3. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2013. január 29-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a helyi adókról és az adózás rendjéről szóló 18/2010. (XII.1.) önkormányzati rendelet módosítására
Készítette:   Gacs Ilona Irma
Előterjesztő:   Széll Attila címzetes főjegyző
Véleményező bizottság:   Képviselő-testület

A Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 32. §-a szerint fizetési kötelezettséget megállapító, fizetésre kötelezettek körét bővítő, a fizetési kötelezettség terhét növelő, a kedvezményt, mentességet megszüntető vagy korlátozó jogszabály kihirdetése és hatálybalépése között legalább 30 napnak el kell telnie.
 
A helyi adókról és az adózás rendjéről szóló 18/2010. (XII.1.) önkormányzati rendelet a telekadóról az alábbiak szerint rendelkezik:
 
5.      § Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő, a Htv. 17.§-ában megjelölt valamennyi telekingatlan.
6.      § Az adó alanya a Htv. 18.§-ában meghatározottak köre.
 
7.      § (1) Mentes az adó alól a Htv. 19.§-ában felsoroltakon túl
a)      az a beépítetlen belterületi földrészlet, amelyen a tulajdonos mezőgazdasági tevékenységet folytat, vagy azt kertként megműveli,
b)      a lakóház építésére alkalmas telektulajdon (tulajdoni hányad), az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 26.§ (1) a) pontjában foglaltak teljesítése esetén.
(2) Amennyiben a tulajdonos az (1) bekezdés b) pontja alapján mentesül a telekadó megfizetése alól, de a rendelkezésére álló 4 év alatt a nyilatkozatában foglalt kötelezettségének nem tesz eleget és a tulajdonszerzés folytán az illetékekről szóló törvény alapján kiszabott illeték megfizetése esedékessé válik, úgy a tulajdonos terhére a mentesítés ideje alatt fizetendő telekadót utólag meg kell állapítani.
 
Adó alapja, mértéke
 
8.      § (1) Az adó alapja a telek m2-ben számított területe.
(2)2 Az adó mértéke 70,- Ft/ m2.        
 
A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.) 17. §-a alapján adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő telek.
19. § Mentes az adó alól az épület, épületrész hasznos alapterületével egyező nagyságú telekrész, az erdő művelési ágban nyilvántartott belterületi telek, az építési tilalom alatt álló telek adóköteles területének 50 %-a.
A Htv. a telek fogalmát a következőképpen definiálja: az épülettel be nem épített földterület, ide nem értve az ingatlan-nyilvántartásban művelési ág szerint aranykorona-értékkel nyilvántartott és ténylegesen mezőgazdasági művelés alatt álló belterületi telket, a külterületi termőföldet, valamint az ingatlan-nyilvántartás szerint tanyaként nyilvántartott ingatlanhoz tartozó földterületet, feltéve, ha az ténylegesen mezőgazdasági művelés alatt áll, továbbá a közút területét, a vasúti pályát, a vasúti pálya tartozékai által lefedett földterületet, a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény temető fogalma alá tartozó földterületet.
 
Helyi adórendeletünk kimondja, hogy adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő valamennyi telekingatlan. Az adó mértéke egységesen 70 Ft/m2.
A jogszabályok áttanulmányozása után megállapítható, hogy az adórendelet módosításával a stabilitási törvényben rögzített azon szabályt, amely szerint 30 nappal korábban ki kell hirdetni a rendeletet, ebben az esetben nem kell alkalmazni, mert nem állapítunk meg új adókötelezettséget, nem bővítjük az adóalanyok körét, nem növeljük az adó mértékét, nem szüntetünk meg mentességet, kedvezményt.
Éppen ellenkezőleg, az egységesen 70 Ft-os adómértéket mérsékeljük 10 Ft-ra azon vállalkozások esetében, akik legalább 8 fő taksonyi lakost foglalkoztatnak. Ha ennek nem felel meg a vállalkozás, marad a 70 Ft-os adómérték.
A módosítás kimondja, hogy a magánszemély mentes az adófizetés alól a külterületi telke után.
Azt, hogy a vállalkozás hány taksonyi lakost foglalkoztat, csak a bevallások beérkezése után állapíthatjuk meg.
Ha feltételezzük, hogy a vállalkozások foglalkoztatnak 8 fő taksonyi lakost, 10 Ft-os adómértékkel számolva 2.400.250 Ft adóbevétel várható.
Ha nem foglalkoztatnak legalább 8 főt és 70 Ft-os adómértékkel számolunk, akkor a vállalkozásoktól 16.801.750 Ft adó érkezhet be.
 

Javasoljuk az adótitokra vonatkozó rendelkezés hatályon kívül helyezését, mert azt az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 55/B. §-a szabályozza.


Döntési javaslat

"Telekadó"

Tervezett döntéstípus: rendelet
Tervezett ágazati besorolás: pénzügyek
A Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

TAKSONY NAGYKÖZSÉG ÖNKROMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK
…/2012. (… …) önkormányzati rendelete
a helyi adókról és az adózás rendjéről szóló 18/2010. (XII.1.) önkormányzati rendelet
módosításárról
 
 
Taksony Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében, valamint az önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a helyi adókról és az adózás rendjéről szóló 18/2010. (XII.1.) önkormányzati rendelet módosításáról a következő rendeli el:
 
  1. §
 
A helyi adókról és az adózás rendjéről szóló 18/2010. (XII.1.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) a következő 8/A. §-sal egészül ki:
„8/A. § (1) A 8. §-ban foglalt általános adómértéktől eltérően a telekadó mértéke:
vállalkozó adóalany külterületi telke után 10 Ft/m2/év, amennyiben a vállalkozó adóalany által az ingatlan hasznosításával összefüggésben Taksony közigazgatási területén foglalkoztatott állandó taksonyi lakóhellyel rendelkező személyek létszáma a tárgyévet megelőző adóévben eléri az átlagos statisztikai állományi létszám legalább 30 %-át, de legalább a 8 főt.
 
(2) Az átlagos statisztikai létszám számítására az 1990. évi C. törvény 39/D. § (3)-(4) bekezdésében foglaltakat kell alkalmazni.
(3) Mentes a nem vállalkozó magánszemély külterületi telke után.”
 
  1. §
 
A Rendelet 19. § (1) és (2) bekezdését hatályon kívül helyezi.
 
  1. §
 
A rendelet 2013. január 1-én lép hatályba.
 
 
            /:Kreisz László:/                                                                     /:Széll Attila:/
             polgármester                                                                      címzetes főjegyző
 
A rendelet kihirdetése 2012. ……………..-án megtörtént.
 
 
                                                                                                             /:Széll Attila:/
                                                                                                          címzetes főjegyző

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe