3. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Városfejlesztési Bizottság
2017. február 20-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft. által a fonyódi lakosok részére a fizető parkolók esetében kedvezményt biztosító kártya alkalmazásénak lehetőségéről
Készítette:   Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője, Dr. Széll Attila
Előterjesztő:   Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője
Véleményező bizottság:   Pénzügyi Bizottság, Városfejlesztési Bizottság

 

A Képviselő-testület az 5/2016. (II. 1.) KT határozattal döntött a parkoló automaták beszerzésének jóváhagyásáról, melyek telepítését követően a fizetőssé vált a parkolás a Fürdő utca és a Hunyadi utca kijelölt szakaszain.

 

A rendszer éves működési tapasztalatait, továbbá a helyi vállalkozói és lakossági panaszokat figyelembe véve a fizetős parkolás kérdése többször napirenden volt, melynek következtében az üzemeltető, a Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft. azt a feladatot kapta, hogy vizsgálja meg, miként tehető alkalmassá a rendszer a kedvezményes parkolási szolgáltatás biztosítására a helyi lakosok részére.

 

A VÜSZ Kft. mellékletként csatolta a meglévő automaták átalakításának legszükségesebb feltételeit és költségeit ahhoz, hogy a rendszer alkalmas legyen a kedvezmények folyamatos biztosítására.

 


Az előzetes bizottsági ülések alkalmával az ajánlat áttekintése után az alábbi megoldási javaslat született:

  1. A parkolási kedvezmények rendszerét együtt kell kezelni a strandkártya kedvezményeivel
  2. Le kell határolni azt a területet, ahol a kedvezmény ténylegesen biztosítható
  3. A kedvezmények biztosításának feltételeit költséghatékony megoldással kell megoldani, nem okozhat indokolatlan kiadást
  4. Pontosan meg kell határozni a jogosultak körét

 

Ezen szempontok figyelembevételével az alábbi javaslat született:

 

1. A parkolási és a strandbelépés kedvezménye kizárólag azon fonyódi állandó lakóhellyel rendelkező magánszemélyeknek és a velük egy háztartásban élő közeli hozzátartozóik részére járnak, akik adóéven belül hiánytalanul eleget tettek helyi adófizetési kötelezettségüknek.

 

2. A parkolási kedvezmény kizárólag a Hunyadi utca azon részén vehető figyelembe, mely a gimnázium főbejárata előtti gyalogátkelőhely után helyezkednek el.

3. Kizárólag egy parkoló automata átalakítása, vagy beállítása indokolt, melynek költségeivel számolni lehet.

 

Ezen túlmenően a bizottsági ülések utáni egyeztetések alkalmával, a bizottsági ülések javaslataihoz képest felmerült javaslatként, hogy a strandkártya többlet szolgáltatásaként biztosítsuk a térítésmentes parkolást a meghatározott helyen. Ezzel a megoldással a parkolási szabályok változatlanok maradnak és a strandkártya előállítási költsége elegendő ennek a megoldásához és a kedvezményezetti kör is változatlan marad. A 2000 (kettőezer) darab kártya előállítási költsége 115 (száztizenöt) Ft+ Áfa/db árral kalkulálva bruttó 292 100 (kettőszázkilencvenkétezer-egyszáz) forint.

 

A kártya strandkártya helyett „Fonyód kártya” elnevezést kapna, melynek érvényessége tárgy év december 31. napján lejárna és megújítása a jövőben nullás adóigazoláshoz kötve a Fonyódi Polgármesteri Hivatal adócsoportjánál történhetne megadott határidőben, hologram cseréjét követően.

 

Azon magánszemélyeknek, akik tavaly strandkártyát igényeltek és 2016. december 31. napjáig hiánytalanul eleget tettek adófizetési kötelezettségüknek alanyi jogon jogosultak a „Fonyód kártyára”, azok pedig akik nem igényeltek korábban, de az idei évben szeretnének élni ezzel a jogosultsággal a tavaly bevezetett igénylés útján online igényelhetik a kártyát.

Kérem a T. Képviselő-testületet az előterjesztést megvitatni és a határozati javaslatot elfogadni szíveskedjék.

Döntéshozói vélemények

Városfejlesztési Bizottság    A Városfejlesztési Bizottság nem javasolja a Képviselő-testületnek elfogadni a határozati javaslatot.
 
Pénzügyi Bizottság    A Pénzügyi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek a módosított határozati javaslat elfogadását. 
 
Döntési javaslat

"Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft. által a fonyódi lakosok részére a fizető parkolók esetében kedvezményt biztosító kártya alkalmazásénak lehetőségéről"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: közszolgáltatási kérdések
A Városfejlesztési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft. által a fonyódi lakosok részére a fizető parkolók esetében kedvezményt biztosító kártya alkalmazásának lehetőségéről az előterjesztést elfogadja. 
Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe