538/2021. (X. 14.) Képviselő-testületi határozat
Tárgy: A helyi településképi rendelet módosítására vonatkozó döntés
 538/2021. (X. 14.) Ök. határozat
 
Göd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete
 
hozzájárul Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének a településkép védelméről szóló 40/2017. (XII. 21.) önkormányzati rendelet módosítási eljárásának megindításához az 1. melléklet szerinti rendelet-tervezet alapján. Felkéri a Főépítészi Irodát, hogy a szükséges szakhatósági hozzájárulások és egyéb érintett szervezetek véleményének beszerzése érdekében indítsa meg a véleményeztetési eljárásokat.
 
Felelős: jegyző, aljegyző, Főépítészi Iroda
Határidő: azonnal
 
1. melléklet az 538/2021. (X. 14.) Ök. határozathoz:
 
Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének
 .../.... (...) önkormányzati rendelete
a településkép védelméről szóló 40/2017. (XII. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Göd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6/A. § (1) bekezdés a) pont aa) alpontjában és (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 43/A. § (6) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pest Megyei Kormányhivatal Állami Főépítész; Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság; Kulturális örökség védelméért felelős miniszter; Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala, valamint a Partnerségi Egyeztetési Szabályzat szerinti partnerek véleményének kikérésével az alábbi rendeletet alkotja:
1. §
A településkép védelméről szóló 40/2017. (XII. 21.) önkormányzati rendelet 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
„1. §
A rendelet célja Göd város sajátos településképének társadalmi bevonás és konszenzus által történő védelme és alakítása
a)      a helyi építészeti örökség területi és egyedi védelem (a továbbiakban: helyi védelem) meghatározásával, a védetté nyilvánítás és a védelem megszüntetés szabályozásával
b)      településképi szempontból meghatározó területek meghatározásával
c)      településképi követelmények meghatározásával
d)      településkép-érvényesítési eszközök szabályozásával,”
2. §
A településkép védelméről szóló 40/2017. (XII. 21.) önkormányzati rendelet 4. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:
„(3) E rendeletben foglalt kiegészítésekkel és eltérésekkel együtt kell alkalmazni többek között az alábbi jogszabályok előírásait:
a)      a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet
b)      az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (ÉTV)
c)      Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (továbbiakban: OTÉK)
d)      településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény
e)      a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017. (IV. 28.) Korm. rendelet
(4) E rendelet mellékletei:
a)      1-es számú melléklet: Épített örökség
aa) országos műemléki védettség
ab) országos régészeti lelőhely
ac) helyi területi-
ad) helyi egyedi védettség
ae) helyi értékvédelmi vizsgálatra jelölt építmények
b)      2-es számú melléklet: Táj- és természetvédelem
ba) felsorolás
bb) térképi melléklet
c)      3-as számú melléklet: Invazív és telepítésre nem engedélyezett növények jegyzéke
d)      4-es számú melléklet: Közterületen vezeték alá és vezetékmentes területre ültethető fafajok
e)      5-ös számú melléklet: Eltérő karakterű területek lehatárolása”
3. §
A településkép védelméről szóló 40/2017. (XII. 21.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:
„2/A. Hatásköri és eljárási szabályok
1/A. §
(1) Ezen rendeletben szabályozott helyi védelem alá helyezés, valamint a helyi védelem megszüntetése Göd Város Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testületének hatáskörébe tartozik.
(2) Az e rendeletben szabályozott településképi véleményezési, településképi bejelentési és településképi kötelezési eljárásokkal kapcsolatos hatásköröket az Önkormányzat Képviselő-testülete a Polgármesterre ruházza át.
(3) Az e rendeletben szabályozott településképi követelmények alkalmazásának ösztönzése kapcsán beérkezett pályázatok elbírálásának hatáskörét az Önkormányzat Képviselő-testülete a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságra ruházza át.
(4) Ezen rendeletben szabályozott eljárások során keletkezett kérelmeket a Gödi Polgármesteri Hivatalhoz kell benyújtani.
(5) Ezen rendeletben nem szabályozott kérdésekre az Ákr. és a 419/2021. (VII.15.) Kormány rendeletben foglaltak az irányadóak.”
4. §
A településkép védelméről szóló 40/2017. (XII. 21.) önkormányzati rendelet 8. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(5) Helyi védelem megszűntetésére kizárólag az alábbi előírások együttes betartása mellett kerülhet sor:
a)      A megszüntetésre
aa) műszaki indokok alapján, vagy
ab) életveszély-elhárítása miatt, vagy
ac) a védett elem országos védelmi kategóriába történő beemelése miatt, vagy
ad) jelentős települési érdekből kerülhet sor.
b)      A helyi védett elem teljes körű műszaki felmérése (alaprajzok, metszetek, homlokzatok, minden irányú fényképes dokumentálás - ha releváns - történeti kutatás) megtörtént.
c)      A megszűntetés hatására a települési arculat nem változik kedvezőtlen irányba.”
5. §
A településkép védelméről szóló 40/2017. (XII. 21.) önkormányzati rendelet 14. § b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(Göd településképi szempontból meghatározó területei a Településszerkezeti Terv és a HÉSZ által meghatározott:)
b)     kertvárosias lakóterület, jellemzően zárt sorú beépítésű terület”
6. §
A településkép védelméről szóló 40/2017. (XII. 21.) önkormányzati rendelet 36. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(1) Településképi konzultáció a város teljes közigazgatási területén kötelező legalább egy alkalommal:
a)      helyi egyedi védelem alatt álló épületek esetén, (1-es számú melléklet)
b)      helyi értékvédelmi vizsgálatra kijelölt épület esetén, (1-es számú melléklet)
c)       főútvonalak menti épületek esetén. (Pesti út Duna utca, Ady Endre út, Béke út)
d)      tájképvédelmi területen
e)       Az ÉTV 33/A. § szerinti lakóépület egyszerű bejelentése esetén”
7. §
A településkép védelméről szóló 40/2017. (XII. 21.) önkormányzati rendelet 26. alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:
„26. Településkép-védelmi bírság”
8. §
A településkép védelméről szóló 40/2017. (XII. 21.) önkormányzati rendelet 45. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:
„(1) Településkép-védelmi bírság a következő esetekben szabható ki:
a)      településképi eljárás kezdeményezésének elmulasztása,
b)      a bejelentésben vagy döntésben meghatározottól eltérő tevékenység végzése,
c)       a településképi követelmények be nem tartása,
d)      döntés végre nem hajtása.
e)       a településképet érintő reklámok, cégérek megszüntetése érdekében, amennyiben a hirdető-berendezés nem felel meg a reklámhordozók elhelyezésének szabályairól szóló mindenkor hatályos önkormányzati rendeletben foglaltaknak, különösen, ha a reklámhordozó, az Információs vagy más célú berendezés, hirdetmény és hirdető berendezés állapota nem megfelelő,vagy nem illeszkedik a megváltozott környezetéhez,
f)       a helyi építészeti értékvédelem, valamint a településkép védelme érdekében, amennyiben a településképi elem, mint a bővítmény, szerkezeti elem, burkolat, stb. fenntartása, karbantartása, rendeltetésének megfelelő használata nem felel meg a helyi építési szabály rendelkezéseinek, valamint az általános illeszkedési szabályoknak.
(2) A településkép-védelmi bírság mértéke:
a)      magánszemélyek esetében 100.000 Ft-tól 200.000 Ft-ig
b)      jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetében 100.000 Ft-tól 2.000.000 Ft-ig,        
terjed.
(3) A bírság kiszabásánál a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló törvényben foglalt szempontokat kell mérlegelni.”
9. §
(1) A településkép védelméről szóló 40/2017. (XII. 21.) önkormányzati rendelet 48. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(2) A pályázatot évente egyszer, az éves költségvetés jóváhagyását követően a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság javaslatára a Képviselő-testület írja ki.”
(2) A településkép védelméről szóló 40/2017. (XII. 21.) önkormányzati rendelet 48. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(4) Amennyiben az ÉT-ra elkülönített pénzalap nem kerül pályázati formában felhasználásra, úgy Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság javaslatára a Képviselő-testület dönt annak felhasználásáról.”
10. §
A településkép védelméről szóló 40/2017. (XII. 21.) önkormányzati rendelet 49. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(3) A beérkezett pályázatokat a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság bírálja el. Az elbírálásra a főépítész előterjesztést tesz.”
11. §
A településkép védelméről szóló 40/2017. (XII. 21.) önkormányzati rendelet 50. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(3) A pályázat alapján elnyert pénzösszeg felhasználását a főépítész, szükség esetén a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság tagjai közreműködésével ellenőrzi.”
12. §
Hatályát veszti a településkép védelméről szóló 40/2017. (XII. 21.) önkormányzati rendelet
a)      36. § (2) bekezdése,
b)      46. § (2) bekezdése.
13. §
Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.
 
Balogh Csaba
polgármester
Tóth János
jegyző
 
Általános indokolás
A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény hatásköri szabályainak módosulása azt eredményezte, hogy az önkormányzatoknak jogalkotási kötelezettsége keletkezett. Ezen központi jogszabályi módosulás miatt szükségessé vált a településkép védelméről szóló helyi rendelet módosítása, amely kapcsán szükséges átvezetni a megváltozott hatásköri szabályokat. Mindezeken felül a módosítás kitér azon jogszabályszerkesztési hibák korrigálására, amely a jogszabályszerkesztésről szóló miniszteri rendelet előírásainak megfelel. 
« Vissza
Vissza a főmenübe