14/2017. (III. 28.) Képviselő-testületi rendelet
Tárgy: Göd Város Önkormányzatának 14/2017. (III.28.) Ök. rendelete kiszolgáló út megvalósítási költségeinek áthárításáról
 Göd Város Önkormányzatának 14/2017. (III.28.) Ök. rendelete kiszolgáló út megvalósítási költségeinek áthárításáról
 
Göd Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, továbbá az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 28. § (2) bekezdésében biztosított feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:
 
1.§
A rendelet hatálya
 
(1) E rendelet hatálya Göd Város illetékességi területéna Patak utcában megvalósuló kiszolgáló út építésével érintett ingatlanokra, illetőleg azok tulajdonosaira terjed ki.
(2) Útépítésben érintett az ingatlan, amely az útépítés esetén közvetlenül megközelíthető az útépítéssel érintett közterületről, illetőleg az az ingatlan is, amely magánúttal vagy a szolgalom (átjárás) joga alapján az útépítéssel érintett közterületről megközelíthető. Sarokteleknél útépítés esetén a hozzájárulást arra az útépítésre kell megfizetni, amelyre vonatkozóan az ingatlanról való kijárás biztosított, amennyiben két utcára biztosított a kijárás, akkor a hozzájárulást arra az útépítésre kell megfizetni, amelyre vonatkozóan az ingatlanról gépkocsi kijárás biztosított. Ha két útra van gépkocsi kijáró, akkor ahhoz az útépítéshez kell hozzájárulni, ahol először épül út. Saroktelek tulajdonosa csak egy alkalommal kötelezhető a hozzájárulás megfizetésére.  E rendelet alkalmazásában ingatlan: az ingatlan-nyilvántartásban önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlan.
 
2.§
Útépítési hozzájárulás fizetésére kötelezettek
 
(1) Az 1.§ szerinti útépítéssel érintett ingatlan tulajdonosa - jelen rendelet szabályai szerint – útépítési hozzájárulást köteles fizetni. Ezen rendelet szabályozásában az ingatlan tulajdonosa az útépítési hozzájárulás kivetése napján az ingatlan-nyilvántartás tulajdoni lapján szereplő tulajdonos. A kivetés napja az útépítési hozzájárulás kivetéséről szóló határozat keltének dátuma.
(2) A hozzájárulás fizetésének kötelezettsége az útépítéssel érintett ingatlan tulajdonosait tulajdoni hányadaik arányában terheli. Valamennyi tulajdonostárs megállapodása alapján a hozzájárulás megfizetését írásban a tulajdonostársak egyike is magára vállalhatja. Valamely tulajdonostárs nemfizetése vagy nem szerződésszerű fizetése esetén a többi tulajdonostársat a hozzájárulás megfizetésére egyetemleges fizetési kötelezettség terheli.
 
3.§
A hozzájárulás mértékének számítási, képzési módja
 
Az útépítési hozzájárulást az útépítéssel érintett ingatlan tulajdonosa köteles megfizetni az alábbi számítási mód alapján:
Teljes költség =
Kiszolgáló utak megvalósításának költsége
Önkormányzat által viselt költség
Teljes költség 95 %-a.
Áthárított költség=
Teljes költség 5 %-a.
Hozzájárulás mértéke
Áthárított költségnek  az útépítéssel érintett egy ingatlanra eső hányada.
 
4.§
Fizetési feltételek
 
(1) Az útépítési hozzájárulást – a kivetésről szóló határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül – egy összegben köteles megfizetni, az útépítéssel érintett ingatlan tulajdonosa.
(2) A kivetésről szóló határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül az útépítéssel érintett ingatlan tulajdonosa részletfizetési kérelmet nyújthat be Göd Város Önkormányzat Polgármesteréhez (továbbiakban: Polgármester), amely alapján 5 havi részletfizetésre jogosult. A részletfizetés kezdő időpontja a részletfizetési kérelem tárgyában hozott határozatot követő hónap 15. napja.
(3) A kivetésről szóló határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül az útépítéssel érintett ingatlan azon tulajdonosa, aki szociális rászorultság alapján kér részletfizetési kedvezményt, az erről szóló kérelmét Göd Város Önkormányzat Szociális Bizottságához (továbbiakban: Szociális Bizottság) nyújthatja be. Amennyiben a Szociális Bizottság a kérelemnek helyt ad, a kérelmező 20 havi részletfizetésre jogosult. A részletfizetés kezdő időpontja a részletfizetési kérelem tárgyában hozott határozatot követő hónap 15. napja.
(4) A fizetési kötelezettség teljesítése történhet csekken vagy átutalással.
(5) Amennyiben az útépítéssel érintett ingatlan tulajdonosa fizetési kötelezettségének – ezen §-ban foglalt határidőben – nem tesz eleget, úgy fizetési kötelezettsége egy összegben válik esedékessé és végrehajthatóvá.
5.§
Eljárási szabályok
 
(1) A hozzájárulás határozatban történő megállapításáról a Polgármester a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben mérlegelési jogkör nélkül dönt. A határozat ellen az ingatlan tulajdonosa fellebbezéssel élhet. A fellebbezésről a Képviselő-testület dönt.
(2) A 4.§ (2) bekezdésében foglalt részletfizetésről a Polgármester a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben mérlegelési jogkör nélkül végzéssel dönt. A végzés ellen fellebbezésnek helye nincs.
(3) A 4.§ (3) bekezdésében foglalt részletfizetésről a Szociális Bizottság a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben – Göd Város Önkormányzatának 2/2015 (II.26.) rendeletében foglaltak alapján – mérlegelési jogkörben végzéssel dönt. A végzés ellen az ingatlan tulajdonosa önálló fellebbezéssel élhet. A fellebbezésről a Képviselő-testület dönt.
(4) Ezen rendeletben nem szabályozott eljárási kérdésekben a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezései az irányadóak.
 
6.§
 
Ezen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik
 
 
                                  
Markó József                                                Dr. Szinay József
polgármester                                    címzetes főjegyző
 
 
 
 
 
Kihirdetési záradék:
 
A rendelet a Gödi Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel 2017. március 24. napján kihirdetésre került. A kihirdetés időtartama 30 nap.
           
 
 
                                                                                                     Dr. Szinay József
                                                                                                     címzetes főjegyző 
« Vissza
Vissza a főmenübe