11. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság
2017. január 18-i ülésére

Tárgy:   Német zugi szivattyútelep üzemeltetése
Készítette:   Toldi Balázs polgármester
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

A 2016-os szélsőséges csapadékeloszlás miatt a város több területén is igen nagy kárt és terméskiesést okozott a belvíz. A leginkább érintett területek: Póhalom, Telek, Csejt, és Nagyállás.

Ezen területek az úgynevezett 67/a belvízrendszerhez tartoznak, mely vízgazdálkodási feladatait  a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság látja el.
A terület fő gyűjtő csatornája a Telki-Peresi főcsatorna, mely a terület vizeit a Peresi holtágba vezeti.
A főcsatorna teljes hossza: 18.337 fm.
A főcsatorna vízgyűjtő területe : 51,7 km2 

A csatorna 7+750 szelvényébe csatlakozik a XXV-B jelű csatorna, mely összeköttetést teremt a Telki-Peresi főcsatorna és a 67/a1 belvízöblözethez tartozó, és az Önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő Német-zugi holtág között. A két rendszer kezelés ügyileg és vízgyűjtő területileg két elkülönülő belvízrendszert alkot, azonban havária esetén a Telki-Peresi főcsatorna vize a   XXV-B jelű csatornán keresztül a Német-zugi holtágba vezethető, így részlegesen mentesíthető a terület.

Erre 2016. júliusában kétszer is sorkerült. A csatornán található zsilip megnyitásra került és a főcsatorna vize bevezetésre került a holtágba. Mivel a Német-zugi szivattyútelep teljesen elavult és a korábbi betörések miatt használhatatlan volt, ezért a holtág vízszintcsökkentését a KÖVIZIG végezte el. Időközben a szivattyútelep felújítása megtörtént.

A tavaly kialakult helyzet miatt, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság készített egy helyzetértékelést és egy tanulmánytervet a belvíz sújtotta területek mentesítésére és a jövőben kialakuló hasonló helyzetek hatékony kezelésére.
A tervet a KÖVIZIG 2016. november 30-án bemutatta egy tájékoztató fórum keretében.
A terv alapvetően három párhuzamos megoldási javaslatot mutat be, melyek egymásra épülve segítik a terület belvízmentesítését.
  1. A főcsatorna rekonstrukciója
  2. Átemelő (esésnövelő) helyek kialakítása
  3. Mentesítés a Németzugi szivattyútelepen keresztül (szivattyútelep átvétele)
Önkormányzatunk szempontjából a legjelentősebb megoldás a szivattyútelep átadása lenne.
A KÖVIZIG javaslata szerint az Önkormányzat a szivattyútelep üzemeltetését átadná, azonban a tulajdonjog változatlanul megmaradna, ezáltal vagyonvesztés nem következik be.

Ezzel a megoldással az Önkormányzat szempontjából gyakorlatilag költség nélkül biztosítható a Telki-Peresi főcsatorna hatékony vízkormányzása, emellett a KÖVIZ által tervezett beruházásoknak köszönhetően jelentősen feljavulna a telep műszaki állapota.
A telep átadása során a felek között egy üzemeltetési megállapodás kerülne megkötésre, melyben részletesen szabályozva lennének az üzemeltetés körülményei. Ezt követően a KÖVIZIG megkérhetné a vízügyi hatóságtól a szivattyútelep új vízjogi üzemeltetési engedélyét, mivel változik a vízgyűjtő terület nagysága. Az új engedély kiadása során a hatóság a már meglévő engedélyekben foglalt üzemeltetési előírásokat egészíti ki, ezáltal biztosítva van a holtág vízkormányzásának változatlansága is, tehát az Önkormányzat kötelezettségei továbbra is teljesíthetőek.
Az előzetes egyeztetések alapján a holtág vízkormányzására a felek egy külön megállapodást kötnek.

A szivattyútelep a 011/1 hrsz-ú ingatlanon helyezkedik el és ingatlan vagyon kataszteri nyilvántartás szerint forgalom képtelen besorolású. A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 1. § (2) bekezdés a) pontja értelmében "Nemzeti vagyonba tartozik:  az állam vagy a helyi önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló dolgok", tehát az ingatlan a nemzeti vagyon része.
A törvény 11. § (10) bekezdése értelmében "A nemzeti vagyon hasznosítására vonatkozó szerződés csak természetes személlyel vagy átlátható szervezettel köthető."
A törvény 11. § (13) bekezdése szerint "Nemzeti vagyon ingyenesen kizárólag közfeladat ellátása, a lakosság közszolgáltatásokkal való ellátása, valamint e feladatok ellátásához szükséges infrastruktúra biztosítása céljából az ahhoz szükséges mértékben hasznosítható, valamint adható vagyonkezelésbe."
A Körös Vidéki Vízügyi Igazgatóság a nemzeti vagyonról szóló törvény alapján átlátható szervezet, és az általa ellátott tevékenység közfeladatnak minősül, továbbá az üzemeltetésre történő átadás során a tulajdoni viszonyok nem változnak,  tehát nincs akadálya az üzemeltetési szerződés megkötésének.
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának vagyonáról és a vagyontárgyak feletti rendelkezési jog gyakorlásának szabályairól szóló 14/2003. (VI. 5.) KT rendelet 13/A § alapján a telep ingyenesen átadható üzemeltetésre.
 
A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény lehetőséget biztosít mindkét fél számára az üzemeltetésre történő átadás kezdeményezésére.

Kérem a Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására.

Döntéshozói vélemények

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság    A Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek a határozati javaslat elfogadását.
 
Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság     A Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek a határozati javaslat elfogadását.
 
Döntési javaslat

"Szivattyútelep felajánlása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Önkormányzati vagyoni ügyek
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

A Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek, hogy figyelemmel a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény valamint a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvényre a Gyomaendrőd, külterület 011/1 hrsz alatti szivattyúház művelési ágú ingatlanon működő Német zugi szivattyútelepet térítésmentesen ajánlja fel üzemeltetésre a  Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság részére.
A Képviselő-testület hatalmazza fel a polgármestert az átadási eljárás és az üzemeltetési megállapodás előkészítésére, továbbá a szükséges tárgyalások lefolytatására. 

Határidők, felelősök:

Határidő: 2017. 01. 31.
Felelős: Toldi Balázs
Hivatali felelős: Pardi László

« Vissza
Vissza a főmenübe