19/2012. (VI. 29.) Képviselő-testületi rendelet
Tárgy: Tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásokról

Göd Város Önkormányzatának 19/2012 (VI. 29.) sz. rendelete
a tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásokról
 
Göd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi Önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 51.§ (4) bekezdésében valamint a 143.§ (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8.§ (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásokról és azok jogkövetkezményeiről az alábbi rendeletet alkotja:
 
I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK
 
1.             §
A rendelet hatálya
 
(1) Ezen rendelet megállapítja Göd Város közigazgatási területén belül elkövetett tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásokat, azokkal kapcsolatban alkalmazható jogkövetkezményeket, illetőleg az eljárással kapcsolatos szabályokat. A rendelet hatálya kiterjed Göd Város közigazgatási területén belül tartózkodó személyek által elkövetett – ezen rendelet II. fejezetében meghatározott - tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásokra.
 
(2) Ezen rendelet alkalmazásában tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásnak az a magatartás minősül, amely szabálysértésnek vagy bűncselekménynek nem minősül, de a közösségi együttélés szabályaival ellentétes, sérti a társadalmi együttélés helyi normáit, és azt Göd Város Önkormányzat Képviselő-testülete ezen rendeletben tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásnak minősítette.
 
2. §
Alkalmazható jogkövetkezmények
 
(1) A II. fejezetben megállapított magatartások elkövetőivel szemben 5.000 Ft-tól 100.000 Ft-ig terjedő közigazgatási bírság szabható ki. A közigazgatási bírság kiszabására a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. CXL. törvény (továbbiakban: Ket.) 94/A.§ (1) bekezdésében foglaltak az irányadóak.
 
(2) Közigazgatási bírság kiszabása helyett figyelmeztetés alkalmazható, amennyiben a magatartás az elkövetés körülményeire tekintettel csekély súlyú és az elkövető személyi körülményeire figyelemmel ettől az intézkedéstől is kellő visszatartó erő várható.
 
(3) A Ket. 94/A.§ (4) – (8) bekezdésekben foglaltaknak megfelelően helyszíni bírság kiszabásának is helye van. A helyszíni bírság mértéke 5.000 Ft-tól 50.000 Ft-ig terjedhet.
 
(4) A Ket. 94/B.§ (1) bekezdésében fogalt feltételek esetén – a fent felsorolt jogkövetkezmények mellett - elkobzás is alkalmazható. Az elkobzott dolog Göd Város Önkormányzat tulajdonát képezi.
 
3. §
Eljárási szabályok
 
(1) A hatósági eljárás megindítása hivatalból, illetőleg bejelentés alapján történhet. A hivatalból történő eljárás a polgármester, a polgármesteri hivatal ügyintézője illetőleg közterület-felügyelő észlelése, illetőleg jelzése alapján indulhat meg. Ezen felül eljárás megindítására bármely személy, illetőleg szervezet bejelentést tehet. A bejelentés szóban vagy írásban tehető meg. Szóbeli bejelentésről jegyzőkönyvet kell felvenni. Telefonon történő bejelentés esetén a bejelentés valóságtartalmát a közterület-felügyelő helyszíni szemlével ellenőrzi.
 
(2) A bejelentésnek illetőleg a jelzésnek tartalmaznia kell az elkövető személy ismert adatainak megnevezését, a magatartás elkövetésének módját, helyét és idejét, továbbá az elkövetés körülményeinek leírását, a bizonyítási eszközök megjelölésével. Amennyiben lehetőség van rá a bizonyítási eszközöket csatolni kell. A 7.§ (2) és (3) bekezdésében foglalt tiltott, kirívóan közösségellenes magatartások tekintetében bizonyítékként szolgál a tanúvallomás, valamint rendőrség vagy egyéb hatóság által tett intézkedésről készült hivatalos, írásbeli jelentés vagy jegyzőkönyv. Ezen bekezdések tekintetében a képi és hangfelvétel önmagában nem értékelhető bizonyíték.
 
(3) Az eljárás lefolytatása és a cselekmény elbírálása a polgármester hatáskörébe tartozik. Az eljárás lefolytatására és a cselekmény elbírálására a Ket. rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.
 
(4) Az eljárást az észleléstől számított 30 napon belül kell megindítani (bejelenteni, jelezni). Ezt követően eljárás nem indítható. Az elkövetés napjától számított 6 hónapon túl eljárás nem indítható, ezen határidő elmulasztása ellen igazolási kérelemnek nincs helye.
 
(5) A polgármester eljárásához a Polgármesteri Hivatal szakmai, technikai és adminisztratív segítséget nyújt, különös tekintettel az ügyiratkezelésre, az adatszolgáltatásra, a mérési és egyéb műszaki feladatokra, valamint a helyszíni szemle lefolytatására. 
 
(6) Az ügyiratkezelést 4.§-ban foglalt rendelkezésekkel kapcsolatban az Építéshatósági Osztály, az 5.§-ban, a 6.§-ban és a 8.§-ban foglalt rendelkezésekkel kapcsolatban a Beruházási Osztály, a 7.§-ban foglalt rendelkezésekkel kapcsolatban a Hatósági Osztály végzi. A Közterület-felügyelet valamennyi eljáráshoz szakmai, technikai segítséget nyújt, különös tekintettel a helyszíni szemlére.
 
(7) A 2.§ (3) bekezdésében foglalt helyszíni bírságot a közterület-felügyelő szabhatja ki.
 
(8) A polgármester első fokon hozott határozata ellen - az akire a határozat rendelkezést tartalmaz – a Képviselő-testület felé fellebbezéssel élhet. A Képviselő-testület a fellebbezés tekintetében másodfokon jár el.
 
(9) Az (1) bekezdésben foglalt lakossági bejelentések tekintetében az eljárás illetékmentes. Az első fokú határozat elleni fellebbezés az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény általános rendelkezései szerint illetékköteles.
 
 
II. AZ EGYES TILTOTT, KIRÍVÓAN KÖZÖSSÉGELLENES MAGATARTÁSOK
 
4. §
A közterület rendjével összefüggő tiltott, kirívóan közösségellenes magatartások
 
(1)          Ezen §. alkalmazásában Göd Város Önkormányzatának közterületek használatáról szóló 34/1991.(XI.20.) számú, a piaci helyfoglalás rendjéről és a piaci helypénz díjakról szóló 24/1991.(VIII.28) számú, temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 30/2000.(IX.26.) számú, a parkolás rendjéről valamint a parkolóhelyek megváltásáról szóló 32/2009.(X.22) számú, valamint a hirdető-berendezések és hirdetmények elhelyezéséről szóló 61/2008.(XII.12.) számú rendeletei a továbbiakban: helyi rendeletek.
 
(2)          Tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást tanúsít az,
a)             aki közterület-használati engedély nélkül – 24 órát meghaladó időtartamban - közterületet elfoglal, közterületet engedélytől eltérően használ, engedély nélkül bármilyen anyagot lerak, tárol. 
b)             aki közterületen utat vagy járdát bármilyen módon eltorlaszol, utat vagy járdát megrongál vagy károsít, vagy elfoglal.
c)             aki közterületen árkot vagy egyéb csapadékvíz elvezető rendszert betemet, eltorlaszol vagy bármilyen más módon károsít.
d)             vendéglátó-helyiséghez tartozó teraszt, előkertet közterület-használati engedély nélkül vagy attól eltérő módon létesít, működtet.
 
(3)          Tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást tanúsít az ingatlan tulajdonosa, illetőleg használója, aki az ingatlan előtti ónos esőtől, jégtől, hótól, síkossá vált járdaszakasz síkosság-mentesítéséről nem gondoskodik, havat, jeget nem takarítja.
 
(4)          Tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást tanúsít az, aki 
a)             közterületen hirdetőtáblát, hirdető-berendezést, plakátot engedély nélkül elhelyez, illetőleg ilyen hirdetményeket nem az arra kijelölt hirdetőoszlopon (hirdetőtáblán) helyez, vagy helyeztet el (ideértve azt a személyt, akinek a megbízásából és érdekéből a hirdetményt elhelyezték).
b)             aki közterületen hirdetőtáblát, hirdető-berendezést, plakátot tartósan használaton kívüli járművön, utánfutón, közterületen álló fákon, padokon helyez el.
c)             hirdetőtáblát, hirdető-berendezést, plakátot közterületen úgy helyez el, hogy azzal akadályozza a közútra történő beláthatóságot.
d)             aki közterületen hirdetést út, járda, gyalogút, kerékpárút szilárd burkolatára festett kivitelben helyez el. 
e)             aki közterületen hirdetőtáblát, hirdető-berendezést, plakátot a köztisztasági előírások megsértésével terjeszt, illetőleg ilyen hirdetmény rögzítését nem vízoldékony ragasztóval végzi.
f)              aki az engedéllyel kihelyezett vagy kihelyeztetett, idejétmúlt vagy megrongálódott hirdetményt az aktualitás utolsó napját követő 15 napon belül el nem távolítja (ideértve azt a személyt, akinek a megbízásából és érdekéből a hirdetményt elhelyezték).
 
(5)          Tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást tanúsít az,
a)             aki köztemetőben a temető csendjét megzavarja, illetőleg egyéb kegyeletsértő magatartást tanúsít.
b)             aki köztemetőben kegyeleti tárgyakat, sírokra ültetett fákat és növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat rongálja, illetve beszennyezi.
c)             aki köztemetőben hulladékot nem a fenntartó által kijelölt helyen helyez el,
d)             aki köztemetőbe temetés ideje alatt köztemetőbe gépjárművel behajt,
e)             aki köztemetőbe állatot bevisz, vagy beenged.
 
(6)          Tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást tanúsít az,
a)             aki közterületen nem a piac területén árusít terméket, kivéve a külön engedélyhez kötött alkalmi, illetve mozgó árusítást.
b)             aki a piac területén helyhasználati engedély nélkül árusít (kivéve őstermelői igazolvánnyal rendelkező személy).
c)             aki piac területén olyan terméket árusít, amelynek értékesítése, forgalmazása külön képesítéshez vagy engedélyhez kötött.
d)             aki piac területén gépjárművet tárol.
e)             aki a város területén hatósági engedély nélkül házaló kereskedő tevékenységet végez, dolog megvételére felhív, illetve dolgot felvásárol.
 
(7)          Tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást tanúsít az a gépjárművezető, tulajdonos vagy üzembentartó,
a)             aki a város – helyi rendeletben felsorolt - zöldterületeire, parkosított felületeire, nem közút céljára szolgáló közterületeire gépjárművel hatósági engedély nélkül ráhajt, ott parkol.
b)              aki 3.500 kg feletti önsúlyú gépjárművet közúton vagy más közterületen engedély nélkül tárol.
c)             aki rendszám nélküli vagy üzemképtelen gépjárművet közterületen 15 napon túl tárol.
 
(8)          Tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást tanúsít az, aki a helyi rendeletekben foglaltakat egyebekben megszegi.
 
5. §
Helyi köztisztasággal összefüggő tiltott, kirívóan közösségellenes magatartások
 
(1)          Ezen §. alkalmazásában Göd Város Önkormányzatának települési szilárd hulladék ártalmatlanítási közszolgáltatás ellátásáról szóló 36/2002.(XII.30) számú, valamint a települési folyékony hulladék ártalmatlanítási közszolgáltatás ellátásáról szóló 22/2004.(IX.30.) számú rendeletei a továbbiakban: helyi rendeletek.
 
(2)          Tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást tanúsít az,
a)             aki hulladékot saját használatú ingatlanon vagy közterületen hatósági engedély nélkül felhalmoz (kivéve Göd Város Önkormányzata által hivatalosan megállapított lomtalanítási időszakot)
b)             aki települési folyékony hulladékot közterületre vagy hatósági engedély nélkül közcsatornába vezet. 
c)             aki saját használatú ingatlanon olyan hulladékot raktároz, amely fokozott bűzhatással jár.
 
(3)          Tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást tanúsít az,
a)             aki hulladékot nem az e célra rendszeresített hulladéktárolóba ürít,
b)             aki a szilárd vagy folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi rendeletekben meghatározott kötelező helyi közszolgáltatást nem a helyi rendeletekben meghatározott módon veszi igénybe,
c)             aki a hulladék gyűjtésére szolgáló tartályt (hulladéktárolót) nem a helyi rendeletekben foglaltaknak megfelelően tárolja vagy nem a közszolgáltató által biztosított, matricával ellátott tartályt használja,
d)             aki a hulladékszállítással kapcsolatos kötelező közszolgáltatás szünetelése érdekében valótlan bejelentést tesz, illetőleg a díj mérséklése érdekében kérelmében valótlan adatokat tüntet fel,
e)             aki az építkezési terület és az építési munkálatokkal beszennyezett közterület takarítását elmulasztja, az építkezés befejezését követően az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettségének haladéktalanul nem tesz eleget.
 
(4)          Tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást tanúsít az ingatlantulajdonos (illetve az ingatlan használója)
a)             aki ingatlanán nem gondoskodik a szükség szerinti rovar és rágcsáló irtásról.
b)             aki az ingatlan előtti járdaszakasz tisztántartásáról nem gondoskodik.
 
(5) Tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást tanúsít az, aki a helyi rendeletekben foglaltakat egyebekben megszegi.
 
6. §
Helyi környezetvédelemmel összefüggő tiltott, kirívóan közösségellenes magatartások
 
(1)          Ezen §. alkalmazásában Göd Város Önkormányzatának Göd Város helyi környezetvédelmi szabályairól szóló 6/2000.(II.22.) számú rendelete a továbbiakban: helyi rendelet.
 
(2)           Tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást tanúsít az,
a)             aki keletkezett avart, kerti hulladékot – bel és külterületen - a helyi rendelettől eltérő időszakban éget.
b)             aki nyílt téren veszélyes hulladékot vagy égetése során veszélyesnek minősülő anyagot éget (ipari hulladék, műanyag, gumi, vegyszer, fáradt olaj, festékszármazék, szárazelem, elektromos kábel)
c)             aki egyedi fűtéssel rendelkező lakóházban a tüzelőberendezésekben egészségre káros égésterméket kibocsátó anyagot éget (ipari hulladék, műanyag, gumi, vegyszer, fáradt olaj, festékszármazék, szárazelem, elektromos kábel)
d)             aki hatósági engedély nélkül tarlót éget.
e)             aki égetés során a tűz őrzéséről és annak maradéktalan mértékű eloltásáról nem gondoskodik.
 
(3)          Tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást tanúsít az,
a)             ingatlan tulajdonos (használó), aki ingatlanán vagy ingatlana előtti járdaszakaszon gyomirtásról, illetőleg a járda melletti zöldsáv úttestig terjedő teljes területe növényzet (zöldterület) gondozásáról és hulladékmentesítéséről nem gondoskodik,
b)             aki közterületen lévő fákat, vagy magánterületen lévő védettnek minősülő fákat rongál, pusztít, beszennyez,
c)             ingatlan tulajdonos (használó), aki közterületre nyúló fa vagy élő sövény gallyazásáról nem gondoskodik.
 
(4)          Tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást tanúsít az,
a)             aki vegyszert, trágyalevet, olajt, és más hasonló szennyező anyagot közcsatornába, élő vízbe juttat.
b)             aki meglévő élővízfolyásokat (patakok, és mellékágaik), továbbá vízelvezető árkokat eltorlaszol, víz természetes hozamát, lefolyását, vízáramlás viszonyait megváltoztatja, vízfolyás medrét, partját leszűkíti, illetve feltölti.
c)             aki csapadékvíz-elvezető árkaiba, levezető rendszerekbe szennyvizet, hulladékot, vagy az a) pontban meghatározott szennyező anyagot juttat.
d)             aki szennyvízcsatorna hálózatba csapadékvizet vezet.
 
(5)          Tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást tanúsít az, aki a helyi rendeletben foglalt környezetvédelmi rendelkezéseket egyebekben megszegi.
 
7. §
A közösségi együttélés szabályaival összefüggő tiltott, kirívóan közösségellenes magatartások
 
(1)          Ezen §. alkalmazásában Göd Város Önkormányzatának a helyi zajvédelem szabályozásáról szóló 31/2011.(X.27.) számú, az építészeti és természeti értékek helyi védelmérőlszóló 11/1999.(IV.06.) számú valamint a „Göd” városnév felvételéről és használatáról szóló 6/2009.(II.26.) számú rendelete a továbbiakban: helyi rendeletek.
 
(2)          Tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást tanúsít az ingatlantulajdonos (illetve ingatlan használója)
a)             aki zajjal járó szerelési, építési, felújítási munkát (csiszológép, motoros fűrész, kézi fúró vagy más hasonló munkagéppel végzett tevékenység) – kivéve az egyedi alkalommal, a veszély elhárítása érdekében végzett munkát – munkanapon és szombaton 7.00- 19.00 óráig terjedő időszakon kívül végez vagy végeztet.
b)             aki zajjal járó kertművelési munkát (különösen fűnyíró gép, kapáló gép, kerti traktor, láncfűrész használata) munkanapon 8.00- 19.00 óráig, szombaton 8.00-12.00 óráig valamint 15.00-19.00 óráig terjedő időszakokon kívül végez vagy végeztet.
c)             aki gépjármű, hangfal, vagy más hasonló műszaki berendezés működtetésével 20.00 óra és 8.00 óra közötti időszakban zajt kelt, ami alkalmas mások nyugalmának megzavarására (kivéve helyi rendeletben foglalt hatósági engedéllyel tartott házi rendezvény). 
d)             az a tulajdonos vagy üzemeltető, aki az üzletek és vendéglátó-egységek éjszakai nyitvatartási rendjével kapcsolatos hatósági előírásokat és kötelezettségeket megszegi.
 
(3)          Tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást tanúsít az, aki saját használatú ingatlanon, illetőleg közterületen hangoskodással, megbotránkozást keltő viselkedéssel (szitkozódások, trágár szavak használata, hangos fenyegetések, verekedés, tárgyak dobálása, vagy más hasonló magatartás) zavarja a lakók nyugalmát.
 
(4)          Tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást tanúsít az, aki beköltözés vagy kiköltözés napját követő 3 munkanapon belül lakóhelyének, valamint tartózkodási helyének címét Göd Város Önkormányzat jegyzőjének nyilvántartásba vétel céljából nem jelenti be.
 
(5)          Tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást tanúsít az,
a)             aki Göd, illetőleg Göd Város megjelölést, illetve nevét (ezek bármely toldalékos formáját) a helyi rendeletekben foglalt hatósági engedély hiányában használja.
b)             aki hatósági engedély nélkül Göd Város címerét, zászlóját, valamint egyéb jelképét hatósági engedély nélkül használja,
c)             aki helyi rendeletben meghatározott helyi védettség alá helyezett értéket megsemmisít, megrongál,
d)             aki kerítést, építményt maradandó módon, szándékosan rongál, beszennyez.
 
(6)          Tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást tanúsít az, aki a helyi rendeletekben foglaltakat egyebekben megszegi.
 
8. §
Állattartással összefüggő tiltott, kirívóan közösségellenes magatartások
 
(1)          Ezen §. alkalmazásában Göd Város Önkormányzatának állattartás helyi szabályozásáról szóló 23/1999.(XI.03.) számú rendelete a továbbiakban: helyi rendelet.
 
(2)          Tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást tanúsít az állattartó,
a)             aki nem akadályozza meg, hogy az általa tartott állat a környező ingatlanokra vagy közterületre átjusson.
b)             aki úgy tartja az állatot, hogy az a környező ingatlanokat szennyezi.
c)             aki az állat tartására szolgáló helyiséget nem takarítja, fertőtleníti rendszeresen.
d)             aki a helyi rendeletben foglalt maximális darabszámot meghaladó számú állatot, hatósági engedély nélkül tart.
e)             aki az állattartással kapcsolatos védősávokra vonatkozó jogszabályi előírásokat megszegi.
f)              aki nem biztosítja ingatlanán az állattartási szabályok ellenőrzésének lehetőségét.
 
(3)          Tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást tanúsít az,
a)             aki a felügyelete alatt lévő háziállat ürülékét közterületről nem távolítja el.
b)             aki veszélyes vagy veszélyesnek minősített ebet közterületen, közforgalom céljára szolgáló épületben, vagy közforgalmú közlekedési eszközön póráz és fém szájkosár nélkül sétáltatja.
c)             aki közterületen közforgalom céljára szolgáló épületben vagy közforgalmú közlekedési eszközön a felügyelete alatt lévő állat által okozott szennyezés megszüntetéséről nem gondoskodik.
 
(4)          Tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást tanúsít az, aki a helyi rendeletben foglaltakat egyebekben megszegi.
 
9. §
Záró rendelkezések
 
(1)          Ezen rendelet 2012. július 1. napján lép hatályba.
(2)          Ezen rendeletben megállapított szabályokat a hatályba lépését megelőzően tanúsított magatartásokra nem lehet alkalmazni, kivéve, ha a jogsértő állapot a hatályba lépést követően is folyamatosan fennáll.
 
 
 
Markó József                                                                                  Dr. Szinay József
          polgármester                                                                                     címzetes főjegyző
 
 
 
 
Kihirdetési záradék:
 
A rendeletet kihirdettem: 2012. év június hó 29. napján
 
 
Jegyző
 

« Vissza
Vissza a főmenübe