2. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Roma Nemzetiségi Önkormányzat
2016. május 23-i ülésére

Tárgy:   Közösségi szinten irányított települési fejlesztések megvalósításához helyi akciócsoport megalakítása
Készítette:   Megyeri László aljegyző
Előterjesztő:   Szécsi Zsolt elnök
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) 7. prioritási tengelye keretében elérhető Közösségi szinten irányított helyi (városi) fejlesztések (CLLD) megvalósítása érdekében létrejövő helyi akciócsoportok (HACS) megalakítására nyílt 2016. május 31-i benyújtási határidővel regisztrációs lehetőség. 
A regisztráció célja olyan, partnerségen alapuló helyi akciócsoportok megalakítása, amelyek elsősorban a kultúra és a közösségépítés terén tervezhetnek fejlesztéseket, amely fejlesztések közvetetten közösségi alapú gazdaságfejlesztési módszertanok kialakítását és elterjesztését szolgálják.
Mit jelent ez számunkra a mindennapok gyakorlatában?
A Közösségi szinten irányított fejlesztéseket szervező helyi akciócsoportok a mi lakónépesség méretű településünkön (akcióterületen) maximum 500 millió Ft forrással is gazdálkodhatnak.
A megalakításra váró helyi közösségnek (HACS) vállalnia kell, hogy a regisztrációs felhívást követően elkészíti integrált, területi alapú, kulturális és közösségfejlesztési tartalmú helyi fejlesztési stratégiáját (HFS). A CLLD keretében a helyi közösségeknek lehetőségük nyílik a TOP 7. prioritása feltételeinek megfelelő helyi fejlesztési stratégia kialakítására, amely teret biztosít a helyi társadalom megújítására, a helyi közösségek szervezésére, tudatosságának fokozására. 
A prioritástengely azt célozza, hogy a jogosult városokban a helyi lakosság, a civil szervezetek, a vállalkozások és az önkormányzatok együttműködésével, illetve kezdeményezésére integrált, közösségfejlesztést és helyi identitástudatot elősegítő, elsődlegesen kulturális és közösségi tartalmú, a helyi gazdaságfejlesztést támogató stratégiák készüljenek, amelyek alapján olyan helyi fejlesztési programok valósulnak meg, amelyek egyszerre és összehangoltan képesek több támogatási alap forrásait használni.
A prioritástengely keretében megjelenő két intézkedés egyik eleme a kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése, amelynek célja, hogy a városi helyi akciócsoportok (HACS) a közösségi bevonással készülő helyi fejlesztési stratégiák alapján, az akcióterületek kijelölt közösségi és kulturális tereinek fizikai rehabilitációját, illetve fejlesztését hajtsák végre a társadalom összetartozásának erősítése és helyi gazdasági fellendülése érdekében. Az intézkedés keretében a kulturális és közösségi terek, szolgáltatások fejlesztése, kínálatuk bővítése kap támogatást, lehetőség szerint hozzájárulva a helyi gazdaság fejlesztéséhez is.
A prioritástengely második intézkedési eleme a helyi közösségszervezés, amely a városi helyi fejlesztési stratégiához kell kapcsolódnia. A támogatás keretében megvalósulhatnak például helyi közösségszervezési tevékenységek; helyi (városrészi, szomszédsági) identitást erősítő tevékenységek; a megújított infrastruktúra közösségi használatát biztosító megoldások kialakítása, kulturális, közösségi programok szervezése, lebonyolítása, a szabadidő-eltöltés minőségének javítása, közösségi önképzési folyamatok helyszínnel és programokkal történő támogatása (közösségi tér esetében az adott tér (intézmény) közösségi bevonásra építő irányítása, köztér esetén annak programokkal, közösségi aktivitással való megtöltését és egyben állagmegóvását is elősegítő lakossági együttműködések) stb.
A HACS szervezetében kizárólag az a települési önkormányzat, valamint azok a civil szervezetek, egyházi jogi személyek és gazdálkodó szervezetek vehetnek részt, akik, illetve, amelyek már rendelkeznek székhellyel vagy telephellyel a lefedni kívánt HFS tervezési területét jelentő településen. Olyan együttműködést szükséges létrehozni, amely keretében biztosítható, hogy a helyi társadalmi-gazdasági érdekek, valamint a köz- és magánszféra képviselőinek egyike sem éri el döntéshozatali szinten a szavazati jogok 49%-ot meghaladó arányát.
Az együttműködés egyik lehetséges és a települési önkormányzat által kezdeményezett szervezeti forma, a konzorcium.
17 önkormányzati szerv, civil szervezet és gazdasági társaság meghívásával kezdeményezte a települési önkormányzat a Közösségi szinten irányított helyi (városi) fejlesztések (CLLD) megvalósítása érdekében létrejövő helyi akciócsoport (HACS) megalakítását egy konzorcium létrehozásával. 
A CLLD regisztrációt és a HACS konzorciumi megállapodást előkészítő és egyeztető fórumra 2016. április 27-én került sor ahol a jelenlévő szervezetek kinyilvánították előzetes szándékukat a HACS megalakításában.  
Döntéshozói vélemények

Roma Nemzetiségi Önkormányzat    
 
Döntési javaslat

"Közösségi szinten irányított települési fejlesztések megvalósításához helyi akciócsoport megalakítása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: ÁLTALÁNOS ÜGYEK
A Roma Nemzetiségi Önkormányzat a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Roma Önkormányzatának Képviselő-testülete:

a) egyetért azzal, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 7. prioritási tengelye keretében elérhető közösségi szinten irányított helyi (városi) fejlesztések (CLLD) megvalósítása érdekében részt vegyen abban a helyi akciócsoportnak (HACS) a megalakítását, amely a partnerségen alapuló, elsősorban a kultúra és a közösségépítés terén tervezhet fejlesztéseket, ezáltal közvetetten közösségi alapú gazdaságfejlesztési módszertanok kialakítását és elterjesztését szolgálja,
b) támogatja, hogy a kezdeményezésben részt vevő szervezetekkel konzorciumi szervezeti formában működő HACS-ot hozzon létre és abban szerepet vállaljon,
c) felhatalmazza az elnököt az ezzel kapcsolatos előkészítő eljárásban való részvételre és a szükséges jognyilatkozatok megtételére. 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal
Felelős: Szécsi Zsolt

« Vissza
Vissza a főmenübe