14. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete
2022. február 10-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés Óvodai felvételi körzethatárok megállapításáról
Készítette:   Fonyódi Óvoda és Bölcsőde igazgatója
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:  

 

Tisztelt Képviselő-testület!

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésének 6. pontja kimondja, hogy a helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladatok közé tartozik az óvodai ellátás.

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (a továbbiakban: Nkt.) 49. §-a alapján:

„49. §  (1) Az óvodai felvétel, átvétel jelentkezés alapján történik. Az óvodába a gyermek – e törvényben foglalt kivétellel – harmadik életévének betöltése után vehető fel. A szülő gyermeke óvodai felvételét, átvételét bármikor kérheti, a gyermekek felvétele folyamatos.

(2) A gyermeket elsősorban abba az óvodába kell felvenni, átvenni, amelynek körzetében lakik vagy ahol szülője dolgozik. A felvételről, átvételről az óvoda vezetője dönt. Ha a jelentkezők száma meghaladja a felvehető gyermekek számát, az óvodavezető, amennyiben az óvoda fenntartója több óvodát tart fenn, az óvoda fenntartója bizottságot szervez, amely javaslatot tesz a felvételre.

(3) A települési önkormányzat közzéteszi az óvoda felvételi körzetét, valamint az óvoda nyitva tartásának rendjét. Az óvoda köteles felvenni, átvenni azt a gyermeket, aki életvitelszerűen az óvoda körzetében lakik (a továbbiakban: kötelező felvételt biztosító óvoda).”

A települési önkormányzat képviselő-testületének a köznevelési közfeladat-ellátási kötelezettsége teljesítése körében határozatban kell megállapítania az önkormányzat által fenntartott óvoda kötelező felvételt biztosító körzethatárait. Az óvodai felvételi körzethatárok megváltoztatásáról is – amennyiben szükséges - határozatban döntést kell hoznia a Képviselő-testületnek. A körzethatárok megváltoztatására vagy megállapítására vonatkozó határozatot az Nkt. végrehajtásáról szóló 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet 22.§ (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően a település jegyzője a döntést követő tizenöt napon belül megküldi a köznevelés információs rendszere (a továbbiakban: KIR) elnevezésű országos, elektronikus nyilvántartási és adatszolgáltatási rendszerbe. Ezzel egyidejűleg a jegyző köteles megadni

Fonyód Város Önkormányzatát illetően a következő adatokat:

a)      az Önkormányzati Hivatal nevét, irányítószámát, a település nevét és a közterület címét

b)      a beküldő felelős személy nevét, beosztását, elérhetőségét

 

A Képviselő – testület előtt ismert tény, hogy Fonyód Város Önkormányzata fenntartásában működő, Fecskepart Óvoda és Bölcsőde egy székhelyen, a Fő utca 25. szám alatti intézményben fogadja a településen lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező gyermekeket, akik harmadik életévüket, illetve harmadik életévüket a felvételétől számított fél éven belül betöltik.

Az óvoda intézmény kötelező felvételt biztosító körzethatára megegyezik a település körzethatárával.

Az ismertetett tények alapján kérem, a Tisztelt Képviselő – testületet, hogy a határozatot az alábbi tervezetnek megfelelően javasolja elfogadásra.


Döntéshozói vélemények

Jogi és Humán Bizottság    
 
Döntési javaslat

"Előterjesztés Óvodai felvételi körzethatárok megállapításáról "

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: köznevelési kérdések
A Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Fonyód Város Önkormányzat képviselő - testülete a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény végrehajtásáról szóló, 229/2012.(VIII.28.) Korm.rendelet 22.§ (1) bekezdésben foglaltaknak megfelelően az óvodai felvételi körzethatárok megállapításáról úgy rendelkezik, hogy Fonyód Város Önkormányzat fenntartásában működő, Fecskepart Óvoda és Bölcsőde(8640 Fonyód, Fő u.25.) kötelező felvételt biztosító körzethatára megegyezik a település Közigazgatási határával.

 

Fonyód Város Önkormányzat képviselő - testülete megbízza a jegyzőt, hogy jelen határozat 1. pontja szerinti Képviselő – testületi döntést, valamint Nemzeti Köznevelési Törvény végrehajtásról rendelkező, 229/2012. (VIII.28) Korm. rendelet 22.§ (2) bekezdésében szereplő adatokat rögzítse a köznevelési információs rendszerében.


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe