17. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete
2022. február 10-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a Fecskepart Óvoda és Bölcsőde 2022/2023-as nevelési év továbbképzési programjának, beiskolázási tervének elfogadására
Készítette:   Fonyódi Óvoda és Bölcsőde igazgatója
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:  

 Tisztelt Képviselő-testület!

 A nevelés-oktatási intézmény vezetője az intézmény öt évre szóló továbbképzési programjának végrehajtására – minden év március 15-ig – egy nevelési évre szóló beiskolázási tervet készít. A mellékletben 2019-24. évre készült továbbképzési terv szerepel, mely átdolgozása folyamatban van a személyi feltételek és Pedagógiai Program változása miatt).

A tervet az intézményvezető a szakmai munkaközösség és közalkalmazotti tanács jóváhagyásával dolgozza ki. A terv összhangban van az intézmény nevelési és pedagógiai programjával. A beiskolázási terv a költségvetés terhére vonatkozó kötelezettségvállalás szabályait megtartja.

1.      A beiskolázási terv alapjai:

Törvényi feltételek: A 277/1997./XII.22/ Kormányrendelet alapján, a helyi pedagógiai programmal összhangban kidolgoztuk az intézmény 5 évre szóló (2019-2024) továbbképzési programját, amelyet a közalkalmazotti tanáccsal történt egyeztetés után a nevelőtestület elfogadott. Az említett rendelet 1. § (3) bekezdése alapján: „A nevelési-oktatási intézmény vezetője a továbbképzési program végrehajtására egy nevelési, tanítási évre szóló beiskolázási tervet készít.” A 2011. évi nemzeti köznevelésről szóló törvény CXC. 62. § (2) bekezdése a pedagógusok továbbképzési kötelezettségét a korábbi 50 évről 55 évre emelte fel. A megváltozott kormányrendelet (346/2013.(IX.30.) a pedagógus továbbképzésről) erre tekintettel állapítja meg a pedagógus továbbképzésről, valamint a szakvizsga szabályait. E feladatok végrehajtására továbbra is a nevelési-oktatási intézmény vezetője készíti el a továbbképzési programot, mely a fenntartó jóváhagyásával válik érvényessé. A továbbképzési program felülvizsgálatára a fenntartóval egyeztetve évente egy alkalommal kerülhet sor.

A program időtartama: 2021.09.01—2022.08.31.

A program részei:

·         szakvizsgára vonatkozó alprogram

·         továbbképzési alprogram

·         finanszírozási alprogram

·         helyettesítési alprogram

 

 A nevelési-oktatási intézmény beiskolázási terve csak olyan továbbképzést tartalmazhat, amely szerepel a továbbképzési jegyzékben, továbbá, hogy az akkreditációra benyújtott programok óraszáma nem haladhatja meg a 120 órát. A továbbképzési terv részeként évenként beiskolázási terv készül. Ez a pedagógusok másoddiplomájának, szakvizsgájának, ill. a hétévenkénti kötelező továbbképzéseknek a helyi rendjét, ütemezését rögzíti.

A továbbképzési ciklus 2024-ig tart, melynek tervezésekor a következő célokat tűzzük ki:

·         másoddiploma megszerzésével javuljon az intézmény által kitűzött célok, feladatok ellátása

·         a szakvizsgázott pedagógusok száma növekedjen

·         a pedagógusok saját nevelési területükön szerezzenek olyan új ismereteket, tanuljanak olyan módszereket, amelynek eredményeként hatékonyabban, sikeresebb pedagógusi munkát végezhetnek.

·         az újonnan jelentkező továbbtanulásoknál az intézmény érdekeit tartjuk fontosnak, mely a nevelés folyamatába építhető tudást ad a dolgozóknak, és a gyereknevelésben hasznosítható szakanyagot sajátít el.

A célok ismeretében történt az intézményi beiskolázások ütemezése, mely során figyelembe vesszük a pedagógusok jelentkezését, a nevelőtestület javaslatát. Olyan továbbképzéseket támogatunk, ahol szakdiploma, OKJ bizonyítvány, vagy akkreditált képzés során megszerezhető tanúsítvány zárja le a továbbképzés időszakot.

Fontos, hogy képzések illeszkedjenek a Pedagógiai Programban megfogalmazott célokhoz

2.      A pedagógus jogai, kötelezettségei:

A pedagógus kötelessége, hogy:

·         A jogszabályban meghatározottak szerint hétévenként egy alkalommal részt vegyen a továbbképzésen, írásban kérje felvételét az óvoda továbbképzési programjába, beiskolázási tervébe.

A pedagógus joga, hogy:

·         Akkor is kérheti felvételét a beiskolázási tervbe, ha nem áll fenn a továbbképzési kötelezettsége, az eljárási rend kihagyásával közvetlenül is jelentkezhet továbbképzésre, ha nem tart igényt az ehhez fűződő munkáltatói kedvezményekre.

·         A pedagógus hétévenként legalább egy alkalommal továbbképzésben vesz részt.

·         Nem kell továbbképzésben részt venni annak a pedagógusnak, aki a pedagógusszakvizsgát, vagy egyéb jogszabályban meghatározott vizsgát tett, a vizsgák letétele után hét évben.

·         A kötelező továbbképzésben való részvételt nem lehet megkövetelni attól, aki az 55. életévét betöltötte.

·         A pedagógus igény szerint, akkor is részt vehet a továbbképzésben, ha az 50. életévét betöltötte, valamint a hétévenkénti továbbképzési kötelezettségét már teljesítette.

·         Amennyiben a pedagógus a továbbképzésben való részvételhez az óvoda támogatását kívánja igénye venni, vagy az érinti a munkaidejét, köteles felvételét kérni a beiskolázási tervbe. Ezt minden naptári év december 31-ig teheti meg. Az igényelt képzési formáról és annak szükségességéről egyeztet az óvodavezetővel, a képzési feltételekről tájékoztatást nyújt. Az intézményvezető ennek ismeretében dönti el, hogy milyen támogatást tud vállalni az óvoda.

Minden képzés (újabb végzettség, szakvizsga, továbbképzés) esetén az intézmény olyan időtartamra vállalja a támogatást, amely időtartamig az adott képzés programja szerint tart.

·         Amennyiben a képzésen résztvevő dolgozó hosszabb idő alatt végez (pl.: félévet ismétel) azt neki kell kifizetni. A képzés elvégzéséről a dolgozó kötelező tanúsítványt (igazolást, oklevelet, stb.) bemutatni. Amennyiben nem végzi el eredményesen a képzést, az óvoda által nyújtott támogatást vissza kell fizetni az intézménynek.

 

3.      Pénzügyi alapok:

A szabályozás szerint nincs állami támogatás a továbbképzések finanszírozására, így a szakmai megújító képzésen, vezetőképzésen való részvételi kötelezettségért költségtérítés nem igényelhető. Azonban a fenntartó vállalhatja a számlákkal igazolt költségek 80%-át, az utazás és szakkönyvek vásárlása a dolgozót terheli.

 

4.      Szakvizsgára vonatkozó alprogram

Alapfogalom:

A szakvizsga alatt a szakvizsgára felkészítő felsőoktatási szakirányú továbbképzést kell érteni.

 Jelenleg ilyen irányú képzésre nem kért támogatást egyetlen pedagógus sem.

 Szakvizsgára történő felkészülés:

·         hozzájárul az alapképzésben megszerzett ismeretek és jártasság megújításához, kiegészítéséhez, a pedagógus munkakörrel együtt járó feladatok ellátásához szükséges gyakorlat, képesség, pedagógus pályára való alkalmasság fejlesztéséhez,

·         hozzájárulhat a vezetői, szakértői, a vizsgaelnöki, a vezetőtanári (gyakorlatvezető) tevékenységhez, a pedagógiai szakmai szolgáltatások, a pedagógiai szakszolgálatok ellátásához szükséges ismeretek megszerzéséhez

·         az alapkészségben szerzett ismeretekhez szorosan nem kötődő új ismereteket nyújthat

 

Finanszírozás:

·         Előnyt élveznek azok a szakvizsgák, amelyek nevelési programunk megvalósítását segítik.

·         A szakvizsgára való felkészítés költségtérítéses.

·         Az óvoda a részvételi díj 80%-át vállalhatja a költségvetési keretéből.

·         A szakvizsgázó köteles az intézménnyel egyeztetni, hogy hol, milyen feltételek mellett kívánja megszerezni a szakvizsgát.

·         Az óvoda a lehető leggazdaságosabb megoldás esetén vállalja fel a fenti költségek térítését.

·         A szakvizsga letételét követően a következő év január elsején a pedagógus magasabb fizetési osztályba sorolható.

 

5.      Helyettesítési alapprogram:

Elsődleges cél: a rendelkezésre álló kínálatból olyan felkészülési lehetőség kiválasztása, amelyek nem nevelési- oktatási időben történnek.

Amennyiben ez nem lehetséges:

·         olyan munkaidő beosztás kialakítása, hogy a továbbképzési napon az érintett pedagógusnak a lehető legkevesebb óraszáma legyen, illetve ha a helyettesítése megoldható, akkor a résztvevő költségeinek kifizetéséhez hozzá kell járulni, - állandó helyettes beállása.

 

·         A képzések lépcsőzetes bevezetésével, a helyettesítési rend kialakításánál figyelembe vettük az egyenletes terhelést. A helyettesítési teendők elsősorban az SZMSZ-ben rögzített helyettesítési rend alapján működik.

·         A várható távolléteket rögzítjük, a feladat ellátását megvalósítjuk.

 

6. Továbbképzésre vonatkozó alprogram

 Alapfogalmak:

A továbbképzés azoknak az ismereteknek és készségeknek a megújítására, bővítésére, fejlesztésére szolgál, amelyekre szükség van:

·         a nevelő és oktató munka keretében a gyermekekkel való közvetlen foglalkozás megtartásához,

·         a közoktatási intézmény tevékenységének megszervezéséhez,

·         a mérési, értékelési feladatok, a közoktatási intézményirányítási, vezetési feladatainak ellátásához.

·         A továbbképzés felkészíthet a szakvizsga követelményeire is.

 

A továbbképzés fajtái:

·         hétévenkénti továbbképzés

·         egyéb-nem a hétévenkénti továbbképzés körébe tartozó-továbbképzés

 

A hétévenkénti továbbképzés jellemzői:

 

A pedagógus a pedagógus-munkakör betöltésére jogosító oklevél megszerzését követő hetedik év szeptember hónap első munkanapjától addig az évig, amelyben az 55 életévet betölti, augusztus hónap utolsó munkanapjáig vesz részt a továbbképzésben.

 

A hétévenkénti továbbképzés az alábbi pontokban felsorolt módon teljesíthető:

·         Hétévenkénti továbbképzés- egy vagy több továbbképzés keretében

·         Legalább százhúsz tanórai foglalkozáson való részvétellel az előírt tanulmányi követelmények teljesítésével valósul meg.

·         E rendelkezések alkalmazásában a tanórai foglalkozások időtartama 45 perc.

 

A hétévenkénti továbbképzés teljesíthető:

·         a pedagógus-szakvizsga vagy azzal egyenértékű vizsga letételét igazoló oklevél.

·         a munkakör betöltésére jogosító felsőfokú iskolai végzettség és szakképzettség megszerzése után további főiskolai vagy egyetemi szintű alapképzésben, kiegészítő alapképzésben, vagy szakirányú továbbképzésben második vagy további oklevél - a közoktatásról szóló törvény 127. és 128. §-ában felsorolt végzettség,

·         szakképzettség mellett a közoktatásról szóló törvény 17. §-ában meghatározott felsőfokú iskolai végzettség és szakképzettség - a nevelő és oktató munkát segítő, az Országos Képzési Jegyzékben szereplő emelt szintű és a felsőfokú szakképesítés megszerzésével.

 8. Egyéb továbbképzés:

Egyéb továbbképzés,- vagyis hétévenkénti továbbképzésen túli képzés:

·         az, melyen olyan dolgozó vesz részt, aki nem esik a hétévenkénti továbbképzés kötelezettség alá (dajka, pedagógiai asszisztens)

·         melyen olyan pedagógus vesz részt, aki már eleget tett a hétévenkénti továbbképzési kötelezettségének.

·         Aki önhibájából nem végzi el a vállalt továbbképzést, vagy annak elvégzéséről nem nyújtja be a rendeletekben előírt igazolást, az a teljes összeget köteles visszafizetni.

·         A továbbképzés támogatására rendelkezésre álló összegről analitikus nyilvántartást kell vezetni,

·          

9. Egyéb rendelkezések

Tanulmányi szerződés köthető azokkal, akik:

·         szakvizsgára felkészítő továbbképzésen vesznek részt,

·         diplomával járó továbbképzésen vesznek részt,

·         olyan továbbképzésen vesznek részt, amelynek képzési díja meghaladja az 50.000 Ft-ot.

Továbbá:

·         A továbbképzés költségeit számlával kell igazolni.

·         A továbbképzés elvégzését a vonatkozó kormányrendeletben előírtaknak megfelelően kell igazolni.

·         Aki önhibájából nem végzi el a vállalt továbbképzést, vagy annak elvégzéséről nem nyújtja be a rendeletekben előírt igazolást, az a teljes összeget köteles visszafizetni.

·         A továbbképzés támogatására rendelkezésre álló összegről analitikus nyilvántartást kell vezetni,

 

Az előzetes felmérések, vélemények alapján a következő témakörökben szervezett képzések megszerzésére javasolt, igényelt:

·         Mozgásfejlesztés képzés

·         Integrált – inkluzív nevelés

·         Drámapedagógiai módszerek alkalmazása

·         Fejlesztő pedagógus képesítés (másoddiploma)

·         Boldogság óra 30 órás képzés

·         Meseterápiás képzés

 

Kisgyermeknevelő továbbképzése:

2018. július 1-én lépett hatályba 9/2000. (VIII. 4.) SzCsM rendelet változata.

A 6 éves továbbképzési ciklus 4 évre módosult, a továbbképzési pontok megszerzésére. Ez felsőfokú végzettség esetén 80, szakképesítés esetén 60 pontot jelent.

 

A továbbképzések fajtái:

·         „kötelező továbbképzés: olyan szakmai továbbképzés, amely a teljes ágazat tekintetében szükséges, lényeges alapkompetenciák megszerzésére irányul;

 

·         munkakörhöz kötött továbbképzés: olyan szakmai továbbképzés, amely az adott munkakörhöz, illetve az adott munkakör esetében érintett ellátotti csoportokhoz kapcsolódó speciális, módszerspecifikus ismeretek megszerzésére irányul;

·         választható továbbképzés: olyan szakmai továbbképzés, amely az egyéni érdeklődés figyelembevételével az önismeret, az egyéni kompetenciák vagy egyéb speciális ismeretek megszerzését célozza.” /idézet a jogszabály 1. §-ból/ 17/B § rendelkezik arról, hogy 2018. július 1-én újraindul a továbbképzési időszak.

·         Azok a pontok, melyeket a kolléga 2018. június 30-ig megszerzett (vagy 2018.július 1-én még folyamatban van képzése), beszámítódnak a választható továbbképzések közé.

·         Ha, a fenti időpontig a kolléga teljesítette továbbképzési kötelezettségeit, akkor a választható továbbképzései teljesítettnek tekinthetők.

A jogszabály szerint, a kisgyermeknevelőknek 2018. július 1-én a négyéves továbbképzési ciklusa van. Azoknak a kollégáknak, akik eddig az időpontig megszerezték a kiírt továbbképzési pontokat, beszámítják azokat a választhatók közé (tehát 40%), ez középfokú végzettség esetén 24 pont, felsőfokúnál 32 pont). Tehát a maradék 60%-ot mindenkinek teljesítenie kell kötelező vagy munkakörhöz kötött továbbképzésekből.


Döntéshozói vélemények

Jogi és Humán Bizottság    
 
Döntési javaslat

"Előterjesztés a Fecskepart Óvoda és Bölcsőde 2022/2023-as nevelési év továbbképzési programjának, beiskolázási tervének elfogadására"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: köznevelési kérdések
A Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Fonyód Város Önkormányzati Képviselő-testülete a fenntartásában működő Fecskepart Óvoda és Bölcsőde intézményvezetője által benyújtott 2021. szeptember 01.- 2022. augusztus 31. közötti időszakra vonatkozó pedagógus továbbképzési programot az előterjesztés szerint elfogadja.


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe