17. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottság
2020. szeptember 29-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés magánút elnevezésére
Készítette:   Dr. Hengerné Keresztény Zsuzsanna
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

Missura Béla, mint a fonyódi 5143/72 hrsz-ú, jellegét tekintve közforgalom elől elzárt magánút tulajdonosa 2020.04.24-én érkezett beadványában,- mely az akkor kialakult és érvényben lévő veszélyhelyzetre tekintettel most kerül tárgyalásra- kérelemmel fordult a Képviselő-testület felé a magánút elnevezését illetően.

Kérelmében a magánút elnevezésére a „Béla utca” nevet javasolja, indoklásként Alsóbélatelep, illetve gróf Zichy Béla nevét jelölve meg.

A fenti magánút az Előd utcáról nyílik. A csatolt térképmásolat alapján a magánút mentén, hat –jellegét tekintve „kivett beépítetlen terület” telek, illetve egy „kikötő” terület található, melyek gépjárművel kizárólag a magánútról közelíthetők meg.

A Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkárság által kiadott a Központi Cím Regiszter rendelet különös szabályainak alkalmazásához, az atipikus elhelyezkedésű ingatlanok címképzésével összefüggő feladatok ellátásához című útmutató alapján a telekhez vezető közterületet elnevezni a képviselő testület feladata, majd ehhez rendelten az elhelyezkedéstől függően a címképző szerv megállapítja a házszámokat. Amennyiben nem az önkormányzat tulajdonát képező közútról van szó, úgy a központi címregiszterről és a címkezelésről szóló 345/2014. (XII.23.) Korm. rendelet 13.§ (2) bekezdésének szabályai alkalmazandóak, az abban foglalt eljárás alapján kerülhet sor az elnevezésre, mely szerint, „ Ha a címképzés tárgyát képező ingatlan csak magánútról közelíthető meg, annak elnevezésére vonatkozóan a helyi önkormányzati rendeletben foglalt szabályok az irányadók.”

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testületének a Közterületek elnevezéséről és a házszámozás rendjéről szóló 26/2009.(XI.27.) számú rendeletének 7.§ (1) bekezdés d) pontja alapján a Földrajzi név megállapítását vagy megváltoztatását kezdeményezheti a magánút tekintetében a magánút tulajdonosa, amennyiben az közterületnek nem minősül.

Tájékoztatom a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy Fonyód, „Bélatelep” említett területén környező közterületek, utónevek elnevezéssel – szomszédos utcák – aktív közterületként szerepelnek a címnyilvántartásban:

  • Zoltán, Győző, Attila, Géza utca, 1993. október 1-től.

  • 2004. április 29.-én megtartott ülésén 86/2004.(IV.29.) számú határozatával döntött a Testület az alábbi közterületek elnevezéséről:

a Győző utcától a központ felé jövő utcát Kálmán, az abból a Balaton felé nyíló első utcát Előd, a második utcát Álmos utcának nevezte el.

Ezen az ülésen került elnevezésre a Bartók Béla és az Edison utcát összekötő gyalogösvény Zichy Béla sétánynak, a kettős kereszt körüli tér pedig Zichy Béla térnek.

A címnyilvántartásban 1993. október 1-től aktív közterületnévként szerepel a Béla király utca.

 


Döntéshozói vélemények

Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottság   A Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
Döntési javaslat

"Előterjesztés magánút elnevezésére"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: közszolgáltatási kérdések
A Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

  1. Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete az előterjesztést megtárgyalta és a Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottság véleménye alapján úgy határoz, hogy az 5173/72 helyrajzi számú magánutat az ingatlantulajdonos javaslatát figyelembe véve Béla utcának nevezi el.

  1. A képviselő-testület felkéri Fonyód Város Jegyzőjét, hogy gondoskodjon az elnevezés központi címregiszterben történő bejegyzéséről, az elnevezésről értesítse az ingatlan-nyilvántartó szervet, a Somogy Megyei Kormányhivatal Fonyódi Járási Hivatal Kormányablak osztályát, Okmánytárat.

 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2020. 10. 16.
Felelős: Jegyző
Hivatali felelős: Dr. Hengerné Keresztény Zsuzsanna

« Vissza
Vissza a főmenübe