220/2017. (XII. 19.) Képviselő-testületi határozat
Tárgy: Helyi Esélyegyenlőségi Program felülvizsgálata
 220/2017. (XII. 19.) Ök. határozat
 
Göd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete
 
felülvizsgálta Göd Város Helyi Esélyegyenlőségi Programját.
Megállapította, hogy a Programban foglalt 27 intézkedési tervből 2013-2017 évek során 22 intézkedési terv maradéktalanul megvalósult.
2 intézkedési terv a célcsoporton belüli igénybevétel hiánya miatt nem lett végrehajtva, 1 intézkedési terv jogszabályváltozás miatt átalakult, valamint 2 intézkedési terv nem valósult meg, az alábbiak szerint részletezve:
 
Célcsoport/intézkedési terv
Állapot/indok
I./ Mélyszegénységben élők/romák
6. Roma iroda
Az irodát az Önkormányzat 2014. évben biztosította, azonban a Jövőért 2007 a Cigányság Felemelkedésére, Támogatására Egyesület elnökével nem jött létre megállapodás az iroda használatáról.
 
Állapot: az intézkedés megvalósult, azonban a célcsoporton belüli érdeklődés hiányában a végrehajtás elmaradt.
II./ Gyermekek célcsoport
6. Nyári gyermekétkeztetés bővítése
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8. Tanulmányi ösztöndíj a halmozottan hátrányos helyzetűek részére
Az Önkormányzat biztosította a gyermekétkeztetés bővítését, az anyagi fedezetet költségvetésében 2014. évben elkülönítette, azonban 2015. évben a központi jogszabályok változása miatt a nyári gyermekétkeztetés rendszere átalakult, szünidei gyermekétkeztetéssé bővült, aminek igénylése szabályait törvény írja elő. Az Önkormányzat a törvény adta keretek között minden rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermeknek – helyi rendeletében foglaltak szerint -térítésmentesen biztosítja a szünidei gyermekétkeztetést. Az igénylők száma azonban lecsökkent.
 
Állapot: az intézkedés megvalósult, majd 2015. évben átalakult, helyi rendelet alapján biztosított alanyi joggá (kibővülve a tavaszi, őszi, és téli szünidők étkeztetésével), azonban a célcsoporton belüli érdeklődés csökkenésével az ellátás megközelítőleg a felére csökkent.
 
Az Önkormányzat 2013. évben az ösztöndíj meglapítása érdekében lépéseket tett, azonban a célcsoporton belüli szűk körben célzott csoport hátrányos, illetőleg halmozottan hátrányos jogállásának megállapítása iránti (önkéntes) nyilatkozatok – oktatási intézmények felé történő - elmaradása miatt az ösztöndíj megalapítására nem került sor.
 
Állapot: az intézkedés nem valósult meg, a HH valamint HHH nyilatkozatok – oktatási intézmények felé történő - elmaradása miatt, az intézkedés előkészületi szakaszában megrekedt.
 
Az intézkedési tervet az Önkormányzat törli.
III./ Idősek célcsoport
1. Önkormányzati eltartási szerződés
 
Az Önkormányzat az idősek városi szintű felmérését követően a körültekintő jogi szabályozás, valamint a bevezetendő szerződés hosszú távú költségvetési hatásait tekintve megállapította, hogy az eltartási szerződés bevezetése kimerítő jellegű igényfelmérést, prognosztizálást, valamint jogosultsági feltételekben megfogalmazódó jogpolitikai elemzést igényel.
 
Állapot: az intézkedés nem valósult meg, további kimerítő jellegű felmérést, prognosztizálást és jogpolitikai elemzést igényel.
 
Az intézkedést az Önkormányzat törli
V./ Fogyatékkal élők célcsoport
5. Pszichiátriai betegek nappali ellátása
Az ellátás komoly humán- és pénzügyi erőforrást igényel. Az Önkormányzat- erre vonatkozó pályázati lehetőségek hiányában – a célcsoporton belüli csoport részére az állandó ellátást biztosítani egyenlőre nem áll módjában.
 
Állapot: az intézkedés nem valósult meg, további humán- és pénzügyi erőforrást igényel.
 
 
Felelős: polgármester
Határidő: azonnal
« Vissza
Vissza a főmenübe