11. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2012. május 30-i ülésére

Tárgy:   Taksony Helyi Építési Szabályzatának, Szabályozási Tervének és Településszerkezeti Tervének módosításával kapcsolatosan
Készítette:   Széll Attila címzetes főjegyző
Előterjesztő:   Széll Attila címzetes főjegyző
Véleményező bizottság:   Képviselő-testület

 


 
Taksony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének ülésére
Taksony Helyi Építési Szabályzatának, Szabályozási Tervének és Településszerkezeti Tervének módosításával kapcsolatosan
 
Taksony Helyi Építési Szabályzatának, Szabályozási Tervének és Településszerkezeti Tervének legutóbbi módosítása 2010-ben történt, a Képviselő-testület 14/2010. (IX 29) rendeletével fogadta el.
Jelen módosítás célja három nagyobb méretű terület szabályozása, valamint néhány általános jellegű változtatás, pontosítás a meglévő Helyi Építési Szabályzatban.
 
Részletes ismertetés
 
1.      Marestli körüli telkek kialakítása
A Képviselő-testület152/2010. (VIII. 3.) KT határozatában elfogadta, hogy a Taksony, Botond és Árpád utcák közti Önkormányzati tulajdonú 1279/19 hrsz-ú, 2,68 ha beépítetlen területből (Marestli területe) és a 1279/12 hrsz-ú kivett közterületből (Botond utca vége) történő 4 db belterületi, ~590 m2 – 720 m2területnagyság közti lakóingatlanok kialakítását támogatja.
Mivel az érintett terület Z-1 övezetbe tartozik, Helyi Építési Szabályzat és Szabályozási Terv módosítása szükséges, melynek elemei:
  • meglévő kereskedelmi egység (Attila u. 1279/14 hrsz.) tervezett jelölése VT-1 övezet (meglévővel összevonva)
  • 4 db telek ( 1279/22 - /25 ) Lke-1 övezetbe sorolása, a magas talajvízre szabályozva (pl. pince nem készülhet)
A csatolt melléklet tartalmazza a terület átnézeti rajzát és módosítandó részeit. A csatolmány neve: Marestli.pdf
 
2.      OSI Hungary Kft. területe
 
Az OSI Hungary Kft. 2001 óta végez ipari tevékenységet a Taksony 094/4 hrsz-ú ingatlanon.
Az első épület 2001-ben, míg a második 2006-ban készült el. Most ismét bővíteni szükséges, mivel a foglalkoztatottak száma folyamatosan nő. Egy logisztikai épületek tervezésére szakosodott német szakértőt vontak be a tervezésbe.
A tervezett csarnok belmagasság igénye a raktározási funkció miatt nagyobb, mint az előző épületeké, így a hatályos Helyi Építési Szabályzat építménymagassági korlátjába ütközik.
A hatályos HÉSZ a 094/4, 081/14 valamint 081/17 hrsz-ú ingatlanokat Gip ipari övezetbe sorolja, ahol 5,5 m maximális építménymagasság a megengedett, a szakértő által előzetesen megtervezett csarnok építménymagassága 10 m körüli.
Fentiek alapján az OSI Hungary Kft. taksonyi képviselője kérelmet nyújtott be a Tisztelt Képviselő-testülethez, hogy a HÉSZ által jelenleg Gip ipari övezetbe tartozó (a hatályos külterületi Szabályozási Terv szerint tévesen Gip-1 jelölésű) 094/4, 081/14 és 081/17 hrsz-ú ingatlanokra egy olyan övezeti lehatárolást tegyen lehetővé, melyre az előírt maximális építménymagasság 10,5 m.
A Képviselő Testület már 2010 évben is támogatta az OSI által kért módosítást, ezért Holcim Hungária Cementipari Zrt. által tervezett HÉSZ módosítás is tartalmazta ezt az igényt.
Az OSI az egyik legnagyobb helyi vállalkozás, komoly építmény és iparűzési adót fizetve be költségvetésünkbe, ezért építési engedélyt kapott, azzal a feltétellel, hogy a folyamatban lévő ( és akkoriban elfogadás előtt álló ) HÉSZ érvénybelépése a használatbavétel  feltétele.
 
A hatályos 4/2005. (II.16.) KT rendelettel elfogadott HÉSZ 15.§. a 14/2010. (IX.29.) KT rendelettel elfogadott HÉSZ módosítással módosult, így a fenti területre vonatkozó előírások a következők:
 
Ipari terület
 
15.§ (1) Ipari gazdasági (Gip) övezet: Ebbe az övezetbe a meglévő, megmaradó iparterületek területei tartoznak melyek jellegük következtében helyben maradhatnak, ahol ezen területeken belül jelentős zavaró hatású ipari létesítmény nem helyezhető el.
Az építési telek
 
Építési övezet
jele
Beépítés
módja
Legkisebb
területe
m2
Legkisebb
telekszélesség
m
Legnagyobb
beépítettsége
épülettel
%
Legnagyobb
beépítettsége
burkolt
felülettel*
%
Legkisebb
zöldfelület
%
Építmények
legnagyobbépítmény-
magassága
(H)
m
Gip
SZ
K
K
35
25
40
5,5
* burkolt felület: burkolt út, járda és parkoló felület együttesen
SZ= szabadon álló
 
Fenti módosítással együtt javasoljuk, hogy a Gip övezet határa is módosításra kerüljön a 094/4 helyrajzi számú ingatlan telekhatárát követve. Jelenleg az ingatlan egy része a Gip-1 övezetbe tartozik, egy része pedig a hatályos külterületi Szabályozási Terv szerint változtatási tilalom alá eső területen van. A külterületi Szabályozási Terv pontosítása, Gip és Gip-1 jelzések összefésülése is szükséges.
 
3.      Kosárfonó körüli út kialakítása
A volt Kosárfonó területén ( Dózsa György utca vége) a tulajdonosok által tervezett tömbfeltárásnak megfelelően 8 db telek került kialakításra, ill. az önkormányzati út szélesítésre is maradt meg terület. Az út két vége nagyon leszűkül, a  Dózsa György utca felöl a meglévő Kosárfonó épület miatt, a Káposztás sor felé pedig, a néhány éve eladott 4 db önkormányzati telek miatt. A 98/11 hrsz.-ú ingatlan tulajdonosa a 2. sz. rajz szerinti út kialakítást szeretné. Javasoljuk a szerkezeti tervben a szabályozási vonal – út nyomvonal és szélesség bejelölését, és a közmű kialakításra településrendezési szerződés megkötését a tulajdonosokkal. Fentiek alapján javasoljuk a Kosárfonó körüli út mellékletként csatolt Kosarfono_2rajz.pdf. szerinti kialakítását.
 
4.      Lke-3 övezeti besorolású területeken a telkeken létesíthető lakások (rendeltetési egységek) számának szabályozása
A jelenlegi Helyi Építési Szabályzat csak az Lke-1 övezettel kapcsolatosan rendelkezik a telkek méretétől függő maximális lakásszám meghatározásáról, míg az Lke-3 övezetre vonatkozóan ilyen rendelkezést nem tartalmaz. A szabályozás egyértelművé tétele miatt javasoljuk, hogy mivel az Lke-3 övezetben alapvetően kis területű ingatlanok vannak (zömében 500 m2 alattiak) telkenként egy lakóépület létesülhessen, mely egy lakóegységet foglalhat magába.
 
5.      K jelű, „kialakult” telkek szabályozása
A településen több övezetben van K jelű, „kialakult” építési telek, melyekkel kapcsolatosan többször felmerült, hogy nem alkalmazhatók rájuk a telekalakítás szabályai, például „kialakult” jelzésű telkeket nem lehet megosztani. Javasoljuk, hogy a jelen módosítás keretében kerüljön be a Helyi Építési Szabályzatba, hogy a K jelű telkek megoszthatók és kerüljön meghatározásra az is, hogy milyen minimális méretű telkek alakíthatók ki (pl. min. 550 m2). Ez a szabálymódosítás külterületen is fontos lenne, hiszen néhol többhektáros területek is K jelűek.
Mindenképp meg kell vizsgálni, hogy a település melyik részén, milyen övezetben, milyen minimális telekméreteket célszerű meghatározni.
A Vízmű telkének megosztása a K „kialakult” jelölés miatt nem megoldható, ezt a problémát is orvosolná a fenti módosítás.
K jelű övezetek:
Lke-3                    A kisméretű telkek miatt előfordulhat, hogy telekösszevonási igény alakul ki, ezért indokolt lehet egy minimális telekméret meghatározása. Több olyan telek van, amelyen jelenleg épület áll, de csak 7-10 méter szélességű, így ha elbontják a meglévő épületet, nem kaphatnak újra engedélyt.
Javasolt minimális telekméret telekalakítás esetére: 550 m2.
Vt-1                      Főként közösségi jellegű ingatlanok, nem indokolt telekalakítás, nem javaslunk változtatást.
Vt-1*                    Iskola telke, nem indokolt telekalakítás, nem javaslunk változtatást.
Gip (külterület)     Javasolt minimális telekméret telekalakítás esetére: 2 500 m2 (0,25 ha).
Gm (külterület)     Javasolt minimális telekméret telekalakítás esetére: 5 000 m2 (0,5 ha).
Üü-1                     Nem javaslunk változtatást.
K-Re                     Javasolt minimális telekméret telekalakítás esetére: 1500 m2.
K-Km                   Vízmű telekmegosztási igénye miatt szükséges módosítás.
Javasolt minimális telekméret telekalakítás esetére: 1400 m2.
Z-1                                   Marestli melletti telkek kialakítása miatt szükséges módosítás
Javasolt minimális telekméret telekalakítás esetére: 550 m2.
 
6.      K-Re jelű rekreációs övezet
A K-Re övezetben a jelenlegi Helyi Építési Szabályzat 10% beépíthetőséget és 7,50 m építménymagasságot határoz meg, de a jelenlegi Szabályozási Terven 5% és 6,00 m szerepel, javasoljuk az ellentmondás feloldásaként a 10% beépíthetőség és a 7,50 m építménymagasság átvezetését a Szabályozási Tervre is.
 
7.      Távközlési antennák, átjátszóállomások és egyéb távközlési létesítmények építése
A jelenlegi szabályozás nem egyértelmű, mert csak a tornyok elhelyezését szabályozza. Javasoljuk a szöveg pontosítását, hogy a jogalkotó eredeti szándéka teljesülhessen és semmilyen új mobil kommunikációs ellátást biztosító antenna, átjátszó… ne legyen létesíthető a település belterületén.
A jelenlegi szabályozás az alábbi:
24.§.(16) Táv- és hírközlési létesítmények az országos érvényű jogszabálynak[1] megfelelően telepíthetők, a mobil telefon ellátást biztosító tornyok csak külterületen – kivéve a védett természeti területeken, az országos ökológiai hálózat által érintett és/vagy Natura 2000 területként nyilvántartott területeken - építési engedéllyel helyezhetők el az országos érvényű jogszabályban[2] meghatározottak alapján. Táv- és hírközlési létesítmények, a mobil telefon ellátást biztosító tornyok telepítéséhez az engedély kiadásának a feltétele, hogy előzetesen
a)  településképi és sziluett-vizsgálat készüljön,
b) az önkormányzattal egyeztetett helykijelölési eljárás lefolytatásra kerüljön.
 
 
8.      Vt-1*, Vt-2 övezetek határvonalának módosítása
Javasoljuk, hogy az Iskola környéki, részben vagy egészben önkormányzati tulajdonú ingatlanok az esetleges jövőbeni hasznosítás egyszerűbbé tétele miatt tartozzanak a Vt-2 övezetbe. Ezzel megteremtenénk az elvi lehetőségét az egymás mellett fekvő önkormányzati tulajdonú telkek összevonásának egy nagyobb területigényű építési beruházás esetére. A módosítás az alábbiak szerinti:
 
o   Az Iskola Hrsz.:198 ingatlana maradna Vt-1*, a kézilabdapálya létesítése miatti telekhatár módosítás szerinti új telekhatárig.
o   A Hrsz.:222 (tájház), a Hrsz.:206 (kézilabdapálya telke), Hrsz.:207 és Hrsz.:208 ingatlanok, melyek részben vagy egészében Önkormányzati tulajdonban vannak, tartozzanak a Vt-2 övezetbe a kézilabdapálya létesítése miatti telekhatár módosítás szerinti új telekhatárig.
o   A Vt-1 övezetek nem változnak.
 


 
 

 


1. döntési javaslat

"HÉSZ módosítás"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: építési ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Taksony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete támogatja a Taksony Nagyközség Helyi Építési Szabályzatának, Szabályozási Tervének és Településszerkezeti Tervének az előterjesztésben részletezettek szerinti módosítását.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

2. döntési javaslat

"HÉSZ módosítás"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: építési ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Taksony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete nem támogatja a Taksony Nagyközség Helyi Építési Szabályzatának, Szabályozási Tervének és Településszerkezeti Tervének az előterjesztésben részletezettek szerinti módosítását.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe