21/2012. (X. 1.) Képviselő-testületi rendelet
Tárgy: 21/2012. (X. 1.) önkormányzati rendelet a helyi rendeletek előkészítésében való társadalmi részvételről

 
TAKSONY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK
21/2012.(X. 1.) önkormányzati rendelete
a helyi rendeletek előkészítésében való társadalmi részvételről
 
Taksony Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 103/B.§-a alapján a helyi rendeletek előkészítésében való társadalmi részvételről a következő rendeletet alkotja:
 
1. §
 
(1) A társadalmi egyeztetés során biztosítani kell, hogy a véleményezési folyamatban a véleményeknek a lehető legszélesebb köre jelenjen meg.
(2) Az önkormányzati rendeletek előkészítése során biztosítani kell az egyeztetések átláthatóságát, azok minél teljesebb körű nyilvánosságát.
(3) A társadalmi egyeztetés során az abban részt vevők kölcsönösen együttműködve kötelesek eljárni.
2. §
 
(1) Társadalmi egyeztetésre kell bocsátani az e rendeletben meghatározottak kivételével valamennyi helyi önkormányzati rendelet tervezetét és indokolását (a továbbiakban együtt: tervezet).
 
(2) A tervezet társadalmi egyeztetésre bocsátását megelőzően a jegyző döntése alapján társadalmi egyeztetésre lehet bocsátani a tervezet koncepcióját is.
 
(3) Nem kell társadalmi egyeztetésre bocsátani
a) a költségvetésről, annak módosításáról,
b) helyi adóról, annak módosításáról,
c) a költségvetés végrehajtásáról,
d) az önkormányzat vagyonáról,
e) az önkormányzat és szervei szervezeti és működési szabályzatáról
szóló önkormányzati rendeletek tervezeteit.
 
(4) Nem kell társadalmi egyeztetésre bocsátani az önkormányzati rendeletet módosító rendelet-tervezetet, ha az csak magasabb szintű jogszabály módosítása miatt szükséges rendelkezéseket tartalmaz.
 
(5) Nem kell társadalmi egyeztetésre bocsátani a hivatal köztisztviselőinek közszolgálati jogviszonyával kapcsolatos rendeletek tervezeteit.
 
(6) Nem bocsátható társadalmi egyeztetésre a tervezet, koncepció, ha az egyeztetés Taksony Nagyközség Önkormányzatának különösen fontos pénzügyi, természetvédelmi, környezetvédelmi vagy örökségvédelmi érdekeinek védelmét veszélyeztetné.
 
(7) Nem kell társadalmi egyeztetésre bocsátani az önkormányzati rendelet tervezetét, ha annak sürgős elfogadásához kiemelkedő közérdek fűződik.
 
(8) Kiemelkedő közérdek az olyan körülmény, amelynek bekövetkezése esetén az önkormányzatot jelentős anyagi hátrány érné.
 
3. §
 
(1) A társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelet-tervezetet az önkormányzat honlapján és a hirdetőtáblán kell közzétenni.
 
(2) A rendelet-tervezeteket úgy kell közzétenni, hogy a tervezet céljához és hatályba lépéséhez igazodóan a véleményezésre jogosultaknak megfelelő idő álljon rendelkezésre a tervezet érdemi megítéléséhez és a vélemények kifejtéséhez, továbbá a jogszabály előkészítőjének arra, hogy a beérkezett véleményeket, javaslatokat érdemben mérlegelhesse.
 
(3) A véleményeket a honlapon megadott elektronikus levélcímre vagy írásban a jegyző részére lehet elküldeni. Nem vehető figyelembe a névtelenül érkezett vélemény.
 
(4) A véleményezési határidő legalább 5 nap.
 
(5) A véleményező adatainak kezeléséhez szükséges hozzájárulást a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvényben foglalt vélelem szerint megadottnak kell tekinteni. Erre a tényre a véleményező figyelmét a vélemény-nyilvánítás előtt fel kell hívni.
 
(6) A társadalmi egyeztetésre bocsátásért, annak lefolytatásáért, a beérkezett vélemények feldolgozásáért, az önkormányzati rendelet előkészítéséért a jegyző felelős. A jegyző a beérkező véleményekről összefoglalót készít, melyet a rendelet-tervezettel együtt a Képviselő-testület elé terjeszt.
 
4. §
 
A rendelet kihirdetése napján lép hatályba.
 
 
 
            /:Kreisz László:/                                                                /:Széll Attila:/
              polgármester                                                                  címzetes főjegyző
 
 
 
A rendelet kihirdetése 2012. október 1-én megtörtént.
 
 
                                                                                                              /:Széll Attila:/
                                                                                                           címzetes főjegyző
 

« Vissza
Vissza a főmenübe