4. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Roma Nemzetiségi Önkormányzat
2016. február 12-i ülésére

Tárgy:   Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata 2016. évi költségvetése
Készítette:   Ugrainé Gróf Éva
Előterjesztő:   Szécsi Zsolt elnök

Tisztelt Nemzetiségi Önkormányzat képviselő-testülete!
 
 
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23-26. §-a, valamint az államháztartási törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Kormányrendelet 24. és 27-29.§-ban meghatározottak alapján Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának 2016. évre vonatkozó költségvetési határozat tervezetét a nemzetiségi önkormányzat elnöke február 15-ig nyújtja be a képviselő-testületnek.
 
Az Országgyűlés 2015. június 23.-i ülésén fogadta el Magyarország 2016. évi költségvetéséről szóló 2015. évi C. törvényt. A nemzetiségi önkormányzatok megillető nemzetiségi támogatások felhasználását a nemzetiségi célú előirányzatokból nyújtott támogatások feltételrendszeréről és elszámolásának rendjéről szóló többször módosított 428/2012.(XII.29.) Korm. rendelet szabályozza.
A költségvetés készítésével kapcsolatos feladatokat a nemzetiségi Önkormányzat SZMSZ-ének 2. számú függelékét képező, a két önkormányzat között létrejött megállapodás rögzíti. A megállapodásban szabályozásra került a nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodásának rendje, melynek részét képezi az adott évre vonatkozó költségvetés elkészítésének szabálya. Az együttműködési megállapodás alapján elkészült Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának 2016. évi költségvetési határozatának tervezete.
A Roma Nemzetiségi Önkormányzat 2016. évi költségvetési tervezet összeállításánál az alábbi szempontokat vettük figyelembe:
1./ A települési önkormányzatok működésének legfőbb forrásai az állam által a nemzetiségi célú előirányzatból nyújtott feladatarányos támogatások, melyek működési költségvetési támogatásból és feladatalapú költségvetési támogatásból tevődnek össze.  A nemzetiségi célú előirányzatokból nyújtott támogatások feltételrendszeréről és elszámolásáról szóló 428/2012. (XII.29.) Korm. rendelet alapján az előző évihez hasonlóan a támogatási keret felosztási aránya nem változik 1/3 rész általános működési költségvetési támogatás, 2/3 rész feladatalapú költségvetési támogatás. A működési költségvetési támogatás a költségvetési évben december 31-éig, a feladatalapú költségvetési támogatás a költségvetési évet követő év április 30-áig használható fel.
1./1.   Működési költségvetési támogatás
A működési költségvetési támogatás vonatkozásában a 2014. év óta differenciálásra kerül a támogatás összege attól függően, hogy hányan vallják magukat az adott nemzetiséghez tartozónak a legutóbbi népszámlálás alapján. A működési költségvetési támogatás 2016. évben a települési nemzetiségi önkormányzatok esetében a legutolsó népszámlálásnak az adott nemzetiséghez tartozásra vonatkozó kérdéseire nyújtott adatszolgáltatás nemzetiségenként összesített adatai alapján kerül megállapításra. A települési nemzetiségi Önkormányzat részére megállapítható működési költségvetési támogatás az egy helyi nemzetiségi önkormányzatra eső átlagtámogatás összegének
- 100%-a, ha a nemzetiséghez tartozók száma a településen legalább 25 fő, de legfeljebb 50 fő,
-200 %-a, ha a nemzetiséghez tartozók száma a településen  meghaladja  50 főt.
A 2011. évi népszámlálás eredményét figyelembe véve Gyomaendrődön roma nemzetiséghez tartozók száma meghaladja az 50 főt.
 
Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatát 2016. évben az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő ENTO/33/2016 iktatószámú támogatói okirata alapján 782 ezer Ft összegű működési költségvetési támogatás illeti meg. Az önkormányzat 2015. évben a működési költségvetési támogatásként 380 ezer Ft támogatásban részesült. 2016.évben a működési költségvetési támogatás az előző évhez képest kétszeresére növekedett.
 
1./2. Feladatalapú költségvetési támogatás
Feladatalapú támogatásra az a települési nemzetiségi önkormányzat jogosult, amely a költségvetési évet megelőző évben legalább 4 képviselő-testületi ülésre vonatkozó jegyzőkönyvét és a közmeghallgatás alapján elkészült jegyzőkönyvet a megyei kormányhivatal részére az aláírástól számított 15 napon belül, de legkésőbb január 5-ig benyújtja. A nemzetiségi önkormányzat feladatalapú támogatás megállapítása a képviselő-testület döntései alapján az alábbi szempontok figyelembevételével történik:
a./  nemzeti érdekképviselettel összefüggő feladatok,
b./ a nemzetiségi kulturális autonómiával összefüggő feladatok,
c./ a nemzetiségi léttel összefüggő egyéb feladatok.
A feladatalapú támogatás megállapítása során, a Támogató az előzőekben meghatározott szempontok figyelembevételével a helyi nemzetiségi önkormányzatonként meghatározza a feladatalapú költségvetési támogatásban való részesedésre vonatkozó pontszámokat, melyet honlapján minden év március 16. napjáig közzé tesz. A támogató a pontszámok alapján meghozott támogatási összegre vonatkozó döntését április 15-éig teszi közzé. A nemzetiségi önkormányzatoknak járó 2016. évi feladatalapú támogatás összege a költségvetési tervezet készítése időszakában nem ismert. A Roma nemzetiségi önkormányzat 2015. évben 1.103 ezer Ft összegű feladatalapú támogatásban részesült. A feladatalapú támogatás összege 2016. évre vonatkozóan változhat, ugyanis minden évben a megelőző évben hozott döntések képezik a támogatás alapját A támogató a feladatalapú költségvetési támogatást előlegként két egyenlő részletben a Magyar Államkincstár útján folyósítja a költségvetési év április 15-éig és augusztus 15-éig. A nemzetiségi önkormányzatnak 2016. évre járó feladatalapú támogatás pontos összegének ismeretében célszerű meghatározni a felhasználására feladatokat és beépíteni a 2016. évi költségvetésébe.
2./ Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata és a  Gyomaendrőd Város Önkormányzata a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény 80.§-a alapján együttműködési megállapodást kötött, melyben a Roma Nemzetiségi Önkormányzat részére a települési Önkormányzat  ingyenes használatra biztosítja a Gyomaendrőd, Fő út 80. szám alatti ingatlant, melynek  közüzemi költségei a Nemzetiségi Önkormányzatot terheli. A Nemzetiségi Önkormányzatnak 2016. évi működési költségvetési támogatásából biztosítani kell, a működési kiadások fedezetét a használatában lévő Gyomaendrőd, Fő út 80. szám alatti ingatlan rezsi kiadásait, valamint a nemzetiségi közügyek (a nemzetiséghez tartozók érdekeinek kifejezésre juttatása, a nemzetiségek kulturális autonómiájának megvalósítása és megőrzése) intézésével kapcsolatos költségeket. 
3./ Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvényben foglaltak alapján a feladatkörébe tartozó nemzetiségi közügyek vonatkozásában célja a nemzetiséghez tartozók érdekeinek kifejezésre juttatása, a nemzetiségi kulturális autonómiájának megőrzése. A Nemzetiségi Önkormányzat célja, hogy a településen működő iskolákkal a Kis Bálint Általános Iskolával és a Rózsahegyi Kálmán Általános Iskola és Kollégiummal, a Szent Gellért Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumával, valamint a Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium intézménnyel megállapodás alapján együttműködjön közös rendezvények szervezésében. A nemzetiségi Önkormányzat célja továbbá, hogy részt vegyen a Békés Megyében működő roma nemzetiségi önkormányzatok, szervezetek programjain, figyelemmel kísérve a roma nemzetiségeket érintő feladatokat. A nemzetiségi Önkormányzat 2016. évben is meg szeretné szervezni a nemzetközi roma napot (2016. április 8.) és a nemzetiségek napját (2016. december 18.). Hagyományt szeretne teremteni a 2012 évben először megrendezett Békés Megyei Roma kispályás labdarugó torna megszervezésének. Az Önkormányzat céljai között szerepel 2016. évben is Roma élet címmel tájékoztatni a lakosságot a az önkormányzat feladatairól és rendezvényeiről, valamint célja  honlapjának működtetése. Az Önkormányzat 2016. évben is képviselteti magát Gyomaendrőd Város rendezvényein: 2016. március 15-i koszorúzáson, 2016. május 27-én a Hősök napja valamint 2016. október 23-i megemlékezéseken.
A nemzetiségi önkormányzat saját bevétele a jogszabály alapján a telefon magáncélú használatának megtérítéséből, illetve kamatbevételből származik.
A nemzetiségi önkormányzatnak 594 ezer Ft összegű kintlévősége van a Körös-Völgye Alapítvány bérleti díj tartozására vonatkozóan. A tartozás végrehajtás alatt áll. 2013. óta a tartozás nem realizálódott. A további végrehajtása során várhatóan a végrehajtó részére további költséget kell megelőlegezni, melyre forrást a nemzetiségi önkormányzat nem tud biztosítani, ugyanis ilyen jellegű költségre az állami támogatás nem használható fel.
A nemzetiségi önkormányzat bevétele pályázat útján növelhető. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Támogatáskezelő által nyílt pályázatot hirdetett meg nyelvi környezetben megvalósuló nemzetiségi-, népismereti, művészeti, oktatási, hagyományőrző és olvasó tábor megvalósításának 2016. évi költségvetési támogatására. A Nemzetiségi Önkormányzat a támogatáskezelő felhívására tábor költségeinek finanszírozására pályázatot nyújtott be 2016. január 10-éig.
A nemzetiségi önkormányzat 2015. évi gazdálkodása során 300 ezer Ft pénzmaradványa keletkezett, mely összeg a 2016. évi költségvetési hiány belső finanszírozására szolgál. A maradvány összege a feladatalapú támogatásból maradt meg, mely összeget a nemzetiségi önkormányzat 2016. április 30-ig használhat fel. A nemzetiségi Önkormányzat 85/2015.(XII.) RNÖ határozatában döntött 295 ezer Ft 2015. évi várható pénzmaradvány felhasználásáról. A nemzetiségi önkormányzat a tényleges adatok alapján 300 ezer Ft összegű 2015. évi költségvetési maradványából 5 ezer Ft-ot a rasszizmus áldozatainak megemlékezés költségeire, 45 ezer Ft-ot a farsangi rendezvény költségeire,  50 ezer Ft-ot a településen működő iskolák részvételével húsvéti játszóház költségeire, valamint 200 ezer Ft-ot  2016. április 8-án megszervezésre kerülő nemzetközi romanap rendezvény költségeire tervezi felhasználni.
 
 
Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata 2015. évi költségvetési mérlege a tervezni kívánt bevételeket és kiadásokat tartalmazza:
 
Adatok E Ft-ban
 
Bevétel Kiadás
   
  2014. évi tény 2015. évi tény 2016.évi terv  
2014.évi
tény
2015. évi tény 2016. évi terv
Saját bevétel 40 19 22 Személyi juttatás 426 260 95
Működési célú. támogatás nemzetiségi önkormányzatok feladatarányos költségvetési támogatás 1.172 1.483 782
Munkaadókat
terhelő járulék
7 0 0
Műk. célú nemzetiségi támogatás pályázat alapján 0 350 0 Dologi kiadás 856 1.404 1.009
Működési célú támogatás helyi önkormányzattól 0 100 0 Műk. célú tám. kölcsöntörlesztés 93 0 0
Működési bevételek összesen 1.212 1952 804 Működési kiadás összesen 1.382 1.664 1.104
Költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló előző évi pénzmaradvány működésre 182 12 300        
  Bevételek összesen 1.394 1.964 1104 Kiadások összesen 1.382 1.664 1.104
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testülettől, hogy Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke által beterjesztett nemzetiségi önkormányzat 2016. évre vonatkozó költségvetési határozattervezet tárygyalja meg és a döntési javaslatot fogadja el. 
  
1. döntési javaslat

"2015. évi feladatalapú támogatás maradvány felhasználása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Kisebbségi ügyek
A Roma Nemzetiségi Önkormányzat a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata Képviselő-testülete 2015. évről 2016. évre áthúzódó 300 ezer Ft összegű feladatalapú támogatásból
 
  • 5 ezer Ft összeget megemlékezés a rasszizmus áldozatairól költségeire,
  • 45 ezer Ft összeget a farsangi rendezvény költségeire,
  • 50 ezer Ft összeget a településen működő iskolák tanulóinak részvételével megrendezésre kerülő húsvéti játszóház költségeire, valamint
  • 200 ezer Ft nemzetközi roma nap rendezvény költségeire tervezi felhasználni.
 
Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

1. döntési javaslat

" Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata 2016. évi költségvetése"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Költségvetés, zárszámadás
A Roma Nemzetiségi Önkormányzat a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd, Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában foglalt feladatkörében eljárva a 2016. évi költségvetését a következőkben határozza meg:
 
1. Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Nemzetiségi Önkormányzat) a Nemzetiségi Önkormányzat 2016. évi költségvetésének
a) bevételi főösszegét 1.104 ezer forint összegben,
b) kiadási főösszegét 1.104 ezer forint összegben
állapítja meg az 1. mellékletben részletezettek szerint.
 
2.  A  bevételi főösszegen belül
a) a működési bevételek előirányzata 804 ezer forint,
b) a felhalmozási bevételek előirányzata 0 ezer forint,
c) a működési célú finanszírozási bevételek előirányzata 300 ezer forint,
d) a felhalmozási célú finanszírozási bevételek előirányzata 0 forint
a 1. melléklet 1-13. sorában részletezettek szerint.
 
3. A kiadási főösszegen belül a nemzetiségi önkormányzat működési kiadásainak előirányzata 1.104 ezer forint, melyből:
a) személyi juttatás 95 ezer forint,
b) munkaadót terhelő járulék 0 ezer forint,
c) dologi kiadás 1.009 ezer forint,
d) működési célú támogatásértékű kiadás 0 forint,
e) működési célú pénzeszköz átadás államháztartáson kívülre 0 forint,
f) a működési célú tartalék 0 forint,
g) ellátottak pénzbeli juttatása 0 forint
a 1. melléklet 14-21. sorában részletezettek szerint.
 
4. A Nemzetiségi Önkormányzat fejlesztési kiadásának összege 0 forint, a 1. melléklet 22-25. sorában részletezettek szerint.
 
5. A Nemzetiségi Önkormányzat előirányzat felhasználási ütemtervét a 2. melléklet tartalmazza.
 
 6. A Nemzetiségi Önkormányzat kiadásai készpénzben a következő esetekben teljesíthető:
a) a kis összegű beszerzések,
b)  munkavégzéssel összefüggő kiküldetési költségek megtérítése,
c) vásárlásra, elszámolásra kiadott előlegek.
 
 
 
                                                                                                                                                                1. melléklet
 
Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata 2016. évi költségvetési mérlege
 
 
Adatok ezer Ft-ban
  A B C D
  megnevezés 2014. tény 2015. tény 2016.terv
1 Intézményi működési bevétel 40 19 22
2 Működési célú támogatás, kölcsön államháztartáson belülről 1.172 1.933 782
3 Ebből: Működési célú átvett pénzeszköz nemzetiségi önkormányzatok működésére 1.172 1.833 782
4 Működési célú pénzeszköz átvétel államháztartáson kívülről 0 0 0
5 Működési bevétel összesen 1.212 1.952 804
6 Felhalmozási bevétel, tárgyi eszköz ért, stb. 0 0 0
7 Felhalmozási célú támogatás, kölcsön államháztartáson belülről 0 0 0
8 Felhalmozási célra .átvett pénzeszköz     0
9 Önkormányzatok felhalmozási költségvetési támogatása 0 0 0
10 Felhalmozási bevételek összesen 0 0 0
11 Finanszírozási bevétel-működési célú 182 12 300
12 Finanszírozási bevétel-felhalmozási célú 0 0 0
13 Tárgyévi bevételek összesen 1.394 1 964 1104
14 Személyi juttatás 426 260 95
15 Munkaadókat terhelő járulék 7 7 0
16 Dologi kiadás 856 1.404 1.009
17 Működési célú támogatásértékű kiadás   0 0
18 Működési célú támogatás kölcsöntörlesztés államháztartáson 93 0 0
19 Működési célú tartalék 0 0 0
20 Ellátottak pénzbeli juttatása 0 0 0
21 Működési kiadás összesen 1.382 1.664 1.104
22 Felújítás 0 0 0
23 Beruházás 0 0 0
24 Egyéb felhalmozási kiadás   0 0
25 Felhalmozási kiadás összesen 0   0
26 Finanszírozási kiadások 0 0 0
27 Tárgyévi kiadás összesen 1.382 1.664 1.104
 
 
2.melléklet
 
 
Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának
2016. évi előirányzat felhasználási terve
 
 
 
Megnevezés jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec. Össz.
Bevétel                          
Működési célú támogatás  391        391             782
Saját bevétel 1 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 1 22
2016. évi maradvány 300                       300
Működési bevétel összesen 692 2 2 2 2 393 2 2 2 2 2 1 1.104
Kiadások                          
Személyi juttatás    20 25  50         95
Munkaadói járulék.                          
Dologi 68 97 92 217 67 67 67 67 67 67 67 66 1009
Működési kiadás összesen 68 117 117 267 67 67 67 67 67 67 67 66 1.104
 
 
Határidők, felelősök:

Határidő: 2016. 12. 31.
Felelős: Szécsi Zsolt
Hivatali felelős: Ugrainé Gróf Éva

« Vissza
Vissza a főmenübe