14/2011. (IV. 28.) Képviselő-testületi rendelet
Tárgy: A házasságkötések díjairól


 

Göd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96.§ valamint az anyakönyvről, házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 42/A.§ (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

 

A rendelet hatálya

1.§

 

Ezen rendelet hatálya Göd Város közigazgatási területén megkötendő házasságokra és bejegyzett élettársi kapcsolatok létesítésére (továbbiakban: házasságkötés)  terjed ki.

 

Az engedélyezés

2.§

 

(1) A hivatali munkaidőn, valamint a hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés engedélyezésére irányuló kérelmet a Polgármesteri Hivatalban, az anyakönyvvezetőnél lehet előterjeszteni.  A kérelmet írásban, a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell benyújtani.

 

(2) A kérelem illetékköteles, melynek mértéke - az illetéktörvény alapján – az általános tételű közigazgatási hatósági eljárási illeték összege.

 

(3) Az engedélyezésről a jegyző, az anyakönyvvezetővel történt egyeztetést követően dönt.

 

(4) A jegyző, az engedélyezés tekintetében kiadmányozási jogot biztosít a Hatósági Osztály vezetőjének.

 

(5) Vasárnap és ünnepnapon (munkaszüneti napokon) történő házasságkötés nem engedélyezhető.

 

(6) A hivatali helységen kívül történő házasságkötés esetén, a döntést megelőzően az anyakönyvvezető a házasulandók  által választott  helyszínen szemlét tart, melynek alapján javaslatot tesz a jegyző felé az engedélyezésre.

 

A díjfizetés szabályai

3.§

 

(1) A házasságkötésekért fizetendő díjak mértékét ezen rendelet melléklete tartalmazza.

 

(2) A melléklet a) és b) pontja szerinti házasságkötésért való közreműködésért az anyakönyvvezetőt a melléklet szerint fizetendő díjtétel 50%-a illeti meg.

 

(3) A melléklet c) pontja szerinti házasságkötésért való közreműködésért az anyakönyvvezetőt a melléklet szerint fizetendő díjtétel általános forgalmi adóval csökkentett összege illeti meg.

 

Záró rendelkezések

4.§

 

(1) Ezen rendeletben nem szabályozott kérdésekben az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvényben, valamint az anyakönyvről, házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendeletben foglaltak az irányadók.

 

(2) Ezen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

 

 

MELLÉKLET

 

a)       A hivatali munkaidőben a Polgármesteri Hivatal tanácstermében történő házasságkötésért 12.000 Ft terembérleti díjat kell fizetni.

b)       A hivatali munkaidőn kívül a  Polgármesteri Hivatal tanácstermében történő házasságkötésért 20.000 Ft díjat kell fizetni, amely tartalmazza a terembérlet díját is.

c)       A hivatali munkaidőn és a Polgármesteri Hivatal helyiségén kívüli helyszínen történő házasságkötésért 62.600 Ft díjat kell fizetni.

 

 

                         Polgármester                                                                                                 Jegyző

 

« Vissza
Vissza a főmenübe