16/2015. (V. 28.) Képviselő-testületi rendelet
Tárgy: 16/2015.(V.29.) sz. rendelet a 2014. évben megvalósult kiszolgáló utak költségeinek áthárításáról

Göd Város Önkormányzatának 16/2015. (V.29.) sz. Ök. rendelete a 2014. évben megvalósult kiszolgáló utak költségeinek áthárításáról
 
 
Göd Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1.) a) bekezdésben, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, továbbá az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 28. § (2) bekezdésében biztosított feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:
 
1.§
A rendelet hatálya
 
(1) E rendelet hatálya Göd Város illetékességi területéna Kusché Ernő -, Vécsey Károly -, Tompa Mihály -, Attila utcákban megvalósuló kiszolgáló út építésével érintett ingatlanokra, illetőleg azok tulajdonosaira terjed ki.
(2) Útépítésben érintett az ingatlan, amely az útépítés esetén közvetlenül megközelíthető az útépítéssel érintett közterületről, illetőleg az az ingatlan is, amely magánúttal vagy a szolgalom (átjárás) joga alapján az útépítéssel érintett közterületről megközelíthető. Sarokteleknél útépítés esetén a hozzájárulást arra az útépítésre kell megfizetni, amelyre vonatkozóan az ingatlanról való kijárás biztosított, amennyiben két utcára biztosított a kijárás, akkor a hozzájárulást arra az útépítésre kell megfizetni, amelyre vonatkozóan az ingatlanról gépkocsi kijárás biztosított. Ha két útra van gépkocsi kijáró, akkor ahhoz az útépítéshez kell hozzájárulni, ahol először épül út. Saroktelek tulajdonosa csak egy alkalommal kötelezhető a hozzájárulás megfizetésére. E rendelet alkalmazásában ingatlan: az ingatlan-nyilvántartásban önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlan.
 
2.§
 
Útépítési hozzájárulás fizetésére kötelezettek
 
(1) Az 1.§ szerinti útépítéssel érintett ingatlan tulajdonosa - jelen rendelet szabályai szerint – útépítési hozzájárulást (továbbiakban: hozzájárulás) köteles fizetni.
(2) A hozzájárulás fizetésének kötelezettsége az útépítéssel érintett ingatlan tulajdonosait tulajdoni hányadaik arányában terheli. Valamennyi tulajdonostárs megállapodása alapján a lakossági hozzájárulás megfizetését írásban a tulajdonostársak egyike is magára vállalhatja. Valamely tulajdonostárs nemfizetése vagy nem szerződésszerű fizetése esetén a többi tulajdonostársat a hozzájárulás megfizetésére egyetemleges fizetési kötelezettség terheli.
 
3.§
A hozzájárulás mértékének számítási, képzési módja
 
(1)    A hozzájárulást az útépítéssel érintett ingatlan tulajdonosa köteles megfizetni az alábbi számítási mód alapján:
Teljes költség =
Kiszolgáló utak megvalósításának költsége
Önkormányzat által viselt költség
Teljes költség 94 %-a.
Áthárított költség=
Teljes költség 6 %-a.
Hozzájárulás mértéke
Áthárított költségnek az útépítéssel érintett egy ingatlanra eső hányada.
 
4.§
Fizetési feltételek
 
(1) Társasházi albetét, valamint önálló helyrajzi számú ingatlan esetén – külön kérelemre - legfeljebb 9 havi időtartamban történő kamatmentes részletben fizethető – három havi bontásban - a 3.§-ban foglalt fizetési kötelezettség. A tulajdoni hányad alapján fizetendő részlet mértéke minimálisan 5.000 Ft.
(2) Azon kérelmezők részére, akiknek háztartásában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át - egyedül élők esetében 200%-át - az (1) bekezdéstől eltérően a 3.§-ban foglalt fizetési kötelezettség teljesítésére legfeljebb 18 havi időtartamra történő kamatmentes részletfizetési kedvezmény engedélyezhető. Ezen esetben a tulajdoni hányad alapján fizetendő részlet mértéke – három havi bontásban - minimálisan 3.000 Ft
(3) Amennyiben a tulajdoni hányad alapján fizetendő hozzájárulás összege nem éri el az 5.000 Ft-ot, abban az esetben részletfizetési kedvezmény nem engedélyezhető.
(4) A részletfizetés minden tárgy évben az alábbi határidők alapján esedékes:
Március 15, június 15, szeptember 15, december 15.
Az első részlet, valamint az egyösszegű befizetésnek határideje: 2015. július 31.
 
5.§
Eljárási szabályok
 
(1) A hozzájárulás határozatban történő megállapításáról a Polgármester átruházott hatáskörben, mérlegelési jogkör nélkül dönt.
(2) Az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően a Polgármester a 4.§ (1) -(2) bekezdésben foglalt kérelmek esetén egyedi elbírálás alapján, mérlegelési jogkörben dönt.
(3) A 4.§-ban foglalt részletfizetési kedvezményre vonatkozó kérelmek leadási határideje: 2015. július 31.
(4) A befizetés történhet csekken vagy átutalással.
 
6.§
 
E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.
 
 
                                   Markó József                                    Dr. Szinay József
                                   polgármester                                              jegyző

« Vissza
Vissza a főmenübe