1. napirendi pont
SÜRGŐSSÉGI INDÍTVÁNY
A Városfejlesztési Bizottság
2017. március 1-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a Dél-Balatoni Vasút beruházással kapcsolatos önkormányzati hozzájárulások kiadásáról és a Helyi Építési Szabályzat módosításának megindításáról
Készítette:   Kovács Péter irodavezető
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:   Városfejlesztési Bizottság

Tisztelt Képviselő-testület!

 

Az idei éve első felében Fonyód városhoz érnek a „Szántód-Kőröshegy(bez.) – Balatonszentgyörgy(kiz.) közötti vasútvonal-szakasz rekonstrukciója és a Kaposvár - Fonyód vasútvonal felújítása” című beruházás (továbbiakban: vasútberuházás) munkálatai.

 

Ez ügyben több egyeztetésen vettünk részt az elmúlt időszakban.

 

1. A beruházást érintő területi – tulajdonjogi problémák.

 

A vasútberuházást érintő tervezési munkálatok közben derült ki, hogy a Városközpontban lévő vasútállomás északi kerítése, sőt már az V. vágány egy része is az önkormányzat tulajdonában lévő fonyódi 8261 hrsz-ú, természetben Fonyód, Fürdő utca ingatlanon található. Miután a vágányok felújításra kerülnek, a kerítés helyére zajvédő fal épül egészen a Fonyód, Fürdő utca 1. számú – Lidó Társasház – ingatlanig, illetve a György utca és a Bereg utca között a zajvédő fal mellé csapadékvíz-elvezető árok is épül, így mindenképpen szükséges az érintett terület tulajdonjogának a rendezése.

 

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt (továbbiakban: NIF Zrt) által elkészíttetett felmérés szerint összesen 2421,37 m2 területet kell az önkormányzatnak átadni a MÁV-nak a beruházással kapcsolatban. Ez a csatolt térképmásolaton is látható.

 

Az ingatlan tulajdonjogának rendezéséhez szükséges a fonyódi 8261 hrsz-ú ingatlan megosztása is. A telekalakításhoz szükséges a Képviselő-testület hozzájárulása.

 

A telekalakítás lebonyolításáig kéri a NIF Zrt, hogy az önkormányzat járuljon hozzá, hogy a beruházás során a 8261 hrsz-ú ingatlanból az említett 2421,37 m2 területet a beruházó, illetve a kivitelező használhassa.

 

2. Helyi Építési Szabályzat módosítása

 

Az 1. pont jelölt telekalakítást követően a NIF Zrt egybe kívánja vonni a kialakított ingatlant a jelenlegi fonyódi 8243/5 hrsz-ú ingatlannal.

 

Továbbá a Kaposvár felé vezető vonalon a rálátási háromszög biztosítása érdekében 8199 hrsz-ú ingatlanból ki kell sajátítania a NIF Zrt-nek 81,17 m2-t és egybe kell vonnia a szomszédos 8351 hrsz-ú ingatlannak.

 

Mindezek miatt szükséges, hogy a fent említett területek a Helyi Építési Szabályzathoz tartozót Belterület Szabályozási Tervben „KÖk” jelben szerepeljenek, ezért kezdeményezi a NIF Zrt a Helyi Építési Szabályzat módosítását, amelynek költsége a NIF Zrt-t terheli.

 

3. Fonyód Tungsram strand – Bélatelepi strand között létrejövő partvédőmű

 

A vasútberuházás előzetes tervezésekor jeleztük, hogy a Tungsram strand és a Bélatelepi strand között egy vasúti töltést megvédő partvédőművet javaslunk kiépíteni, amelynek a teteje alkalmas sétány kialakítására. Ezzel kapcsolatban a 2011-2012-es években több egyeztetést is folytattunk a NIF Zrt-vel, a MÁV Zrt-vel, akiknél akkor támogatást nyert a kérelmünk. A kérelmünket az egyeztetéseken a Balaton Fejlesztési Tanács képviselője is támogatta, hiszen egyedülálló turisztikai látványosságként is lehetne használni ezt a műtárgyat.

A tavalyi év végén megkeresett bennünket a kivitelező egyeztetni a beruházás néhány részletét. Ekkor derült ki, hogy a korábbi egyeztetésekhez-ígéretekhez képest a jogerős vízjogi létesítési engedéllyel rendelkező engedélyes és a projektben kiadott terveken egy kőszórás szerepel védőgátként. Majd az is kiderült, hogy a Balatoni Vízügyi Igazgatóság már jelezte, hogy a gátat a műszaki paraméterei miatt nem tudja üzemeltetni. (pl. 2 méter szélesre tervezték meg a tetejét, amin nem tud megállni a gépük, amivel fel tudnák húzni a működés közben lehullott köveket) Jelenlegi távlati üzemeltető a 2013-ben kelt nyilatkozata szerint a MÁV Zrt., amennyiben a partvédőmű csak vasúti célokat szolgál és azon gyalogos közlekedés sincs.

 

Továbbá az is kiderült, hogy a kőszórás és a vasúti töltés közötti közel 1-1,5 méter mély területen semmilyen területrendezést nem terveznek, kizárólag a kotort anyag kerül kihordásra.

 

Ekkor újabb egyeztetéseket hívtunk össze a kivitelezővel és a NIF Zrt-vel, ahol javaslatot tettünk a partvédőmű olyan jellegű kialakítására (függőleges vasbeton partfal), amely önkormányzatunk érdekeit is védi. Azonban az általunk javasolt megoldás magasabb költségvonzata miatt, valamint az alapján, hogy ez a változat nincs összhangban az engedélyes tervekkel, illetve a vasútberuházás keretében újabb engedélyezési eljárás annak határidővonzata miatt nem lehetséges a NIF Zrt nem tartotta megvalósíthatónak, annak ellenére, hogy felvállaltuk az általunk támogatott változat esetében, hogy a partvédőművet és a mellette lévő területet is üzemelteti az önkormányzat.

 

Ugyanakkor a napokban felvetődött, hogy amennyiben az önkormányzatnak valóban szándékában áll üzemeltetni a fent említett területet, úgy nyilatkozzon erről és mint leendő üzemeltetőt be tudnak vonni bennünket a kiviteli tervekkel kapcsolatos tervzsűribe, illetve a tervmódosítási eljárásba is képviselni tudjuk az érdekeinket, mint leendő kezelők.

 
2017. február 27. napján a kivitelezővel tartott egyeztetés során felmerült, hogy a védmű Balaton felöli oldala 300/1000-es és 15/300-as (hézagkitöltő) kövekből állna. Ettől a vasút felé egy 15/300-as kövekből álló prizmaszerű rész kerülne kialakításra, majd egy apró-köves (50/200, 0/30, 065) rész maradna, amit sétányként lehetne használni.
 

4. Zajvédő falak.

 

Főképpen a Fonyódliget városrészen, illetve a Fürdő utcában zajvédő falakat telepít a kivitelező az előírások szerint. A Városi Főépítész javaslatára a zajvédő falak mintázata – a lehetőségekhez mérten – hasonlítani fog a Fonyóddal szembeni északi part helyvonulataihoz, illetve a vasútállomásnál a „FONYÓD” feliratot kértük kirakni.

 

 

Mellékletek:

 

  1. számú: Területrendezési javaslatok térképe
  2. számú: Védőgát-kőszórás tervezett rajzai
  3. számú: Általunk javasolt megoldás – tanulmányterve
  4. számú: A védmű kialakítására 2017. február 27-én tett javaslat
  5. számú: Zajvédő falak mintái

Döntéshozói vélemények

Városfejlesztési Bizottság   A Városfejlesztési Bizottság javasolja az előterjesztés szerint határozati javaslat elfogadását.
 
1. döntési javaslat

"Előterjesztés a Dél-Balatoni Vasút beruházással kapcsolatos önkormányzati hozzájárulások kiadásáról és a Helyi Építési Szabályzat módosításának megindításáról "

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: fejlesztési kérdések
A Városfejlesztési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

  1. Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete hozzájárul, hogy fonyódi 8261 hrsz-ú, természetben Fonyód, Fürdő utca ingatlanból az előterjesztéshez csatoltak szerint összesen 2421 m2 terület leválasztásra kerüljön.
  2. Az 1. pont szerinti telekalakítással kapcsolatos költségeket a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. viseli.
  3. Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete az 1. pont szerinti terület tulajdonjogának átadásáról a külön hoz határozatot.
  4. A tulajdonviszonyok rendezéséig Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete hozzájárul, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt, mint beruházó a vasútberuházás során az 1. pont szerinti területet munkaterületként használja.
  5. Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert a telekalakítással kapcsolatos eljárás iratainak aláírására.

Határidők, felelősök:

Határidő: értelem szerint
Felelős: Hidvégi József
Hivatali felelős: Kovács Péter

2. döntési javaslat

"Előterjesztés a Dél-Balatoni Vasút beruházással kapcsolatos önkormányzati hozzájárulások kiadásáról és a Helyi Építési Szabályzat módosításának megindításáról "

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: fejlesztési kérdések
A Városfejlesztési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

1.a) Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete megtárgyalta a Fonyód, Fürdő utcában lévő 8261 hrsz-ú ingatlanra vonatkozó előírások módosítását.

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete úgy dönt, hogy a Fonyód, 8261 hrsz-ú ingatlan, az előterjesztéshez csatolt melléklet szerinti 2421 m2 területét közlekedési terület- KÖk övezetre módosítja.

 

 1.b) Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete megtárgyalta a Fonyód, Fürdő utcában lévő 8199 hrsz-ú ingatlanra vonatkozó előírások módosítását.

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete úgy dönt, hogy a Fonyód, 8199 hrsz-ú ingatlan, az előterjesztéshez csatolt melléklet szerinti 81 m2 területét közlekedési terület- KÖk övezetre módosítja.

 

1.c) Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy az 1.a és 1.b pontban felsorolt településrendezési eszközök módosítását az OTÉK 2012. augusztus 6.-án hatályos településrendezési tartalmi követelményeinek és jelmagyarázatának megfelelően készítteti el.

 

1.d) Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 128/2010.(VI.24.) számú határozatával jóváhagyott településfejlesztési koncepciót változatlan tartalommal hatályban tartja, mivel fenti pontokban felsorolt fejlesztési elképzelések a hatályos településfejlesztési koncepcióval összhangban vannak.

 

1.e) Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy a településrendezési eszközök módosításának véleményezésébe az alábbi eseti partnereket vonja be:

- a fonyódi 8199 hrsz-ú ingatlan tulajdonosai

- Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt

       A partnerségi egyeztetés szabályait a 182/2014.(XI.27.) számú önkormányzati határozat rögzíti.

 

 2.) Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete megbízza az Arker Stúdió Építészeti és Kereskedelmi Kft.-t a Fonyód Város településrendezési eszközeinek módosításával kapcsolatos feladatok ellátására, az eljárás megindítására, azzal, hogy a  felmerülő költségeket Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-nek kell megfizetnie.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: értelem szerint
Felelős: Hidvégi József
Hivatali felelős: Kovács Péter

3. döntési javaslat

"Előterjesztés a Dél-Balatoni Vasút beruházással kapcsolatos önkormányzati hozzájárulások kiadásáról és a Helyi Építési Szabályzat módosításának megindításáról "

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: fejlesztési kérdések
A Városfejlesztési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete kizárólag abban az esetben vállalja a Fonyód, Tungsram strand – Bélatelepi strand között megépítendő partvédőmű és az attól a vasúti töltésig tartó terület üzemeltetését, amennyiben mind a partvédőmű, mind az említett terület kialakítása az önkormányzat egyetértésével történik meg.

 

Ellenkező esetben Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete nem kíván semmilyen jellegű üzemeltetési feladatot ellátni a fenti területtel kapcsolatban.


Határidők, felelősök:

Határidő: értelem szerint
Felelős: Hidvégi József
Hivatali felelős: Kovács Péter

« Vissza
Vissza a főmenübe