63/2022. (III. 3.) Pénzügyi, Ellenőrző, Közbeszerzési és Jogi Bizottsági határozat
Tárgy: A Krízis Alapról szóló helyi rendelet módosítása
 63/2022. (III. 3.) PEKJB határozat
 
Göd Város Önkormányzatának Pénzügyi, Ellenőrző, Közbeszerzési és Jogi Bizottsága
a Képviselő-testületnek elfogadásra javasolja az alábbi rendelet-tervezetet, azzal a kiegészítéssel, hogy a Krízisalap 5 millió forinttal kerüljön betervezésre Göd Város Önkormányzata 2022. évi költségvetésbe:
 
Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének
.../.... (...) önkormányzati rendelete
Krízis Alap létrehozásáról és felhasználásának részletes szabályairól szóló 33/2020. (IX. 3.) önkormányzati rendelet módosításáról
 
Göd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:
1.      §
 
(1) A Krízis Alap létrehozásáról és felhasználásának részletes szabályairól szóló 33/2020. (IX. 3.) önkormányzati rendelet 5. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:
 
„(1) Az Alap rendelkezésére álló pénzeszközök Göd Város Önkormányzata közigazgatási területén lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, és ott életvitelszerűen tartózkodó természetes személyek, jogi személyek és a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek számára
a)      veszélyhelyzet, baleset,
b)      ipari, vagy természeti katasztrófa,
c)      rendkívüli időjárási körülmények,
gazdasági következményeinek enyhítésével összefüggésben pénzbeli és természetbeni önkormányzati támogatásokra használhatóak fel.
(2) Az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően – lakóhely, vagy tartózkodási hely hiányában is - háborús helyzet, vagy egyéb humanitárius katasztrófa miatt menekülő külhoni magyarok, illetve más ország állampolgárai részére is nyújtható támogatás az Alap rendelkezésére álló pénzeszközökből.
(3) Az Alapból természetes személyek részére nyújtott támogatásra Göd Város Önkormányzat Képviselő-testületének szociális ellátások helyi szabályairól szóló 29/2019. (XII. 13.) sz. önkormányzati rendeletet kell alkalmazni.”
(2) A Krízis Alap létrehozásáról és felhasználásának részletes szabályairól szóló 33/2020. (IX. 3.) önkormányzati rendelet 5. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:
„(4) Az Alapból a (3) bekezdésben nem szereplő más kérelmezők részére nyújtott támogatásokra az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény és végrehajtási kormányrendeleteiben foglaltakat kell alkalmazni.”
2.      §
 
(1) A Krízis Alap létrehozásáról és felhasználásának részletes szabályairól szóló 33/2020. (IX. 3.) önkormányzati rendelet 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
 
„(1) Az Alapot az Önkormányzat pénzforrásaitól elkülönítetten, külön számlán kell kezelni. Az Alap számláján lévő pénzösszeget, amennyiben az meghaladja az 5.000.000 Ft-ot - az 5.000.000 Ft összeget meghaladó részt- az Önkormányzat Havaria keretére kell átutalni.”
(2) A Krízis Alap létrehozásáról és felhasználásának részletes szabályairól szóló 33/2020. (IX. 3.) önkormányzati rendelet 8. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(3) Az Alapból nyújtott támogatás felhasználásáról a Szociális, Egészségügyi és Lakásügyi Bizottság dönt. Az 5. § (2) bekezdésében foglalt helyzet esetében a támogatás felhasználásáról a polgármester is dönthet.”

3.     
§
Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.
 
Balogh Csaba
polgármester
Tóth János
jegyző”
 
Felelős: jegyző, PEKJB elnök
Határidő: azonnal
 
« Vissza
Vissza a főmenübe