6/2013. (II. 26.) Képviselő-testületi rendelet
Tárgy: TAKSONY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2013.ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL SZÓLÓ RENDELET

Taksony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének
 
6/2013. (II.28.) rendelete
 
Taksony Nagyközség Önkormányzata
2013 évi költségvetéséről
 
Taksony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az Államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht.) 23.§ (1) bekezdése és Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló 2012. évi CCIV. törvény alapján Taksony Nagyközség Önkormányzata 2013. évi költségvetéséről az alábbi rendeletet alkotja:
 
I. fejezet
 
A rendelet hatálya
 
l.§
 
A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzatra, valamint költségvetési szerveire.
 
2.§
 
(1)   Az önkormányzat költségvetési szervei:
a)      önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv: Taksonyi Polgármesteri Hivatal
b)      önállóan működő intézmények a Polgármesteri Hivatal önállóan működő és gazdálkodóköltségvetési szervhez kapcsolva: 
-        Német Nemzetiségi Óvoda
-        Taksony Vezér Német Nemzetiségi Általános Iskola
-        Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár
-        Forrás Intézményüzemeltető Központ
-        Taksony Önkormányzat Szociális és Gyermekjóléti Szolgálat.
(2)   Az (1) bekezdésben felsorolt intézmények az R/I. számú melléklete szerint külön-külön címet alkotnak.
 
II. fejezet
 
Költségvetési bevételek forrásonként, kiadások kiemelt előirányzatonként
 
3.§
 
(1)   Taksony Nagyközség Önkormányzata 2013. évi költségvetése
 
Működési költségvetési bevételének összegét
640 081 ezer forintban
Működési költségvetési kiadásának összegét
573 192 ezer forintban
Működési finanszírozási bevételének összegét
-
Működési finanszírozási kiadásának összegét
30 000 ezer forintban
Működési hiányát/többletét
36 889 ezer forintban
 
 
Felhalmozási költségvetési bevételének összegét
421 631 ezer forintban
Felhalmozási költségvetési kiadásának összegét
429 588 ezer forintban
Felhalmozási finanszírozási bevételének összegét
-
Felhalmozási finanszírozási kiadásának összegét
28 932 ezer forintban
Felhalmozási hiányát/többletét
-36 889 ezer forintban
 
bevételi és kiadási főösszegét 1 061 712 ezer forintban állapítja meg.
 
(2)    A likviditás biztosítása érdekében a működési kiadások finanszírozása 50 000 e Ft folyószámlahitel, valamint a 20 000 e Ft munkabérhitel igénybevételével történik.
 
(3)   Az (1) bekezdés szerinti költségvetési bevételi és kiadási főösszeget
-        kiemelt előirányzatok szerinti bontásban a rendelet 1. számú melléklete,
-        az önkormányzat kötelező és önként vállalat valamint államigazgatási feladatai ellátásának költségvetési forrásai és kiadásai szerinti bontásban a rendelet 2., 3. és 4. számú melléklete,
-        a központi alrendszerből származó források részletezését a rendelet 5. számú melléklete
-        a bevételeket és kiadásokat szervezetenként a rendelet 6. számú melléklete mutatja be.
 
(4)   Az önkormányzat 2013. évi bevételeit a rendelet 7. és 7.1. számú, 2013. évi működési kiadásait a rendelet 9. és 9.1. számú mellékletei tartalmazzák.
 
(5)   Az 2013. évi felhalmozási kiadások megoszlását a rendelet 8. számú melléklete, a felújítási kiadásokat célonként a 8.1. számú melléklet, a felhalmozási kiadásokat feladatonként a 8.2. számú melléklet, az Európai Uniós támogatással megvalósuló projekteket a 17. számú melléklet tartalmazza.
 
(6)   Az önkormányzat 2013. évben 1 200 e Ft céltartalékot és 3 000 e Ft általános tartalékot képez a rendelet 10. számú melléklete szerinti feladatokra.
 
(7)   A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat tájékoztató jelleggel, mérlegszerűen a rendelet 11. számú melléklete mutatja be.
 
(8)   Az önkormányzat létszámadatait a rendelet 12. számú melléklete tartalmazza.
 
(9)   A 2013. évi költségvetést – figyelembe véve az állami konszolidáció 40%-os mértékét - összesen 58 932 e Ft hitel tőketörlesztés terheli. Az önkormányzat hitelállományát lejárat, hitelezők és eszközök szerint a rendelet 13. számú melléklete részletezi.
 
(10)    Az előirányzat-felhasználási ütemtervet kiemelt előirányzatonként a rendelet 15. számú melléklete tartalmazza.
 
III. fejezet
 
A költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályok
 
4. §
 
(1)     Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a Polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a Jegyző a felelős.
(2)     A költségvetési rendelet jóváhagyását követő 10 munkanapon belül a Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Irodája az intézmények vezetőivel történt egyeztetést követően köteles elkészíteni az intézmények elemi költségvetését, mely költségvetési alapokmányban rögzítenek és annak egy példányát tájékoztató jelleggel megküldik az érintett intézmény részére.
(3)     Az intézmények az éves költségvetésüket:
a)      az Alapító Okiratokban előírt, illetve engedélyezett, valamint az intézményi költségvetési alapokmányban és a szervezeti és működési szabályzatban részletezett feladatkörökben és kötelezettség mellett,
b)      a szakmai hatékonyság és gazdaságosság, a vagyon rendeltetésszerű használata követelményeinek érvényesítésével,
c)      a gazdálkodási és számviteli, továbbá a belső ellenőrzési előírások betartásával
kötelesek végrehajtani.
(4)     A költségvetési gazdálkodás a bevételi előirányzatok teljesítésének kötelezettségét és a kiadási előirányzatok felhasználásának jogosultságát foglalja magában.
(5)     A Polgármesteri Hivatal, mint önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv és az önállóan működő intézmények a költségvetésben meghatározott személyi juttatások, munkáltatói járulékok, dologi kiadások, egyéb támogatás, beruházási és felújítási előirányzatait nem léphetik túl.
(6)     A Polgármester az Önkormányzat likviditási helyzetének kedvezőtlen alakulása esetén meghatározott időtartamra a kiadásokat korlátozó intézkedéseket vezethet be, melyekről utólag a Képviselő-testületet a soron következő ülésen tájékoztatni köteles. Kedvezőtlennek minősül az a likviditási helyzet, ha az Önkormányzat időarányos működési kiadásainak teljesítése nem biztosított.
(7)     A Képviselő-testület a támogatásértékű működési kiadások összegét 600 e Ft-ban, a működési célú pénzeszközátadást 53 050 e Ft-ban állapítja meg.
(8)     Civil szervezetek, magánszemélyek részére pénzbeli önkormányzati támogatás nem nyújtható.
 
5.§
 
(1)      A Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása.
 
(2)      Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet, elkülönített állami pénzalap az önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.
 
(3)      A Képviselő-testület - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló irányító szervhez történő megküldésének külön jogszabályban meghatározott határidejéig, december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének ennek megfelelő módosításáról.
 
6. §
 
(1)      A fejlesztési, felújítási feladatok előirányzatainak főösszege: 429 588 e Ft.
 
(2)      Fejlesztési feladatok a források biztosításáig nem indíthatók, kötelezettségek nem vállalhatók.
 
(3)      Az önkormányzat elrendeli, hogy mindazok a feladatok, amelyek 2013-ban, vagy az azt követő években akár eseti, akár további kötelezettséget jelentenek, a források egyértelmű biztosításáig nem indíthatók.
 
(4)      A forrás meglétét a Pénzügyi-, Településfejlesztési- és Környezetvédelmi Bizottság vizsgálja, minősíti és igazolja. Ezen igazolás - a nem tervezett feladatoknál - feltétele az önkormányzat elé terjesztésnek.
 
(5)      Az önkormányzat által benyújtott pályázatok önerő része sikertelen pályázat esetén kerüljön céltartalékba.
 
Intézmények gazdálkodása
 
7. §
 
(1)     Az intézményvezetőt fegyelmi felelősség terheli az intézmény gazdálkodásáért, az intézmény kezelésében lévő vagyon rendeltetésszerű használatáért. A rendelet szabályainak be nem tartása, valamint a rendeletben meghatározott előirányzatok engedély nélküli túllépése munkáltatói fegyelmi intézkedést von maga után.
 
(2)     Az intézmény költségvetési előirányzata csak az alaptevékenységre és az ezzel összefüggő egyéb kiadásokra használható fel.
 
(3)     Az intézmény a kezelésében lévő eszköz hasznosítása során az erre irányuló szerződésben köteles legalább az önköltségnek megfelelő mértékű ellenérték megfizetését előírni.
 
(4)     A saját konyhával rendelkező intézmény az ellátottak és az alkalmazottak részére nyújtott élelmezési szolgáltatáson túl köteles a jóváhagyott mértékig szabadkapacitását hasznosítani.
 
(5)     Az intézményeknél a tervezett saját bevételek elmaradása csak kivételesen indokolt esetben vonhatja maga után a költségvetési támogatás növekedését.
 
(6)     Az intézmények kötelesek a hozzájuk beérkezett számlákat az intézményhez történő beérkezést követő legkésőbb 48 órán belül a Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Irodájában leadni.
 
(7)     Az önkormányzati forrásból megvalósuló intézményi felújítás és felhalmozási kiadásokat csak a pénzügyi teljesítéssel összhangban, a Polgármesterhez intézett írásbeli kérelem alapján lehet lehívni.
 
(8)     Az intézmények készpénzforgalmukat a Polgármesteri Hivatal házi pénztárból felvett, meghatározott összegű ellátmányból bonyolítják.
 
(9)     A feladatmutató alapján normatív állami hozzájárulásban részesülő intézmények a tényleges mutatók alapján kötelesek elszámolni a kapott támogatással. A támogatás ellenőrizhetősége érdekében az intézmények kötelesek olyan nyilvántartást vezetni, melyből egyértelműen megállapítható a feladatmutató tényleges teljesülése.
 
(10)A mennyiben az intézmény a feladatmutatóhoz kapcsolódó támogatást az őt ténylegesen nagyobb mértékben veszi igénybe, akkor a meghaladó mérték zárolásra, a pénzmaradvány elszámolása kapcsán pedig elvonásra kerül.
 
Személyi és egyéb juttatások
 
8. §
 
(1)   Az intézményvezetők illetményét a Polgármester jogosult megállapítani.
 
(2)   A Képviselő-testület a közalkalmazottak havi illetményét 2013. évben Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló 2012. évi CCIV. törvény (a továbbiakban: költségvetési törvény) 7. mellékletében, az egyes fizetési osztályok és fokozatokhoz rendelt minimum értékkel egyezően határozza meg. A kötelező pótlékok mértékét a költségvetési törvény 54. § (1) bekezdés b) pontjában rögzített minimumban állapítja meg.
 
(3)   A Képviselő-testület a Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők részére a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény és a Polgármesteri Hivatal szervezeti és működési szabályzatával összhangban
a)      a vezetői illetménypótlékot 10 %-ban
b)      az illetménykiegészítést egységesen 20 %-ban
határozza meg.
 
(4)   A Képviselő-testület a köztisztviselők és a Polgármesteri Hivatal által a Munka Törvénykönyve alapján foglalkoztatott munkavállalók cafeteria-juttatásának mértékét 2013. évben bruttó 200.000 Ft/fő mértékben állapítja meg.
 
(5)   A részmunkaidős foglalkoztatottat a (4) bekezdésben meghatározott juttatás a tényleges foglalkoztatás arányában illeti meg.
 
Előirányzat felhasználás és módosítás
 
9. §
 
(1)   A Rendeletet évente három alkalommal, legkésőbb 2013. június 30., 2013. október 31., illetve 2014. február 28-ig kell módosítani.
 
(2)   Az intézmények előirányzatok feletti döntési jogosultsága a jogszabályi kereteken belül előirányzat-felhasználásra, illetve kiemelt előirányzatokon belüli előirányzat-módosításra terjed ki.
 
(3)   Az élelmezési feladatokkal összefüggő bevételi és kiadási előirányzatokat kizárólag az élelmezési tevékenység végzésével összefüggésben lehet felhasználni, azokat más előirányzatra átcsoportosítani nem lehet.
 
(4)   Az intézmények személyi juttatás előirányzatát csak a Képviselő-testület által jóváhagyott többletfeladatok esetén lehet növelni.
 
(1)     Az intézmény személyi juttatás előirányzatának maradványát felhasználni, annak terhére kötelezettséget vállalni csak a pénzmaradvány jóváhagyása után jogosult.
(5)   A feladatelmaradásból származó megtakarítást az intézmény nem használhatja fel. A Képviselő-testület a végleges feladatelmaradást követően, de legkésőbb a pénzmaradvány jóváhagyásakor dönt az intézmény költségvetési előirányzatának csökkentéséről, illetve a pénzmaradvány elvonásáról.
 
(6)   A Polgármesteri Hivatal és az intézmények a zárszámadási rendelet hatálybalépéséig a várható pénzmaradvány terhére kötelezettséget nem vállalhatnak, kivéve céljellegű pénzmaradványt.
 
(7)   A Képviselő-testület a likviditás tervezhető biztosítása érdekében a Polgármesteri Hivatalban és az intézményekben központi beszerzés bonyolítását irányozza elő a Forrás Intézményüzemeltető Központ közreműködésével.
 
 
IV. fejezet
 
Záró rendelkezések
 
10.§
 
(1)   Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.
 
(2)   E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg Taksony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének az átmeneti gazdálkodásról szóló 25/2012. (XII.6.) rendelete hatályát veszti.
 
 
Taksony, 2013. február 15.
 
 
 
 
/:Kreisz László:/                                           /:Széll Attila:/
   polgármester                                            címzetes főjegyző
 
 
 
 
A rendelet kihirdetése 2013. február 28-án megtörtént.
 
 
 
 
                                                                                                                                             /:Széll Attila:/                                                                                                                    címzetes főjegyző
I. számú melléklet
 
Címrend a 6/2013. (II.28.)számú Költségvetési rendelethez
 
 
I. Önállóan működő és gazdálkodó szerv
 
Polgármesteri Hivatal
 
360000            Víztermelés, -kezelés, -ellátás
370000            Szennyvíz gyűjtése, tisztítása, elhelyezése
421100            Út, autópálya építése
562920            Egyéb vendéglátás
680001            Lakóingatlan bérbeadása, üzemeltetése
680002            Nem lakóingatlan bérbeadása, üzemeltetése
811000            Építményüzemeltetés
841114           Országgyűlési képviselőválasztásokhoz kapcsolódó tevékenységek
841115            Önkormányzati képviselőválasztásokhoz kapcsolódó tevékenységek
841116            Országos, települési és területi kisebbségi önkormányzati választásokhoz kapcsolódó tevékenységek
841117            EP képviselőválasztáshoz kapcsolódó tevékenységek
841118            Országos és helyi népszavazáshoz kapcsolódó tevékenységek
841126            Önkormányzatok és társulások általános végrehajtó igazgatási tevékenysége
841127            Települési kisebbségi önkormányzatok igazgatási tevékenysége
841133            Adó, illeték kiszabása, beszedése, adóellenőrzés
841226            Vízügy területi igazgatása és szabályozása
841401            Közvilágítás   
841402            Város- és községgazdálkodási m.n.s. szolgáltatások
841901            Önkormányzatok és társulások elszámolásai
841906            Finanszírozási műveletek
842510            Tűz-, polgári- és katasztrófavédelem központi és területi igazgatása
862101            Háziorvosi alapellátás
862102            Háziorvosi ügyeleti ellátás
862301            Fogorvosi alapellátás
869041            Család- és nővédelmi egészségügyi gondozás
869042            Ifjúság-egészségügyi gondozás
881011            Idősek nappali ellátása
882111            Rendszeres szociális segély                                                  
882112            Időskorúak járadéka                                                            
882114            Helyi rendszeres lakásfenntartási támogatás
882115            Ápolási díj alanyi jogon
882116            Ápolási díj méltányossági alapon
882117            Rendszeres gyermekvédelmi pénzbeli ellátás
882118            Kiegészítő gyermekvédelmi támogatás
882121            Helyi eseti lakásfenntartási támogatás
882122            Átmeneti segély
882123            Temetési segély
882124            Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás
882125            Mozgáskorlátozottak közlekedési támogatása
882129            Egyéb önkormányzati eseti pénzbeli ellátások
882201            Adósságkezelési szolgáltatás
882202            Közgyógyellátás
882203            Köztemetés
889921            Szociális étkeztetés
889922            Házi segítségnyújtás
889924            Családsegítés
890301            Civil szervezetek működési támogatása
890302            Civil szervezetek program- és egyéb támogatása
890441            Rövid időtartamú közfoglalkoztatás
890442            Bérpótló juttatásra jogosultak hosszabb időtartamú közfoglalkoztatása
890443            Egyéb közfoglalkoztatás
960302            Köztemető-fenntartás és működtetés
 
 
II. Önállóan működő intézmények
 
Német Nemzetiségi Óvoda
 
851011            Óvodai nevelés, ellátás
851012            Sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelése, ellátása
851013            Nemzetiségióvodai nevelés, ellátás
562912            Óvodai intézményi étkeztetés
562917            Munkahelyi étkeztetés
 
 
Taksony Vezér Német Nemzetiségi Általános Iskola
 
852011            Általános iskolai tanulók nappali rendszerű nevelése, oktatása (1-4. évfolyam)
852012                        Sajátos nevelési igényű általános iskolai tanulók nappali rendszerű nevelése, oktatása (1-4. évfolyam)
852013            Nemzetiségi tanulók nappali rendszerű általános iskolai nevelése, oktatása (1-4. évfolyam)
852021            Általános iskolai tanulók nappali rendszerű nevelése, oktatása (5-8. évfolyam)
852022                        Sajátos nevelési igényű általános iskolai tanulók nappali rendszerű nevelése, oktatása (5-8. évfolyam)
852023            Nemzetiségi tanulók nappali rendszerű általános iskolai nevelése, oktatása (5-8. évfolyam)
855911            Általános iskolai napközi otthoni nevelés
855912            Sajátos nevelési igényű tanulók napközi otthoni nevelése
855913            Nemzetiségi tanulók napközi otthoni nevelése
855914            Általános iskolai tanulószobai nevelés
855915            Sajátos nevelési igényű tanulók általános iskolai tanulószobai nevelése
855916            Nemzetiségi tanulók általános iskolai tanulószobai nevelése          
562913            Iskolai intézményi étkeztetés
562917            Munkahelyi étkeztetés
931204            Iskolai-, diáksport- tevékenység és támogatása       
 
 
Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár
 
932919            M.n.s. egyéb szórakoztatási szabadidős tevékenység                                 
910121            Könyvtári állomány gyarapítása, nyilvántartása
910122            Könyvtári állomány feltárása, megőrzése, védelme
910123            Könyvtári szolgáltatások
910201            Múzeumi gyűjteményi tevékenység
910203            Múzeumi kiállítási tevékenység
 
 
Forrás Intézményüzemeltető Központ
 
562912            Óvodai intézményi étkeztetés
562913            Iskolai intézményi étkeztetés
562917            Munkahelyi étkeztetés
562920            Egyéb vendéglátás
811000            Építményüzemeltetés
812000            Takarítás
 
 
Taksony Önkormányzat Szociális és Gyermekjóléti Szolgálat
 
889201            Gyermekjólét szolgáltatás
889924            Családsegítés
890215            Gyermekek és fiatalok környezet és egészségtudatos gondolkodásának fejlesztését segítő programok
889921            Szociális étkeztetés
889922            Házi segítségnyújtás
841907            Önkormányzatok elszámolásai költségvetési szerveikkel
 
 
 
 
 
 
 
 

« Vissza
Vissza a főmenübe