30/2000. (IX. 26.) Képviselő-testületi rendelet
Tárgy: A temetőkről és a temetkezési tevékenységről

 Göd Város Önkormányzatának 30/2000(IX.26).sz. rendelete

A temetőkről és a temetkezési tevékenységről

 

Göd Város Önkormányzat Képviselő-testülete a temetkezési tevékenységről szóló 1999. évi. XLII. tv. 41.§. (3) bek-ben kapott felhatalmazás alapján az önkormányzati temetők fenntartásával kapcsolatban és a temetkezési tevékenységgel kapcsolatban az alábbi rendeletet alkotja:

 

1.§

A rendelet hatálya kiterjed a Göd Város közigazgatási területén fekvő temetőkre és az ott végzett tevékenységre.

 

2.§

(1) Az Önkormányzat az alábbi (*3) tulajdonában lévő köztemetőket tartja fenn: (*5)

- Pázmány Péter utcai temető (936 hrsz)                       működő

- Pesti úti temető (2527 hrsz)                                        működő

- Jácint utcai temető (4032 hrsz)                                   működő

- Nemeskéri-Kiss Miklós úti temető (1829 hrsz) működő

A Temető területi, felszereltségi, tárgyi műszaki paramétereit az I. sz. melléklet tartalmazza.

(2) A temető területén belüli közcélú zöld területek és útfelületek újabb sírhelyek kialakításával nem csökkenthetők.

(3) A lezárt temetőkben csak urnás rátemetés engedélyezett. A részben lezárt temetőben az előreváltott sírhelyekbe, valamint a meglévő sírokba urnás vagy koporsós rátemetés is lehetséges.

(4) A temető fenntartója az önkormányzat, üzemeltetője a Település Ellátó Szervezet. /TESZ/

(5) A fenntartással ill. üzemeltetéssel kapcsolatos feladatok ellátását, az előírások betartását a jegyző ellenőrzi.

A jegyző jogkörében eljárva felhívást adhat ki és szabálysértési eljárást folytathat le, bírságot szabhat ki.

3.§.

(1) A temetőt sírhelytáblákra (parcella), a táblákat pedig sorokra kell osztani. A sírokat az előírásoknak megfelelő méretben sorközök, oldaltávolságok szerint kell kijelölni, mely feladatot a TESZ végzi. A sírhelytáblákat, sírokat és sorokat számozni kell. A parcella sorszámát a helyszínen is fel kell tüntetni.

Fentiekről térképet kell készíteni és a helyszínen jól látható helyen ki kell függeszteni.

(2) Sírboltok, családi sírhelyek, valamint a 10 éven aluli halottak részére külön sírhelytáblát kell kijelölni. Ki kell jelölni olyan kisebb sírhelytáblát is, ahol a halvaszületetteket, elvetélt magzatokat és a csonkult testrészeket temetik el.

A magzatok fölé jelzőfát kell tűzni, keltezés és sorszám megjelöléssel.

(3) A fenntartó döntése alapján központi fekvésű temetőrészen díszsírhelyek részére területet kell kijelölni. Díszsírhelyre jogosult városunk díszpolgára. Díszsírhelyet adományozhat a Képviselő-testület külön döntésével is.

(4) Az elhunytak eltemetése, illetve az elhamvasztottak elhelyezése az alábbiak szerint történhet:

            - egyes vagy kettős sírhelyben

            - díszsírhelyen

            - sírboltban

            - urnafülkében

            - díszfülkében

            - urnasírhelyben

(5) Sírgödrök, sírboltok és urnafülkék méretei az alábbiak:

            - felnőtt sír                   1,6 m mély

            - mélyített sír                1,9 m

            - kettes sír                    1,6 m

            - gyermek sír                1,6 m

            - urnahely                     26,5cm x 30 cm

A díjtételeket a 2. sz. melléklet tartalmazza.

(6) A sírhelyeken sírdomb felhantolása nem kötelező, de létesítése esetén a sírdomb magassága legfeljebb 30 cm lehet.

(7) (*3) Az elhaltakat általában az elhalálozás idejének sorrendje szerint következő sírokba kell temetni, kivéve a kettős sírhelyeket. Koporsós temetés esetén a halottat a bizonyítvány kiállításától számított 96 órán belül el kell temetni. Ez alól kivételt tehet a vizsgáló orvos és kivétel az is, ha a hűtés folyamatos. Fertőző betegségben elhunytra rátemetni 5 évig nem szabad. A rátemetés esetén biztosítani kell, hogy a koporsó legalább 1,6 m mélységre kerüljön. Temetési helyen a koporsós temetésnek feltétele az is, hogy a talajvíz ne legyen magasabb 2,5 méternél.

(8) Sírhelyek használata 25 évre, a sírbolt használata 60 évre terjed. Az urnafülke használata 10 év. A használat díjfizetés mellett meghosszabbítható. (*5)

(9) Sírbolt (kripta) építéséhez és bontásához, valamint a szokásostól eltérő síremlék létesítéséhez szabályszerű építési engedély beszerzése szükséges.

(10) A felállítandó síremlék tervét (vázrajzát) a temető fenntartójának be kell mutatni. Szabálytalan, közízlést sértő, vagy oda nem illő felírással ellátott síremléket felállítani tilos. Ülőhely, pad, a temető fenntartója által kijelölt helyen helyezhető el. A baleseti veszély elkerülése érdekében a síremlék az alappal együtt legfeljebb 150 cm magas lehet.

(11) Leromlott állapotú, düledező, balesetveszélyes síremlékek, sírboltok és sírjelzők helyreállítására a temető fenntartója felszólíthatja a hozzátartozókat, illetve élet és vagyonbiztonság veszélyeztetése esetén jogosult a közvetlen veszélyhelyzetet megszüntetni.

Amennyiben a síremlék, sírbolt állítója (v. örököse) ismeretlen, úgy a felhívást, felszólítást a vonatkozó adatok megjelölésével a temető hirdetőtáblájára 90 napra ki kell függeszteni. A helyreállítás költsége a létesítőt (v. örököst ) terheli. Ha a felhívásra a síremléket, sírboltot nem állítják helyre, az első fokú építésügyi hatóság a temető fenntartójának kérelmére a síremlék eltávolítását elrendelheti, ill. a sírboltba a további temetkezést megtilthatja.

(12) A temetőben elhelyezett tárgyakért a temető fenntartója és üzemeltetője nem tartozik felelőséggel.

(13) A temetkezésre szolgáló helyek magánszemélyek között csere, adás-vétel (*5) tárgyai nem lehetnek. Sírhelyek előreváltása nem engedélyezett.

(14) Külső vállalkozások által végzett munkák után temető-fenntartási hozzájárulás fizetendő. Ennek mértéke a sírhelyekre megállapított díjtétel, melyet a 3. sz. melléklet tartalmaz. (*3) (*5)

(15) (*3) Halottat csak halottvizsgálati bizonyítvány alapján szabad eltemettetni vagy elhamvasztani.

Az elhunyt temetéséről köteles gondoskodni:

- aki a temetést szerződésben vállalta,

- akit végrendelet kötelez,

- elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa, élettársa,

- elhunyt egyéb közeli hozzátartozója

- az előbbiek hiányában az Önkormányzat.

 

4.§

(1) A temető üzemeltetője minden temetőről nyilvántartási könyvet és sírbolt könyvet köteles vezetni, melyet a temető megszűnéséig meg kell őrizni. A közönség számára hozzáférhető helyen panaszkönyvet kell tartani.

(2.) A nyilvántartó könyvben (temetőkönyv) minden temetést időrend szerint a következő adatokkal kell bejegyezni.

            - folyószám

            - a temetés éve, hónapja, napja, órája

            - az elhalt neve, legutolsó lakhelye

            - az elhalálozás ideje, pontos dátuma

            - a sírhely sor és sírhely, urnafülke száma, valamint

            - az eltemettető neve és lakcíme

A nyilvántartó könyvhöz betűsoros névmutatót kell vezetni, amely az eltemetett halottak nevét és sírhelyeik pontos megjelölését tartalmazza.

(*3) Urna elhelyezés vagy szétszórás napja, az elhalt születési családi és utóneve, születési ideje, anyja neve, legutolsó lakóhelyének címe, sírhelytábla illetve a temetési hely száma, valamint az eltemettető (rendelkezni jogosult) személy neve, lakcíme és a síremlékre vonatkozó bejegyzések.

A temető üzemeltetője köteles gondoskodni a nyilvántartó könyvbe és sírboltkönyvbe bejegyzett (tárolt) személyes adatok védelméről.

(3) Külön jegyzéket kell vezetni a temetőben elhelyezett halva született gyermekekről, ebben fel kell tüntetni a halva született gyermek anyjának nevét, címét, az elhantolás (urnahely) időpontját és a jelfa sorszámát.

(4) A sírboltkönyv a sírboltban elhelyezett halottak bejegyzésére szolgál, melyet a (2.) bekezdésben meghatározott tartalommal kell vezetni a  sírbolt számának feltüntetésével. A sírboltba temetkezőkre vonatkozóan a sírbolt létesítője rendelkezik.

(5) Ha a sírboltba halottat csak kettős koporsóban szabad elhelyezni, melyek közül az egyiket légmentesen kell lezárni.

(6) A holttestmaradványok közös sírba helyezése esetén a nyilvántartó könyvbe a közös sírba történő behelyezés időpontját és a közös sir megjelölését kell bejegyezni.

(7) A szokásos gyászszertartásról a halott hozzátartozói kötelesek gondoskodni. A sírásási tevékenységet a hozzátartozók megbízása alapján az üzemeltető végzi. Esetenként a sírásói tevékenységet a hozzátartozók is elvégezhetik, de ezt kötelesek előzetesen a temetőgondnoknak bejelenteni.

(8) A hozzátartozók nélküli elhaltaknál, így a talált elhunytak esetében is a temetéssel kapcsolatos feladatokról a város önkormányzata gondoskodik.

(9) A ravatalozó helyiség használata kötelező. A ravatalozó gondozása, karbantartása a fenntartó feladata. A koporsók, sírok és sírboltok felnyitásához az I. fok közegészségügyi hatóság engedélye szükséges.

(10) A ravatalozó tisztán és rendben tartása, továbbá a temetőkben végzett boncolásnál való segédkezés a fenntartó kötelezettsége.

(11) A temetőben végzendő minden munkát - kivéve a sírok gondozását és növénnyel való beültetését - be kell jelenteni a temető üzemeltetőjének.

(12) A temető fenntartója köteles bármely megváltott, de igénybe nem vett temetkezési helyet visszaváltani a megváltáskori díj 10 %-ának megfelelő kezelési díj és az eltelt időre eső arányos összeg levonása után.

 

5. § (*5)

(1)    Amennyiben a használati idő leteltét követően a sírboltot és az egyéb temetkezési helyet egy éven belül ismételten nem váltják meg, az üzemeltető jogosult azt megtérítési igény nélkül újból felhasználni.

(2)     A megszüntetést megelőzően hirdetményben, továbbá legalább két alkalommal egy országos napilapban, valamint a helyi médiában közhírré kell tenni úgy, hogy az első közzététel az adott év októberében történjen meg, továbbá még egy alkalommal kettő hónap múlva. A megszüntetés legkorábbi időpontja az első felhívást követő 6 hónapot meghaladó időben történhet. A hirdetményeket a Polgármesteri Hivatal és a TESZ hirdetőtábláján, a temetőben elhelyezett hirdetőn, a ravatalozón és az érintett temetkezési helyen kell kifüggeszteni.

(3)     A lejárt használati idejű temetkezési hely kiürítése és más célú felhasználása esetén az érdekelt hozzátartozók halottainak maradványait az első meghirdetett időpontot követő 6 hónap alatt helyezhetik át (exhumálhatják). Amennyiben a rendelkezésre álló időn belül az exhumálást nem kezdeményezik, úgy az elhunytak földi maradványai közös sírba kerülnek és a sírhelyet a megjelölt időpont elteltével a temető üzemeltetője értékesítheti. A közös sírhely a Nemeskéri-Kiss Miklós úti új köztemetőben kerül kialakításra.

(4)     Amennyiben a lejárt használati idejű temetkezési hely más célra történő felhasználása nem tervezett a megváltási díj újbóli megfizetése hiányában is a hamvak a helyükön maradhatnak.

(5)     A fizetési határidő letelte után a temető kezelője végrehajthatja a temetkezési helyek kiürítését és gondoskodik a hamvak közös sírba helyezéséről nyilvántartás vezetése mellett.

(6)     A megváltási felhívás illetve a helyreállítási felhívás eredménytelensége esetén a sírboltokban lévő építőanyaggal a temető kezelője szabadon rendelkezik.

(7)     A történelmi emlékű, gödi vagy országos jelentőségű temetkezési helyek esetében a megváltási illetve a helyreállítási felhívás eredménytelensége esetén a kezelő köteles jelezni az önkormányzat felé az eredménytelen felhívások tényét és ezt követően a temetkezési helyek további sorsáról az önkormányzat dönt.

(8)     E szakasz tekintetében temetkezési helynek minősül a sírbolt, urna és sírhely egyaránt.

 

6.§ (*5)

(1) Tilos a temetőkben minden olyan magatartás, vagy tevékenység, amely a temetőlátogatók kegyeleti érzését sértheti.

(2) A temetőkbe gépkocsival behajtani csak a fenntartó engedélyével szabad. A temetések ideje alatt a gépjárműforgalom tilos.

(3) A temetőkbe állatokat bevinni tilos.

(4) A temetőkben a temető létesítményeit, a sírokat, az azokon lévő síremlékeket, a növényzetet, táblákat, bármi más tárgyat beszennyezni, rongálni, virágot, ágat letépni, díszítésre szolgáló tárgyakat elvenni, jogtalanul kivinni tilos.

(5) A hulladékokat a kijelölt hulladéklerakó helyeken kell elhelyezni.

(6) Sírokra 1 m-nél magasabbra növő fákat, bokrokat ültetni tilos. Sírok közötti utakra növényzet nem ültethető.

(7) A temetőkben lévő közlekedési utak rendszeres karbantartásáról és a hulladék elszállításáról a temető üzemeltetője gondoskodik.

(8) A temető területén csak a sírok, síremlékek, sírboltok, urnafülkék díszítésére szolgáló, kegyeleti jelleget nem sértő tárgyak helyezhetők el. (virág, dísznövény, váza, mécses) Egyéb engedély nélkül elhelyezett, a temető rendjét zavaró tárgyakat a temető üzemeltetője eltávolíthatja, illetve az eltávolításra az érintetteket felszólíthatja.

(9) A temetőkben meggyújtott gyertyákat a tűzveszély elkerülése érdekében a távozás előtt el kell oltani.

(10) A temetőkben exhumáláshoz, rátemetések miatt lebontott sírköveket           vagy egyéb más okok következtében feleslegessé vált sírkőmaradványokat egy éven belül köteles a sir létesítője visszaállítani, vagy elszállítani.

 

7. § (*5)

(1) Temető látogatási ideje:

            Április 01-től - szeptember 30-ig                                   6-20h

            Október 01-től - április 01-ig                                         7-17h

            Kivétel: október 28-tól - november 04-ig                        7-21h

Temetőlátogatási időn kívül a temetőben tartózkodni TILOS!

Külső vállalkozások által temetői munkák a nyilvántartási időben, munkanapokon 8-16h-ig végezhetők.

 

8.§. (*5)

(1) Szabálysértést követ el és 30.000.- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki az érvényben lévő országos és jelen rendeletben foglaltakat megsérti.

(2) A szabálysértési eljárás kezdeményezésére az Önkormányzat szakigazgatási szervei és a temető fenntartója, valamint üzemeltetője jogosult.

 

9. § (*5)

(1.) Jelen rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, közzétételéről a jegyző gondoskodik.

(2.) Ezzel egyidejűleg hatályát veszti Göd Nagyközség Önkormányzat 33/1991(XI.20.) Ök. rendelete és az azt módosító 7/2000 (III.21.)ök rendelet 7.§.-a hatályát veszti..

(3) Jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a 121/2005.(VI.28.) Korm. rendelettel módosított 145/1999(X. 1) sz. Korm. rendelet az irányadó.

(4) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja. (*6)

 

 

                           Polgármester                                                                    Jegyző
1.sz. melléklet

 

(Térképmelléklet Göd Város temetőinek elhelyezkedéséről)

 

 

2. sz. melléklet (*1,2)(*3) (*4) (*7) (*8)

 

Hagyományos sírhelyek

Terület

Megváltási időszak

Díja Ft/ alkalom

Felnőtt egyes sírhely

2 m2

25 év

26.250

Felnőtt dupla sírhely

4 m2

25 év

52.500

Gyermek( 10 éven aluliak)

1 m2

25 év

12.800

Sírhely urnasír parcellában

1 m2

25 év

8.750

Kolumbárium

 

 

 

Egyes urnafülke

 

10 év

16.000

Dupla urnafülke

 

10 év

26.250

Kripta sírbolthely parcellában

 

 

 

Megépítése: bejelentés köteles előzetesen az Önkormányzat Építéshatósági Osztályán (az engedélyt a temetőgondnoknak be kell mutatni.)

Nagysága: max. 10 férőhelyes,mélyépítéssel

 

60 év

600 Ft/m2/év

Temető-fenntartási hozzájárulás                               alkalom                          10.000 Ft

 

 

3. sz. melléklet

 

Temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető-fenntartási hozzájárulás díja:

 

Külső vállalkozások által üzletszerűen végzett temetői

munkák után alkalmanként                                                                          10.000.-/alk.

 

 

4. sz. melléklet

 

Temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért fizetendő díj:

 

I. RAVATALOZÓ (ravatalozói munkák)                                 Ft.-(ÁFA-val)

Halottátvétel

(okmányok ellenőrzése, elhelyezés, helyszíni készenlét, tisztítási, takarítási munkák, tisztítószerek)

munkaidőben                                                                                                            1150.-

munkaidőn túl és ünnepnapon                                                                                  2070.-

 

Urnaátvétel és tárolás

munkaidőben                                                                                                              600.-

munkaidőn túl és ünnepnap                                                                                      1150.-

 

Hűtők üzemeltetése (halott hűtése)    

(amortizáció, vagy bérleti díj, hűtők karbantartása, javítása, áramköltség, takarítás, fertőtlenítés, fertőtlenítőszerek)

72 órán belül                                                                                                             1750.-

+ 72 órán túl naponta                                                                                   600.-

 

Ravatalozó előkészítése temetésre:

(takarítás, berendezési tárgyak tisztítása, tisztítószerek, gyertyák biztosítása, jelkendő és kapufüggöny, felhelyezése, elektromos készülékek bekapcsolás, áramköltség)

munkaidőben                                                                                                            2300.-

munkaidőn túl, szabadnapon, ünnepnapon                                                   3450.-

 

Ravatalozói berendezések, felszerelések használata

I. osztály

(amortizáció, javítás, karbantartás)

melléklet szerint: Nemeskéri-Kiss Miklós úti temető (*5)                                            7000.-

                             Jácint u. temető                                                                           5200.-

                             Pázmány u. temető                                                                       7000.-

 

Extra ravatal (külön kérésre)

Az I. oszt. Ravatal felszerelésén kívül (selyem virágok, selyemfák, belső fali, külső álló futó zöld és pálmák)

Különleges díszítés                                                                                                    2300.-

 

Gépzene, hangosítás

(gyászzene szolgáltatás a ravatalozóba búcsúztatás előtt, mikrofonos kihangosítás búcsúztatás alatt)

mikrofon nélkül magnóról                                                                                          600.- 

mobil rendszerről                                                                                                      1150.-

 

Boncolási költségek

(boncterem karbantartása, takarítása, fertőtlenítése, fertőtlenítőszerek, melegvíz

biztosítása, télen teremfűtés)                                                                                     2900.-

 

SÍRÁSÁS                                                                  

Sírásás felnőtt (3,2 m3 föld) közepesen kötött vegyes talajban.                                  7.200.-

Mélyített sírásás felnőtt részére (4,2 m3 föld) közepesen kötött vegyes talajban.       9.400.-

Sírásás gyermek részére (10 év alatt 2 m3 föld) közepesen kötött vegyes talajban. 4.500.-

Sírásás urnaelhelyezéssel közepesen kötött vegyes talajban (1 m3-ig)                       2.300.-

Megjegyzés:

Rátemetés és exhumálás esetén a sírásáshoz engedély szükséges, melyet a temettető köteles beszerezni a helyileg illetékes Tisztiorvosi Szolgálatnál. (Dunakeszi Rendelőintézet).

 

 



(                      *1) Megállapította a 23/2001. (IX.25.) sz. Ök. rendelet, hatályos 2001. október 1-től

                (*2) Megállapította 2/2004,(II.26.) sz. Ök. rendelet, hatályos 2004. január 1-től

                (3) Módosította a 43/2005.(XII.16.) sz. Ök. rendelet, hatályos 2005. december 16-tól

                (*4) Módosította a 16/2007. (III. 29) sz. Ök. rendelet, hatályos 2007. április 1-től

                (*5) Módosította az 52/2008. (X. 22.) sz. Ök. rendelet, hatályos 2008. november 1-től

                (*6) Módosította a 69/2008. (XII. 12.) sz. Ök. rendelet, hatályos 2008. december 12-től

                (*7) Módosította a 22/2009. (VI.25.) sz. Ök. rendelet, hatályos 2009. július 1-től

                (*8) Módosította a 42/2009. (XII. 10.) sz. Ök. rendelet, hatályos 2010. január 1-től

 

      Kihirdetési záradék:

 

      A rendeletet kihirdettem: 2000.év szeptember hó 26.napján

 

 

                                                      

      jegyző

 

« Vissza
Vissza a főmenübe