9. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület (2019-2024)
2020. február 25-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a Taksonyi Polgármesteri Hivatalban 2020. évi igazgatási szünet elrendeléséről
Készítette:   dr Lang Anita
Előterjesztő:   Kreisz László polgármester
Véleményező bizottság:  

 Igazgatási szünet

A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) 232. § (3) bekezdése biztosítja a lehetőséget, hogy a Képviselő-testület a Kormány ajánlásának figyelembevételével igazgatási szünetet rendeljen el rendes szabadság kiadására. Egyben szabályozza azt is, hogy az így kiadott rendes szabadság nem haladhatja meg a köztisztviselő éves alapszabadságának a háromötödét.

Az igazgatási szünettel kapcsolatos konkrét rendelkezéseket a közszolgálati tisztviselők munka- és pihenő idejéről, az igazgatási szünetről, a közszolgálati tisztségviselőt és a munkáltatót terhelő egyes kötelezettségekről, valamint a távmunka végzésről szóló 30/2012. (III. 7.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) szabályozza.

E kormányrendelet a következőképpen rendelkezik:

13. § (1) Az igazgatási szünet időtartama

a) nyáron öt egybefüggő naptári hét, amely augusztus 20-át közvetlenül követő vasárnapig tart,

b) télen két egybefüggő naptári hét, amely január 1-jét közvetlenül követő vasárnapig tart.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott igazgatási szünet időszaka alatt az esedékessége évében ki nem adott szabadság teljes egésze kiadható.

(3) A munkáltató az igazgatási szünet időszakára figyelemmel határozza meg a szabadságolási terv alapján kiadásra kerülő szabadságot.

14. § Az államigazgatási szerv hivatali szervezetének vezetője az igazgatási szünet alatt a szabadságot úgy adja ki, hogy biztosítsa a zavartalan ügymenetet és feladatellátást, valamint a lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervek esetében a folyamatos feladatellátást.

15. § A Kormány a Kttv. 232. § (3) bekezdése alapján a helyi önkormányzat képviselő-testülete, valamint a Kttv. 2. §-ában felsorolt szervek vezetője számára ajánlja igazgatási szünet elrendelése esetén az e rendeletben foglaltak figyelembevételét. 

Az igazgatási szünet elrendelését a Taksonyi Polgármesteri Hivatalban a következőképpen javasoljuk:

•          2020. július 27-től 2020. július 31-ig, valamint

•          2020. december 21-től 2020. december 31-ig.

A nyári igazgatási szünet elrendelése 5 munkanapot, a téli igazgatási szünet 8 munkanapot érint.

Az igazgatási szünet alatt az ügyfélfogadás szünetel és csak az ügyfélszolgálat tart ügyeletet. Anyakönyvezés sürgős esetben a zárva tartás alatt biztosított.

A hivatal zárva tartásával a szabadságok kiadása jobban tervezhető. Miután a szünet és teljes leállás nem érint egyszerre hosszabb időszakot, valamint figyelembe véve a nyári szabadságok, illetve a téli ünnepek idején várható munkaterhet, a zavartalan ügymenet és feladatellátás, határidők tartása biztosítható. A téli időszakban a működési költségek is csökkennek.

 

Szombati kötelező munkanapok

A 2020. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről szóló 7/2019. (VI. 25.) PM rendelet értelmében a 2020. évben összesen két szombat lesz munkanap.

•          2020. augusztus 29.

•          2020. december 12.

 Javasoljuk határozatban rögzíteni a Hivatal zárva tartását az idei évi két szombati munkanap tekintetében is.

 A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (2) bekezdése szerint: 

„Normatív határozatban szabályozhatja a helyi önkormányzat képviselő-testülete a saját és az általa irányított szervek tevékenységét és cselekvési programját, valamint az általa irányított szervek szervezetét és működését."


Döntéshozói vélemények

Pénzügyi-, Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság (2019-2024)  
 
Döntési javaslat

"Határozat Taksonyi Polgármesteri Hivatalban a 2020. évi igazgatási szünet elrendeléséről "

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: érdemi döntés
A Képviselő-testület (2019-2024) a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

A Képviselő-testület a Polgármesteri Hivatalban 2020. évben július 27-től augusztus 03-ig, valamint december 21-től december 31-ig igazgatási szünetet rendel el. Az igazgatási szünetek időtartama alatt a Polgármesteri Hivatal zárva tart. A zárva tartás ideje alatt ügyelet formájában biztosítandó a lakossági ügyfélszolgálat.
 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe