16. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2013. május 29-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés pályázat benyújtásáról az ÁROP-3.A.2-2013. című pályázati kiírásra
Készítette:   Gacs Ilona Irma
Előterjesztő:   Kreisz László polgármester
Véleményező bizottság:   Képviselő-testület

 

ÁROP-3.A.2-2013 – Szervezetfejlesztés a Közép-magyarországi régióban levő önkormányzatok számára
 
Az Államreform Operatív Program keretében 2007-2010. között több önkormányzatok számára elérhető szervezetfejlesztési pályázati konstrukció is megvalósult. A tervezett új fejlesztésekre vonatkozóan fontos figyelembe venni, hogy az önkormányzatok feladatköre, jogköre jelentősen megváltozott 2013. január 1-jével, amikor a járási kormányhivatalok is megkezdték működésüket lezárva a megyei kormányhivatalok megalakulásával megkezdett közigazgatási átalakítást.
Ez egyrészt azt jelenti, hogy az önkormányzatok intézmény-fenntartási, hatósági feladat- és hatáskörei jelentősen visszaszorulnak és a polgármesteri hivatalok tevékenységének hangsúlya a településfejlesztés, településüzemeltetés, vállalkozásfejlesztés, közösségfejlesztés felé fog eltolódni.
A feladatok és hatáskörök átalakítása lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok fokozott figyelmet fordítsanak a település-menedzsment gyakorlat, valamint a munkatársak ezzel kapcsolatos készségeinek fejlesztésére. Másrészt az átalakuló szervezet felépítésével, a folyamatok és a munkatársak belső együttműködésének fejlesztésével fontos a polgármesteri hivatalok működés folytonosságának biztosítása, az átalakítás során és azt követően a folyamatok zökkenőmentes működtetéséhez, a működési színvonal és az ügyfélkapcsolatok színvonalának megőrzése és fejlesztése és az ezzel kapcsolatos jó gyakorlatok és módszerek adaptálása.
Fentieken túl az önkormányzatok egyre több új feladattal és egyre nagyobb kihívásokkal szembesültek.
-          a világszintű gazdasági recesszió következtében visszaesett gazdasági teljesítményből adódó foglalkoztatási problémák;
-          a társadalmi konfliktusok megelőzésének, kezelésének fokozódó szükségessége;
-          a lakosságmegtartás kihívásai;
-          a humánszolgáltatások újraszervezésének új körülményei;
-          az uniós fejlesztési források pályázásához és szakszerű, hosszú távon is hatékony felhasználásához szükséges új feladatkörök;
-          bizonyos településméretek esetében (járás, kistérség) komplex szolgáltatások megszervezésének szükségessége akár az államigazgatás rendszerének közvetlen fenntartói szerepvállalásával, akár a civil szféra bevonásával;
-          helyi stratégiai programok kidolgozásának egyre növekvő jelentősége (jogszabályi kötelezettség, fejlesztési forrásokhoz való hozzáférés)
 
A pályázat a Magyary Programban foglalt célokkal összhangban két célt tűzött ki az önkormányzatok fejlesztése területén:
·         Az Önkormányzati törvény és a Járási törvény rendelkezéseinek megfelelően megváltozik az önkormányzatok feladatköre, amely a polgármesteri hivatalok, az önkormányzatok által felügyelt intézmények szervezeti működésében is változásokat tesz szükségessé – a pályázat egyik célja a szükséges változások felmérésének, megtervezésének, megvalósításának és az eredmények visszacsatolásának támogatása.
·         Az önkormányzatok költségcsökkentésének, hatékonyságnövelésének módszertani és gyakorlati támogatása annak érdekében, hogy a megváltozott feladat-ellátási rendben és finanszírozási környezetben is ésszerűen és fenntarthatóan szervezett szolgáltatáskínálattal, kötelező és önként vállalt feladatokkal vegyenek részt.


 

 


Döntési javaslat

"Pályázat benyújtása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: érdemi döntés
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Taksony Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete támogatja Taksony Nagyközség Önkormányzata pályázatának benyújtását a Szervezetfejlesztés a Közép-magyarországi régióban levő önkormányzatok számára (ÁROP-3.A.2-2013) című pályázati kiírásra.
 
Taksony Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete elfogadja, hogy Taksony Nagyközség Önkormányzata pályázatát Agenda Pályázatház Kft. (székhely: 2230 Gyömrő, Kassai u. 18. 4., cégjegyzékszám: 13-09-133844, adószám: 11698737-2-13, képviseli: Radosiczky Imre, ügyvezető) bevonásával adja be.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe