5. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Német Nemzetiségi Önkormányzat
2021. augusztus 16-i ülésére

Tárgy:   Együttműködési megállapodás
Készítette:   Ugrainé Gróf Éva
Előterjesztő:   Braun Márton kisebbségi önkormányzati képviselő

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Gyomaendrőd Város Német Nemzetiségi Önkormányzatok feladatalapú támogatásának elbírálására vonatkozó szempontrendszere az előző évben hozott testületi döntések alapján  
 
a/ a nemzeti érdek képviselettel összefüggő feladatok, 
b/ a nemzetiségi kulturális autonómiával összefüggő feladatok, 
c/ a nemzetiségi léttel összefüggő egyéb feladatok alapján történik. 
 
A fent felsorolt feladatokat a megyében működő nemzetiségi önkormányzatokkal és nemzetiségi civil szervezetekkel történt megállapodások alapján tudja ellátni. A megkötött megállapodások pontokat jelent a nemzetiségi önkormányzat számára, mely alapján 2021. évben felosztásra kerül a feladatalapú támogatás. 
 
Gyomaendrőd Város Német nemzetiségi Önkormányzatát megkereste a Békési Német Nemzetiségi Önkormányzat új elnöke, azzal a céllal, hogy megújítsa a két nemzetiségi önkormányzat közötti  együttműködési megállapodást.
  
A megállapodás tervezetet az előterjesztés döntési javaslata tartalmazza. 
 
 Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztést vitassa meg és hozza meg döntését. 
    


 
Döntési javaslat

"Együttműködési megállapodás a Békési Német Nemzetiségi Önkormányzattal"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: ÁLTALÁNOS ÜGYEK
A Német Nemzetiségi Önkormányzat a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának  képviselő-testülete a Békési Német Nemzetiségi Önkormányzattal az alábbi tartalmú együttműködési megállapodást köti:
 
E G Y Ü T T M Ű K Ö D É S I   M E G Á L L A P O D Á S

Mely létrejött egyfelől Békési Német Nemzetiségi Önkormányzat (adószáma: 15778075-2-04, székhelye: 5630 Békés, Petőfi S. utca. 4., képviseli: Takács Istvánné elnök,
másfelől a Gyomaendrőd Város Német Nemzetiségi Önkormányzata (adószáma: 15583226-1-04, székhelye. 5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124, képviseli: Braun Márton elnök, a továbbiakban együtt: Felek között, az alulírott napon és helyen, az alábbi feltételekkel:
 
Az együttműködés célja: Hatékony munkaformák, tevékenységi rendszerek működtetése a magyarországi németség életére kiható területeken.
 
1.       A felek sajátos eszköz- és kapcsolatrendszerükkel hozzá kívánnak járulni a magyarországi németség társadalmi életének színesítéséhez, közvetlen környezetünk életterének fejlődéséhez, a személyes boldoguláshoz.
2.       A Felek egymást kölcsönösen segítik információkkal a pályázatok kelkutatásában, a partnerség szellemében tartós együttműködést vállalnak fel, közös pályázati megjelenésben, partnerkapcsolatok ápolásában, újak kialakításában.
3.       A Felek közös ügyeknek tekintik a kölcsönös előnyöket és lehetőségeket tartalmazó programok együttes kimunkálását a magyarországi németség hagyományápolása, a régmúlt emlékeinek gyűjtése, megőrzése és terjesztésében.
4.       A megállapodó felek bevonják egymást a hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerükbe.
5.       A Felek szakmai segítséget adnak az iskolák pedagógiai célkitűzései megvalósításához. Különös tekintettel támogatják a német nyelv oktatását, német nyelvi tanár továbbképzéseket.
6.       A jelen megállapodás aláírása a Felek részéről pénzügyi kötelezettségvállalást nem jelent. Amennyiben az együttműködés során anyagi fedezet biztosítása válik szükségessé, arról a Felek külön megállapodás keretében rendelkeznek.
7.       A jelen megállapodást a Felek Képviselő-testületei határozataikkal elfogadták.
8.       A Felek a felvállalt együttműködés tapasztalatait évenként egyszer közösen értékelik, de a jelentkező aktuális feladatok által megkívánt időpontban és gyakorisággal is tanácskozhatnak.
9.       Az együttműködési megállapodást a felek határozatlan időre kötik, és az aláírás napján lép hatályba.
10.    A felek megállapodnak, hogy jelen megállapodásból eredő esetleges jogviták eldöntésére az illetékességgel rendelkező Járásbíróságot kötik ki.
11.    A Felek a jelen megállapodásban foglalt feltételekkel egyetértenek, azokat elfogadják, és a jelen megállapodást, mint akaratukkal mindenben megegyezőt aláírják.
 
Kelt: 2021. augusztus
………………………………………………………..                            ……………………………………………..
             Takács Istvánné elnök                                                                        Braun Márton elnök
Békési Német Nemzetiségi Önkormányzat                                Gyomaendrőd Város Német   Nemzetiségi Önkormányzata
                                                                                                                                 
Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe