8/2012. (III. 29.) Képviselő-testületi rendelet
Tárgy: a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 20/2010. (XII. 1.) önkormányzati rendelet módosítása

 

   

TAKSONY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

8/2012. (III. 29.)  önkormányzati rendelete

a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló

20/2010. (XII. 1.) önkormányzati rendelet módosítására

 
Taksony Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 18. § (2), (5) és (6) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján a 20/2010. (XII.1.) önkormányzati rendelet módosítására a következő rendeletet alkotja:

 

  1. §

 

A gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 20/2010. (XII.1.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) a következő 10/A. §-sal egészül ki:

„Bölcsődei gondozási személyi térítési díj támogatás

10/A. § (1) Természetben nyújtott rendkívüli gyermekvédelmi támogatás keretén belül bölcsődei gondozási személyi térítési díj támogatás állapítható meg annak a 20 hónapos kort betöltött gyermeknek a szülője, törvényes képviselője kérelmére,

a)      ahol a gyermeket gondozó mindkét szülő vagy más törvényes képviselő, illetve a gyermekét egyedül nevelő szülő vagy más törvényes képviselő keresőtevékenységet folytat vagy a nappali oktatás munkarendje szerint, illetve felsőoktatási intézmény nappali tagozatán folytat tanulmányokat, és

b)       a Gyvt. 150. § (6) bekezdésében biztosított kedvezményre nem jogosult és családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegét, egyedülálló esetén 150 %-át.

(2) A kérelmek elbírálásánál előnyt élvez az a kérelmező, aki három vagy több gyermeket nevel.

(3) A támogatás megállapításának további feltétele, hogy a gyermek a bölcsődei ellátást a Taksony Bölcsőde Alapítvány fenntartásában működő Sünivár Bölcsődében vegye igénybe.

(4) Az (1) bekezdés szerinti jogosultak éves keretszámát és a támogatás mértékét a mindenkori költségvetési rendeletben kell megállapítani.

(5) A kérelmeket tárgy év április 30-ig kell benyújtani. A kérelmek elbírálására és a támogatás megítélésére – az éves költségvetési rendeletben foglaltak figyelembe vételével – a Szociális és Népjóléti Bizottság jogosult.

(6) Ha a támogatásra az éves költségvetési rendeletben meghatározott keretszámnál több kérelmező jogosult, a Szociális és Népjóléti Bizottság a kérelmezők vagyoni helyzete és családi körülményei alapján dönt a jogosultak köréről.

(7) A támogatást tárgy év szeptember 1-től a következő év augusztus 31-éig kell megítélni.

(8) A bölcsődei gondozási személyi térítési díj támogatást havi részletekben a Taksony Bölcsőde Alapítvány részére kell átutalni a bölcsőde által megküldött elszámolási nyomtatvány alapján”

 

  1. §

 

A Rendelet 12. § (2) bekezdésének b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„12. § (2) b) gyermekek napközbeni ellátása keretében: óvoda, iskolai napközis foglalkozás.”

 

  1. §

 

 A Rendelet 14. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„14. § (1) A gyermekek napközbeni ellátása biztosított napközbeni időszakra a Német Nemzetiségi Óvodában és a Taksony Vezér Német Nemzetiségi Általános Iskolában iskolai napközis foglalkozás keretében.”

 

  1. §

 

A Rendelet 15. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„15. § (4) A térítési díjat az arra jogosultak számára a Gyvt. 151. § (5)-(6) bekezdésében foglalt normatív kedvezményekkel csökkenteni kell.”

 

  1. §

 

A rendelet 17. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„17. § (2) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Gyvt., továbbá a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról és az igénylésükhöz felhasználható bizonyítékokról szóló 328/2011. (XII.29.) Korm. rendeletben és a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997. (IX.10.) Korm. rendeletben foglaltakat kell alkalmazni.”

 

  1. §

 (1)    A rendelet  kihirdetése napján lép hatályba.

(2)    A kérelmeket 2012. évben május 31-ig lehet benyújtani.

 

 

 

            /Kreisz László:/                                                                /Széll Attila:/

             polgármester                                                              címzetes főjegyző

« Vissza
Vissza a főmenübe