8. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület (2019-2024)
2020. január 28-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a 2020. évi szociális tárgyú fejlesztési javaslatokról
Készítette:   Cserháti Zsuzsa, Dr. Mester Szilvia
Előterjesztő:   Kreisz László polgármester
Véleményező bizottság:  

A 2020. évi munkaterv elkészítésekor több, költségvetést is érintő szociális tárgyú fejlesztési, beruházási javaslat érkezett, mely egy napirend keretében került feltüntetésre.
  1. Szociális és Gyermekjóléti Szolgálat elhelyezése más ingatlanban
  2.  Idősek nappali ellátásnak megszervezése
  3.  Legalább egy átmeneti szükséglakás kialakítása
  4.  Helyettes szülői hálózat kiépítése
  5.  Fejlesztőpedagógusi státusz létrehozása a Szociális és Gyermekjóléti Szolgálatnál

1. Az 55/2015.(XI.30.) EMMI rendelet 17. § (2) bekezdése előírja, hogy a családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatás esetében ki kell alakítani legalább egy olyan helyiséget, ahol csak a szolgáltatást nyújtó szakember és a segítséget igénylő személy, család vagy csoport tartózkodik, és folyamatosan biztosítottak a bizalmas beszélgetés körülményei.

Ez a hiányosság már több ellenőrzés során megállapításra került, a jelenlegi épület elrendezése és nagysága azonban nem alkalmas a szükséges interjúszoba kialakítására, ezért több alkalommal felmerült az intézmény lehetséges áthelyezése. Lehetséges helyszínként merült fel a Szociális és Gyermekjóléti Szolgálat által korábban használt Széchenyi út 85. szám alatti ingatlan. Az ingatlan tulajdonosával javasolt a hosszú távú használatbavételre irányuló tárgyalás kezdeményezése.

2. A Szociális és Gyermekjóléti Szolgálat áthelyezése során célszerű számításba kell venni egy másik kötelezően ellátandó feladat, az idősek nappali ellátásának helyiségigényeit is. 2012. január elsejétől a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. (továbbiakban: Szoctv.) 86.§ (2) b) bekezdése szerint a 3000 főnél több állandó lakossal rendelkező települési önkormányzat a családsegítés, mint alapszolgáltatáson túl köteles biztosítani az idősek nappali ellátását. Az önkormányzat által elfogadott Helyi Esélyegyenlőségi Program szintén prioritásként kezeli a kérdést. A működtetés kritériumait, a személyi és tárgyi feltételeit az előterjesztés melléklete tartalmazza.

3. A Helyi Esélyegyenlőség Program Intézkedési Tervében (HEP IT) szerepel legalább egy átmeneti szükséglakás kialakítása, melynek problematikája és szükségessége a Szociális és Népjóléti Bizottság ülésén is több alkalommal felmerült. Eddig két alkalommal az önkormányzat Pihenő u. 1. szám alatti ingatlana került ilyen célra hasznosításra. A Szoctv. 45.§ (3) értelmében a képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére rendkívüli települési támogatást köteles nyújtani. Ennek egyik lehetséges megoldása lehet az átmeneti lakásban történő elhelyezés.

4-5. A helyettes szülői hálózat, valamint a fejlesztőpedagógusi álláshelyre vonatkozó összefoglaló a csatolt mellékletek között található.

 

 

 

 

 


Döntéshozói vélemények

Pénzügyi-, Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság (2019-2024)  
 
Szociális és Népjóléti Bizottság (2019-2024)  
 
« Vissza
Vissza a főmenübe