15. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete
2022. február 10-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a Fecskepart Óvoda és Bölcsőde 2022/2023. évre szóló óvodai beiratkozás időpontjának meghatározására
Készítette:   Fonyódi Óvoda és Bölcsőde igazgatója
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:  

 

Tisztelt Képviselő-testület!

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (a továbbiakban Nkt.) 83§ (2) bekezdés (b) pontjában foglaltak szerint a fenntartó dönt az óvodába történő jelentkezés módjáról és az óvodai általános felvételi időpontról. Az óvodai jelentkezéssel kapcsolatos legfontosabb rendelkezéseket az Nkt., valamint a nevelési – oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet tartalmazza.

 

 

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (a továbbiakban: Nkt.)

83. § (2) bekezdés b) pontja értelmében a fenntartó dönt az óvodába történő jelentkezés módjáról, a nagyobb létszámú gyermekek egy időszakon belüli óvodai felvételének időpontjáról, az óvoda heti és éves nyitva tartási idejének meghatározásáról. Az óvodai felvételt az Nkt. 49. § (1) bekezdése szabályozza, melynek értelmében „Az óvodai felvétel, átvétel jelentkezés alapján történik. Az óvodába a gyermek – az e törvényben foglalt kivétellel - harmadik életévének betöltése után vehető fel. A szülő gyermeke óvodai felvételét, átvételét bármikor kérheti, a gyermekek felvétele folyamatos.”

 Az Nkt. 49. § (1)-(3) bekezdése alapján:

(1) Az óvodai felvétel, átvétel jelentkezés alapján történik. Az óvodába a gyermek – e törvényben foglalt kivétellel – harmadik életévének betöltése után vehető fel. A szülő gyermeke óvodai felvételét, átvételét bármikor kérheti, a gyermekek felvétele folyamatos.

(2) A gyermeket elsősorban abba az óvodába kell felvenni, átvenni, amelynek körzetében lakik vagy ahol szülője dolgozik. A felvételről, átvételről az óvoda vezetője dönt. Ha a jelentkezők száma meghaladja a felvehető gyermekek számát, az óvodavezető, amennyiben az óvoda fenntartója több óvodát tart fenn, az óvoda fenntartója bizottságot szervez, amely javaslatot tesz a felvételre.

(3) A települési önkormányzat közzéteszi az óvoda felvételi körzetét, valamint az óvoda nyitva tartásának rendjét. Az óvoda köteles felvenni, átvenni azt a gyermeket, aki életvitelszerűen az óvoda körzetében lakik (a továbbiakban: kötelező felvételt biztosító óvoda).

Az óvodai felvétel, óvodai jogviszony létesítésére vonatkozóan a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 20. § (1) bekezdése az alábbi szabályozást írja elő:

Az óvodai beiratkozásra a tárgyév április 20-a és május 20-a között kerül sor. A fenntartó az óvodai beiratkozás idejéről, az óvodai jogviszony létesítésével összefüggő eljárásról a beiratkozás első határnapját megelőzően legalább harminc nappal

a) közleményt vagy hirdetményt tesz közzé a saját honlapján,

b) közlemény vagy hirdetmény közzétételét kezdeményezi a fenntartásában működő óvoda honlapján, ennek hiányában a helyben szokásos módon, valamint

c) tájékoztatja az óvoda működésének helye szerinti települési önkormányzatot, amennyiben a fenntartó nem települési önkormányzat.

 

(1a) A fenntartói közlemény, hirdetmény tartalmazza

a)      az óvodai felvételről, az óvodai jogviszony létesítéséről,

b)      az óvodai beiratkozás időpontjának meghatározásáról,

c)      a gyermek óvodai beíratásához szükséges közokiratokról, dokumentumokról,

d)      az óvodáztatási kötelezettség nem teljesítése esetén alkalmazható jogkövetkezményekről,

e)      az integráltan nevelhető sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai felvételéről, a nevelésükre az alapító okiratuk szerint jogosult óvodákról és azok elérhetőségéről,

f)       az alapító okiratuk szerint nemzetiségi nevelést folytató óvodákról és azok elérhetőségéről,

g)      az óvoda felvételi körzetéről szóló tájékoztatást,

h)      az óvodai felvétel tárgyában meghozott döntés közlésének határnapját, amely legkésőbb a beiratkozásra kiírt utolsó határnapot követő 30. nap, valamint

i)       a jogorvoslati eljárás szabályait.

 

A fenti rendelkezések az önkormányzatot a fenntartásában lévő, Fecskepart Óvoda és Bölcsőde Fő u.25 szám alatt működő óvoda köznevelési intézmény vonatkozásában érintik. Az intézményben az óvodai általános felvételi időpontot 2022. április 25-26. napokon 8:00-16:00 óra között javasolja meghatározni az intézmény vezető.  Az intézmény vonatkozásában az óvodai beíratás időpontjának meghatározása kérdésében a döntéshozatalra a képviselő-testület jogosult.

A kialakult koronavírus járványra és annak következményeire tekintettel az Emberi Erőforrások minisztere a 7/2020.(III.25) EMMI határozata foglalta a 2020/2021 nevelési évre történő óvodai beiratkozások rendjét.

49. § (1) Az óvodai felvétel, átvétel jelentkezés alapján történik. Az óvodába a gyermek - e törvényben foglalt kivétellel - harmadik életévének betöltése után vehető fel. A szülő gyermeke óvodai felvételét, átvételét bármikor kérheti, a gyermekek felvétele folyamatos.

(2) A gyermeket elsősorban abba az óvodába kell felvenni, átvenni, amelynek körzetében lakik vagy ahol szülője dolgozik. A felvételről, átvételről az óvoda vezetője dönt. Ha a jelentkezők száma meghaladja a felvehető gyermekek számát, az óvodavezető, amennyiben az óvoda fenntartója több óvodát tart fenn, az óvoda fenntartója bizottságot szervez, amely javaslatot tesz a felvételre.

(3) *  A települési önkormányzat közzéteszi az óvoda felvételi körzetét, valamint az óvoda nyitva tartásának rendjét. Az óvoda köteles felvenni, átvenni azt a gyermeket, aki életvitelszerűen az óvoda körzetében lakik, lakhelye, ennek hiányában tartózkodási helye a körzetben található.

 

8. § (1) *  Az óvoda a gyermek hároméves korától a tankötelezettség kezdetéig nevelő intézmény, amely a gyermeket fokozatosan, de különösen az utolsó évében az iskolai nevelés-oktatásra készíti fel. Az óvoda felveheti azt a gyermeket is, aki a harmadik életévét a felvételétől számított fél éven belül betölti, feltéve, hogy minden, a településen, fővárosi kerületben, vagy ha a felvételi körzet több településen található, az érintett településeken lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező hároméves és annál idősebb gyermek óvodai felvételi kérelme teljesíthető.

(2) *  A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt. A szülő - tárgyév május 25. napjáig benyújtott - kérelme alapján a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, annak az évnek az augusztus 31. napjáig, amelyben a gyermek a negyedik életévét betölti, a Kormány rendeletében kijelölt szerv (a továbbiakban: felmentést engedélyező szerv) felmentheti az óvodai foglalkozáson való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, sajátos helyzete indokolja. Ha az eljárásban szakértőt kell meghallgatni, csak az óvodavezető vagy a védőnő rendelhető ki.

(2a)  A (2) bekezdésben foglalt döntés ellen közigazgatási pert a döntés közlésétől számított tizenöt napon belül lehet megindítani. A felmentést engedélyező szerv döntését a bíróság nem változtathatja meg

(2b) *  A bíróság legkésőbb a keresetlevélnek a bírósághoz való érkezését követő nyolc napon belül intézkedik a tárgyalási határnapnak a keresetlevél bírósághoz való érkezésétől számított harminc napon belüli időpontra történő kitűzéséről, kivéve, ha egyik fél sem kérte tárgyalás tartását, és azt a bíróság sem tartja szükségesnek

(2c) *  A (2a) bekezdés szerint indult perben egyesbíró jár el első fokon. Ha az ügy különös bonyolultsága indokolja, az egyesbíró a perben a tárgyalás megkezdése előtt elrendelheti, hogy az ügyben három hivatásos bíróból álló tanács járjon el. A tanács elé utalt ügyben utóbb egyesbíró nem járhat el.

(2d) *  A bíróság a keresetlevelet, a keresetlevél bírósághoz történő érkezésétől számított negyvenöt napon belül bírálja el, a határozatát ugyanezen határidőn belül írásba foglalja és a felek részére kézbesíti.

(2e) *  A perben nem lehet alkalmazni a polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény 148. §-a szerinti ítélkezési szünetre vonatkozó rendelkezéseket.


Döntéshozói vélemények

Jogi és Humán Bizottság    
 
Döntési javaslat

"Előterjesztés a Fecskepart Óvoda és Bölcsőde 2022/2023. évre szóló óvodai beiratkozás időpontjának meghatározására"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: köznevelési kérdések
A Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete – a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 83. § (2) bekezdés b) pontjában biztosított feladatkörében eljárva, figyelemmel a nevelési – oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 20. § (1) bekezdésében foglaltakra – az Önkormányzat fenntartásában lévő, Fecskepart Óvoda és Bölcsőde, Fonyód, fő utca 25. szám alatti működő óvoda intézményben a 2022/2023. nevelési évre vonatkozóan az óvoda általános felvételi időpontját (beiratkozás) a következők szerint határozza meg:

Óvodai általános felvételi (jelentkezés) időpont: 2022. április 25-26. 8:00 órától 16.00 óráig.

Az óvodai beiratkozás helye:

Fonyód, Fő u.25. Fecskepart Óvoda és Bölcsőde / Óvoda vezetői iroda

A fenntartó a felhívást közzéteszi: Fonyód Város honlapján

                                                           Fonyódi Hírmondóban

Beiratkozáshoz szükséges dokumentumok:

a)      a gyermek személyi azonosító és lakcímet igazoló hatósági igazolványa

b)      a szülő személyi azonosító és lakcímet igazoló hatósági igazolványa

c)      a gyermek születési anyakönyvi kivonata

d)      a gyermek TAJ kártyája

 

Az intézménybe a harmadik életévét betöltött gyermek vehető fel, továbbá felvehető az a gyermek is, aki a harmadik életévét a felvételétől számított fél éven belül betölti és felvételét az óvodai férőhelyek száma lehetővé teszi.

Képviselő-testület megbízza a Polgármestert és felkéri az Intézményvezetőt a felvételre jelentkezés időpontjának és a beíratással, felvétellel kapcsolatos egyéb tudnivalóknak a helyben szokásos módon, a jogszabályi előírások figyelembevételével történő közzétételére. 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe