7. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület (2019-2024)
2020. február 25-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a civil szervezetek 2020. évi támogatási kérelméről
Készítette:   Dr. Mester Szilvia
Előterjesztő:   Kreisz László polgármester
Véleményező bizottság:  

Taksony Nagyközség Önkormányzatának az önkormányzat által nyújtott támogatások és az államháztartáson kívüli forrás átvételének szabályairól szóló 19/2016. (XII.08.) számú önkormányzati rendelet szabályozza a természetes személyek és az államháztartás körébe nem tartozó jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek részére átadott pénzbeli és egyéb támogatásokat.

A rendelet 4.§-a értelmében „a támogatási kérelmek tárgyév január 31-ig nyújthatók be. A támogatások odaítéléséről a tárgyévi költségvetési rendelet elfogadását követően és az abban foglaltak alapján, legkésőbb március 31-ig a Képviselő-testület dönt.

Támogatásban részesülhet az a támogatott,

a) amelynek javára az önkormányzat mindenkori költségvetési rendeletének előirányzatában címzett támogatás került megállapításra vagy,

b) amely szervezet az önkormányzathoz támogatás iránti írásbeli kérelmet nyújtott be, és amely a korábban kapott támogatással határidőre, hitelesített bizonylatokkal elszámolt.

Az önkormányzati forrásból nyújtott támogatás összege nem haladhatja meg a támogatási cél tervezett költségvetését. A támogatást nyújtó a támogatás odaítélésénél figyelembe veheti a meglévő önerőt, melyet támogatott a Pályázati adatlapon feltüntethet.”

Az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény 75. §-a szerint csak olyan civil szervezet kaphat költségvetési támogatást, amely bírósági letétbe helyezte  beszámolóját. A 2018. évi beszámoló közzétételének eddig két szervezet (Taksony Sportegyesület, TIS Alapítvány) nem tett eleget, melyről tájékoztattuk az egyesületeket.

2020. január 31-ig összesen 16 szervezet illetve csoport nyújtotta be támogatási igényét az önkormányzat felé összesen 15.856.340 forint összegben, de 4 szervezet nem jelölt meg konkrét támogatási összeget. A csatolt táblázatban összefoglaltuk a benyújtott kérelmek főbb adatait, kiegészítve a TKFB és a PTKB által elfogadott javaslatokkal.

A 2020. évi költségvetés-tervezet a szervezetek támogatására összesen 9.000.000,- forint összeget irányoz elő.

A tavalyi évben megállapított támogatási összegek elszámolásáról szóló összesítő tájékoztatót a Képviselő-testület külön napirendi pontként tárgyalja.


Döntéshozói vélemények

Pénzügyi-, Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság (2019-2024)  
 
Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Bizottság  
 
Döntési javaslat

"Határozat a civil szervezetek 2020. évi támogatásáról"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: érdemi döntés
A Képviselő-testület (2019-2024) a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Taksony Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a civil szervezetek 2020. évi támogatási kérelméről az alábbiak szerint döntött:

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe