9. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2013. február 26-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés részvényvásárlásra
Készítette:   Harsányi-Szilágyi Gabriella
Előterjesztő:   Kreisz László polgármester
Véleményező bizottság:   Képviselő-testület

 

A víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény alapján víziközmű kizárólag az állam, települési önkormányzat vagy a települési önkormányzatok társulásainak tulajdonába tartozhat, illetve az üzemeltető társaság szolgáltatási területén a felhasználói egyenértéknek el kell érnie az 50.000-et, de célszerű már a törvényből következő 150.000-et. Korábban a 2012. évben a Dunavarsány és Térsége Önkormányzati Szennyvíztársulás Szigetszentmiklós Város Önkormányzatának adott csatlakozási szándéknyilatkozatot az általa elképzelt üzemeltető irányába, azonban Szigetszentmiklós nem az önkormányzati tulajdonú társasághoz csatlakozott, hanem a Fővárosi Vízművekhez, ezáltal a nyilatkozat tárgytalanná vált.
 
Dunavarsány és térsége esetében két szolgáltató jöhet szóba. A gyáli székhelyű Dél-Pest Megyei Víziközmű Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság (DPVM Zrt.) és a ceglédi székhelyű Önkormányzati Kommunális és Víziközmű Üzemeltető Kft. (Ökovíz Kft.). A két társaság közel azonos feltételekkel képzeli el a víziközműveink üzemeltetését. Jelentős eltérés nincs. A  az önállóságunk biztosítva van, illetve a társaság irányításában súlyunknak megfelelő helyet tudunk biztosítani. A DPVM Zrt. földrajzi helyzetéből adódóan ideálisabb döntés, mivel a már csatlakozott tagok között láthatjuk a következőket: Dunaharaszti, Gyál, Vecsés, Kiskunlacháza, Szigethalom, Ócsa stb., és a székhelye a Pest megyében létrejött társaságok közül is kedvező térségünk számára. A likviditási helyzetét tekintve a DPVM Zrt. kiemelkedően erősebb, mint az Ökovíz Kft., illetve nagyobb az üzemeltetői, szakmai tapasztalata.
 
Dunavarsány területén található Dunavarsány és Térsége Szennyvíztisztító Telepnek nincs végleges üzemelési engedélye. A Gyálon lévő komoly jogi, szakmai tapasztalat és az engedélyező hatóságoknál szerzett jó kapcsolat révén reális esély lehet a telep engedélyeinek gördülékenyebb megszerzésére.
 
A Dunavarsány és Térsége Önkormányzati Szennyvíztársulás (továbbiakban DTÖSZ) már döntött arról, hogy támogatja a Dél-Pest Megyei Víziközmű Szolgáltató Zrt-t, hogy a Társulást alkotó települések viziközműveit üzemeltesse.
 
A DPVM Zrt. alapszabályzata rögzíti, hogy a társaság fő feladata a közműves ivóvízellátás és a közműves szennyvízelvezetés, -kezelés és –tisztítás a közigazgatási területeiken lévő víziközmű rendszerek működtetésével. A részvénytársaság alaptőkéje 19.800.000,- Ft készpénzből áll, amely az összes részvény névértékének összege. A részvények névértéke 100.000,- Ft/részvény.
 
A DTÖSZ javasolja, hogy a társulásban részt vevő önkormányzatok mindegyike vásároljon 100.000,- Ft-os névértékű részvényt, amellyel a minimális tulajdonszerzés megvalósul.
A részvényvásárlást a fentiekre hivatkozva a gyáli székhelyű DPVM Zrt-ben javasoljuk.

 


Döntési javaslat

"Részvényvásárlás"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: pénzügyek
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Taksony Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete  a Dél-Pest Megyei Víziközmű Szolgáltató Zrt-ben (2360. Gyál, Kőrösi út 190., cégjegyzékszám: 13-10-041281) nem kíván részvényt vásárolni.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe