6. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2013. május 29-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a települési szilárd hulladék összegyűjtésére, elszállítására és ártalmatlanítására szervezett kötelező helyi közszolgáltatásról szóló 7/2012. (III. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról
Készítette:   Gacs Ilona Irma
Előterjesztő:   Széll Attila címzetes főjegyző
Véleményező bizottság:   Képviselő-testület

 

A 2012. november 30-án kihirdetett, 2013. január 1-jén hatályba lépett hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény (a továbbiakban: Htv.) jelentős változásokat hozott a hulladékszállítási közszolgáltatásban. 2013. január 1-jével hatályba lépett továbbá a közszolgáltató hulladékgazdálkodási tevékenységéről és a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről szóló 438/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet.
 
A Htv. 33. § (1) bekezdése szerint, a települési önkormányzat a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátását a közszolgáltatóval kötött hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződés útján biztosítja. A 38. § (1) bekezdéséből következően, az ingatlantulajdonos a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásához szükséges feltételeket a közszolgáltató részére biztosítja, és a közszolgáltatást igénybe veszi.
 
A Htv. 35. §-a az alábbiak szerint rendelkezik az önkormányzati rendeletalkotási tárgykör tekintetében: „35. § A települési önkormányzat képviselő-testülete önkormányzati rendeletben állapítja meg:
a) a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás tartalmát, a hulladékgazdálkodási közszolgáltatással ellátott terület határait;
b) a közszolgáltató tagjai (részes felei), illetve az alvállalkozó által végzett hulladékgazdálkodási tevékenységet, továbbá a tagoknak, illetve az alvállalkozónak a közszolgáltatás egészéhez viszonyított arányát, ha a közszolgáltatást a közszolgáltató több tagja, illetve alvállalkozó végzi;
c) a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásának rendjét és módját, a közszolgáltató és az ingatlantulajdonos ezzel összefüggő jogait és kötelezettségeit, valamint a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződés egyes tartalmi elemeit;
d) a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételének miniszteri rendeletben nem szabályozott módját és feltételeit;
e) az ingatlantulajdonost terhelő, miniszteri rendeletben nem szabályozott díjfizetési kötelezettséget, megfizetésének rendjét, az esetleges kedvezmények eseteit;
f) az üdülőingatlanokra és az időlegesen használt ingatlanokra vonatkozó sajátos szabályokat;
g) a hulladékgazdálkodási közszolgáltatással összefüggő személyes adatok (a természetes személyazonosító adatok, valamint a lakcím) kezelésére vonatkozó rendelkezéseket”.
 
A Htv. 88. § (4) bekezdése alapján, felhatalmazást kap a települési önkormányzat képviselő-testülete, hogy rendeletben állapítsa meg:
„a) a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásának és igénybevételének szabályait, illetve a 35. §-ban foglalt rendelkezések érvényesítéséhez szükséges szabályokat;
b) az elkülönített hulladékgyűjtésre vonatkozó részletes szabályokat;
c) a közterület tisztán tartására vonatkozó részletes szabályokat;
d) a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjra vonatkozó, a (3) bekezdés b) pontjának bb) alpontja szerinti miniszteri rendeletben nem szabályozott díjalkalmazási és díjfizetési feltételeket”.
 
Az új törvényi szabályozás alapvető változása abban áll – a Htv. 47. § (4) bekezdése alapján – , hogy a szilárd hulladék esetében a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás díját ezentúl már nem a helyi önkormányzat, hanem miniszteri rendelet határozza meg.
 
A Htv. 88. § (3) bekezdése b) pontja bb) alpontja alapján a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj megállapításáért felelős miniszter kapott felhatalmazást arra, hogy rendeletben megállapítsa a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás díjait, a díjalkalmazási feltételeket, a díjmegfizetés rendjét. A díjmegállapítás tehát a miniszter kizárólagos hatáskörébe tartozik.
 
A Htv. 91. § (2) bekezdésében foglalt átmeneti rendelkezés szerint a közszolgáltatási díjat megállapító miniszteri rendelet hatályba lépéséig a közszolgáltató a 2012. december 31-én alkalmazott bruttó díjhoz képest legfeljebb 4,2 %-kal megemelt mértékű díjat alkalmazhat. A 4,2 %-ot meghaladó díjemelésre csak a Htv. 91. § (4) és (6) bekezdésében meghatározott esetekben van mód, mégpedig a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal jóváhagyásával. A díjemelés mértékének túllépését költségnövekedésre történő hivatkozással a törvény nem engedi, főszabályként a közszolgáltató cégek számára maximum 4,2 %-os díjemelés lehetőségét biztosítja.
 
A 48. § (1) bekezdésének előírásából következően, a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjra vonatkozó rendelkezések betartását a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal ellenőrzi.
 
A képviselő-testületnek a miniszteri rendelet kiadásáig terjedő időszakban sincs lehetősége a 2013. évben alkalmazandó díj megállapítására, mivel január 1-jével hatályát vesztette az erre felhatalmazást adó jogszabályhely. A Htv. 108. §-a ugyanis hatályon kívül helyezte az önkormányzatot – e tekintetben – rendeletalkotásra felhatalmazó Hgt.
A képviselő-testületnek – fentieket figyelembe véve – hatályon kívül kell helyeznie a szilárd hulladékra vonatkozó közszolgáltatási díj mértékét megállapító valamint az „arra utaló” szabályozást.

 


Döntési javaslat

"Rendeletmódosítás"

Tervezett döntéstípus: rendelet
Tervezett ágazati besorolás: érdemi döntés
A Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

TAKSONY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK
…/2012. (… …) önkormányzati rendelete
a települési szilárd hulladék összegyűjtésére, elszállítására és ártalmatlanítására szervezett kötelező helyi közszolgáltatásról szóló
7/2012. (III. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról
 
 
Taksony Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a hulladékgazdálkodásról szóló az 2000. évi XLIII. törvény 23. §-ában kapott felhatalmazás alapján az 1990. évi LXV. törvény 8. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott önkormányzati feladatkörre tekintettel a települési szilárd hulladék összegyűjtésére, elszállítására és ártalmatlanítására szervezett kötelező helyi közszolgáltatásról szóló 7/2012. (III. 29.) önkormányzati rendelet módosítására az alábbi rendeletet alkotja:
 
1.      §
 
A települési szilárd hulladék összegyűjtésére, elszállítására és ártalmatlanítására szervezett kötelező helyi közszolgáltatásról szóló 7/2012. (III. 29.) önkormányzati rendelet 1. számú mellékletét hatályon kívül helyezi.
 
 
2.      §
 
A rendelet 2013. január 1-jén lép hatályba.
 
 
 
 
/:Kreisz László:/                                            /:Széll Attila:/
 polgármester                                                         címzetes főjegyző
 
 
A rendelet kihirdetése 2012. ………….-én megtörtént.
 
 
 /:Széll Attila:/
címzetes főjegyző
 
 


 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe