177/2022. (IX. 1.) Képviselő-testületi határozat
Tárgy: A közterületek használatáról szóló helyi rendelet módosítása
 177/2022. (IX. 1.) Ök. határozat
 
Göd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete
 
nem fogadta el az alábbi rendelet-tervezetet:

 
„Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének
.../2022. (...) önkormányzati rendelete
a közterületek használatáról szóló 16/2022. (VII. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról


Göd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja meg:
1. §
A közterületek használatáról szóló 16/2022. (VII. 21.) önkormányzati rendelet 4. §-a a következő 24–28. ponttal egészül ki:
(Ezen rendelet alkalmazásában)
24.   könnyűjárműves közlekedési eszköz: a kerékpár, a roller, továbbá az emberi erővel hajtott, illetve ennek segítésére vagy önálló hajtás céljából legfeljebb 350 W névleges teljesítményű és 25 km/h vagy azt meghaladó sebesség esetén a teljesítményleadást megszüntető elektromos motorral rendelkező, kifejezetten valamely személy szállítására szolgáló egyéb eszköz, így különösen az önkiegyensúlyozó eszköz
25.     könnyűjármű pont: a közterületnek könnyűjárműves közlekedési eszköz elhelyezése, tárolása céljából kijelölt és ebből a célból üzemeltetett része, ide nem értve a közösségi kerékpáros rendszer gyűjtőállomásainak területét
26.     könnyűjármű szolgáltató: kölcsönzési célú könnyűjárműves közlekedési eszközök üzemeltetője, aki üzletszerű gazdasági tevékenység keretében könnyűjárműves közlekedési eszköz bárki számára elérhető, jellemzően rövid távú bérbeadására irányuló szolgáltatási tevékenységet végez, ide nem értve a közösségi kerékpáros rendszer üzemeltetőjét
27.     kölcsönzési célú könnyűjárműves közlekedési eszköz: könnyűjármű szolgáltató által üzletszerű gazdasági tevékenység keretében, szolgáltatás nyújtása céljából üzemeltetett könnyűjárműves közlekedési eszköz, ide nem értve a közösségi kerékpáros rendszerben bérelhető kerékpárt
28.     közösségi kerékpáros rendszer: a személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvény 22. § (4a) bekezdése alapján a fővárosi helyi személyszállítási szolgáltatásokba integrált közösségi kerékpáros rendszer”
2. §
(1) A közterületek használatáról szóló 16/2022. (VII. 21.) önkormányzati rendelet 7. § (1) bekezdése a következő t) ponttal egészül ki:
(Közterület-használati engedélyt kell beszerezni:)
t)     kölcsönzési célú könnyűjárműves közlekedési eszköz közterületi elhelyezéséhez, tárolásához, ide nem értve a könnyűjárműves közlekedési eszközzel használat közben való olyan ideiglenesen megállást, ami az eszköz adott személy általi bérleti szerződés szerinti használatát (kölcsönzését) nem szakítja meg”
(2) A közterületek használatáról szóló 16/2022. (VII. 21.) önkormányzati rendelet 7. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:
„(4) Könnyűjárműves közlekedési eszköz szolgáltatásra és ezzel kapcsolatban könnyűjármű pont létrehozására a szolgáltató külön megállapodást köteles kötni az Önkormányzattal, melyben meghatározásra kerülnek a szolgáltatásban használt könnyűjármű eszközök típusai, a könnyűjármű pontok, a szolgáltató, valamint az Önkormányzat jogai és kötelezettségei, valamint a szolgáltatás és a megállapodás teljesítéséből fakadó egyéb feladatok. Könnyűjárműves közlekedési eszköz szolgáltatásra vonatkozó közterület-használati engedély tartalma belefoglalható a megállapodásba.”
3. §
A közterületek használatáról szóló 16/2022. (VII. 21.) önkormányzati rendelet 19. §-a a következő (5) és (6) bekezdéssel egészül ki:
„(5) A közterület használatával jelentkező egyéb költségeket (vízvételezés, szennyvíz-elvezetés, takarítás, szerelés, elektromos áram vételezése vagy más hasonló tevékenység költségei) az engedélyes köteles viselni. Amennyiben elektromos áramkapacitás megrendelése is szükséges, akkor a tervezett tevékenység (rendezvény) megkezdése előtt legalább 90 nappal jelezni szükséges a jegyző felé, valamint kérelmező köteles – az áramszolgáltató által megadott – eljárási díjat megfizetni.
(6) Amennyiben az engedélyes a közterület-használati engedélyben foglalt időszakon túl, vagy az engedélyben meghatározott területet meghaladóan használja az adott közterületet, úgy az engedélyezett időszakon túli, illetve engedélyezett m2 feletti használatra vonatkozóan az 1. mellékletben előírt közterület-használati díj kétszeresét köteles megfizetni.”
4. §
A közterületek használatáról szóló 16/2022. (VII. 21.) önkormányzati rendelet 31. §-a a következő (5)–(7) bekezdéssel egészül ki:
„(5) Jogellenesen használja a közterületet az a könnyűjármű szolgáltató,
a)      amelynek a közterületen elhelyezett, tárolt kölcsönzési célú könnyűjárműves közlekedési eszköz a vonatkozó jogszabályok szerint megkövetelt műszaki követelményeknek nem felel meg, rendeltetésszerű használatra nem alkalmas;
b)      amelynek a kölcsönzési célú könnyűjármű eszköze közterület-használati hozzájárulás nélkül, vagy a közterület-használati hozzájárulásában foglaltaktól eltérően kerül elhelyezésre, tárolásra a könnyűjármű ponton vagy a 33/G. § (5) bekezdés szerint azon kívüli közterületen; vagy
c)      amelynek a kölcsönzési célú könnyűjármű eszköze könnyűjármű ponton kívül kerül elhelyezésre, tárolásra a közterületen.
(6) Nem minősül jogellenesnek a közterület-használat, ha a kölcsönzési célú könnyűjárműves közlekedési eszköz teljes terjedelmében a könnyűjármű pont hozzá legközelebbi külső szélétől számított 5 méteren belül került elhelyezésre azzal, hogy ez az elhelyezés egyébként a közterület rendeltetésszerű használatát, így különösen a gyalogos közlekedést nem akadályozza, a közúti közlekedés rendjét, a biztonságos járműközlekedést semmilyen módon nem zavarja.
(7) Jogellenes közterület-használat esetén a könnyűjármű szolgáltató a jogellenesen elhelyezett, tárolt könnyűjárműves közlekedési eszközei után a jogellenes használattal érintett napokra 3000,- Ft/eszköz/nap közterület-használati díjat köteles megfizetni.”
5. §
A közterületek használatáról szóló 16/2022. (VII. 21.) önkormányzati rendelet 1. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.
6. §
Ez a rendelet 2022. szeptember 15-én lép hatályba.
 
 
Balogh Csaba
polgármester
Tóth János
jegyző
 
1. melléklet
1. A közterületek használatáról szóló 16/2022. (VII. 21.) önkormányzati rendelet 1. mellékletében foglalt táblázat 8. Vásár, alkalmi vásár–10. Belépődíj (nevezési díj) nélküli sport, kulturális és egyéb rendezvény. sor helyébe a következő rendelkezések lépnek:
8. Vásár, alkalmi vásár, járműbérlés kijelölt helyszíne
5.000.-Ft/nap/5 m2
9. Belépődíjas (nevezési díjas) sport, kulturális és egyéb rendezvény
10.000.-Ft/nap/500 m2
10. Belépődíj (nevezési díj) nélküli sport, kulturális és egyéb rendezvény
3.000.-Ft/nap/500 m2
Felelős: polgármester
Hivatali felelős: jegyző
Határidő: azonnal
« Vissza
Vissza a főmenübe