12/2014. (II. 11.) Képviselő-testületi határozat
Tárgy: A multifunkcionális sportpálya lefedés pályázati anyaga

Taksony Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete Taksony Nagyközség Önkormányzata sporttal kapcsolatos részletes feladatairól és kötelezettségeiről, valamint a sport támogatásáról az alábbi célkitűzéseket határozza el:

 

I. Az önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatai és kötelezettségei

1.          Az önkormányzat – figyelemmel a sport fejlesztési koncepciójára – a sporttal kapcsolatos feladatkörében

a)      meghatározza a helyi sportfejlesztési koncepciót, és gondoskodik annak megvalósításáról,

b)      az a) pontban foglalt célkitűzéseivel összhangban együttműködik a helyi sportszervezetekkel, sportszövetségekkel,

c)      fenntartja és működteti a tulajdonát képező sportlétesítményeket,

d)     megteremti az önkormányzati iskolai testnevelés és sporttevékenység gyakorlásának feltételeit.

e)      Az önkormányzat az 1. pontban foglaltakon kívül - a köznevelésről szóló törvényben meghatározottak szerint - biztosítja az önkormányzati iskolai sportkörök működéséhez, vagy az ezek feladatait ellátó diáksport-egyesületek feladatainak zavartalan ellátásához szükséges feltételeket.

2.          Az 1. pontban felsoroltakkal összefüggésben megvalósítandó sporttal kapcsolatos önkormányzati célkitűzéseket és feladatokat konkrétan és részletesen az önkormányzat sportkoncepciója tartalmazza.

3.          A helyi sportkoncepció megalkotása, felülvizsgálata és végrehajtása során kiemelt figyelmet kell fordítani

a)      az önkormányzati és egyéb sportlétesítmények fejlesztésére,

b)      az egészséges életmód és szabadidősport feltételeinek biztosítására,

c)      a gyermek és ifjúsági sporttevékenység, az utánpótlás-nevelés, a családok, hátrányos helyzetűek és fogyatékosok sportjának támogatására,

d)     iskolán kívüli, önszerveződő sporttevékenység feltételeinek javítására,

e)      az iskolai testedzés feltételeinek megteremtésére, a diáksporttal kapcsolatos feladatok meghatározására és segítésére,

f)       a meglévő helyi sportlétesítmények kihasználtságának biztosítására.

 

II. Együttműködés a sporttal foglalkozó helyi szervezetekkel

1.          Az önkormányzat a nagyközség sportéletének fenntartásában és fejlesztésében szorosan együttműködik a sporttal foglalkozó helyi szervezetekkel

2.          Az 1. pontban említett szervezetek tevékenységét az önkormányzat sportcélra elkülönített pénzeszközeiből támogathatja

3.          A támogatásban részesülő sportszervezetek a támogatás összegéről és annak felhasználásáról a támogatási megállapodásban foglaltak szerint kötelesek az önkormányzat felé elszámolni.

4.          A sporttal foglalkozó helyi szervezetek önkormányzati támogatására fordítható keretösszeg (a továbbiakban: sportcélú támogatás) évente a költségvetési rendeletben kerül meghatározásra.

 

III. A nagyközségi sportlétesítmények fenntartása, működtetése

1.          A helyi szabadidős sporttevékenység és versenysport folytatásához sportlétesítményként áll rendelkezésre a

a)      a Taksony 2710 hrsz-ú műfüves pálya,

b)      a Taksony 198 hrsz-ú az önkormányzati tulajdonú iskolai tornaterem,

c)      a Taksony 206 hrsz-ú udvari multifunkciós sportpálya,

d)     a Taksony 1134/2  hrsz-ú Német Nemzetiségi Óvoda tornaterme,

e)      a Taksony 421/3 hrsz-ú Fő utcai sportpálya.

2.          Az 1. pontban felsoroltak közül a tornatermet és udvari sportpályát az Önkormányzat, a Műfüves pályát és a Fő úti sportpályát a Taksony SE üzemelteti.

3.          Az önkormányzat a sportlétesítmények fenntartásához, állagmegóvásához és működéséhez, fejlesztéséhez szükséges fedezetet az éves költségvetésében – anyagi erőforrásaihoz mérten – biztosítja.

 

IV. Az iskolai testnevelés és sporttevékenység feltételeinek biztosítása

1.          A KLIK gondoskodik az iskolákban folyó sporttevékenységhez és az iskolai sportkörök működéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételek biztosításáról.

2.          Az iskolák – testnevelési alapfeladataik ellátásán túlmenően – lehetőségeik szerint résztvesznek a helyi sportszervezetek utánpótlás nevelésében és ennek érdekében együttműködnek velük a tanórán kívüli sporttevékenység szervezésében.

 

V. A sporttevékenység irányítása

1.          A jogszabályokban és e határozatban meghatározott önkormányzati sportfeladatokkal kapcsolatos hatásköröket az önkormányzat képviselő-testülete gyakorolja.

2.          A sporttal kapcsolatos önkormányzati döntéselőkészítő, szervező, végrehajtó operatív teendőket a polgármesteri hivatal – erre kijelölt belső szervezeti egysége – látja el, igényelve hozzá a sporttal foglalkozó szakemberek és szervezetek szakmai segítségét is.

 

VII. A sporttevékenység finanszírozása

1.          Az önkormányzat az éves költségvetési rendeletében – sporttevékenységet segítő – sportcélú támogatásra évente ilyen céllal betervezett összeget biztosít.

2.          Az iskolákban folyó tanórán kívüli sporttevékenység pénzügyi feltételeit az önkormányzat az intézmények költségvetésében biztosítja saját lehetőségei szerint.

« Vissza
Vissza a főmenübe