5. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület (2019-2024)
2020. március 31-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló rendelet módosításáról
Készítette:   Dr. Mester Szilvia, Mojzes Zsuzsanna
Előterjesztő:   Kreisz László polgármester
Véleményező bizottság:  

A gyermekek védelméről szóló 1997. évi XXXI. törvény (továbbiakban: Gyvt.) értelmében szintén április elsejéig szükséges felülvizsgálni a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátás keretében biztosított gyermekek napközbeni ellátásáért, valamint a gyermekétkeztetésért fizetendő intézményi térítési díjat, illetve a szolgáltatási önköltséget.  


"A Gyvt. 147. § (1) A fenntartó jogszabályban meghatározottak szerint megállapítja a 146. § (1) bekezdése szerinti ellátások intézményi térítési díját, amely - a gyermekétkeztetés kivételével - a szolgáltatási önköltség és a központi költségvetésről szóló törvényben biztosított támogatás különbözete.
(2) A bölcsőde, mini bölcsőde esetében az intézményi térítési díjat külön meg kell határozni a gyermek gondozására, nevelésére, nappali felügyeletére és a vele történő foglalkozásra (a továbbiakban együtt: gondozására), valamint a 151. § (3) bekezdésében foglaltak szerint a gyermekétkeztetésre vonatkozóan.

(3) A szolgáltatási önköltséget a tárgyévre tervezett adatok alapján a tárgyév április elsejéig kell megállapítani. A szolgáltatási önköltség év közben egy alkalommal korrigálható, ha azt a tárgyidőszaki folyamatok indokolják.

(4) A fenntartó az intézményi térítési díjat az (1) bekezdés szerint kiszámított és külön jogszabály szerint dokumentált térítési díjnál alacsonyabb összegben is meghatározhatja."

A Sünivár Bölcsőde intézményvezetője elkészítette az idei évre tervezett adatok alapján a szolgáltatási önköltség számítását, mely a mellékletben található.

Mindezek alapján a Gyvt. 147. § (1) bekezdésében meghatározottak szerinti intézményi térítési díj összege 3.084 forint/nap.

A 147. § (4) bekezdés alapján a fenntartó a korábbi évben ettől a díjnál alacsonyabb összegben határozta meg a fizetendő térítési díj összegét (1430 forint/nap), mely összeg módosítását az idei évben sem javasoljuk.

A gyermekétkeztetésért fizetendő díj összegének felülvizsgálatára az étkezési térítési díjakról szóló előterjesztés kapcsán kerül sor.


Döntéshozói vélemények

Pénzügyi-, Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság (2019-2024)  
 
Szociális és Népjóléti Bizottság (2019-2024)  
 
Döntési javaslat

"A gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló rendelet módosítása"

Tervezett döntéstípus: rendelet
Tervezett ágazati besorolás: szociális ügyek
A Képviselő-testület (2019-2024) a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

A rendelet-módosítás tervezetének szövege a csatolt mellékletben található.

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe