16. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete
2022. február 10-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a Fecskepart Óvoda és Bölcsőde óvodai csoport számának, továbbá a pedagógusok létszámának megállapítása a 2022/23 nevelési évben
Készítette:   Fonyódi Óvoda és Bölcsőde igazgatója
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:  

 

Tisztelt Képviselő-testület!

 

A Fecskepart Óvoda és Bölcsőde óvoda intézményegysége 4 heterogén és 1 homogén csoportban fogadja a gyermekeket. A maximális férőhelyek száma 125 fő.

 

A 2021/2022. nevelési év január havi gyermeklétszám 111 fő. Számított létszám 115 fő. (SNI státusz alapján 2 gyermek 2 főnek számítandó és 1 gyermek 3 főnek számítandó)

 

Intézményünkben a 2022. áprilisi beiratkozásra várható óvodaköteles gyermekek száma a védőnői regiszter alapján (2022.08.31-ig harmadik életévüket betöltő) fonyódi gyermekek száma 28 fő.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján valamennyi felvételre jelentkező gyermek felvételét biztosítani tudjuk.

 

Az Nkt. 45. § (2) bekezdése értelmében a gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, tankötelessé válik. A törvényes képviselő, vagyis a szülő vagy gyám kérelmére az Oktatási Hivatal döntése alapján a gyermek további egy nevelési évig óvodai nevelésben vehet részt.

 

2021/2022. nevelési évben 43 gyermek lesz tanköteles korú.

 

A jogszabályok alapján nincs szükség arra, hogy a szülő vagy a gyám kérelmezze a tankötelezettség halasztását az Oktatási Hivatalnál, ha az illetékes pedagógiai szakszolgálat szakértői bizottsága a sajátos nevelési igény, illetve a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézség megállapításával összefüggésben, a kérelem benyújtására nyitva álló határidő lejárta előtt (azaz január 15. napjáig) kiállított szakvéleménye tartalmazza azt a javaslatot, hogy a gyermek maradjon további egy nevelési évig óvodai nevelésben. A szakértői bizottságok legkorábban 2020. szeptemberétől adhatnak ki arra vonatkozó véleményt vizsgálatuk alapján, hogy a sajátos nevelési igényű, illetve a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermek a tankötelezettsége teljesítését megkezdje-e a 2022/2023. tanévben. Ebben az esetben a gyermek az Oktatási Hivatalhoz benyújtott kérelem hiányában is további egy nevelési évig óvodai nevelésben vehet részt. A szülőnek ilyen esetben a szakértői bizottságszakvéleményét a gyermek óvodájában mielőbb be kell mutatnia, amely alapján az óvoda a köznevelési információs rendszerben (a továbbiakban: KIR) rögzíti ezt a tényt, és

a tankötelezettség egy évvel való elhalasztását. A jogszabályra hivatkozva a 2021/2022. nevelési évben szakértői vélemények alapján már látható, hogy 4 kisgyermek még egy nevelési évet óvodánkban marad.

Személyi feltétel:

A pedagógus létszámokat tekintve a minősített és szakvizsgázott pedagógusok létszámának aránya alacsony. A továbbképzési tervben tervezett képzések támogatásának indoka, hogy a másoddiploma megszerzésével javuljon az intézmény által kitűzött célok, feladatok ellátása - a szakvizsgázott pedagógusok száma növekedjen - a pedagógusok saját nevelési területükön szerezzenek olyan új ismereteket, tanuljanak olyan módszereket, amelynek eredményeként hatékonyabban, sikeresebb pedagógusi munkát végezhetnek.

 

 

                             ÓVODA

MUNKAKÖR

MINŐSÍTÉS

ENGEDÉLYEZETT LÉTSZÁM

SZAKVIZSGA

Intézményvezető/

óvodapedagógus

mester besorolás

1 fő

óvodapedagógus/

gyógypedagógus/

közoktatásivezető/

szakértő

Óvodapedagógus/

intézményvezető helyettes

PED/II.

1 fő

szakvizsgázott pedagógus gyermektánc az óvodában, iskolában szakterületen

 

Óvodapedagógus

PED/I.

9 fő

8 fő főiskola

1 fő középiskola

Pedagógiai asszisztens

 

1 fő

 

Óvodatitkár

 

1 fő

 

Dajka

 

5 fő

 

FEJLESZTÉSEK BIZTOSÍTÁSA

A Somogy Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Fonyódi Tagintézménye (Balatonlelle) munkatársai látják el a feladatot

Fejlesztő, gyógypedagógus

 

Gyógytestnevelő

 

1 fő

 

1 fő

Minden BTM- s gyermeket ellátott a szakvéleményben foglaltaknak megfelelően (9 fő). Megbízási szerződéssel 2 órában (2 fő SNI)

 

a szakvéleményben foglaltaknak megfelelően

heti 1 alkalom (1 fő SNI)

Gyógytornász

 

1 fő

Két csoporttal indultak a foglalkozások heti két alkalommal 5 éves státuszvizsgálat után, de indokolt esetben korábban is.

Logopédus

 

1 fő

Megbízási szerződéssel foglalkoztatott utazó szakemberek

heti 3 alkalommal (22 gyermek)

 

A Fonyódi Óvoda a település egyetlen önkormányzati fenntartású óvodája, így az ide járó gyermekek összetétele hűen tükrözi a város szociokulturális sokszínűségét. A gyermekek többsége átlagos családban él. A szülők a gyermeküknek igyekeznek mind érzelmileg, mind anyagi szempontból  kiegyensúlyozott hátteret biztosítani. A társadalmi, gazdasági változások következtében a családok nevelésében, értékszemléletében, anyagi helyzetében is változások következtek be. Sajnálatos tény, hogy növekszik a szociálisan éretlen, nehezen kezelhető, nevelhető gyermekek száma. Így az óvodának a nevelés mellett más feladatokat is el kell látnia, pl. beszédfejlettségi problémák, magatartászavarok kezelése, szociális és gyermekvédelmi feladatok. Ugyanakkor a szülők igényei alapján számos, – elsősorban mozgásfejlesztő, művészeti, hagyományok megőrzésére épülő – tevékenységgel kell színesíteni a gyermekek mindennapjait, hozzájárulva ezzel a tehetségígéretes gyermekek felfedezéséhez, és a velük való megfelelő foglalkozáshoz is. A 2021 évben készült felmérések indokolták a heterogén csoport kialakítását, mely meg is valósult a 2021/22. nevelési év kezdésére. A bölcsődéből érkező gyermekek a 2021/22. nevelési évtől együtt kerülnek át óvodánkba egy csoportba ezzel is megkönnyítve a beszokásukat az új környezetbe.

 

Korcsoport szerinti elosztás 2021/22.

                                                SNI/BTMN                                            5-6 év               4-5 év                 3 -év

Napocska csoport

(vegyes)

2 fő

1 fő BTMN,

1 fő SNI

22 fő

6 fő

1 fő

2 fő

5 fő

11 fő

Cica csoport

(kis-középső)

 

23 fő

 

14

9 fő

Apróka csoport

(nagy)

1 fő

5 fő BTMN

1 fő SNI

21 fő

21 fő

 

 

 

Manó csoport

(vegyes)

1 fő BTMN

24 fő

5 fő

8 fő

11 fő

Csiripcsőr csoport

(vegyes)

1 fő

1 fő SNI

2 fő BTMN

21 fő

11 fő

 

7 fő

3 fő

 

Beszámolómban szeretnék néhány gondolatot felvázolni miért is éreztem indokoltnak a homogén csoport kialakítását. Mint már korábban megfogalmaztam „Sajnálatos tény, hogy növekszik a szociálisan éretlen, nehezen kezelhető, nevelhető gyermekek száma. Így az óvodának a nevelés mellett más feladatokat is el kell látnia, pl. beszédfejlettségi problémák, magatartászavarok kezelése, szociális és gyermekvédelmi feladatok.” ezen megállapítások alapozzák meg elképzelésem. A homogén csoportokban folyamatosabb és átláthatóbb az éves illetve a havi nevelési terv, és persze a követelményszint is könnyebben behatárolható, egységesebb. Ebben a rendszerben kiugróbb azonban, ha valamelyik gyermek lemarad, hiszen nem tud a kisebbekhez csatlakozni a feladatmegoldásban. Ugyanakkor a csoport együtt halad – természetesen az egyéni, differenciált

 

bánásmódot ebben a rendszerben is minden gyermek megkapja, ha szükséges. Így nagycsoportra már képesek együtt, egyszerre figyelni és közösen dolgozni, akár hosszabb ideig is, mint egy iskolai osztály a tanórákon. Mivel az első évfolyamon ugyanezt várják majd tőlük, egyéni vélemény és megítélés kérdése, hogy a szülők örülnek ennek, vagy inkább úgy vélik, ráérnek ezzel szeptemberben szembesülni a gyerekek.

             A vegyes csoport jobban hasonlít egy családhoz, ahol különböző életkorú gyermekek élnek együtt. A másik hasonlóság, hogy nem szükséges a testvéreknek külön csoportba járniuk, ugyanúgy együtt maradhatnak, mint otthon. Ez az óvodakezdést sok gyermeknek megkönnyíti, bár olyan is előfordult már, hogy a nagyobb testvérnek volt igénye rá, hogy együtt legyenek napközben.
Természetesen itt sem feledkezhetünk el a gyermekek igényéről. A vegyes életkorú csoport ennek a feltételnek jobban megfelel.

 

A szakmai érvek mind két esetben megfelelőek, azt gondolom a gyermekek fejlődését, szülői igényeket figyelembe véve lehetőséget kell biztosítani a választás lehetőségére.

 

A Fecskepart Óvoda és Bölcsőde alapdokumentumainak átdolgozása megtörtént, mely során a csoportok átszervezése is bekerült a szakmai anyagokba.

 

 

Felkérem a képviselő-testületet fogadja el javaslatom, beszámolóm és határozati javaslatom.

 

 

Fonyód, 2022. január 27.

 

 

 

                                                                                     Kovácsné Halász Éva

                                                                                       intézményvezető


Döntéshozói vélemények

Jogi és Humán Bizottság    
 
Döntési javaslat

"Előterjesztés a Fecskepart Óvoda és Bölcsőde óvodai csoport számának, továbbá a pedagógusok létszámának megállapítása a 2022/23 nevelési évben"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: köznevelési kérdések
A Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Fonyód Város Önkormányzata Képviselő-testülete az előterjesztést megtárgyalta és - a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 83. § (2) bekezdésének d) pontja alapján - a 2022/2023. nevelési évben indítható óvodai csoportok számát az alábbiak szerint határozza meg: Fecskepart Óvoda és Bölcsőde öt óvodai csoport és 3 bölcsődei csoport.

A pedagógusok létszáma : 11 fő.
Pedagógiai munkát segítők : (dajka 5 fő, óvodatitkár 1 fő, pedagógiai asszisztens 1 fő) 7 fő
Kisgyermeknevelő: 6 fő
Bölcsődei dajka: 1 fő 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe