16. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület (2019-2024)
2019. november 26-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a polgármester szabadságmegváltására
Készítette:   Dr. Micheller Anita jegyző
Előterjesztő:   Dr. Micheller Anita jegyző
Véleményező bizottság:  

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 73. §-a kimondja, hogy a polgármesteri tisztség ellátásával kapcsolatos egyéb rendelkezéseket a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény állapítja meg.

A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) 225/A. § (1) bekezdése szerint a főállású polgármester foglalkoztatási jogviszonya a képviselő-testület és a polgármester között választással létrejövő, sajátos közszolgálati jogviszony.

A (2) bekezdés szerint a főállású polgármester foglalkoztatási jogviszonya megszűnik a tisztségének megszűnésével, a tisztség megszűnése napján.

A polgármesteri tisztség a megválasztással jön létre, és az új polgármester megválasztásával megszűnik.

A Kttv. 225/A. § (1) bekezdése kimondja, hogy a polgármester tekintetében a képviselő-testület gyakorolja a munkáltatói jogokat. A Kttv. 225/C. §-a egyértelműen szabályozza a főállású polgármester éves szabadsága tervezésének, engedélyezésének, és kivételének rendjét, kötelezettségét.

A szabadság pénzbeli megváltásának kérdését a Kttv. 107. §-a egyértelműen rendezi. A pénzbeli megváltást alapesetben tiltja, és csak kivételes esetben - ha a munkáltató az arányos szabadságot nem adta ki – a foglalkoztatási jogviszony megszűnésekor teszi lehetővé.

Kreisz László polgármester foglalkoztatási jogviszonya 2019. október 13-án megszűnt, a ki nem adott szabadságainak mértéke 47 nap.

A szabadság-megváltás 47 napra eső összege: bruttó 1.293.064 forint.

A 2019. évi költségvetésben az idei évi polgármester-választásra tekintettel terveztünk szabadságmegváltással, összesen bruttó 890.000 forint összegben.


Döntéshozói vélemények

Pénzügyi-, Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság (2019-2024)  
 
Döntési javaslat

"polgármester szabadáságának megváltása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: érdemi döntés
A Képviselő-testület (2019-2024) a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Taksony Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete Kreisz László polgármester - 2019. október 13-án megszűnt foglalkoztatási jogviszonyára tekintettel - ki nem vett 47 nap szabadságának pénzbeli megváltásához hozzájárul.
Felkéri a jegyzőt, hogy az összeg az Önkormányzat 2019. évi költségvetésének terhére történő kifizetése felől intézkedjen.

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe