8. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete
2020. február 13-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 19/2017. (XI.09.) önkormányzati rendelet módosításáról.
Készítette:   Jegyző
Előterjesztő:   Jegyző
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

A 2017. évben megalkotott a szociális ellátások helyi szabályairól szóló  rendelet módosítását, az azóta bekövetkezett jogszabályi változás teszik indokolttá.

 A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 50.§ (3) bekezdése hatályon kívül helyezte a méltányos közgyógyellátás törvényi szabályozását.

Ezért szükségessé vált a fenti rendelet azon szakaszának a módosítása, mely a magasabb szintű szabályozáshoz képest másképp került megalkotásra. 

 

A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II.17.) Kormányrendelet (a továbbiakban: Korm.rendelet) 2. § (1) bekezdése szerint: „A fenntartó a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátásért térítési díjat (a továbbiakban: intézményi térítési díj) állapít meg”. A Korm. rendelet (4) bekezdése értelmében „az intézményi és a személyi térítési díjat az 1 és 2 forintos címletű érmék bevonása következtében szükséges a kerekítés szabályairól szóló 2008. évi III. törvény 2.§-ának megfelelő módon kerekítve kell meghatározni.”

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi törvény (a továbbiakban: Szt.) 115. § (1) bekezdése szerint „az intézményi térítési díj a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások ellenértékeként megállapított összeg (a továbbiakban: intézményi térítési díj). Az intézményi térítési díjat a fenntartó tárgyév április 1-jéig állapítja meg. Az intézményi térítési díj összege nem haladhatja meg a szolgáltatási önköltséget. Az intézményi térítési díj év közben egy alkalommal korrigálható.”

 

A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások egy része térítésmentesen vehető igénybe, míg más szolgáltatásokért térítési díjat kell fizetni. A személyes gondoskodás körébe tartozó szolgáltatások térítési díját (intézményi térítési díjat) a fenntartó évente állapítja meg. Az intézményi térítési díj megállapításának alapja az egyes szolgáltatások vonatkozásában a szolgáltatás önköltsége.

 

 

Az Szt. 115. § (3) bekezdése értelmében az ellátott által ténylegesen fizetendő személyi térítési díj összege - önkormányzati intézmény esetén - a fenntartó rendeletében foglaltak szerint csökkenthető, illetve elengedhető, ha a kötelezett jövedelmi és vagyoni viszonyai ezt indokolttá teszik.

 

Az intézmény által biztosított szolgáltatások intézményi térítési díja az alábbiak szerint alakul:

 

Étkeztetés: Az étkeztetés intézményi térítési díja attól függően kerül meghatározásra, hogy az ellátott az ételt a kiosztó helyen fogyasztja el, vagy számára azt az igénybevétel helyére szállítják. A lakáson történő étkeztetés térítési díja a kiszállítás költségét is tartalmazza. A szolgáltatás intézményi és személyi térítési díja ellátási napra vetítve kerül meghatározásra, melynek alapja a szolgáltatás önköltsége.

 

Házi segítségnyújtás: A házi segítségnyújtás intézményi térítési díja gondozási órára vetítve kerül meghatározásra, melynek alapja a szolgáltatás önköltsége.

 

Nappali ellátás:  esetében az intézményi térítési díjat ellátási napra vetítve kell meghatározni, melynek alapja a szolgáltatás önköltsége, és külön meg kell határozni

a) a csak napközbeni tartózkodást igénybe vevőkre, illetve

b) a napközbeni tartózkodást és ott étkezést igénybe vevőkre.

 

Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás: A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás intézményi térítési díj megállapításának alapja a szolgáltatás önköltsége, a személyi térítési díjat azokra az ellátási napokra lehet megállapítani, melyeken az igénylő otthonában működő jelzőkészülék található.

Az intézményi térítési díj nem haladhatja meg az egy ellátottra jutó szolgáltatási önköltség és a finanszírozási szerződésben meghatározott egy ellátottra jutó állami hozzájárulás különbségének egy napra jutó összegét.

 

Az intézmény szolgáltatásainak önköltségéhez viszonyítva az intézményi térítési díjak minden esetben alacsonyabb összegben kerültek megállapításra. A személyi térítési díjak esetében, étkeztetés szolgáltatás kivételével, további kedvezmény került megállapításra.

 

Az intézményvezető javaslata a személyi térítési díjakra vonatkozóan az alábbiak szerint került kialakításra:

 

·       Étkeztetés: a szolgáltatás intézményi térítési díja a szolgáltatás önköltségéhez viszonyítva alacsonyabb összegben kerül megállapításra. A személyi térítési díj maximális összege megegyezik az intézményi térítési díj összegével, mely helyben fogyasztás esetén 16 %-os, kiszállítás esetében pedig 14 %-os kedvezményt biztosít.

 

·       Házi segítségnyújtás: a szolgáltatás intézményi térítési díja a korábbi 720 Ft/óra díjról 435 Ft/óra díjra változik és személyi térítési díj kerülne bevezetésre, melynek maximum óradíja a szolgáltatás önköltségéhez viszonyítva 8 %-os kedvezményt biztosít.

 

 

·       Jelzőrendszeres segítségnyújtás:  a szolgáltatás önköltsége 223 Ft/fő/nap, az intézményi térítési díja a korábbi 105 Ft/fő/nap díjról 100 Ft/fő/nap díjra változik, mely megegyezik a személyi térítési díj maximális összegével. A szociálisan nem rászorult személy esetén fizetendő térítési díj 220 Ft/fő/nap.

 

 

·       Nappali ellátás: a Képviselő-testület döntése szerint 2016. május 1-től ingyenes ellátásként biztosított az intézményben. Az intézményi térítési díj 515 Ft/nap összegről 329 Ft/nap összegre módosul, mely megegyezik a szolgáltatás önköltségével.

 

 

Étkeztetés – helyben fogyasztás és elvitel esetén

 

 

 

 

 

 

Étkeztetés - kiszállítással

 

 

Házi segítségnyújtás

 

 

Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

 

 

Nappali ellátás

 

 

 

Az ellátásban részesülők összesen 236 fő 5%-a három szolgáltatást is igénybe vesz (Házi segítségnyújtás vagy Nappali ellátás + Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás + Étkeztetés). A vonatkozó jogszabályok értelmében a nappali ellátással egy időben csak a házi segítségnyújtás nem vehető igénybe.

 

 

Az összes ellátott közül 33% két szolgáltatást, míg 62% egyféle szolgáltatást vesz igénybe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az idősek nappali ellátása térítésmentesen biztosított szolgáltatása intézményünknek. Az ellátást igénybe vevők (35 fő) 100 %-os arányban vesznek igénybe étkeztetés szolgáltatást, e mellett 1,4%-os arányban jelzőrendszeres házi segítségnyújtást is. Ez azt jelenti, hogy étkeztetés és jelzőrendszeres házi segítségnyújtás szolgáltatás igénybe vételéért térítési díjat fizetnek. A nappali ellátásában gondozottak létszáma az elmúlt években folyamatosan emelkedett, illetve megtartott volt, az engedélyezett férőhelyszám mindvégig kihasználásra került.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fentiek értelmében javaslom, hogy a szolgáltatás továbbra is térítésmentesen kerüljön biztosításra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 HATÁSVIZSGÁLAT

 

Várható társadalmi hatás

Nincs jelentős társadalmi hatása.

 

Várható gazdasági, költségvetési hatás

Az önkormányzat számára ezáltal nem okoz többlet kiadást.

 

Várható környezeti és egészségi következményei

Nincs negatív hatása.

 

Adminisztratív terheket befolyásoló hatásai

A jelenlegi adminisztratív terhet  nem befolyásolja.

 

A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei

A rendeletben megfogalmazottaknak a gyakorlatban  való megfeleltetése miatt elengedhetetlen.

 

 

 

 

 

INDOKOLÁS

 

A fentiekben meghatározottak szerint szükséges a módosítás a gyakorlatban való alkalmazhatóság végett.

 

Kérem a Jogi és  Humán, valamint a  Városfejlesztési és Pénzügyi bizottságot az előterjesztés megtárgyalására, a Képviselő-testületet az Önkormányzati rendelet módosításának az előterjesztés szerinti elfogadására.


Döntéshozói vélemények

Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottság   A Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti rendelet módosítás elfogadását.
 
Jogi és Humán Bizottság   A Jogi és Humán Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti rendelet módosítás elfogadását.
 
Döntési javaslat

"Előterjesztés a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 19/2017. (XI.09.) önkormányzati rendelet módosításáról"

Tervezett döntéstípus: rendelet
Tervezett ágazati besorolás: egészségügyi, sport, szociális kérdések
A Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testületének

……../2020. (II.13.) rendelete

a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 19/2017. (XI.09.) rendeletének módosításáról       

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

 

1.§

Hatályát veszti a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 19/2017. (XI.09.) rendelet (továbbiakban: Rendelet)  3.§ (1) bekezdés ac) pontja.

2.§

A Rendelet 20. § (1) bekezdése az alábbi c) ponttal egészül ki:

„ a házi segítségnyújtás igénybevétele esetén”

3.§

A Rendelet 2. melléklete helyébe e rendelet 1. melléklete lép.

4.§

A rendelet 3. melléklete helyébe e rendelet 2. melléklete lép.

 Ez a rendelet 2020. április 1. napjával  lép hatályba.                                       

 Kelt: Fonyód, 2020. év …………..hónap………..napján   

        

                     Hidvégi József                                                              Nagy Brigitta

                        polgármester                                                                    jegyző

 

Záradék:

A rendelet kihirdetése: 2020.év ……… hónap ……… napján megtörtént.

                                                                                                           

                                                                                                             Nagy Brigitta

                                                                                                                 jegyző

                                                     1. melléklet a ……./2020 (II.13.) önkormányzati rendelethez

                                                     2. melléklet a 19/2017. (XI.09.) önkormányzati rendelethez

 

 

A szociális alapszolgáltatások

intézményi térítési díjának mértéke

 

 

 

Szociális étkeztetés intézményi térítési díja:

 

·       Helyben fogyasztással vagy saját elvitellel:                     900 Ft/fő/ellátási nap

 

·       Az igénybevétel helyére történő szállítással:                 1.050 Ft/fő/ellátási nap

 

Házi segítségnyújtás intézményi térítési díja:                               400 Ft/óra

 

Idősek nappali ellátása intézményi térítési díja:                           0 Ft/fő/nap

 

Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás intézményi térítési díja:     100 Ft/fő/ellátási nap

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                    2. melléklet a ……./2020. (II.13.) önkormányzati rendelethez

                                                   3. melléklet a 19/2017. (XI.09.) önkormányzati rendelethez

A szociális alapszolgáltatások

Személyi térítési díj megállapítás szabályai

1. Szociális étkeztetés személyi térítési díja 2020. évben2.

Szociális étkeztetés

A szolgáltatás intézményi térítési díja:

1.     helyben fogyasztás és elvitel esetén: 900 Ft/fő/nap

2.     kiszállítással: 900 + 150 =               1.050 Ft/fő/nap

 

Havi rendszeres jövedelem (Ft/hó)

Helyben fogyasztás és elvitel esetén

(Intézményi térítési díj: 900Ft/fő/nap

Személyi térítési díj: 900Ft/fő/nap)

Kiszállítással

(Intézményi térítési díj:

900 + 150 = 1050 Ft/fő/nap

Személyi térítési díj:

900 + 150 = 1050 Ft/fő/nap)

Fizetendő összeg (Ft/nap)

Kedvezmény mértéke %

Fizetendő összeg (Ft/nap)

Kedvezmény mértéke %

1 – 36 500

100

91 %

250

80 %

36 501 – 80 500

300

72 %

450

63 %

80 501 – 100 500

500

53 %

650

47 %

100 501 – 130 500

700

35 %

850

31 %

130 501 -

900

16 %

1050

14 %

 

2. Házi segítségnyújtás személyi térítési díja 2020. évben

Házi segítségnyújtás

A szolgáltatás intézményi térítési díja: 435 Ft/óra

Havi rendszeres jövedelem (Ft/hó)

Fizetendő térítési díj:

(Intézményi térítési díj: 400 Ft/óra

Személyi térítési díj maximális összege: 400 Ft/óra)

Fizetendő összeg (Ft/óra)

Kedvezmény mértéke %

1 – 36 500

0

100 %

36 501 – 80 500

100

77 %

80 501 – 100 500

200

54 %

100 501 – 130 500

300

31 %

130 501 -

400

8 %

 

3. Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás 2020. évben

 

 

Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

A szolgáltatás intézményi térítési díja: 100 Ft/fő/nap

 

Havi rendszeres jövedelem (Ft/hó)

Fizetendő térítési díj:

(Intézményi térítési díj: 100 Ft/fő/nap

Személyi térítési díj maximális összege: 100 Ft/fő/nap)

Fizetendő összeg (Ft/fő/nap)

Kedvezmény mértéke %

1 – 36 500

0

100 %

36 501 – 80 500

40

82 %

80 501 – 100 500

60

73 %

100 501 – 130 500

80

64 %

130 501 -

100

55 %

 

 A szociálisan nem rászorult személy esetén fizetendő térítési díj: 220 Ft/fő/nap.

 

4. Idősek nappali ellátása 2020. évben

 

 

Idősek nappali ellátása

A szolgáltatás intézményi térítési díja: 0 Ft/fő/nap

 

Havi rendszeres jövedelem (Ft/hó)

Fizetendő térítési díj:

(Intézményi térítési díj: 0 Ft/fő/nap

Személyi térítési díj: 0 Ft/fő/nap)

Fizetendő összeg (Ft/fő/nap)

Kedvezmény mértéke %

1 – 36 500

0

100 %

36 501 – 80 500

0

100 %

80 501 – 100 500

0

100 %

100 501 – 130 500

0

100 %

130 501 -

0

100 %

 

 

 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2020. 04. 01.
Felelős: Jegyző

« Vissza
Vissza a főmenübe