4. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület (2019-2024)
2020. január 28-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés az Német Nemzetiségi Önkormányzattal kötendő vagyonkezelési szerződésekről
Készítette:   Dr. Micheller Anita jegyző
Előterjesztő:   Kreisz László polgármester
Véleményező bizottság:  

A nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény (a továbbiakban: Nemzetiségi törvény) 24. § (1) bekezdése szerint a nemzetiségi önkormányzat - a köznevelési törvényben és az államháztartás működési rendjéről szóló jogszabályokban meghatározottak szerint - köznevelési intézményt létesíthet és tarthat fenn, illetve az e törvényben meghatározott rendben átveheti a más szerv által létesített köznevelési intézmény fenntartói jogát.

A Német Nemzetiségi Önkormányzat Taksony a Nemzetiségi törvény 24. § (1) bekezdése alapján 2014. szeptember 1-től kezdődően átvette a Taksony Vezér Német Nemzetiségi Általános Iskola, valamint a Taksonyi Német Nemzetiségi Óvoda fenntartói jogát a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól, illetve Taksony Nagyközség Önkormányzatától.  

Felek a 2014. május 30-án kelt - jelenleg is hatályos - használati szerződésben szabályozták a fenti intézmények ingatlan és ingó vagyonelemeinek használatát.

A 2017. december 21-től hatályos Nemzetiségi törvény 25.§ (6) bekezdése szerint a fenntartói jog átadásával együtt a köznevelési intézmény feladatainak ellátását szolgáló ingó és ingatlan vagyont ingyenesen az átvevő vagyonkezelésébe kell adni mindaddig, amíg a köznevelési közfeladatnak az átvevő részéről történő ellátása az adott ingatlanban meg nem szűnik.

A Nemzetiségi törvény azt is kimondja, hogy amennyiben a fenntartói jog átadása még 2017. december 21. előtt megtörtént, akkor legkésőbb ezen időponttól számított hat hónapon belül köteles a helyi önkormányzat a fenntartói jogot gyakorló nemzetiségi önkormányzattal az átadott ingó és ingatlan vagyonra vagyonkezelési szerződést kötni, a korábban megkötött ingyenes használati megállapodás egyidejű megszüntetése mellett.

Bár mindkét önkormányzat Képviselő-testülete több alkalommal tárgyalta a szerződés-tervezeteket, konszenzus hiányában eddig nem kerültek azok elfogadásra.

Jelen előterjesztés mellékleteként csatolt szerződések a korábbi tervezetek átdolgozott példányai.


Döntéshozói vélemények

Pénzügyi-, Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság (2019-2024)  
 
1. döntési javaslat

"Határozat a Német Nemzetiségi Önkormányzattal kötendő vagyonkezelési szerződésről "

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: érdemi döntés
A Képviselő-testület (2019-2024) a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

1. Taksony Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a Taksony Vezér Német Nemzetiségi Általános Iskola köznevelési feladatellátását szolgáló települési önkormányzati tulajdonú
  • Taksony, Iskola u. 3. szám alatti (198 hrsz.), valamint
  • Taksony, Fő tér 1. szám alatti (17/2.hrsz)

ingatlan és a hozzájuk tartozó ingó vagyonra a köznevelési intézmény fenntartójával, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Taksonnyal vagyonkezelési szerződést köt.

2. Felhatalmazza a polgármestert, hogy a vagyonkezelési szerződést a mellékletben foglaltak szerint megkösse.


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

2. döntési javaslat

"Határozat a Német Nemzetiségi Önkormányzattal kötendő vagyonkezelési szerződésről a Taksony, Szent Anna tér 1. szám alatti ingatlanra "

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: érdemi döntés
A Képviselő-testület (2019-2024) a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

1. Taksony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a Német Nemzetiségi Önkormányzattal kötendő, Taksony Szent Anna tér 1. szám alatti ingatlan, óvoda megnevezésű, 1134/2/A/4 helyrajzi számú albetét vagyonkezelésére irányuló szerződést a melléklet szerinti tartalommal jóváhagyja.

2. Felhatalmazza a polgármestert a szerződés aláírására.


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe