10. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete
2020. február 13-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés Fonyód város településrendezési eszközeinek 7. számú módosításáról, Fonyód Város Helyi Építési Szabályozásról szóló 16/210.(VI.25.) önkormányzati rendelet módosításáról
Készítette:   Csizmeg Ferenc irodavezető
Előterjesztő:   Jegyző
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

A településrendezési eszközök 7. számú módosítására vonatkozó eljárás lefolytatásáról Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 253/2016.(XI.24.) számú és a 79/2019.(III.28.) számú Kt. határozataival döntött. A 79/2019.(III.28.) számú Kt. határozat 1.a) pontjában foglalt módosítási szándéktól a kérelmező visszalépett.

A tervezett módosítások céljai:

1. Fonyód, Sándor u. 7227/4 hrsz.-ú ingatlan övezeti átsorolása közlekedési útterület övezetből kertvárosias lakóterület építési övezetbe.

2. Fonyód, 8913/2 hrsz.-ú ingatlan teljes területének övezeti átsorolása településközpont vegyes terület építési övezetbe.

3. A HÉSZ törvényességi felülvizsgálata.

Az egyes tervek, illetve programok környezeti vizsgálatáról szóló 2/2005. (I.11) Korm. rendelet előírásai alapján a környezet védelméért felelős szervek véleményét megkértük. A változtatások a környezetre jelentős hatást nem gyakorolnak, ezért a 252/2019.(XI.21.) sz. Kt. határozat alapján környezeti vizsgálat lefolytatása nem szükséges.

 

A településrendezési eszközök tervezetét a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes területrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012.(XI.8.) Korm. rendelet előírásai alapján a partnerekkel, az államigazgatási szervekkel és az érintett önkormányzatokkal véleményeztettük, a véleményezési eljárást a Képviselő-testület a 252/2019.(XI.21.) határozatával lezárta.

 

Az Állami Főépítész SOD/08/00153-7/2019 számú záró szakmai véleményében a módosuló településrendezési eszközök tervezetét az alábbi kikötések javításának elvégzését követően elfogadásara javasolta az Önkormányzat Képviselő-testülete számára:

- a rendelettervezet 4.§ (2) bekezdésében a hatályos HÉSZ 10.§ (11) bekezdésére vonatkozó rendelkezést ki kell egészíteni az alábbiak szerint:

„Vízpart-rehabilitációval érintett településközponti vegyes területen az építési telek…

  Vízpart-rehabilitációval nem érintett településközponti vegyes területen az építési telek…”

- Tervezői választ elfogadjuk, a hatályos HÉSZ 24. § szakasza a településrendezési eszközök felülvizsgálata során kerül teljes mértékben átdolgozásra az OTÉK 27. §-a szerint.

 

Az Állami Főépítész által előírt fenti kikötések ki lettek javítva.

 

 

HATÁSVIZSGÁLAT

Várható társadalmi hatás:

Nincs jelentős társadalmi hatása.

 

Várható gazdasági, költségvetési hatás:

Az önkormányzat számára nincs költségnövelő hatása.

 

Várható környezeti és egészségügyi következményei:

Nincs negatív hatás.

 

Adminisztratív terheket befolyásoló hatásai:

A jelenlegi adminisztratív terheket nem befolyásolja.

 

A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következménye:

A rendelet-tervezetben foglaltak törvényességi felülvizsgálatot, településrendezési szerződésben foglaltakat tartalmaznak.

 

INDOKOLÁS

A rendelet-tervezetben foglaltak törvényességi felülvizsgálatot, településrendezési szerződésben foglaltakat tartalmaznak.


Döntéshozói vélemények

Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottság   A városfejlesztési és Pénzügyi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
Jogi és Humán Bizottság   A Jogi és Humán Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
Döntési javaslat

"Előterjesztés Fonyód város településrendezési eszközeinek 7. számú módosításáról, Fonyód Város Helyi Építési Szabályozásról szóló 16/210.(VI.25.) önkormányzati rendelet módosításáról"

Tervezett döntéstípus: rendelet
Tervezett ágazati besorolás: településüzemeltetési kérdések
A Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

Fonyód Város Önkormányzata Képviselő-testületének

.…./2020. (..… . …..) önkormányzati rendelete

Fonyód Város Helyi Építési Szabályozásáról  szóló 16/2010. (VI.25.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

 

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6/A. § (3) bekezdésében és a 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes területrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet VI. fejezetének eljárási szabályai alapján a következőket rendeli el:

 

 

1. §

Fonyód Város Helyi Építési Szabályozásáról szóló 16/2010. (VI.25.) számú önkormányzati rendelete (továbbiakban: R.) 2.§ (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

 

„ (8)

A város beépítésre nem szánt területén a helyi építési szabályzatban és a szabályozási tervben előírt építménymagasságok nem vonatkoznak a technológiai jellegű építményekre és műtárgyakra és a sajátos építmény fajtákra, amelyek építménymagassága nem haladhatja meg a 30 métert.”

 

2. §

A R. 3.§ (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

 

„ (2)

Külterületi földrészlet belterületbe csatolása csak településrendezési szerződés megkötése után lehetséges.”

 

3. §

A R. 7.§ (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

 

„ (8)

Melléképítmények az OTÉK 1. mellékletének melléképítményekre vonatkozó pontja alapján építhetők állatól, állatkifutó, trágyatároló, komposztáló, siló, ömlesztett anyagtároló kivételével. Folyadék és gáztároló csak felszín alatt helyezhető el.”

 

4. §

(1) A R. 10.§ (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

 

„ (8)

Melléképítmények az OTÉK 1. mellékletének melléképítményekre vonatkozó pontja alapján építhetők háztartási célú kemence, húsfüstölő, jégverem, zöldségverem, állatól, állatkifutó, trágyatároló, komposztáló, siló, ömlesztett anyagtároló kivételével. Folyadék és gáztároló csak felszín alatt helyezhető el.”

 

 

 

(2) A R. 10.§ (11) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

 

„ (11)

Vízpart-rehabilitációval érintett településközpont vegyes területen az építési telek legalább 30%-án aktív zöldfelületet kell kialakítani. Vízpart-rehabilitációval nem érintett településközpont vegyes területen az építési telek be nem épített területének legalább 50%-át kell zöldfelületként kialakítani.”

 

5. §

A R. 12.§ (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

 

„ (6)

Melléképítmények az OTÉK 1. mellékletének melléképítményekre vonatkozó pontja alapján építhetők háztartási célú kemence, húsfüstölő, jégverem, zöldségverem, állatól, állatkifutó, trágyatároló, komposztáló, siló, ömlesztett anyagtároló kivételével. Folyadék és gáztároló csak felszín alatt helyezhető el.”

 

6. §

A R. 14.§ (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

 

„ (7)

Melléképítmények az OTÉK 1. mellékletének melléképítményekre vonatkozó pontja alapján építhetők állatól, állatkifutó, trágyatároló kivételével. Folyadék és gáztároló csak felszín alatt helyezhető el. Komposztáló 2 m3-ig elhelyezhető.”

 

7. §

A R. 18.§ (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

 

„ (10)

Melléképítmények az OTÉK 1. mellékletének melléképítményekre vonatkozó pontja alapján építhetők állatól, állatkifutó, trágyatároló, komposztáló, siló, ömlesztett anyagtároló kivételével. Folyadék és gáztároló csak felszín alatt helyezhető el.”

 

8. §

A R. 19.§ (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

 

„ (7)

Melléképítmények az OTÉK 1. mellékletének melléképítményekre vonatkozó pontja alapján építhetők állatól, állatkifutó, trágyatároló, siló, ömlesztett anyagtároló kivételével. Folyadék és gáztároló csak felszín alatt helyezhető el. Komposztáló 2 m3-ig elhelyezhető.”

 

9. §

A R. 24.§ (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

 

„ (4)

Külterületen kialakított új zöldterületeken (Zt, Zht) legfeljebb 4%-os beépítettség lehetséges.

a) Zt övezetben: idegenforgalmi, illetve sportoláshoz, szabad-

     időhöz kapcsolódó és egészségügyi létesítményekkel.

b) Zht övezetben: a horgászturizmust szolgáló esőbeálló jellegű építmények helyezhetők el.

 

10. §

A R. 25.§ (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

 

„ (5)

Az OTÉK 32. §-ban felsorolt építmények kizárólag akkor helyezhetők el, ha

azok az erdő védelmi rendeltetését nem zavarják.

 

11. §

A R. 27.§ (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

 

„ (2)

A vízgazdálkodási területen a vízgazdálkodással, horgászattal összefüggő építmények helyezhetők el a vonatkozó előírások betartásával. Épület nem építhető.

 

12. §

A R. 28.§ (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

 

„ (4)

Az I-III. osztályú nádasban, illetve attól legalább 2 m-re, a környezeti kárelhárítás vagy az élet- és balesetvédelmi indokból szükséges beavatkozás, valamint az engedély nélkül létrehozott feltöltés és vízi állás visszabontásának eseteitől eltekintve, tilos minden olyan mechanikai beavatkozás (kotrás, feltöltés, építés, vízi állás-, csónak- út-, horgászhely-létesítés), amely a nádas állományát, annak minőségét károsítja, illetőleg a nádas pusztulását eredményezheti.

 

13. §

(1) A R. 30.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

 

„ (1)

Földtani veszélyforrás területének (P-1) övezetében új épületek építésekor, vagy a meglévő épületek, építmények alapterületi változást eredményező átalakítása vagy bővítése esetén a felszínmozgás-veszélyes területre vonatkozó előírásokat figyelembe kell venni.

 

(2) A R. 30.§ (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

 

„ (2)

A P-1 övezet területén az építés helyének és mértékének meghatározásánál - az övezeti előírások betartása mellett - a felszínmozgás-veszélyes területekre vonatkozó előírások szerint elkészített szakvéleményben foglaltak az irányadók.

 

14. §

A R. 36.§ (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

 

„ (4)

A Szabályozási Terven jelölt nyilvántartott régészeti lelőhelyekkel (R jelzés) érintett ingatlanok a HÉSZ 2. sz. függelékében kerültek felsorolásra.

15. §

A R. 37.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

 

„ (1)

A helyi építészeti értékek védelmét az önkormányzat településkép védelmi rendelet keretében szabályozza.

 

16. §

A R. 45.§ (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

 

„ (4)

A magaspart peremvonalával érintkező telkeken - az övezeti előírások mellett - a felszínmozgás-veszélyes területre készítendő szakvéleményben foglaltakat is figyelembe kell venni az építési vonal-, a peremvonal előtti és mögötti védősáv meghatározása, valamint a terület beépítése tekintetében.

 

17. §

A R. 46.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

 

„ (1)

A tervszerű telekgazdálkodás érdekében az önkormányzat polgármestere meghatározott időn belüli beépítési kötelezettséget írhat elő.

 

18. §

(1) A R. 47.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

 

„ (1)

A Fonyód vízpart-rehabilitációs szabályozással érintett területeken a vízpart-rehabilitációs tanulmányterv szerint állami és önkormányzati elővásárlási joggal terhelt ingatlanokra a korlátozásokat az ingatlan nyilvántartásba fel kell vezetni.

 

(2) A R. 47.§ (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

 

„ (2)

Az (1) bekezdés alkalmazásában az érintett ingatlanok:

                        5143/1-2 hrsz.-ú ingatlanból telekalakítás után létrejött közterületek,

5190/4-5 hrsz.-ú ingatlanból közterület céljára kijelölt ingatlan részek,

5184, 5185, 5186, 5187, 5188, 5189, 5190/3-ból közterület céljára kijelölt ingatlanrészek,

8243/5, 8243/9 hrsz.-ú ingatlanból (MÁV területéből) közterület,

8336/3 hrsz.-ú ingatlanból közterület,

8567   hrsz.-ú ingatlanból közterület.

 

19. §

(1)    A R. 2. mellékletét képező SZT-2/3 jelű belterület szabályozási tervlap Jókai Mór utcával, Sándor utcával, Meredek utcával és a 7233 hrsz.-ú erdőterülettel határolt telektömbjének normatartalma helyébe e rendelet 1. melléklete szerinti tervlap normatartalma lép.

 

(2)    A R. 2. mellékletét képező SZT-2/4 jelű belterület szabályozási tervlap Niklai utcával, Thököly Imre utcával, Duna utcával, és a Hun utcával határolt telektömbjének normatartalma helyébe e rendelet 2. melléklete szerinti tervlap normatartalma lép.

 

20. §

A R. 2.§ (7),

23.§ (11),

25.§ (6), (9), (10), (11),

27.§ (3),

29.§ (1), (2), (3), (4), (5), (6), (7), (8), (9),

33.§ (1), (4),

36.§ (5),

45.§ (5),

bekezdései hatályukat vesztik.

 

 

21. §

E rendelet az állami főépítészi hatáskörben eljáró megyei kormányhivatalnak és az érintett államigazgatási szerveknek történt közlését követő 15. napon, de legkorábban a kihirdetést követő 30. napon lép hatályba.

 

Fonyód, 2020. …………………

 

 

 

……………………………………………

Hidvégi József

polgármester

 

Záradék:

Kihirdetve: 2020. ……………
                                                                                                       

                                                                                                              

 

 

 

……………………………………………

Nagy Brigitta

jegyző

 

                                                                     Nagy Brigitta                                                                         jegyző

 

 

 

 

 

 

1.     melléklet a .…/2020.(.… . …) számú önkormányzati rendelethez

 

SZT-2/3/M7 jelű módosított belterület szabályozási terv kivonat a 7227/4 hrsz.-ú ingatlan telektömbjére vonatkozóan.

 

2.     melléklet a .…/2020.(.… . …) számú önkormányzati rendelethez

 

SZT-2/4/M7 jelű módosított belterület szabályozási terv kivonat a 8913/2 hrsz.-ú ingatlan telektömbjére vonatkozóan.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe