1. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület (2019-2024)
2020. augusztus 27-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés földhaszonbérlő kártalanítására
Készítette:   Dr. Micheller Anita jegyző
Előterjesztő:   Kreisz László polgármester
Véleményező bizottság:  

Az egyes ivóvízminőség-javítási, szennyvíz-elvezetési és -tisztítási, valamint hulladékgazdálkodási beruházásokkal összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról szóló 272/2017. (IX. 14.) Kormányrendelet 1. sz. mellékletének 2.21. pontjában megjelölt "Dunavarsány Szennyvíztisztító Telep Technológiájának Korszerűsítése" elnevezésű, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás érinti a Magyar Állam 1/1 arányú tulajdonában és a Nemzeti Földügyi Központ tulajdonosi joggyakorlásában álló, Taksony külterület 0107/2 helyrajzi számú, szántó 2,3,4,6, erdő 4, legelő 5, kivett saját használatú út megnevezésű 1435861 m2 területű ingatlan 400122 m2 területű részét. A Hunland -Trade Mezőgazdasági Termelő és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság, mint földhaszonbérlő és a Nemzeti Földügyi Központ tulajdonosi joggyakorló között 2024. október 31. napjáig hatályban lévő haszonbérleti szerződés alapján az ingatlan a Földhaszonbérlő használatában áll.

A fenti beruházás megvalósítása érdekében első lépésben szükséges az érintett 0107/2 helyrajzi számú ingatlan megosztása, telekalakítása, művelési ágának megváltoztatása, valamint az így létrejövő 0107/4 helyrajzi számú ingatlan vonatkozásában a földhaszonbérleti szerződés megszüntetése. Ezt követően kerülhet sor a 0107/4 helyrajzi számú ingatlan tulajdonjogának, Taksony Nagyközség Önkormányzata általi, megszerzésére.

Az igazságügyi szakértői vélemény alapján a fennálló haszonbérleti időtartamra vetítve és a beruházással érintett ingatlanrész tekintetében az elmaradt haszon, így a haszonbérleti jog megváltásának értéke 15.363.360, Ft.

A kártalanítás összege a fenti projekt keretében biztosított, a hatályos Támogatási Szerződés Taksony Nagyközség Önkormányzata részére nyitott „Ingatlanszerzés” költségsorán rendelkezésre áll. Az összeg lehívásának feltétele a Magyar Államkincstárnál vezetett számla.

Az összeg lehívását soron kívül szükséges volt megindítani, ezért a Magyar Államkincstárnál a számla megnyitása megtörtént, ehhez szükséges a képviselő-testület utólagos jóváhagyása.

Miután a kártalanításhoz szükséges összeg a MÁK-os számlára megérkezik, szükséges azt a Hunland-Trade Mezőgazdasági Termelő és Kereskedelmi Kft. rézére továbbutalni. Az utaláshoz a Hunland-Trade Kft. áfa tartalommal bíró számlát állít ki, az áfa összege a projekt keretében azonban nem finanszírozott, tekintettel arra, hogy az áfát az Önkormányzat vissza tudja igényelni. Szükséges tehát az áfa összegének, 4.148.107 Ft-nak Önkormányzat általi megelőlegezése.

A Taksony 0107/2 hrsz. ingatlanból kialakításra kerülő 0107/4 hrsz. ingatlan tulajdonjogának megszerzése az alábbiak szerint történik:

Mivel a terület megvásárlása forráshiány miatt nem megvásárolható, és jelenleg szántó művelési ágban van, elsőként a termőföld végleges más célú hasznosítását engedélyeztetni szükséges az ingatlanügyi hatóságnál, amely értelmében a terület elveszíti mező-és erdőgazdálkodási jellegét.

A megosztás és a művelési ág változás átvezetéséhez a kártalanítást követően a Nemzeti Földügyi Központ hozzájárulását adja, ezt követően, miután már nem minősül az ingatlan termőföldnek, kerül át az ingatlan tulajdonosi joggyakorlása az MNV Zrt-hez.

Az MNV Zrt. a következőképpen biztosít lehetőséget a területszerzésre:

nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (a továbbiakban: Nvt.) 13. §-a és az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény (a továbbiakban: Vtv.) 36. § (2) bekezdésének c) pontja alapján az állami vagyon tulajdonjoga helyi önkormányzat javára – törvényben törvény felhatalmazása alapján kiadott jogszabályban foglalt feladatai elősegítése érdekében – ingyenesen átruházható. A tulajdonjog átruházásának részletes szabályait az állami vagyonnal való gazdálkodásról szóló 254/2007. (X. 4.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Vhr.) tartalmazza.

 

Nvt. 13. § (4) Nemzeti vagyon tulajdonjogának ingyenes átruházása esetén a tulajdonjogot megszerző félnek - az állam kivételével - eleget kell tennie a következő feltételeknek:

a)  a nemzeti vagyoni körből ingyenesen tulajdonba adott ingatlant a tulajdonjog megszerzésétől számított 15 évig nem idegenítheti el, és a juttatás céljának megfelelően köteles hasznosítani, valamint állagát megóvni azzal, hogy a juttatási cél megvalósítása érdekében végzett bontás vagy átalakítás nem minősül az állagmegóvási kötelezettség megszegésének;

b) az átruházott vagyon hasznosításáról évente beszámol a vagyont átadó szervezet felé.

 


Döntéshozói vélemények

Pénzügyi-, Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság (2019-2024)  
 
« Vissza
Vissza a főmenübe