3. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Roma Nemzetiségi Önkormányzat
2019. december 2-i ülésére

Tárgy:   Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata 2020. évi költségvetési koncepciója
Készítette:   Ugrainé Gróf Éva
Előterjesztő:   Szécsi Zsolt elnök

Tisztelt képviselő-testület!
 
A Nemzetiségi önkormányzat 2020. évi költségvetésének alapja a Magyarország 2020. évi központi költségvetéséről szóló 2019. évi LXXI. törvény, melynek 9. melléklete szabályozza a nemzetiségi önkormányzatokat megillető nemzetiségi támogatások felhasználását.
 
Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának 2020. évi koncepciójának tervezése jelenlegi szakaszában meg kell határozni az alapvető célokat, át kell tekinteni az önkormányzat feladatkörét.
 
A Roma Nemzetiségi Önkormányzat 2020. évi költségvetési tervezet összeállításánál az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:
 
1./ A települési önkormányzatok működésének legfőbb forrásai az állam által központi kezelésű előirányzatokból nyújtott támogatások, melyek működési költségvetési támogatásból és feladatalapú költségvetési támogatásból tevődnek össze. A működési költségvetési támogatás 2020. december 31-éig, a feladatalapú költségvetési támogatás 2021. december 31-ig használható fel.
 
1./1. Működési költségvetési támogatás
 
A működési költségvetési támogatás vonatkozásában a 2014. év óta differenciálásra kerül a támogatás összege attól függően, hogy hányan vallják magukat az adott nemzetiséghez tartozónak a legutóbbi népszámlálás alapján. 2020. évben a települési nemzetiségi önkormányzatok esetében a legutolsó népszámlálásnak az adott nemzetiséghez tartozásra vonatkozó kérdéseire nyújtott adatszolgáltatás nemzetiségenként összesített adatai alapján kerül megállapításra. A települési nemzetiségi Önkormányzat részére megállapítható működési költségvetési támogatás fajlagos összeg 200 %-a, ha a nemzetiséghez tartozók száma meghaladja az 50 főt.
Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatát 2020. évben 1.040 ezer Ft összegű működési költségvetési támogatás illeti  meg a 2011. évi népszámlálás eredményét figyelembe véve, ugyanis Gyomaendrődön roma nemzetiséghez tartozók száma meghaladja az 50 főt.
 
1./2. Feladatalapú költségvetési támogatás
 
Feladatalapú támogatásra az a települési nemzetiségi önkormányzat jogosult, amely a költségvetési évet megelőző évben legalább 4 képviselő-testületi ülésre vonatkozó jegyzőkönyvét és a közmeghallgatás alapján elkészült jegyzőkönyvet a megyei kormányhivatal részére 2020. január 15-ig benyújtja. A nemzetiségi önkormányzat feladatalapú támogatás megállapítása a képviselő-testület döntései alapján az alábbi szempontok figyelembevételével történik:
 
a./ a nemzetiségi érdek képviselettel összefüggő feladatok,
b./ a nemzetiségek kulturális autonómiával összefüggő feladatok,
c./ a nemzetiségi léttel összefüggő egyéb feladatok.
 
A nemzetiségi önkormányzatoknak járó 2020. évi feladatalapú támogatás összege a költségvetési tervezet készítése időszakában nem ismert, ezért a 2019. évben a Roma Nemzetiségi Önkormányzat által kapott 860 ezer Ft összegű feladatalapú támogatással tudunk számolni. A feladatalapú támogatás összege 2020. évre vonatkozóan változhat, ugyanis minden évben a megelőző évben hozott döntések képezik a támogatás alapját. A Támogató Hatóság a feladatalapú költségvetési támogatást előlegként két egyenlő részletben a kincstár útján folyósítja a költségvetési év április 30-ig és augusztus 15-ig.
 
Nagyságrendileg Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata 2020. évben is számíthat a mintegy 1.900 ezer Ft összegű állami támogatásra (1040 ezer Ft működési költségvetési támogatás, 860 ezer Ft feladatalapú támogatás).
 
2./ Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata és a Gyomaendrőd Város Önkormányzata a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény 80.§-a alapján 2019. február 26-án együttműködési megállapodást kötött, melyben a Roma Nemzetiségi Önkormányzat részére a települési Önkormányzat ingyenes használatra biztosítja a Gyomaendrőd, Fő út 80. szám alatti ingatlant, melynek közüzemi költségei a Nemzetiségi Önkormányzatot terheli. A Nemzetiségi Önkormányzatnak 2020 évi költségvetéséből biztosítani kell, a működési kiadások fedezetét a használatában lévő Gyomaendrőd, Fő út 80. szám alatti ingatlan rezsi kiadásait, valamint a nemzetiségi közügyek (a nemzetiséghez tartozók érdekeinek kifejezésre juttatása, a nemzetiségek kulturális autonómiájának megvalósítása és megőrzése) intézésével kapcsolatos költségeket.
 
3./ Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvényben foglaltak alapján a feladatkörébe tartozó nemzetiségi közügyek vonatkozásában célja a nemzetiséghez tartozók érdekeinek kifejezésre juttatása, a nemzetiségi kulturális autonómiájának megőrzése. A Nemzetiségi Önkormányzat célja, hogy a településen működő iskolákkal a Kis Bálint Általános Iskolával és a Rózsahegyi Kálmán Általános Iskola és Kollégiummal, a Szent Gellért Általános Iskola és Gimnáziummal, valamint a Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium Intézménnyel megállapodás alapján együttműködjön közös rendezvények szervezésében. Az együttműködés során közös kézműves foglalkozások, játszóházak, nyári felzárkóztató tábor megszervezésével tudják az érdeklődő roma gyerekek szabadidejét hasznosan eltölteni, valamint az önkormányzat nemzetiségi rendezvényeit a gyerekek által nyújtott műsor biztosításával tudják színesebbé tenni
A nemzetiségi Önkormányzat célja továbbá, hogy részt vegyen a Békés Megyében működő roma nemzetiségi önkormányzatok és megyén kívüli roma nemzetiségi önkormányzatok, szervezetek programjain, figyelemmel kísérve a roma nemzetiségeket érintő feladatokat. A nemzetiségi Önkormányzat 2020 évben is meg szeretné szervezni a nemzetiségek napját 2020. december 18.-án. Hagyományt szeretne teremteni a Békés Megyei Roma Kispályás Labdarúgó Torna és Kulturális rendezvény megszervezésének.
Az Önkormányzat céljai között szerepel, hogy az Önkormányzat 2020. évben is képviselteti magát Gyomaendrőd Város rendezvényein: 2020. március 15-i koszorúzáson, 2020. május 27-én a Hősök napja, 2020. október 23-i megemlékezéseken. A nemzetiségi Önkormányzat 2020. évben is emlékezni szeretne a történelem során a romákat ért megpróbáltatásokra (rasszizmus áldozatairól, a roma holokauszt áldozatairól).
 
A nemzetiségi önkormányzat saját bevétele telefon magáncélú beszélgetés megtérítéséből, illetve kamatbevételből származik.
 
A nemzetiségi önkormányzat egyéb bevétele további pályázat útján növelhető.
A nemzetiségi önkormányzat 2019. évi gazdálkodása során várhatóan 20 ezer Ft pénzmaradványa keletkezik, mely összeg a 2020. évi költségvetési hiány belső finanszírozására szolgál. A megmaradó összeg a feladatalapú támogatásból marad meg, mely összeget a nemzetiségi önkormányzat 2020. december 31-ig használhat fel. A nemzetiségi önkormányzat a 2019. évi maradvány összegét
-          a 2020. februárban a roma gyerekek részére megrendezésre kerülő farsangi rendezvény költségeire tervezi felhasználni
 
Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata 2020. évi költségvetéséhez az alábbi bevételeket és kiadásokat kívánja tervezni:
 
Bevétel
Összeg ezer Ft
Előző évi várható maradvány
20
Támogatás értékű működési bevétel a nemzetiségi önkormányzatok működéséhez
1900
Saját bevétel
10
Bevétel összesen
1.930
Kiadás
 
Személyi juttatás
170
Munkaadókat terhelő járulék
85
Dologi kiadás           
1.675
Működési kiadás összesen
1.930
 
 
 
Kérem a Nemzetiségi Önkormányzat képviselő-testületét az előterjesztés alapján az önkormányzat 2020. évre vonatkozó költségvetési koncepcióját vitassa meg: 
    

1. döntési javaslat

"Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata 2020. évi költségvetési koncepciója"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Költségvetés, zárszámadás
A Roma Nemzetiségi Önkormányzat a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzat 2020. évi költségvetési koncepciójában megfogalmazott tervezési szempontjait, céljait elfogadja, alkalmasnak találja a költségvetés elkészítésének további tárgyalására. A nemzetiségi önkormányzat elnöke a 2020. évi költségvetési határozat összeállítása során a Nemzetiségek jogairól szóló törvény által megjelölt közfeladatok ellátásának biztosítása keretei közt a megítélt nemzetiségi működési és feladatalapú támogatás figyelembe vételével határozza meg 2020. évi költségvetését. 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

2. döntési javaslat

"2019. évi feladatalapú támogatás 2020. évre áthúzódó részének felhasználása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Költségvetés, zárszámadás
A Roma Nemzetiségi Önkormányzat a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának Képviselő-testülete 2020. február hónapban megszervezésre kerülő farsangi rendezvény költségeire 20 ezer Ft összegű támogatást biztosít a 2019. évi feladatalapú támogatás terhére. 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe