16. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottság
2020. szeptember 29-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a Hóvirág u. forgalmi rendjének megváltoztatásáról.
Készítette:   Hatos Norbert irodavezető
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

Fonyód, Hóvirág utca lakói többször jelezték a Sipos-hegyi kilátó megközelítésének problémáit Önkormányzatunknak. 
 
Sok esetben a GPS hibás útvonaltervet jelöl ki a Sipos-hegyi kilátóhoz igyekvő autósok és gyalogos turisták részére, miszerint kizárólag a Hóvirág utcán keresztül lehet megközelíteni a kilátót. A Hóvirág utca egy zsákutcát képez, ezért gépjárművel a kilátót a szóban forgó utcán keresztül nem lehet elérni. Ez több ízben okozott problémát az ott élők, de az idelátogatók számára is. A szűk zsákutca miatt a behajtó gépjárművek sorra törik össze a kerítéseket, az ingatlan tulajdonosok gépjárműveit megfordulás közben.    
 
Az utca lakói hozzávetőleg 4 évvel ezelőtt már megkeresték a fonyódi városüzemeltetés munkatársait a probléma megoldása érdekében. Ekkor a Képviselő-testület egy zsákutca tábla elhelyezését szorgalmazta, melyet a városüzemeltetés ki is helyezett a Sándor u. - Hóvirág u. sarkára, továbbá egy kiegészítő tábla is felszerelésre került a gépjármű és gyalogos közlekedési helyi rendelkezésével, tájékoztatásával. A kilátóba látogatók zöme a mai napig figyelmen kívül hagyja a zsákutca jelölést, valamint a kiegészítő táblát és a GPS-re hivatkozva próbálják elérni a kilátót ebből a zsákutcából. 
 
A kilátót gépjárművel kizárólag a Badacsony utcából lehet elérni. A helyi lakosok, továbbá a Fonyód Média Kft. is több alkalommal próbálkozott a Google felkeresésével a GPS útvonalterv módosításának érdekében, kevés sikerrel. 
 
Az utca lakóinak nyugalmának érdekét egy „behajtást tiltó tábla kivéve lakók számára” kihelyezése a Sándor u. – Hóvirág u. sarkára vagy egy fizikai akadály kiépítése (pl. parkolás akadályozó) biztosítaná a megoldást. 

Kérem a Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottságot az előterjesztés megtárgyalására, a Képviselő-testületet a határozathozatalra.

Döntéshozói vélemények

Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottság   A Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
1. döntési javaslat

"Előterjesztés a Hóvirág u. forgalmi rendjének megváltoztatásáról. kihelyezéséről."

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: településüzemeltetési kérdések
A Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

1. Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Sándor u. - Hóvirág u. sarkára „behajtási tiltó tábla - kivéve lakók” kihelyezése mellett dönt. 

2. Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete megbízza a Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft vezetőjét, hogy a Hóvirág utca elejére helyezzen ki egy "Behajtani tilos" táblát "Kivéve lakók" kiegészítő tábla felszerelésével, valamint azzal, hogy a forgalmi rend módosításáról a Fonyódi Rendőrkapitányságot haladéktalanul értesítse.
 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal
Felelős: Hidvégi József

Határidő: 2020. 10. 31.
Felelős: Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője

2. döntési javaslat

"Előterjesztés a Hóvirág u. forgalmi rendjének megváltoztatásáról. "

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: településüzemeltetési kérdések
A Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

1. Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete egy fizikai akadály kiépítése mellett dönt, az alábbi módon: ............................

2. Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete megbízza a Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft vezetőjét, hogy a Hóvirág utca elejére helyezzen ki egy - az 1. pontban meghatározott - fizikai akadályt, és a forgalmi rend módosításáról a Fonyódi Rendőrkapitányságot haladéktalanul értesítse.
Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal
Felelős: Hidvégi József

« Vissza
Vissza a főmenübe