160/2017. (IX. 29.) Képviselő-testületi határozat
Tárgy: Felhatalmazza a polgármestert az alábbi hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződés aláírására
 160/2017.(IX. 29.) Ök. határozat
 
Göd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete
felhatalmazza a polgármestert, hogy írja alá az alábbi, határozat mellékletét képező hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződést a Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen működő Nonprofit Részvénytárasággal.
Határidő:       azonnal
Felelős:           Markó József polgármester
                        Dr. Szinay József c. főjegyző
 
Melléklet a 160/2017. (IX. 29.) Ök. határozathoz
 
 
HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI KÖZSZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS
 
 
amely létrejött egyrészről
Göd Város Önkormányzata
cím:                                        2131 Göd, Pesti út 81.
statisztikai számjegy:              15731106-8411-321-13
képviseli:                                Markó József polgármester,
mint Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat),
 
illetve másrészről a
 
FKF Nonprofit Zrt.
székhelye:                               1081 Budapest, Alföldi utca 7.
képviseli:                                Nagy László Albert vezérigazgató
cégjegyzékszáma:                   01-10-043157
adószáma:                               12166602-2-44
KÜJ szám:                              100235243
mint Közszolgáltató (a továbbiakban: Közszolgáltató)
 
között (együttes említésük esetén: Felek) a mai napon az alábbiak szerint:
 
 
  1. A szerződéskötés előzményei
 
1.1               A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény (továbbiakban: Ht.) rendelkezéseinek értelmében a települési önkormányzat a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátását a közszolgáltatóval kötött hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződés útján köteles biztosítani.
 
1.2               A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásának vonatkozásában az önkormányzat közbeszerzési eljárást köteles lefolytatni, kivéve, ha a közszolgáltatás ellátásával olyan szervezetet kíván megbízni, amely ez alól kivételt képez.
 
1.3               A közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény (Kbt.) 9. § (1) bekezdése alapján a Kbt. rendelkezéseit nem kell alkalmazni, ha (j) pont) az 5. § (1) bekezdésében meghatározott ajánlatkérő szervezet másik ajánlatkérővel vagy ajánlatkérőkkel kötött szerződésére, amelynek célja közfeladatok teljesítésére, illetve közszolgáltatások nyújtására vagy közös közérdekű célok megvalósítására irányuló együttműködés kialakítása az ajánlatkérők között, ahol az ajánlatkérők együttműködéssel érintett tevékenységből származó éves nettó árbevételének legfeljebb 20%-a származik a nyílt piacról.
 
1.4               Felek kijelentik, hogy a Kbt. 5.§ (1) bekezdés alapján ajánlatkérőnek minősülnek a 9.§ (1) bekezdés j.) pont alkalmazásában.
 
1.5               Felek megállapítják, hogy Közszolgáltató eleget téve a Ht. 32/A. § (1) bekezdés f) pontjának rendelkezik megfelelőségi véleménnyel.
 
1.6               Közszolgáltató kijelenti, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenység minősítéséről szóló 2013. évi CXXV. törvényben meghatározott minősítési osztály megszerzéséhez szükséges követelmények alapján a környezetvédelmi hatóság a Közszolgáltatót C/III minősítési osztályba sorolta.
 
2. Általános megállapítások
 
2.1       Jelen szerződés Göd város közigazgatási területén, a hatályos jogszabályoknak megfelelően folytatott hulladékgazdálkodási közszolgáltatási feladatok ellátására terjed ki.
 
2.2       Felek rögzítik, hogy a Ht. 33. §-ában foglaltak értelmében a települési önkormányzatok kötelezően ellátandó közszolgáltatásként a közigazgatási területén lévő ingatlanhasználóknál keletkező települési hulladék átvételére, gyűjtésére, elszállítására, kezelésére közszolgáltatást szervez és tart fenn, amely közszolgáltatást az ingatlanhasználók a Ht-ben meghatározottak szerint kötelesek igénybe venni.
 
2.3       Az Önkormányzat és a Közszolgáltató a közszolgáltatás folyamatos működése érdekében kötelesek együttműködni.
 
2.4       A városban kihelyezett köztéri edények ürítésére, valamint a település közterületein ellenőrizetlen körülmények között elhelyezett vagy elhagyott hulladékok elszállítására az Önkormányzat jelen szerződésen kívül külön megállapodást köt.
 
2.5       Közszolgáltató jelen szerződés szerinti közszolgáltatás ellátásához alvállalkozót vesz igénybe, amely 100% mértékben a Göd Város kizárólagos tulajdonában álló Gödi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-t.
 
3. A közszolgáltatási szerződés időtartama
 
3.1       Jelen közszolgáltatói szerződést a Felek a Ht. 34. §.(7) bekezdésére figyelemmel 2017.október 1-i kezdettel meghatározott időre, 10 évre kötik.
 
 
4. Közszolgáltató kötelezettségei és jogosultságai
 
4.1       Közszolgáltató vállalja, hogy tevékenységét a mindenkori hatályos jogszabályok betartásával végzi és biztosítja a közszolgáltatás folyamatos, teljes körű ellátását az 1. sz. mellékletben részletezettek szerint. Ennek érdekében vállalja a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges mennyiségű és minőségű jármű, gép, eszköz, berendezés biztosítását, valamint a szükséges létszámú és képzettségű szakember alkalmazását, a közszolgáltatás folyamatos, biztonságos ellátásához szükséges fejlesztések és karbantartások elvégzését.
 
4.2       Közszolgáltató köteles hetente egy alkalommal az ingatlanhasználó által a közszolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített gyűjtőedénybe, vagy az 1. sz. melléklet szerinti hulladékgyűjtő zsákba összegyűjtött települési szilárd hulladékot a hulladék átvételére alkalmas felépítménnyel rendelkező célgéppel gyűjteni, annak elszállításáról és kezeléséről gondoskodni a Fővárosi Hulladékhasznosító Műben, illetve a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központban.
 
4.3       A Közszolgáltató évente egy alkalommal - az Önkormányzattal év elején közösen egyeztetett, valamint a Közszolgáltatónak megfelelő időpontban és módon - díjtalan lomtalanítást szervez, melynek során a lakosság által összegyűjtött lomhulladékot az ingatlanok elől elszállítja. Lomtalanítás során közterületen csak nem veszélyes hulladék helyezhető el, illetve adható át a közszolgáltatónak.
 
4.4                   Közszolgáltató az OHKT előírásai alapján évente legalább 10 alkalommal lehetőséget biztosít az ingatlanhasználóknak a zöldhulladék leadására az 1. sz. mellékletben meghatározott Átrakó állomáson.
 
4.5                   Közszolgáltató a településen biztosítja az elkülönítetten gyűjtött papír, műanyag és fém hulladékok házhoz menő gyűjtését. Ehhez ingyenes zsákot biztosít az ingatlanhasználó részére. Az elkülönítetten gyűjtött hulladékkal telt zsákokat vagy gyűjtőedényeket kéthetente az ingatlanok elől elszállítja és az elszállított zsákok számával megegyező számú üres zsákot biztosít.
 
4.6                   A Közszolgáltató a településen biztosítja az elkülönített vegyes üvegcsomagolási hulladék gyűjtését az Önkormányzat által területileg biztosított gyűjtőpontokon. - valamint a köztéren elhelyezett hulladékgyűjtő edényzet ürítését.
 
4.7       Közszolgáltató Gödön személyes ügyfélszolgálatot, továbbá telefonon, interneten elérhető tájékoztatási rendszert működtet.
 
4.8       A Közszolgáltató biztosítja a nyilvántartási, adatkezelési és adatszolgáltatási rendszer létrehozásához és folyamatos működtetéséhez szükséges feltételeket.
 
4.9       A Közszolgáltató a végzett tevékenységéről nyilvántartási rendszert működtet és teljesíti a kötelező adatszolgáltatási előírásokat.
 
4.10     A Közszolgáltató biztosítja a minősítési engedély hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződés hatályának ideje alatti folyamatos meglétét, és a környezetvédelmi hatóság által meghatározott mindenkori minősítési osztály szerinti követelmények biztosítását.
 
4.11     A Közszolgáltató a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás biztosítását abban az esetben tudja teljesíteni, amennyiben a Gödi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., mint alvállalkozó a kiadott közszolgáltatással kapcsolatos feladatokat az alvállalkozói szerződés szerint végzi.
 
 
5. Az Önkormányzat kötelezettségei és jogosultságai
 
5.1       Az Önkormányzat rendeletben szabályozza a Ht. 35. § szerint a közszolgáltatás rendjét.
 
5.2       Az Önkormányzat a Közszolgáltatónak a Ht. 37.§ (6) bekezdése szerint a hulladékgazdálkodási közszolgáltatással kapcsolatos, folyamatban lévő ügyek iratait és nyilvántartásait a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződés hatályba lépésének napján az új közszolgáltatónak átadja, továbbá díjmentesen biztosítja a kezelésében lévő a települési ingatlanokhoz, azok tulajdonosaihoz tartozó, a közszolgáltatás ellátásához szükséges adatokat. A Közszolgáltató a közszolgáltatást csak a jelen pontban meghatározott kötelezettség teljesítését követően köteles megkezdeni.
 
5.3       Az Önkormányzat tájékoztatást ad a közszolgáltatónak új ingatlanok használatbavételi engedélyeiről, valamint arról, ha tudomására jut, hogy egyes ingatlanhasználó nem, vagy az 1. sz. mellékletben meghatározottak szerint nem szabályosan veszik igénybe a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást.
 
5.4       Az Önkormányzat biztosítja, hogy a Közszolgáltató a hulladékok gyűjtését, szállítását a helyi közutakon elvégezhesse. Ennek érdekében gondoskodik a szállítási útvonalakba benyúló, szabványos hulladékszállító járművek mozgását akadályozó, azokban károkat okozó ágak levágásáról, továbbá biztosítja a téli hó eltakarítást és síkosság mentesítést.
 
5.5       Az Önkormányzat biztosítja a Közszolgáltató kizárólagos alkalmazását a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásban, valamint elősegíti a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás más közszolgáltatásokkal való összehangolását.
 
5.6       Az Önkormányzat biztosítja az üvegcsomagolási hulladék elkülönített gyűjtéséhez szükséges gyűjtőpontok számára a területet.
 
5.7       Az Önkormányzat köteles a Közszolgáltatót legalább 90 nappal azt megelőzően értesíteni, ha a Gödi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. működésében bármilyen jelentős változás várható.
 
5.8       Az Önkormányzat a helyi települési szilárdhulladék ártalmatlanítási közszolgáltatás ellátásáról szóló rendelet módosítása előtt köteles a Közszolgáltatóval egyeztetni.
 
 
6. A közszolgáltatási díj
 
6.1       Az Önkormányzat nyilatkozik, hogy a ténylegesen alkalmazott hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj mértéke megfelel a jogszerűen alkalmazható díj összegének, azt a 2013. évben hatályos Ht. 23. §-ban kapott felhatalmazás alapján a települési önkormányzat képviselő-testülete önkormányzati rendeletben állapította meg. A 2017. október 1. napjától érvényes hulladékgazdálkodási közszolgáltatás díj mértékét a 2..számú melléklet tartalmazza.
6.2       A Kormány a Ht. 32/A. § (1) bekezdésben meghatározott feladatokra Koordináló szervként az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaságot jelöli ki. A Koordináló szerv szedi be az ingatlanhasználóktól 2016. április 1-jét követően a közszolgáltatási díjat, és a Koordináló szerv a közszolgáltatónak a közszolgáltatási szerződésben rögzített feladataiért a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj megállapításáért felelős miniszter rendeletében foglaltaknak megfelelően meghatározott szolgáltatási díjat fizeti. Fent említett határnapot követően a Koordináló szerv kezeli a közszolgáltatás keretében keletkező kintlévőségeket.
6.3       a) A szolgáltatási díjban a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás teljes közvetlen költsége megtérítésre kerül, így a haszonanyag értékesítéséről a Koordináló szerv gondoskodik úgy, hogy a közszolgáltató valamennyi haszonanyagot köteles a Koordináló szerv által kijelölt szervezetnek átadni. A haszonanyag-értékesítésből eredő bevétel a Koordináló szervet illeti meg.                   
b) A Koordináló szerv a közszolgáltatási díjakra vonatkozó számlákat a 69/2016. (III. 31.) Korm. rendelet 20. § (1) bekezdés szerinti adatszolgáltatás alapján állítja ki.
            c) A közszolgáltató hiányos vagy késedelmes adatszolgáltatása esetén a Koordináló szerv a nem megfelelő adatszolgáltatással érintett ingatlanhasználó tekintetében a Koordináló szerv által legutóbb kiszámlázott közszolgáltatási díjról állít ki számlát. Az ezzel összefüggésben keletkező díjkorrekció esetén minden helytállási kötelezettség a közszolgáltatót terheli. Az így keletkező közszolgáltatási díjkülönbözet pozitív mérlegét a Koordináló szerv a közszolgáltatónak fizetendő esedékes szolgáltatási díjba beszámítja.
d) A Közszolgáltató hiányos vagy helytelen adatszolgáltatásából eredő, a Koordináló szerv által nem megfelelő adattartalommal kiállított számlákkal kapcsolatos valamennyikövetkezményért a Közszolgáltatót terheli felelősség.
e) A Koordináló szerv a 69/2016. (III. 31.) Korm. rendelet 20. § (1) bekezdés szerinti adatszolgáltatásból kiindulva megállapítja azon ingatlanok körét, amelyre nincs közszolgáltatási díjfizetés meghatározva az adatszolgáltatásban, ugyanakkor vélelmezhető, hogy az ingatlannal összefüggésben teljesítés történt. A Koordináló szerv e körben jogosult ingyenesen adatot kérni az illetékes hatóságtól a 69/2016. (III. 31.) Korm. rendelet 20. § (1) bekezdés szerinti adatszolgáltatásból hiányzó ingatlanok és szükséges adataik megállapítása érdekében.
f) Az előző pont alapján rögzített ingatlanok adatait a Koordináló szerv elküldi a Közszolgáltatónak, és felhívja a közszolgáltatót, hogy a megküldött ingatlanokon végzett szolgáltatásának megfelelően korrigálja a 69/2016. (III. 31.) Korm. rendelet 20. § (1) bekezdés szerinti adatszolgáltatást legkésőbb az értesítés kézhezvételét követő 15 napon belül.
g) Az előző bekezdés szerinti korrekciót követően - a Közszolgáltató eltérő adatszolgáltatása hiányában - a Koordináló szerv a közszolgáltatási díjat az ingatlanhasználónak számlázza ki.
h) A Koordináló szerv a kiszámlázott és az ingatlanhasználó által határidőn belül ki nem fizetett közszolgáltatási díj behajtása érdekében intézkedik.
 
 
7. A szerződés felmondása
7.1       A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződést az Önkormányzat Képviselő-testülete a Polgári Törvénykönyvben meghatározottakon túlmenően akkor mondhatja fel, ha a Közszolgáltató
a) a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátása során a környezet védelmére vonatkozó jogszabályok vagy a rá vonatkozó hatósági döntés előírásait súlyosan megsértette, és ennek tényét a bíróság vagy a hatóság jogerősen megállapította,
b) a szerződésben megállapított kötelezettségét neki felróható módon súlyosan megsértette, vagy
c) nem rendelkezik érvényes minősítési engedéllyel, valamint megfelelőségi véleménnyel, vagy a Koordináló szerv a megfelelőségi véleményét visszavonta.
 
7.2       A teljesítés megkezdését követően a Közszolgáltató a Polgári Törvénykönyvben meghatározottakon túlmenően a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződést akkor mondhatja fel, ha
a) az Önkormányzat a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződésben meghatározott kötelezettségét - a Közszolgáltató felszólítása ellenére - súlyosan megsérti, és ezzel a Közszolgáltatónak kárt okoz vagy akadályozza a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás teljesítését; vagy
b) a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződés megkötését követően hatályba lépett jogszabály a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződés tartalmi elemeit úgy változtatja meg, hogy az a Közszolgáltatónak a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás szerződésszerű teljesítése körébe tartozó lényeges és jogos érdekeit jelentős mértékben sérti.
c) a Gödi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. jogutód nélküli megszűnése vagy hulladékgazdálkodással kapcsolatos tevékenységének beszüntetése esetén, továbbá amennyiben a Közszolgáltató és a Gödi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. között a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási feladatok ellátására kötött alvállalkozói szerződés bármely okból megszűnik, úgy jelen szerződést Közszolgáltató jogosult felmondani.
7.3       A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződés felmondása esetén a felmondási idő 6 hónap. A felmondási idő alatt a közszolgáltató a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást változatlanul ellátja.
 
7.4 Abban az esetben, ha a Közszolgáltató minősítési engedélyt bármilyen okból kifolyólag nem szerzi meg, a Közszolgáltató az Önkormányzat Képviselő-testületének döntése alapján az új közszolgáltató kiválasztásáig, de legfeljebb 6 hónapig a közszolgáltatást változatlanul ellátja.
7.5       A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződés megszűnése esetén a közszolgáltatás ellátásával kapcsolatos, folyamatban lévő ügyek iratait és nyilvántartásait a Közszolgáltató az Önkormányzatnak vagy az Önkormányzat által kijelölt más szervezetnek a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződés megszűnése napján átadja.
 
8. Záró rendelkezések
 
8.1       Felek fenntartják a jogot, hogy a közszolgáltatási szerződés időtartama alatt közös megegyezéssel a közszolgáltatási szerződést bármikor írásban módosíthatják.
 
8.2 Felek kijelentik, hogy jogvitáikat mindenkor tárgyalásos úton egymás jogainak és jogos érdekeinek figyelembevételével megpróbálják rendezni. Csak ennek eredménytelensége után vesznek igénybe bírósági utat.
 
8.3 Felek arra az esetre, ha jogvitájuk rendezése a 8.2 pont szerint eredményre nem vezetett, kikötik a Dunakeszi Városi Bíróság kizárólagos illetékességét.
 
8.4  Jelen közszolgáltatói szerződés minden elemében nyilvános, azt az Önkormányzat a helyben szokásos módon közzéteszi.
 
8.5. Jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekre a hatályos magyar jogszabályok, így különösen a 2013. évi V. tv. (Ptk.) és a 2012. évi CLXXXV. tv. (Ht.) rendelkezéseit kell alkalmazni. 
 
8.6. A Felek tudomásul veszik, hogy a Közszolgáltató számlázási (számlahelyesbítési), adatszolgáltatási kötelezettsége a 3.1. pontban meghatározott teljesítési időponttól kezdődik.
 
8.7       Figyelemmel arra, hogy jelen szerződést feltételeinek egyeztetésére a feleknek korlátozott idő állt rendelkezésére, a Szerződő Felek megállapodnak, hogy jelen szerződés teljesítésével kapcsolatos tapasztalataikat folyamatosan egyeztetik, és azok alapján a jelen szerződés rendelkezéseit legkésőbb 2018. szeptember 30-ig felülvizsgálják. A Felek megállapodnak, hogy amennyiben a felülvizsgálat során a szerződés módosítása indokoltnak és szükségesnek mutatkozik, úgy a szerződést közös megegyezéssel módosítják.
 
Felek jelen szerződést elolvasták és mint akaratukkal egyezőt írják alá.
Kelt: Göd, 2017. szeptember 29.
 
 
 
 
……………………….                                       ……………………..…
Markó József                                                             Nagy László Albert
                    Göd Város Önkormányzata                                                  FKF Nonprofit Zrt.
       polgármester                                                                  vezérigazgató
 
 
 
…………………………
       jogi ellenjegyzés
 
 
1. sz. melléklet
 
A szolgáltatás folyamatleírása
 
1.      A települési szilárd hulladék gyűjtése
A Közszolgáltató a vegyesen gyűjtött települési szilárd hulladékot (azonosító kód: 20 03 01, továbbiakban: települési hulladék) hetente egyszer szállítja el az ingatlanok elől. A hulladék gyűjtésére az ingatlanhasználónak kell biztosítani az edényezetet. A hulladékgyűjtő edényzet méretének megkülönböztetésére a Közszolgáltató által biztosított jelölő matrica szolgál. Az ingatlanhasználónak szabványos mérettel rendelkező 60, 120, 240 literes gyűjtőedény használatára van lehetősége, továbbá társasházak és nagyobb üzletek esetében 1100 literes tartály ürítése lehetséges.
Többlet vegyes hulladék elszállítására az ingatlan tulajdonos a Közszolgáltatótól gyűjtőzsákot igényelhet díj ellenében. A többlethulladékos zsákok gyűjtése a rendszeresített gyűjtőjáratokkal történik. Többlethulladék begyűjtésére szolgáló zsákok értékesítése az alábbi címeken történik:
- Wolaw Kft. gazdaboltjában 2132 Göd Duna u. 4.
- FAKUSZ H.B. Kft. gazdaboltjában 2131 Göd Pesti út 82/a.
Az üdülőtulajdonosok számára is kötelező az egy darab 60 vagy 120 literes űrtartalmú gyűjtőtartály utáni hulladékszállítási díj megfizetése. Az üdülők részére rendszeresített gyűjtőtartályok eltérő matricával rendelkeznek, amely matricával ellátott gyűjtőtartályokat csak minden év április 1-től szeptember 30-ig üríti a szolgáltató.
Göd városa 5 körzetre van osztva és körzetenként, hétköznapokon naponta történik a települési hulladék gyűjtése hulladékszállítási célgéppel. A begyűjtött települési szilárd hulladékot a Közszolgáltató arra engedéllyel rendelkező kezelő létesítménybe (Fővárosi Hulladékhasznosító Műbe, illetve a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központba) szállítja.
A városban kihelyezett köztéri edények ürítésére, valamint a település közterületein ellenőrizetlen körülmények között elhelyezett vagy elhagyott hulladékok elszállítására az Önkormányzat jelen szerződésen kívül külön megállapodást köt.
 
1.1.   A hulladékgyűjtő edényzet kezelésére vonatkozó előírások
a.         A gyűjtőtartályt az ingatlanon belül, lehetőség szerint védett helyen kell tárolni. Gyűjtőtartályt közterületen 72 órát meghaladó időtartamban elhelyezni csak a külön rendeletben meghatározott közterület-használati engedély alapján, közterület-használati díj megfizetése után lehet.
b.         A tulajdonos köteles gondoskodni a tulajdonát képező gyűjtőtartályok szükség szerinti tisztításáról, mosásáról, fertőtlenítéséről és rendeltetésszerű használatáról.
c.         A rendeltetésszerűen használt gyűjtőtartályok javításáról, cseréjéről és esetleges pótlásáról a tulajdonos köteles gondoskodni.
d.         A tulajdonos a települési hulladékot úgy köteles a gyűjtőtartályban elhelyezni, hogy mozgatáskor, ürítéskor ne szóródjon ki, továbbá a gépi ürítést ne akadályozza. Ha gyűjtőtartályt az alkalmazott gépi ürítési módszerrel üríteni nem lehet (pl.: nedves hulladék belefagyott, préselés miatt a hulladék túltömörödött), a tulajdonos köteles a tartályt üríthetővé, illetve használhatóvá tenni.
 
e.         A gyűjtőtartályban elhelyezett szilárd hulladék súlya
            - 60 literes tartály esetén legfeljebb 10 kg
            - 120 literes tartály esetén legfeljebb 20 kg
            - 240 literes tartály esetén legfeljebb 40 kg
            - 1100 literes tartály esetén legfeljebb 200 kg lehet.
f.         A hulladékgyűjtő tartályba tilos olyan (pl.: folyékony, mérgező, égő, parázsló, robbanó) anyagot elhelyezni, amely veszélyezteti a szolgáltatást végző dolgozók vagy mások életét, testi épségét, egészségét vagy a szállítójármű megrongálódását eredményezheti.
g.         A települési hulladék gyűjtésére szolgáló edényzetben veszélyes hulladék, illetve hasznosításra alkalmas papír, fém, műanyag és üveg hulladék nem helyezhető el.
 
1.2.   Közszolgáltató a hulladék elszállítását megtagadhatja, ha
a.   a gyűjtőtartály a tulajdonosnak felróható okból nem üríthető
b.   a gyűjtőtartályban a maximálisan meghatározott tömeget meghaladó hulladék van.
c.   érzékszervi észleléssel megállapítható, hogy a gyűjtőtartályban a bekezdésben meghatározott vagy olyan anyag van, amely
·         a települési szilárd hulladékkal együtt nem gyűjthető, szállítható, hasznosítható, ártalmatlanítható
·         a gyűjtés, szállítás, hasznosítás, ártalmatlanítás során veszélyezteti a környezetet
·         az ürítés, szállítás, hasznosítás, ártalmatlanítás során a szolgáltató munkatársainak vagy másoknak az életében, testi épségében, egészségében, továbbá a járművekben vagy a berendezésekben kárt okozhat
·         nem minősül a helyi hulladékgazdálkodási rendelet és a hulladékok jegyzékéről szóló 72/2013 VM rendelet szabályai szerint települési szilárd hulladéknak.
            Az előző bekezdésben felsorolt esetekben szolgáltató a tulajdonost írásban haladéktalanul értesíti a hulladékelszállítás megtagadásának tényéről és okáról. A tulajdonos köteles a megtagadási okot maga megszűntetni, vagy megszüntetéséről gondoskodni. Ha a tulajdonos ennek a kötelezettségének a következő szállítás időpontjáig nem tesz eleget, a Közszolgáltató a tulajdonos költségére és felelősségére a megtagadási okot megszüntetheti vagy mással megszűntetheti, az ezzel kapcsolatos költségeit pedig külön számlán érvényesíti.
 
1.3. A települési hulladék gyűjtésére szolgáló edényzeten a címkék az alábbiak lehetnek
·         60 literes tartály esetén: fehér alapon piros szám
·         120 literes tartály esetén: fehér alapon fekete szám
·         240 literes tartály esetén: zöld alapon fekete szám
·         üdülő: 60 literes tartály esetén: sárga alapon fekete szám
·         üdülő: 120 literes tartály esetén: piros alapon fekete szám
 
Amennyiben az ingatlan tulajdonosi, használati viszonyaiban változás következik be, úgy a régi tulajdonos vagy használó köteles a változás tényét 15 napon belül írásban bejelenteni a Szolgáltatónak. A szerződés a címke leadásáig érvényben marad.
 
2.      Elkülönítetten gyűjtött hulladékokkal kapcsolatos feladatok
 
2.1.   Házhoz menő, elkülönített hulladékgyűjtés
Az elkülönítetten gyűjtött hulladékok gyűjtése ingyenesen biztosított zsák használatával, vagy erre jogosító matricával ellátott, az ingatlanhasználó által biztosított szelektív hulladékgyűjtő edényzet használatával történik. Egy zsákba kerülhet a papír, fém és műanyag hulladék együttesen. A Közszolgáltató az ingatlanok elé kihelyezett szelektív hulladékkal teli zsákokat kéthetente, minden páratlan héten a hulladékszállító célgéppel gyűjti össze, majd az Önkormányzat tulajdonában lévő 2133 Sződliget Külterület 066/6 hrsz. cím alatti telephelyre szállítja. A Közszolgáltató az általa átvett elkülönítetten gyűjtött hulladékot a telephelyen két darab, a haszonanyagot átvevő partner által biztosított 32 m³-es konténerbe rakodja rakodógép segítségével. A megtelt konténerek elszállítását, vagy a mindenkori hulladék átvevő partner, vagy a Közszolgáltató végzi. A konténerekben elszállított hulladék a Közszolgáltató az NHKV Zrt.-vel kötött Bizományosi szerződés alapján válogatóműben kerül válogatásra, az anyagában hasznosítható mennyiség hasznosításra, amelyről válogatási jegyzőkönyv és hasznosítói igazolás kerül kiállításra.
 
2.2.   A házhoz menő, elkülönített hulladékgyűjtésre vonatkozó előírások
a.         Egy zsákban vagy szelektív hulladékgyűjtő edényzetben kell gyűjteni az újrahasznosítható papír, fém és műanyag csomagolási hulladékot. A nagyobb méretű kartondobozokat összekötve a gyűjtőnapon a zsák vagy a szelektív hulladékgyűjtő edényzet mellé lehet helyezni.
b.         Zsákos szállítás esetében a Közszolgáltató csak a megtelt zsákokat szállítja el és annyi cserezsákot hagy, amennyi reggel 6 órára az elkülönítetten gyűjtött hulladékkal az ingatlan elé ki volt helyezve.
c.         Szelektív hulladékgyűjtő edényzet használata esetében csak a megfelelő matricával ellátott edényzet kerül ürítésre. Az ehhez szükséges matrica a Közszolgáltató ügyfélszolgálatán átvehető, vagy igénylés után a Közszolgáltató kipostázza az ingatlanhasználó részére, melyet az edényre kell ragasztani megkülönböztetve azt a települési hulladék gyűjtésére alkalmazott gyűjtőedénytől.
Többlet szelektíves zsákok felvétele az ügyfélszolgálatokon és a bizományosi értékesítő pontokon vehetőek át.
 
2.3.   Üveg csomagolási hulladék gyűjtése hulladékgyűjtő szigeteken
Az üveg csomagolási hulladékot a Közszolgáltató az Önkormányzat által biztosított, engedélyezett közterületeken elhelyezett 1100 literes gyűjtőedényekben gyűjti és 2 heti rendszerességgel elszállítja.
Üveggyűjtő pontok:
- Duna út 5. (TESZ telephely)
- Pesti út és Jávorka Sándor utca sarok
- Pesti út 72.
- Pesti út 174.
- Oázis Lakópark - Kerekerdő és Németh László utca sarok
- Nevelek városrész - Csíz utca és Pacsirta utca sarok
Az üveggyűjtő konténerek ürítése után azok tartalmát a Közszolgáltató az NHKV Zrt.-vel kötött Bizományosi szerződés alapján szállítja el.
 
2.4.   Zöldhulladék gyűjtése
A Közszolgáltató a zöldhulladékot április 1. és november 31. között az ingatlantulajdonosoktól előre meghirdetett évi 10 alkalommal díjmentesen fogadja a 2133 Sződliget Külterület 066/6 hrsz. alatti telephelyén (átrakóállomás). A Közszolgáltató az ingatlanok elé kihelyezett fenyőfákat minden év januárjában két alkalommal összegyűjti és hasznosításra erre megfelelő engedéllyel rendelkező partnernek átadja. A Zöldhulladék gyűjtése hulladékszállító célgéppel történik.
 
2.4.1.     Zöldhulladék átvételének szabályai
a.         Gödi lakcímkártyával rendelkező lakosoktól a Közszolgáltató ingyenesen veszi át a zöldhulladékot. Üdülő ingatlannal rendelkező ügyfelek az utolsó hulladékszállítási díj számlával vagy annak feladóvevényével igazolhatják, hogy a gödi nyaralójukból származik a zöldhulladék.
b.         A helyszínen minden esetben fenti okmányok valamelyikének bemutatását követően, regisztrálás után adható le a zöldhulladék.
c.         Az ingyenes átvétel során egy lakostól maximum 15 zsákot, vagy 1,5 m³ nem zsákolható hulladékot áll a Közszolgáltató módjában egyszeri alkalommal térítésmentesen átvenni.
d.         A meghirdetett évi 10 ingyenes átvételi lehetőségen felül a zöldhulladék beszállítás díj ellenében történik.
 
3.      Lomtalanítás
A Közszolgáltató évente egy alkalommal, az Önkormányzattal év elején közösen leegyeztetett ütemterv szerint, a Közszolgáltatónak megfelelő időben és módon díjtalan lomtalanítást szervez, amelynek során a lakosság által összegyűjtött lomhulladékot az ingatlanok elől elszállítja.
3.1.   A lomhulladék átvételére vonatkozó előírások
a.         Lomtalanítás során, közterületen csak nem veszélyes hulladék helyezhető el, illetve adható át a Közszolgáltatónak.
b.         Az elszállításra kerülő lom mennyisége maximum 3 m³ lehet. 3 m³ feletti lom hulladék elszállítása külön díjazás ellenében történik.
c.         Vegyesen gyűjtött települési-, elkülönítetten gyűjtendő hasznosítható hulladék és építési–bontási hulladék lomtalanítás esetén nem adható át a Közszolgáltatónak.
 
4.      Ügyfélszolgálat
A Közszolgáltató Göd, Duna út 5. szám alatt ügyfélpontot működtet. Itt fogadja az ügyfeleket az adatmódosításokkal, bejelentésekkel kapcsolatosan, továbbá hulladékgyűjtőt jelölő matricák átadása, közszolgáltatóval egyeztetett tájékoztatás, sárga zsák igénylése és többlethulladékos zsák ellenértékének befizetése esetén.
Ügyfélfogadási időpontok:
Hétfő: 7.00 - 19.00 óráig
Péntek: 7.00 - 12.00 óráig
A Közszolgáltató köteles kivizsgálni az ügyfél panaszát és a jogosnak ítélt kártérítést a felelősségbiztosítása terhére rendezni.
A Közszolgáltató a fogyasztói kifogások és észrevételek elintézését a mindenkori hatályos jogszabályoknak megfelelően az Üzletszabályzat szerint végzi.
Tulajdonosváltozás esetén az eladó kötelessége a változásról a Közszolgáltatót értesíteni, ha a változás a díjfizetési kötelezettséget érinti. Tárgyhónap 15. napjáig beérkezett új fogyasztó belépés, vagy fogyasztóváltozás esetén a szolgáltatás, díjfizetés kezdete a tárgyhó első napja. Tárgyhónap 15. napja után beérkezett új fogyasztó belépés, vagy fogyasztóváltozás esetén a szolgáltatás, díjfizetés kezdete a tárgyhót követő hónap első napja. Az új fogyasztó belépését a Közszolgáltató által biztosított adatbejelentő lapon kell megtenni.
A tulajdonos, illetve az ingatlanhasználó köteles az esetleges adatváltozásokról Közszolgáltatót haladéktalanul tájékoztatni a Közszolgáltató által biztosított adatbejelentő lap igénybevételével.
 
2. sz. melléklet
Göd városában alkalmazott hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjak 2017. évben
A feltüntetett árak bruttó összegek
 
 
 
Lakossági díjak:
 
 
 
 
Tárolóedény
 
 
 
 
liter
negyedéves díj
éves díj
 
 
60
4 305 Ft
17 220 Ft
 
 
120
5 805 Ft
23 220 Ft
 
 
240
8 805 Ft
35 220 Ft
 
 
szüneteltetés
2 325 Ft
9 300 Ft
 
 
 
 
 
 
 
Tárolóedény
 
 
 
 
liter
I. és IV. negyedéves díj
II. és III. negyedéves díj
éves díj
 
üdülő 60
2 325 Ft
3 480 Ft
11 610 Ft
 
üdülő 120
2 325 Ft
3 480 Ft
11 610 Ft
 
 
 
 
 
 
A kommunális hulladék egyéb időszakban történő kihelyezésére a gazdaboltokban kapható zsákok használhatók. (330,-Ft/db 120 l)
 
 
 
 
 
Vállalkozások díjai:
 
 
 
 
Tárolóedény
 
 
 
 
liter
negyedéves díj
éves díj
 
 
60
6 000 Ft
24 000 Ft
 
 
120
12 000 Ft
48 000 Ft
 
 
240
24 000 Ft
96 000 Ft
 
 
1100 literes konténer ürítési díja
 
9 300 Ft
/ alkalom/ darab
 
1100 literes konténer bérleti díja
 
5 850 Ft
/ hó/ darab
 
 
 
 
 
 
Költségvetési intézmények díjai:.
Tárolóedény
 
 
 
 
liter
negyedéves díj
éves díj
 
 
60
4 305 Ft
17 220 Ft
 
 
120
5 805 Ft
23 220 Ft
 
 
240
8 805 Ft
35 220 Ft
 
 
1100 literes konténer ürítési díja
 
4 465 Ft
/alkalom/ darab
 
« Vissza
Vissza a főmenübe