3. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Roma Nemzetiségi Önkormányzat
2017. november 24-i ülésére

Tárgy:   Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának 2018. évi költségvetési koncepciója
Készítette:   Ugrainé Gróf Éva
Előterjesztő:   Szécsi Zsolt elnök
Véleményező bizottság:  

Tisztelt képviselő-testület!
 
A Nemzetiségi önkormányzat 2018. évi költségvetésének alapja a Magyarország 2018. évi központi költségvetéséről szóló 2017. évi C. törvény, melynek 9. melléklete szabályozza a nemzetiségi önkormányzatokat megillető nemzetiségi támogatások felhasználását.
Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának 2018. évi koncepciójának tervezése jelenlegi szakaszában meg kell határozni az alapvető célokat, át kell tekinteni az önkormányzat feladatkörét.
 
A Roma Nemzetiségi Önkormányzat 2018. évi költségvetési tervezet összeállításánál az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:
 
1./ A települési önkormányzatok működésének legfőbb forrásai az állam által központi kezelésű előirányzatokból nyújtott támogatások, melyek működési költségvetési támogatásból és feladatalapú költségvetési támogatásból tevődnek össze. A működési költségvetési támogatás 2018. december 31-éig, a feladatalapú költségvetési támogatás 2019. december 31-ig használható fel.
 
1./1.  Működési költségvetési támogatás
 
A működési költségvetési támogatás vonatkozásában a 2014. év óta differenciálásra kerül a támogatás összege attól függően, hogy hányan vallják magukat az adott nemzetiséghez tartozónak a legutóbbi népszámlálás alapján. 2018. évben a települési nemzetiségi önkormányzatok esetében a legutolsó népszámlálásnak az adott nemzetiséghez tartozásra vonatkozó kérdéseire nyújtott adatszolgáltatás nemzetiségenként összesített adatai alapján kerül megállapításra.  A települési nemzetiségi Önkormányzat részére megállapítható működési költségvetési támogatás fajlagos összeg 200 %-a, ha a nemzetiséghez tartozók száma meghaladja az 50 főt.
Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatát 2017. évben 782 ezer Ft összegű működési költségvetési támogatás illette meg a 2011. évi népszámlálás eredményét figyelembe véve, ugyanis Gyomaendrődön roma nemzetiséghez tartozók száma meghaladja az 50 főt.
 
1./2. Feladatalapú költségvetési támogatás
 
Feladatalapú támogatásra az a települési nemzetiségi önkormányzat jogosult, amely a költségvetési évet megelőző évben legalább 4 képviselő-testületi ülésre vonatkozó jegyzőkönyvét és a közmeghallgatás alapján elkészült jegyzőkönyvet a megyei kormányhivatal részére 2018. január 15-ig benyújtja. A nemzetiségi önkormányzat feladatalapú támogatás megállapítása a képviselő-testület döntései alapján az alábbi szempontok figyelembevételével történik:
 
a../ a nemzetiségi érdekképviselettel összefüggő feladatok,
b./ a nemzetiségek kulturális autonómiával összefüggő feladatok,
c./ a nemzetiségi léttel összefüggő egyéb feladatok.
 
A feladatalapú támogatás megállapítására, a Támogató által történő döntéshozatalra minden év március 16. napjáig kerül sor. A nemzetiségi önkormányzatoknak járó 2017. évi feladatalapú támogatás összege a költségvetési tervezet készítése időszakában nem ismert, ezért a 2017. évben a Roma Nemzetiségi Önkormányzat által kapott 1.473 ezer Ft összegű feladatalapú támogatással tudunk számolni. A feladatalapú támogatás összege 2018. évre vonatkozóan változhat, ugyanis minden évben a megelőző évben hozott döntések képezik a támogatás alapját. A Támogató Hatóság a feladatalapú költségvetési támogatást előlegként két egyenlő részletben a kincstár útján folyósítja a költségvetési év április 30-ig és augusztus 15-ig.
 
Nagyságrendileg Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata 2017. évben is számíthat a mintegy 2.255 ezer Ft összegű állami támogatásra (782 ezer Ft működési költségvetési támogatás, 1.473 ezer Ft feladatalapú támogatás).
 
2./ Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata és a  Gyomaendrőd Város Önkormányzata a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény 80.§-a alapján együttműködési megállapodást kötött, melyben a Roma Nemzetiségi Önkormányzat részére a települési Önkormányzat  ingyenes használatra biztosítja a Gyomaendrőd, Fő út 80. szám alatti ingatlant, melynek  közüzemi költségei a Nemzetiségi Önkormányzatot terheli. A Nemzetiségi Önkormányzatnak 2017. évi költségvetéséből biztosítani kell, a működési kiadások fedezetét a használatában lévő Gyomaendrőd, Fő út 80. szám alatti ingatlan rezsi kiadásait, valamint a nemzetiségi közügyek (a nemzetiséghez tartozók érdekeinek kifejezésre juttatása, a nemzetiségek kulturális autonómiájának megvalósítása és megőrzése) intézésével kapcsolatos költségeket.
 
3./  Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvényben foglaltak alapján a feladatkörébe tartozó nemzetiségi közügyek vonatkozásában célja a nemzetiséghez tartozók érdekeinek kifejezésre juttatása, a nemzetiségi kulturális autonómiájának megőrzése. A Nemzetiségi Önkormányzat célja, hogy a településen működő iskolákkal a Kis Bálint Általános Iskolával és a Rózsahegyi Kálmán Általános Iskola és Kollégiummal, a Szent Gellért Általános Iskola és Gimnáziummal, valamint a Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium Intézménnyel megállapodás alapján együttműködjön közös rendezvények szervezésében.
 A nemzetiségi Önkormányzat célja továbbá, hogy részt vegyen a Békés Megyében működő roma nemzetiségi önkormányzatok és megyén kívüli roma nemzetiségi önkormányzatok, szervezetek programjain, figyelemmel kísérve a roma nemzetiségeket érintő feladatokat. A nemzetiségi Önkormányzat 2018. évben is meg szeretné szervezni a nemzetközi roma napot (2018. április 8. )és a nemzetiségek napját (2018. december 18.). Hagyományt szeretne teremteni a 2012 évben először megrendezett Békés Megyei Roma  Labdarúgó Torna megszervezésének.
Az Önkormányzat céljai között szerepel, hogy az Önkormányzat 2018. évben is képviselteti magát Gyomaendrőd Város rendezvényein: 2018. március 15-i koszorúzáson, 2018. május 27-én a Hősök napja, 2018. október 23-i megemlékezéseken. A nemzetiségi Önkormányzat 2018. évben is emlékezni szeretne a történelem során a romákat ért megpróbáltatásokra (rasszizmus áldozatairól, a roma holokauszt áldozatairól).
 
A nemzetiségi önkormányzat saját bevétele telefon magáncélú beszélgetés megtérítéséből, illetve kamatbevételből származik.
 
A nemzetiségi önkormányzatnak 594 ezer Ft összegű kintlévősége van a Körös-Völgye Alapítvány bérleti díj tartozására vonatkozóan. A tartozás végrehajtás alatt áll. 2013. óta a tartozás nem realizálódott. A további végrehajtása során várhatóan a végrehajtó részére további költséget kell megelőlegezni, melyre forrást a nemzetiségi önkormányzat nem tud biztosítani, ugyanis ilyen jellegű költségre az állami támogatás nem használható fel.
 
A nemzetiségi önkormányzat egyéb bevétele további pályázat útján növelhető. A Nemzetiségi Önkormányzat 2018. évben is tervezi nyári tábor megszervezését a roma gyerekek részére.  A nemzetiségi önkormányzat az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Támogatáskezelő által kiírt nyelvi környezetben megvalósuló nemzetiségi-, népismereti, művészeti, oktatási, hagyományőrző és olvasó tábor megvalósítására 2017. október 30-án pályázatot nyújtott be a 2018. évi költségvetési támogatásra.
 
A nemzetiségi önkormányzat 2017. évi gazdálkodása során várhatóan 460 ezer Ft pénzmaradványa keletkezik, mely összeg a 2018. évi költségvetési hiány belső finanszírozására szolgál. A megmaradó összeg a feladatalapú támogatásból marad meg, mely összeget a nemzetiségi önkormányzat 2018. december 31-ig használhat fel. A nemzetiségi önkormányzat a 2017. évi maradvány összegét
  1. 50 ezer Ft összegben a 2018. februárban megrendezésre kerülő farsangi rendezvény költségeire,
  2. 50 ezer Ft összegben a 2018. márciusban megszervezésre kerülő húsvéti játszóház költségeire,
  3. 200 ezer Ft összegben a 2018. április 8.-i nemzetközi roma nap rendezvény költségeire,
  4. 160 ezer Ft összegben a 2018. májusban megszervezésre kerülő zarándokút útiköltségére tervezi felhasználni.
 
Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata 2018. évi költségvetéséhez az alábbi bevételeket és kiadásokat kívánja tervezni:
 
Bevétel
Összeg  ezer Ft
Előző évi várható maradvány
460
Támogatás értékű működési bevétel a nemzetiségi önkormányzatok működéséhez
2.255
Saját bevétel
10
Bevétel összesen
2.725
Kiadás
 
Személyi juttatás
350
Munkaadókat terhelő járulék
0
Dologi kiadás           
2.375
Működési kiadás összesen
2.725
 
 
 
Kérem a Nemzetiségi Önkormányzat képviselő-testületét az előterjesztés alapján az önkormányzat 2018. évre vonatkozó költségvetési koncepcióját vitassa meg: 
    
Döntéshozói vélemények

Roma Nemzetiségi Önkormányzat Ügyrendi és Kulturális Bizottság    
 
1. döntési javaslat

"Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának 2018. évi költségvetési koncepciója"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Költségvetés, zárszámadás
A Roma Nemzetiségi Önkormányzat a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzat 2018. évi költségvetési koncepcióját elfogadja.
    
Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

2. döntési javaslat

"2017. évi feladatalapú támogatás maradvány 2018. évi tervezett felhasználása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Költségvetés, zárszámadás
A Roma Nemzetiségi Önkormányzat a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának Képviselő-testülete 2017. évben várhatóan keletkező 460 ezer Ft összegű 2017. évi feladatalapú támogatás maradványát
 
-          50 ezer Ft összegben 2018. februárban farsangi rendezvény költségeire,
-          50 ezer Ft összegben 2018. márciusban húsvéti játszóház költségeire,
-          200.ezer Ft összegben 2018. április 8.-i nemzetközi roma nap rendezvény költségeire,
-          160 ezer Ft összegben 2018. május hónapban zarándokút útiköltségére
tervezi felhasználni. 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe