1. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Roma Nemzetiségi Önkormányzat
2018. július 17-i ülésére

Tárgy:   Megüresedett nemzetiségi képviselői hely betöltése
Készítette:   Megyeri László aljegyző
Előterjesztő:   Dr. Uhrin Anna jegyző
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 

Mint ismeretes, Raffael Attila roma nemzetiségi önkormányzati képviselő megbízatása lemondás miatt 2018. május 16-án megszűnt, mely tényt Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete 31/2018. (V. 25.) RNÖ határozatával állapított meg.

A Gyomaendrődi Helyi Választási Bizottság 1/2018. (VI. 7.) HVB határozatában a megüresedett nemzetiségi képviselői hely mandátum birtokosának Vagyon Dezsőt, mint a szavazatszám szerinti sorrendben következő MCF jelöltet nevezte meg, és részére a megbízólevelet kiadta.

A nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény (a továbbiakban: Nek. tv.) 100. §-a értelmében a nemzetiségi önkormányzati képviselő és a nemzetiségi települési önkormányzati képviselő az alakuló ülésen, illetve a megválasztását követő ülésen - választása szerint - anyanyelvén vagy magyarul, vagy mindkét nyelven a 155. § szerinti szöveggel - választása szerint - esküt vagy fogadalmat tesz, és erről okmányt ír alá. A nemzetiségi önkormányzati képviselő már az eskü vagy fogadalom letételét megelőzően is gyakorolja képviselői jogait.

További szabály a Nek. tv. 103. §-ában, hogy a nemzetiségi önkormányzati képviselő a megválasztásától számított harminc napon belül, majd ezt követően minden év január 31-ig a törvény melléklete szerinti vagyonnyilatkozatot köteles tenni. A képviselő saját vagyonnyilatkozatához csatolni köteles a vele közös háztartásban élő házastársának vagy élettársának, valamint gyermekének az e törvény melléklete szerinti vagyonnyilatkozatát.

A vagyonnyilatkozat tételének elmulasztása esetén - annak benyújtásáig - a képviselő nem gyakorolhatja képviselői jogait, és nem részesülhet tiszteletdíjban, természetbeni juttatásban, költségtérítésben.

Vagyon Dezső nemzetiségi képviselővel szemben a Nek. tv. 106. §-ában foglalt összeférhetetlenségi ok nem merült fel, annak megszüntetéséről nem kellett gondoskodnia.

További kötelezettség a nemzetiségi képviselővel szemben: a Nek. tv. 107. § (3) bekezdése értelmében a megválasztásától számított harminc napon belül köteles kérelmezni felvételét az adózás rendjéről szóló törvényben meghatározott köztartozásmentes adózói adatbázisba (a továbbiakban: adatbázis). A nemzetiségi önkormányzati képviselő az adatbázisba történő felvételére irányuló kérelme benyújtásának hónapját követő hónap utolsó napjáig köteles a képviselő-testületnél, közgyűlésnél igazolni az adatbázisba való felvételének megtörténtét. Amennyiben az állami adóhatóság az adatbázisba történő felvételt követően megállapítja, hogy az önkormányzati képviselő az adatbázisba történő felvétel feltételeinek nem felel meg, az adatbázisból törli, amelyről írásban értesíti a képviselő-testületet és a fővárosi és megyei kormányhivatalt.

A fentiek szerint Vagyon Dezső képviselő:
a) a mai képviselő-testületi ülésen leteszi a képviselői esküt, és aláírja az esküokmányt,
b) 2018. július 3-án a NAV-nak benyújtott KOMA jelű űrlapon elektronikusan kezdeményezte az adatbázisba való felvételét,
c) megbízatásának keletkezését a jegyző még azon a napon bejelentette a NAV felé és töröltette a mandátum korábbi birtokosát a NAV nyilvántartásból,
d) 2018. július 6-án a jegyző megbízottjának átnyújtotta a törvényben meghatározott vagyonnyilatkozatát.
e) nem rendelkezik olyan tisztséggel és megbízatással, amely összeférhetetlen lenne képviselői megbízatásával.
 
A szervezeti és működési szabályzat értelmében a Képviselő-testület Ügyrendi és Kulturális Bizottsága a képviselők vagyonnyilatkozatainak illetve összeférhetetlenségi ügyeinek vizsgálatával kapcsolatos feladatokat. Ennek megfelelően a vagyonnyilatkozatot a szervezeti és működési szabályzatban erre kijelölt bizottság tartja nyilván és ellenőrzi. A képviselő vagyonnyilatkozata - az ellenőrzéshez szolgáltatott azonosító adatok kivételével - nyilvános.
 
Tisztelt Képviselő-testület!
 
Kérem állapítsa meg, hogy Vagyon Dezső nemzetiségi önkormányzati képviselő a mandátum megszerzését követően valamennyi kötelezettségének eleget tett.

Döntéshozói vélemények

Roma Nemzetiségi Önkormányzat Ügyrendi és Kulturális Bizottság    
 
Döntési javaslat

"Megüresedett nemzetiségi képviselői hely betöltése"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Testületi ügyek
A Roma Nemzetiségi Önkormányzat a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának Képviselő-testülete az Ügyrendi és Kulturális Bizottságának jelentése alapján tudomásul veszi, hogy Vagyon Dezső nemzetiségi önkormányzati képviselő a mandátum megszerzését követően valamennyi kötelezettségének eleget tett, képviselő jogait teljes körűen gyakorolhatja. 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe