17/2016. (IX. 19.) Képviselő-testületi rendelet
Tárgy: 17_ök rendelet az önk. vagyon hasznosításának, használatának és forgalmának rendjéről szóló 18/1999.(VI.22.) Ök rend. módosításáról

Göd Város Önkormányzat Képviselő-testületének

17/2016. (X.05.) sz. Ök rendelete

az önkormányzati vagyon hasznosításának, használatának és forgalmának rendjéről szóló 18/1999. (VI. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

A település működőképességének alapja az önkormányzat vagyonának ésszerű felhasználása.  Attól a céltól vezérelve, hogy a vagyon hasznosításának, használatának és forgalmának szabályozása a település rövid és hosszú távú érdekeit szolgálja és megakadályozza a felelőtlen gazdálkodást, a képviselő-testület az ÖTV 80 § (1) bekezdésben foglaltak alapján - tekintettel az ÖTV. 1.§ (6) bekezdésének b./ pontjára a következőket rendeli.

1.      §

Göd Város Önkormányzatának az önkormányzati vagyon hasznosításának, használatának és forgalmának rendjéről szóló 18/1999. (VI. 22.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) 10. § (1) bekezdés h) és j) pontjai helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1)

h) árverési biztosíték összegét, letétbe helyezésének módját, idejét.

j) tájékoztatást arra vonatkozóan, hogy árverésen kizárólag az vehet részt, illetve adhat a részvételre képviseleti meghatalmazást, akinek a nevére az árverési biztosíték letétbe helyezésre került.”

2.      §

A Rendelet 11. § (1), (2), (3), (4), (5), (7), (8) bekezdés és (9) bekezdés a), b) és c) pontjai helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

„(1) Az árverésen az vehet részt, aki a hirdetményben megjelölt helyen és időben megjelenik és nyilatkozik arról, hogy a vételárral rendelkezik, továbbá az árverési biztosítékot a hirdetményben megjelölt módon az árverés megkezdéséig letétbe helyezte, az árverési szabályzatot (amely jelen rendelet kivonata) megismerés és tartalmának elfogadása után aláírta. A letétbe helyezés módja: az árverés megkezdése előtt három nappal az Önkormányzat számlájára történő átutalással oly módon, hogy a fenti időpontig a jóváírás megtörténjen. Az árverési biztosíték megérkezéséről az Önkormányzat Pénzügyi Osztálya igazolást állít ki.

Amennyiben letevő az árverési biztosíték megfizetése ellenére nem jelenik meg személyesen vagy meghatalmazottja útján, úgy Önkormányzat jogosult az árverési biztosíték 30%-ra bánatpénz címén.

(2) Az árverési biztosíték mértéke, ha a kikiáltási ár:

- 0-1.000.000.-Ft                                                                         10 %-a

- 1.000.000-5.000.000.-Ft

          100.000.-Ft és az 1.000.000.-Ft-on felüli rész                   2,5 %-a

- 5.000.000-10.000.000.Ft

        200.000.-Ft és az 5.000.000.-Ft-on felüli rész                    2 %-a

- 10.000.000-20.000.000.-Ft

       300.000.-Ft és a 10.000.000.-Ft-on felüli rész                    1 %-a

- 20.000.000.-Ft-tól

      400.000.-Ft és a 20.000.000.-Ft-on felüli rész                     0,5 %-a

(3) Az árverési vevő által letétbe helyezett biztosíték összege a vételárba beszámít, a többi letevőnek a második és harmadik legjobb ajánlatot tevő kivételével a biztosítékot 8 napon belül vissza kell utalni.  A második és harmadik legjobb ajánlatot tevőnek az árverési biztosítékot az árverési vevővel a szerződés megkötésének napját követő 8 napon belül köteles Önkormányzat visszautalni. Az árverési biztosíték után az Önkormányzat költséget nem számít fel, kamatot nem fizet.

(4) A nyertes árverező – amennyiben az adott ingatlanra (ingatlan tulajdoni hányadra) nincs elővásárlásra jogosult vagy nem szükséges harmadik személy hozzájárulása a szerződés megkötéséhez - köteles a szerződést az árverést követően 15 napon belül megkötni. Az ingatlan (ingatlan tulajdoni hányad) vételára egy összegben fizethető meg a szerződés megkötését követő 15 napon belül.

Az Önkormányzat halasztott, vagy részletfizetést tartalmazó ajánlatot nem fogad el.

Önkormányzat a tulajdonjogot a teljes vételár igazolt megfizetéséig fenntartja, és csak akkor adja a hozzájárulását az ingatlan (ingatlan tulajdoni hányad) tulajdonjogának a vevő részére vétel jogcímén történő ingatlan-nyilvántartási bejegyzéséhez, ha a vevő a teljes vételárat kiegyenlítette, és a teljes összeg az Önkormányzat bankszámláján jóváírásra került.

Amennyiben az árverési vevő szerződéskötési kötelezettségének nem tesz eleget vagy a teljes vételárat a szerződés megkötésétől számított 15 napon belül nem fizeti meg, úgy az árverési biztosítékot elveszti és a szerződést a második legjobb ajánlatot tevővel kell megkötni. A második legjobb ajánlatot tevő az árverésen vállalt ajánlatához 30 napig kötve van.

(5) Amennyiben a második legjobb ajánlattevő az árverés napját követő 30 napon belül nem köti meg a szerződést vagy  a vételárat egy összegben nem fizeti meg úgy az árverési biztosítékot elveszti és a szerződést a harmadik legjobb ajánlattevővel kell megkötni. A harmadik legjobb ajánlattevő az árverésen vállalt ajánlatához 40 napig kötve van.

(6) Amennyiben a harmadik legjobb ajánlattevő az árverés napját követő 40 napon belül nem köti meg a szerződést vagy a vételárat egy összegben nem fizeti meg úgy az árverési biztosítékot elveszti, és ebben az esetben az árverést eredménytelennek kell nyilvánítani.

(7) Amennyiben egy árverésen több ingatlan kerül licitre bocsátásra és árverésen résztvevő több ingatlanra nézve kíván ajánlatot tenni, úgy ajánlattevő a legmagasabb kikiáltási áron licitre bocsátott ingatlan tekintetében köteles megfizetni az árverési biztosítékot.

(8) Árverezni személyesen vagy meghatalmazás útján lehet. A meghatalmazást közokiratba kell foglalni.

(9) Az árverezésen résztvevő az árverést vezetőnek köteles bemutatni:

a)  a személyi igazolványt, egyéni vállalkozói igazolványát, gazdasági társaság esetén 30 napnál nem régebbi cégkivonatot és aláírási címpéldányt, egyéb jogi személy esetén a bírósági nyilvántartásba vételt igazoló, 30 napnál nem régebbi hiteles okiratot és aláírási címpéldányt.

b) az árverési előleg letétbe helyezésének igazolását;

c) meghatalmazást.”

3.      §

 

A Rendelet 12. § (2) bekezdés g) pontja és 6) bekezdés i) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek.

„(2) g) intézkedik a visszafizetendő árverési biztosítékokról

(6) i) azt a kötelezettséget, hogy a nyertesnek a szerződés aláírása végett mely napon és órakor kell megjelennie és a szerződés megkötését követően mely módon kell a vételár megfizetését igazolnia.

Ezek elmulasztásának jogkövetkezményeit és a második, illetve harmadik legmagasabb ajánlattevő jogait és kötelezettségeit;”

4.      §

E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

                                      Markó József                                                                        Dr. Szinay József
                                      polgármester                                                                         címzetes főjegyző

 

 

Kihirdetési záradék:

A rendelet a Gödi Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel 2016. október 05. napján kihirdetésre került. A kihirdetés időtartama 30 nap.                 

« Vissza
Vissza a főmenübe