6. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Roma Nemzetiségi Önkormányzat
2016. november 17-i ülésére

Tárgy:   A Somnakaj Churc templomi koncert
Készítette:   Ugrainé Gróf Éva
Előterjesztő:   Szécsi Zsolt elnök
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete!

A Szent Imre Római Katólikus Temlomban 2016. december 4.-én kerül megrendezésre a Somnakaj  Churc templomi koncert.
 
Ismert hazai alkotó-, és előadóművészek komoly előkészítő munkájával született meg az első gypsy musical, a Somnakaj, melyet a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében mutattak be 2014 áprilisban a Művészetek Palotájában.
 
A produkció 2015-ben 10 állomásos országos turnéra indult, hogy megmutassa; a közös munka, és együttgondolkodás révén hogyan épül „híd" a nemzetiségek és a többségi társadalom tagjai között.
 
Az előadás koncert és színház, tánc és irodalom, tradicionális képzőművészet, hagyományőrzés valamint modern kifejezési formák találkozása. A Somnakaj igazi cross over. Valóságos örömzene.
 
A produkció életre hívásának legfőbb célja a roma kultúra bemutatása volt, mint a nemzeti és az európai kultúra része, illetve olyan magas művészi színvonalú kulturális élmény biztosítása, mely alkalmas lehet a diszkrimináció terén történő szemléletváltás beindítására a társadalomban. Ezzel egy időben elkészült a darab koncertverziója is, amely az előadás csökkentett létszámú, de ugyanolyan zenei élményt biztosító változata.
 
Az előadást és a koncertet is, a romákra jellemző sokszínűség és kirobbanó érzelmi gazdagság jellemzi. A különböző kulturális közegekből, színterekről érkező alkotók, előadók jól tükrözik a roma kultúra sokszínűségét. A darab sorra veszi azokat az érintkezési pontokat, ahol a kulturális befogadás társadalmi attitűdje gazdag kölcsönhatásokat eredményez.
 
A fellépők itthon és világszerte elismert énekesek, zenészek. Közös vonásuk, hogy fáradhatatlanul keresik a zenei fúzió lehetőségét és a zenei hagyományokat a kortárs művészet szerves részeként értelmezik. A megszólaló dallamok számos zenei műfajt érintenek, széles panorámát mutatva a cigány folklórtól egészen a közelmúlt zenei hatásait is integráló átdolgozásokig, stílusbeli újításokig. Első helyen kell említeni a cigány folklórból merítő népdalokat, de megjelenik az úgynevezett "kávéházi", avagy városi cigányzene is modern feldolgozásban.
 
A darab új felfogásban folytatja életútját. Hegyi Árpád Jutocsa rendezésében humor szövi át a jeleneteket, miközben drámai konfliktusok jelzik a nemzetiségek és a többségi társadalom egymástól eltérő szokásait, világnézetét.
 
A cselekmény egy létező, Alsószentlélek településen játszódik. Egy roma lány, Somnakaj meséli el családja és saját történetét. Sorsának állomásai elevenednek meg, reális képet festve a cigányságról. A lány, családja ellenkezése ellenére elindul szerencsét próbálni a fővárosba. Példát mutat arra, hogy a hovatartozás vállalása mellett is megvalósítható a tanulás általi kitörés.
 
A darab az identitás vállalásának, a tehetség kibontakoztatásának kérdéseit járja körbe, miközben általános emberi kérdéseket feszeget, egyéni sorsokon próbál rámutatni a személyes felelősségre, sorsunk irányíthatóságát tekintve. Megkérdőjeleződnek az általánosításokban megmutatkozó előítéletek, sztereotípiák.

 
Javaslom, hogy a roma nemzetiségi kötődésű rendezvényen való részvétel érdekében a Roma Nemzetiségi Önkormányzat tagjai, az önkormányzat munkáját segítő társadalmi aktivisták, partner szervezetek képviselői, az '56-os vetélkedő díjazottjai​ részére 60 db belépő jegyet vásároljon, összesen 90.000 Ft értékben a 2016. évi feladatalapú támogatás terhére.

 
Kérem a képviselő testületet, hogy az előterjesztést tárgyalja meg és hozza meg döntését. 

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi és Kulturális Bizottság    
 
Döntési javaslat

"A Somnakaj Churc templomi koncert"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Kisebbségi ügyek
A Roma Nemzetiségi Önkormányzat a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő testülete 2016. december 4.-én az Endrődi Szent Imre Római Katólikus templomban megrendezésre kerülő Somnakaj Churc templomi koncertre, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat tagjai, az önkormányzat munkáját segítő társadalmi aktivisták, partner szervezetek képviselői, az '56-os vetélkedő díjazottjai részére 60 db jegyet vásárol 90.000 Ft összegben a 2016. évi feladatalapú támogatás terhére.  

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe