és a nemzetiségek napját (2016. december 18.). Hagyományt szeretne teremteni  a 2012 évben  először megrendezett Békés Megyei Roma kispályás  labdarugó torna megszervezésének.  Az Önkormányzat 2016. évben is képviselteti magát Gyomaendrőd Város rendezvényein: 2016. március 15-i koszorúzáson, 2016. május 27-én a Hősök napja, illetve 2016. október 23-i megemlékezéseken. 
A nemzetiségi önkormányzat saját bevétele telefon magáncélú beszélgetés megtérítéséből, illetve kamatbevételből származik. 
A nemzetiségi önkormányzatnak 594 ezer Ft összegű kintlévősége van a Körös-Völgye Alapítvány bérleti díj tartozására vonatkozóan. A tartozás végrehajtás alatt áll. 2013. óta a tartozás nem realizálódott. A további végrehajtás során várhatóan a végrehajtó részére további költséget kell megelőlegezni, melyre forrást a nemzetiségi önkormányzat nem tud biztosítani, ugyanis ilyen jellegű költségre az állami támogatás nem használható fel. 
A nemzetiségi önkormányzat egyéb bevétele további pályázat útján növelhető. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Támogatáskezelő  által nyílt pályázatot hirdetett meg nyelvi környezetben megvalósuló nemzetiségi-, népismereti, művészeti, oktatási, hagyományőrző és olvasó tábor megvalósításának 2016. évi költségvetési támogatására. A Nemzetiségi Önkormányzat a támogatáskezelő felhívására tábor költségeinek finanszírozására pályázatot tervez benyújtani  a megadott 2016. január 10-ei határidőig. 
A nemzetiségi önkormányzat 2015. évi gazdálkodása során várhatóan 295 ezer Ft pénzmaradványa keletkezik, mely összeg a 2016. évi költségvetési hiány belső finanszírozására szolgál. A megmaradó összeg a feladatalapú támogatásból marad meg, mely összeget a nemzetiségi önkormányzat 2016. április 30-ig használhat fel,  a rasszizmus áldozatairól megemlékezés költségeire, a farsangi rendezvény költségeire, 2016. április 8-án megtartásra kerülő nemzetközi romanap rendezvény költségeire, valamint a 3 településen működő általános iskola részére megszervezésre kerülő húsvéti játszóház költségeire. 
Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata 2016. évi költségvetéséhez az alábbi bevételeket és kiadásokat kívánja tervezni:  
 
Bevétel 
Összeg E Ft 
Előző évi maradvány 
295 
Támogatás értékű működési bevétel a nemzetiségi   
önkormányzatok működéséhez 
1483 
Saját bevétel 
20 
Bevétel összesen 
1798 
Kiadás 
 
Személyi juttatás 
200 
Munkaadókat terhelő járulék 
Dologi kiadás 
1598 
Működési kiadás összesen 
1798 
 
 
 
Kérem a Nemzetiségi Önkormányzat képviselő-testületét az előterjesztés alapján az önkormányzat 2016. évre vonatkozó költségvetési koncepcióját vitassa meg:   
 

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi és Kulturális Bizottság    
 
Döntési javaslat

"Roma Nemzetiségi Önkormányzat 2016. évi költségvetési koncepciója"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Költségvetés, zárszámadás
A Roma Nemzetiségi Önkormányzat a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzat  2016. évi költségvetési koncepcióját elfogadja.   
Határidők, felelősök:

Határidő: 2016. 02. 15.
Felelős: Szécsi Zsolt
Hivatali felelős: Ugrainé Gróf Éva

« Vissza
Vissza a főmenübe