1/2012. (II. 21.) Képviselő-testületi rendelet
Tárgy: Taksony Nagyközség Önkormányzata 2012. évi költségvetésel

 

Taksony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének
1/2012. (II. 23.) rendelete
Taksony Nagyközség Önkormányzata
2012. évi költségvetéséről
 
Taksony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az Államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht.) 23.§ (1) bekezdése és Magyarország 2012. évi központi költségvetéséről szóló 2011. évi CLXXXVIII. törvény alapján Taksony Nagyközség Önkormányzata 2012. évi költségvetéséről az alábbi rendeletet alkotja:
 
I. fejezet
 
A rendelet hatálya
 
l.§
 
A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzatra, valamint költségvetési szerveire.
 
 
2.§
 
(1)   Az önkormányzat költségvetési szervei:
a) önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv: Taksony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének Polgármesteri Hivatala
b) önállóan működő intézmények a Polgármesteri Hivatal önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervhez kapcsolva: 
- Német Nemzetiségi Óvoda
- Taksony Vezér Német Nemzetiségi Általános Iskola
- Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár
- Forrás Intézményüzemeltető Központ
- Taksony és Környéke Önkormányzati, Fejlesztési-és Szennyvíztársulás.
 
(2)   Az (1) bekezdésben felsorolt (önállóan működő és gazdálkodó, valamint önállóan működő) intézmények az R/1. számú melléklet szerint külön-külön címet alkotnak.
 
 
II. fejezet
 
Költségvetési bevételek forrásonként, kiadások kiemelt előirányzatonként
 
3.§
 
(1)   Taksony Nagyközség Önkormányzata 2012. évi költségvetése
 
Költségvetési pénzforgalmi bevételének összegét    1 290 964 ezer forintban
Költségvetési kiadásának összegét                           1 172307 ezer forintban
Költségvetési többletét                                                 118 657ezer forintban,
 
Finanszírozási bevételénekösszegét                                         0 ezer forintban
Finanszírozási kiadásánakösszegét                               118 657 ezer forintban
Finanszírozási hiányát                                               -118 657 ezer forintban,
 
Az összes hiányt                                                                      0 ezer forintban
Belső finanszírozásra igénybevett pénzmaradványt                0 ezer forintban
Külső finanszírozásra igénybevett hitelfelvételt                     0 ezer forintban állapítja meg.
 
 
(2)    A likviditás biztosítása érdekében a működési kiadások finanszírozása 50 000 e Ft folyószámlahitel, valamint a 20 000 e Ft munkabérhitel igénybevételével történik.
 
(3)   Az (1) bekezdés szerinti költségvetési bevételi és kiadási főösszegetelőirányzat csoportonként, kiemelt előirányzatok szerinti bontásbana rendelet I.1. számú mellékletetartalmazza.
 
(4)   Az önkormányzat 2012. évi bevételi főösszegét 1 226 741 e Ft-ban, kiadási főösszegét 760 810 e Ft-ban állapítja meg, melyet a rendelet I.1.1. számú mellékletetartalmazza bevételi forrásonként és kiadási kiemelt előirányzatonként.
Az önkormányzat 2012. évi felhalmozási kiadásainak megoszlását a rendelet I.4. számú melléklete, a felújítási kiadásokat célonként a rendelet I.4.1. számú melléklete, a felhalmozási kiadásokat feladatonként a rendelet I.4.2. számú melléklete, működési- és rövid lejáratú finanszírozási kiadásaita rendelet I.5. számú melléklete tartalmazza.
(5)   Az önkormányzat által irányított költségvetési szervek 2012. évi összesített saját bevételi főösszegét 64 223 e Ft-ban, kiadási főösszegét 530 154 e Ft-ban állapítja meg a rendelet I.1.2. számú melléklete szerint.
Az intézmények 2012. évi bevételei és kiadásai címenkénti és alcímenkénti megoszlását a rendelet I.7. számú melléklete szerint állapítja meg.
(6)   Az önkormányzat 2012. évben 3 000 e Ft általános tartalékot és 11 141 e Ft céltartalékot képez a rendelet I.6. számú melléklete szerint részletezett feladatokra.
(7)   A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat tájékoztató jelleggel, mérlegszerűen a rendelet I.8. számú melléklete mutatja be.
(8)   Az önkormányzat létszámadatait a rendelet I.9. számú melléklete tartalmazza.
(9)         Az önkormányzat 2012. évi költségvetését a rendelet I.10. számú melléklete szerint 118 657 e Ft hiteltörlesztés terheli. Az 50 000 e Ft folyószámlahitel igénybevétele a likviditás biztosítása érdekében folyamatos, így az várhatóan 2012. december hónapban meghosszabbításra kerül.
(10)     Az önkormányzat 2012. évi előirányzat-felhasználási ütemtervét kiemelt előirányzatonként a rendelet I.14. számú melléklete tartalmazza.
 
III. fejezet
 
A költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályok
 
4. §
 
(1)   Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a Polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a Jegyző a felelős.
(2)   A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert a likvid hitelkeret megnyitására.
(3)   A Polgármesteri Hivatal, mint önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv és az önállóan működő intézmények a költségvetésben meghatározott személyi juttatások, munkáltatói járulékok, dologi kiadások, egyéb támogatás, beruházási és felújítási előirányzatait nem léphetik túl.
(4)   Az önkormányzati gazdálkodás során az évközben létrejövő költségvetési többletbevétel felhasználásról a Képviselő-testület dönt, melyet a céljellegű, illetve kötött felhasználású bevételek kivételével a 2012. évi személyi juttatás és járulékai fedezetének biztosítására és ezen túl a költségvetési forráshiány csökkentésére fordítja.
(5)   A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, a Jegyzőt és az intézményvezetőket az előírt bevételek beszedésére.
(6)   A Képviselő-testület a támogatásértékű működési kiadások összegét 16 873 e Ft-ban, a működési célú pénzeszköz átadások, egyéb szervek támogatásának főösszegét 5 800e Ft-ban állapítja meg.
(7)   Civil szervezetek, magánszemélyek részére pénzbeli önkormányzati támogatás nem nyújtható.
 
5.§
 
(1)   A Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása.
(2)   Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet, elkülönített állami pénzalap az önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.
(3)   A Képviselő-testület - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló irányító szervhez történő megküldésének külön jogszabályban meghatározott határidejéig, december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének ennek megfelelő módosításáról.
 
6. §
 
(1)   Az önkormányzat fejlesztési, felújítási feladatok előirányzatainak főösszege: 370 420e Ft.
(2)   Fejlesztési feladatok a források biztosításáig nem indíthatók, kötelezettségek nem vállalhatók.
(3)   Az önkormányzat elrendeli, hogy mindazok a feladatok, amelyek 2012-ben, vagy az azt követő években akár eseti, akár további kötelezettséget jelentenek, a források egyértelmű biztosításáig nem indíthatók.
(4)   A forrás meglétét a Pénzügyi-, Településfejlesztési- és Környezetvédelmi Bizottság vizsgálja, minősíti és igazolja. Ezen igazolás - a nem tervezett feladatoknál - feltétele az önkormányzat elé terjesztésnek.
(5)   Az önkormányzat által benyújtott pályázatok önerő része sikertelen pályázat esetén kerüljön céljellegű tartalékba.
7. §
 
(1)   A 2012/2013-as tanévben az általános iskolában 3 első osztály indítható. A nem taksonyi lakóhellyel rendelkező tanulók beíratása miatt további tanulócsoport nem indítható.
(2)   Az általános iskola igazgatója a 2012/2013-as tanévre történő beiratkozást követően legkésőbb 2012. április 15-ig köteles előzetes tantárgyfelosztással bemutatni a 2012/2013-as tanévre vonatkozó költségvetést érintő változásokat, különösen az indítható gyermek-, tanuló-, napközis csoportok számát, az intézmény státuszainak alakulását. A képviselő-testület a 2012/2013-as tanév indításával összefüggő döntéseit legkésőbb 2012. május 31-ig hozza meg, melynek eredményéről az intézmény igazgatója a tanévzáró keretében köteles tájékoztatni a szülőket.
(3)   A 2012/2013-as tanévben a költségvetési törvény szerint állami támogatás csak az ingyenes tankönyvellátásban részesítendő tanulók számára jár. Az ingyenesség biztosításához szükséges kiegészítéseket a Taksony Vezér Német Nemzetiségi Általános Iskola 2 400 e Ft összeggel tervezte. E célra ezen túl az önkormányzat szociális alapú támogatást nem biztosít.
(4)   Az önkormányzat a közoktatási intézményekben gyermek- és tanulócsoportok számát ezen rendeletében szabályozza.
(5)   Az intézményvezetők munkáltatói és bérgazdálkodói jogkörük gyakorlása során nem vállalhatnak olyan tartós kötelezettséget, amelyhez többlet költségvetési támogatást igényelnének 2012. évre, illetve a következő évekre.
(6)   A feladatelmaradásból származó megtakarítást az intézmény nem használhatja fel. A Képviselő-testület a végleges feladatelmaradást követően, de legkésőbb a pénzmaradvány jóváhagyásakor dönt az intézmény költségvetési előirányzatának csökkentéséről, illetve a pénzmaradvány elvonásáról.
A Polgármesteri Hivatal és az intézmények a zárszámadási rendelet hatálybalépéséig a várható pénzmaradvány terhére kötelezettséget nem vállalhatnak, kivéve céljellegű pénzmaradványt.
(7)   A Képviselő-testület a likviditás tervezhető biztosítása érdekében a Polgármesteri Hivatalban és az intézményekben központi beszerzés bonyolítását irányozza elő a Forrás Intézményüzemeltető Központ közreműködésével.
 
IV. fejezet
 
Záró rendelkezések
 
8.§
 
(1)   Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.
(2)   E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg Taksony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének az átmeneti gazdálkodásról szóló 27/2011. (XII.8.) rendelete hatályát veszti.
 
Taksony, 2012. február 21.
 
 
/:Kreisz László:/                               /:Széll Attila:/
   polgármester                               címzetes főjegyző
 
 
A rendelet kihirdetése 2012. február 23. napján megtörtént.
 
 
 
 
                                                                                              /:Széll Attila:/                                                                                                                    címzetes főjegyző
1. számú melléklet
 
Címrend az 1/2012. (II. 23.) számú Költségvetési rendelethez
 
 
I. Önállóan működő és gazdálkodó szerv
 
Polgármesteri Hivatal
 
360000            Víztermelés-, kezelés-, ellátás
370000            Szennyvíz gyűjtése, tisztítása, elhelyezése
421100            Út, autópálya építése
562920            Egyéb vendéglátás
680001            Lakóingatlan bérbeadása, üzemeltetése
680002            Nem lakóingatlan bérbeadása, üzemeltetése
811000            Építményüzemeltetés
841114           Országgyűlési képviselőválasztásokhoz kapcsolódó tevékenységek
841115            Önkormányzati képviselőválasztásokhoz kapcsolódó tevékenységek
841116            Országos, települési és területi kisebbségi önkormányzati választásokhoz kapcsolódó tevékenységek
841117            EP képviselő-választáshoz kapcsolódó tevékenységek
841118            Országos és helyi népszavazáshoz kapcsolódó tevékenységek
841126            Önkormányzatok és társulások általános végrehajtó igazgatási tevékenysége
841127            Települési kisebbségi önkormányzatok igazgatási tevékenysége
841133            Adó, illeték kiszabása, beszedése, adóellenőrzés
841226            Vízügy területi igazgatása és szabályozása
841401            Közvilágítás   
841402            Város- és községgazdálkodási m.n.s. szolgáltatások
841901            Önkormányzatok és társulások elszámolásai
841906            Finanszírozási műveletek
842510            Tűz-, polgári- és katasztrófavédelem központi és területi igazgatása
862101            Háziorvosi alapellátás
862102            Háziorvosi ügyeleti ellátás
862301            Fogorvosi alapellátás
869041            Család- és nővédelmi egészségügyi gondozás
869042            Ifjúság-egészségügyigondozás
881011            Idősek nappali ellátása
882111            Rendszeres szociális segély                                                  
882112            Időskorúak járadéka                                                            
882114            Helyi rendszeres lakásfenntartási támogatás
882115            Ápolási díj alanyi jogon
882116            Ápolási díj méltányossági alapon
882117            Rendszeres gyermekvédelmi pénzbeli ellátás
882118            Kiegészítő gyermekvédelmi támogatás
882121            Helyi eseti lakásfenntartási támogatás
882122            Átmeneti segély
882123            Temetési segély
882124            Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás
882125            Mozgáskorlátozottak közlekedési támogatása
882129            Egyéb önkormányzati esetipénzbeli ellátások
882201            Adósságkezelési szolgáltatás
882202            Közgyógyellátás
882203            Köztemetés
889921            Szociális étkeztetés
889922            Házi segítségnyújtás
889924            Családsegítés
890301            Civil szervezetek működésitámogatása
890302            Civil szervezetek program- és egyéb támogatása
890441            Rövid időtartamú közfoglalkoztatás
890442            Bérpótló juttatásra jogosultak hosszabb időtartamú közfoglalkoztatása
890443            Egyéb közfoglalkoztatás
960302            Köztemető-fenntartás és működtetés
 
 
II. Önállóan működő intézmények
 
Német Nemzetiségi Óvoda
 
851011            Óvodai nevelés, ellátás
851012            Sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelése, ellátása
851013            Nemzetiségi óvodai nevelés, ellátás
562912            Óvodai intézményi étkeztetés
562917            Munkahelyi étkeztetés
 
 
Taksony Vezér Német Nemzetiségi Általános Iskola
 
852011            Általános iskolai tanulók nappali rendszerű nevelése, oktatása (1-4. évfolyam)
852012                        Sajátos nevelési igényű általános iskolai tanulók nappali rendszerű nevelése, oktatása (1-4. évfolyam)
852013            Nemzetiségi tanulók nappali rendszerű általános iskolai nevelése, oktatása (1-4. évfolyam)
852021            Általános iskolai tanulók nappali rendszerű nevelése, oktatása (5-8. évfolyam)
852022                        Sajátos nevelési igényű általánosiskolai tanulók nappali rendszerűnevelése, oktatása (5-8. évfolyam)
852023            Nemzetiségi tanulók nappali rendszerű általános iskolai nevelése, oktatása (5-8. évfolyam)
855911            Általános iskolai napközi otthoni nevelés
855912            Sajátos nevelési igényű tanulók napközi otthoni nevelése
855913            Nemzetiségi tanulók napközi otthoni nevelése
855914            Általános iskolai tanulószobai nevelés
855915            Sajátos nevelési igényű tanulók általános iskolai tanulószobai nevelése
855916            Nemzetiségi tanulók általános iskolai tanulószobai nevelése          
562913            Iskolai intézményi étkeztetés
562917            Munkahelyi étkeztetés
931204            Iskolai-, diáksport-tevékenység és támogatása        
 
 
Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár
 
932919            M.n.s. egyéb szórakoztatási szabadidős tevékenység                                  
910121            Könyvtári állomány gyarapítása, nyilvántartása
910122            Könyvtári állomány feltárása, megőrzése, védelme
910123            Könyvtári szolgáltatások
910201            Múzeumi gyűjteményi tevékenység
910203            Múzeumi kiállítási tevékenység
 
 
Forrás Intézményüzemeltető Központ
 
562912            Óvodai intézményi étkeztetés
562913            Iskolai intézményi étkeztetés
562917            Munkahelyi étkeztetés
562920            Egyéb vendéglátás
811000            Építményüzemeltetés
812000            Takarítás
 
 
Taksony és Környéke Önkormányzati Fejlesztési-, és Szennyvíztársulás
 
360000            Víztermelés-, kezelés-, ellátás
370000            Szennyvíz gyűjtése, tisztítása, elhelyezése
841126            Önkormányzatok és társulások általános végrehajtó igazgatási tevékenysége
841901            Önkormányzatok és társulások elszámolásai
 
 
 
 
 
 
 
 

 

« Vissza
Vissza a főmenübe