2. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Roma Nemzetiségi Önkormányzat
2016. november 17-i ülésére

Tárgy:   Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata 2017. évi költségvetési koncepciója
Készítette:   Ugrainé Gróf Éva
Előterjesztő:   Szécsi Zsolt elnök
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Nemzetiségi Önkormányzat képviselő-testülete!
      
A Nemzetiségi Önkormányzat 2017. évi költségvetésének alapja a Magyarország 2017. évi költségvetéséről szóló 2016. évi XC. törvényt. A nemzetiségi önkormányzatok megillető nemzetiségi támogatások felhasználását a nemzetiségi célú előirányzatokból nyújtott támogatások feltételrendszeréről és elszámolásának rendjéről szóló többször módosított 428/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet szabályozza.

Gyomaendrőd Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának 2017. évi koncepciójának tervezése jelenlegi szakaszában meg kell határozni az alapvető célokat, át kell tekinteni az önkormányzat feladatkörét.
 
A Roma Nemzetiségi Önkormányzat 2017. évi költségvetési tervezet összeállításánál az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:
1./ A települési önkormányzatok működésének legfőbb forrásai az állam által a nemzetiségi célú előirányzatból nyújtott feladatarányos támogatások, melyek működési költségvetési támogatásból és feladatalapú költségvetési támogatásból tevődnek össze.  A nemzetiségi célú előirányzatokból nyújtott támogatások feltételrendszeréről és elszámolásáról szóló 428/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet alapján az előző évihez hasonlóan a támogatási keret felosztási aránya nem változik 1/3 rész általános működési költségvetési támogatás, 2/3 rész feladatalapú költségvetési támogatás. A működési költségvetési támogatás a költségvetési évben december 31.-éig, a feladatalapú költségvetési támogatás a költségvetési évet követő év április 30.-áig használható fel.
 
1./1.   Működési költségvetési támogatás
 
A működési költségvetési támogatás vonatkozásában 2014. év óta differenciálásra kerül a támogatás összege attól függően, hogy hányan vallják magukat az adott nemzetiséghez tartozónak a legutóbbi népszámlálás alapján. 2017. évben a települési nemzetiségi önkormányzatok esetében a legutolsó népszámlálásnak az adott nemzetiséghez tartozásra vonatkozó kérdéseire nyújtott adatszolgáltatás nemzetiségenként összesített adatai alapján kerül megállapításra.  A települési nemzetiségi Önkormányzat részére megállapítható működési költségvetési támogatás az egy helyi nemzetiségi önkormányzatra eső átlagtámogatás összegének

- 100%-a, ha a nemzetiséghez tartozók száma a településen legalább 25 fő, de legfeljebb 50 fő,
- 200 %-a, ha a nemzetiséghez tartozók száma a településen  meghaladja  50 főt.
 
Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatát 2016. évben 782 ezer Ft összegű működési költségvetési támogatás illette meg a 2011. évi népszámlálás eredményét figyelembe véve, ugyanis Gyomaendrődön roma nemzetiséghez tartozók száma meghaladja az 50 főt.
1./2. Feladatalapú költségvetési támogatás
 
Feladatalapú támogatásra az a települési nemzetiségi önkormányzat jogosult, amely a költségvetési évet megelőző évben legalább 4 képviselő-testületi ülésre vonatkozó jegyzőkönyvét és a közmeghallgatás alapján elkészült jegyzőkönyvet a megyei kormányhivatal részére az aláírástól számított 15 napon belül, de legkésőbb január 5.-ig benyújtja. A nemzetiségi önkormányzat feladatalapú támogatásának megállapítása a képviselő-testület döntései alapján az alábbi szempontok figyelembevételével történik:
 
a./ a nemzeti érdekképviselettel összefüggő feladatok,
b./ a nemzetiségi kulturális autonómiával összefüggő feladatok,
c./ a nemzetiségi léttel összefüggő egyéb feladatok.
 
A feladatalapú támogatás megállapítására, a Támogató által történő döntéshozatalra minden év március 16. napjáig kerül sor. A nemzetiségi önkormányzatoknak járó 2017. évi feladatalapú támogatás összege a költségvetési tervezet készítése időszakában nem ismert, ezért a 2016. évben a Roma Nemzetiségi Önkormányzat által kapott 1.185 ezer Ft összegű feladatalapú támogatással tudunk számolni. A feladatalapú támogatás összege 2017. évre vonatkozóan változhat, ugyanis minden évben a megelőző évben hozott döntések képezik a támogatás alapját. A támogató hatóság a feladatalapú költségvetési támogatást előlegként két egyenlő részletben a kincstár útján folyósítja a költségvetési év április 15.-éig és augusztus 15.-éig.
 
Nagyságrendileg Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata 2017. évben is számíthat a mintegy 1.967 ezer Ft összegű állami támogatásra (782 ezer Ft működési költségvetési támogatás, 1185 ezer Ft feladatalapú támogatás).
 
2./ Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata és a  Gyomaendrőd Város Önkormányzata a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény 80. §-a alapján együttműködési megállapodást kötött, melyben a Roma Nemzetiségi Önkormányzat részére a települési Önkormányzat  ingyenes használatra biztosítja a Gyomaendrőd, Fő út 80. szám alatti ingatlant, melynek  közüzemi költségei a Nemzetiségi Önkormányzatot terhelik. A Nemzetiségi Önkormányzatnak 2017. évi költségvetéséből biztosítani kell, a működési kiadások fedezetét a használatában lévő Gyomaendrőd, Fő út 80. szám alatti ingatlan rezsi kiadásait, valamint a nemzetiségi közügyek (a nemzetiséghez tartozók érdekeinek kifejezésre juttatása, a nemzetiségek kulturális autonómiájának megvalósítása és megőrzése) intézésével kapcsolatos költségeket.
3./  Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvényben foglaltak alapján a feladatkörébe tartozó nemzetiségi közügyek vonatkozásában célja a nemzetiséghez tartozók érdekeinek kifejezésre juttatása, a nemzetiségi kulturális autonómiájának megőrzése. A Nemzetiségi Önkormányzat célja, hogy a településen működő iskolákkal a Kis Bálint Általános Iskolával és a Rózsahegyi Kálmán Általános Iskola és Kollégiummal, a Szent Gellért Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumával, valamint a Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium Intézménnyel megállapodás alapján együttműködjön közös rendezvények szervezésében. A nemzetiségi Önkormányzat célja továbbá, hogy részt vegyen a Békés Megyében működő roma nemzetiségi önkormányzatok és megyén kívüli roma nemzetiségi önkormányzatok szervezetek programjain, figyelemmel kísérve a roma nemzetiségeket érintő feladatokat. A nemzetiségi önkormányzat 2017. évben is meg szeretné szervezni a nemzetközi roma napot (2017. április 8.) és a nemzetiségek napját (2017. december 18.). Hagyományt szeretne teremteni a 2012 évben először megrendezett Békés Megyei Roma kispályás labdarugó torna megszervezésének. Az Önkormányzat céljai között szerepel, hogy az Önkormányzat 2017. évben is képviselteti magát Gyomaendrőd Város rendezvényein: 2017. március 15.-i koszorúzáson, 2017. május 27.-én a Hősök napján, a 2017. október 23.-i megemlékezéseken. A nemzetiségi Önkormányzat 2016. évben is emlékezni szeretne a történelem során a romákat ért megpróbáltatásokra ( rasszizmus áldozatairól, a roma holokauszt áldozatairól).
 
A nemzetiségi önkormányzat saját bevétele telefon magáncélú beszélgetés megtérítéséből, illetve kamatbevételből származik.
 
A nemzetiségi önkormányzatnak 594 ezer Ft összegű kintlévősége van a Körös-Völgye Alapítvány bérleti díj tartozására vonatkozóan. A tartozás végrehajtás alatt áll. 2013. óta a tartozás nem realizálódott. A további végrehajtása során várhatóan a végrehajtó részére további költséget kell megelőlegezni, melyre forrást a nemzetiségi önkormányzat nem tud biztosítani, ugyanis ilyen jellegű költségre az állami támogatás nem használható fel.
 
A nemzetiségi önkormányzat egyéb bevétele további pályázat útján növelhető. A Nemzetiségi Önkormányzat 2017. évben is tervezi nyári tábor megszervezését a roma gyerekek részére. Amennyiben az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Támogatáskezelő által pályázatot ír ki nyelvi környezetben megvalósuló nemzetiségi-, népismereti, művészeti, oktatási, hagyományőrző és olvasó tábor megvalósítására, pályázatot szeretne benyújtani 2017. évi költségvetési támogatásra.
A nemzetiségi önkormányzat 2016. évi gazdálkodása során várhatóan 243 ezer Ft pénzmaradványa keletkezik, mely összeg a 2017. évi költségvetési hiány belső finanszírozására szolgál. A megmaradó összeg a feladatalapú támogatásból marad meg, mely összeget a nemzetiségi önkormányzat 2017. április 30.-ig használhat fel, a farsangi rendezvény költségeire, a 2017. április 8.-án megtartásra kerülő nemzetközi romanap rendezvény költségeire, valamint a 3 településen működő általános iskola részére megszervezésre kerülő húsvéti játszóház költségeire.
 
Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata 2017. évi költségvetéséhez az alábbi bevételeket és kiadásokat kívánja tervezni:

Bevétel Összeg   ezer Ft
Előző évi várható maradvány 243
Támogatás értékű működési bevétel a nemzetiségi 
önkormányzatok működéséhez    
1.967
Saját bevétel 20
Bevétel összesen 2.230
Kiadás  
Személyi juttatás 250
Munkaadókat terhelő járulék 0
Dologi kiadás            1.980
Működési kiadás összesen 2.230
   
 
Kérem a Nemzetiségi Önkormányzat képviselő-testületét az előterjesztés alapján az önkormányzat 2017. évre vonatkozó költségvetési koncepcióját vitassa meg:   

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi és Kulturális Bizottság    
 
Döntési javaslat

"Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata 2017. évi költségvetési koncepciója"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Költségvetés, zárszámadás
A Roma Nemzetiségi Önkormányzat a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának képviselő-testülete az önkormányzat 2017. évi költségvetési koncepcióját elfogadja.  

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe